Chrumkavé čipsy z kučeravého kelu (s domácim vegan parmezánom)

Naše deti nepoznajú klasické čipsy, ale tieto z kučeravého kelu mávame podľa toho, ako oni chcú a aký je v záhrade stav kučeravého kelu k dispozícii. Sejem ho neskôr, zistila som, že skočky sa do neho radi pustia, keď je teplo, takže v lete ho nemáme. Vtedy je však toľko iných pochúťok, že si na kelové čipsy málokedy spomenieme. Za to, jeseň, jar, zima, ho máme dosť často vo forme polievok, šalátov a čipsov. Tieto kelové čipsy sú veľmi jednoduché na prípravu, najldhšie je sušenie v rúre a najkľúčovejšia je nízka teplota, aby sme mali chrumkavé čipsy. Takže poďme na to!

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 2-4, čas prípravy: 5 minút, čas sušenia/pečenia: 30-40 minút

  • 6 stoniek kučeravého kelu
  • zopár kvapiek tamari

Parmezán:

  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 2 pl ľanu (alebo iného olejnatého semena, či orechov)

Postup:

Kučeravý kel umyjeme, odstránime stredové stonky. Tie sú dosť tuhé, nepoužívam ich ani do polievky, ani v šalátoch, nikde. Stonky vždy odstránim. Trochu potrháme na menšie kusy a položím na plech na papier na pečenie. Trochu pokvapkám tamari. Ozaj zopár kvapiek stačí, lebo treba mať na pamäti, že sa voda vyparí a bude to oveľa slanšie, ako keď to koštujeme teraz. Dosoliť sa dá vždy, odsoliť ani veľmi nie. :) Ak chceme k tomu aj vegan parmezán, tak v mlynčeku pomelieme lahôdkové droždie a ľan na prášok a zamiešame poriadne do kučeravého kelu. Potom dáme do rúry sušiť na maximálne 100 stupňov, záleží od rúry, pokojne aj menej. Čím menej, tým lepšie, ale dlhšie to trvá. Keď sú deti nedočkavé suším na 100 stupňoch, ale veľmi pozorne sledujem, aby sa čipsy nepripekli. Keď ma nik nestresuje, že kedy to už bude (čo je dosť zriedkavo), tak suším na 80 stupňoch. Kľúčová je nízka teplota, pri vysokej sa to pripečie a nebude to chrumkavé, ale spálené. Dobrú chuť!


Tip:

Kučeravý kel sa veľmi ľahko dá vypestovať. Nepotrebujete na to ani záhradu, stačí balkón. Z priesad, ktoré vypestujeme vnútri, takéto planty presadíme do zeme, alebo do kochlíka. Je o niečo menší, ako keď rastie voľne v zemi, ale za pokus to stojí, nie?