Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)

Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou

Peťo mi sem tam básni o obede, čo si dal v meste cez pracovný deň. Tak som mu jedného pekného dňa už asi po stý raz povedala, nech teda uvarí aj nám také niečo. A čuduj sa svete, tentokrát to zobral vážne a pustil sa do varenia. Výsledok bol znamenitý. Zjedli sme úplne všetko. Kedže curry býva jemne pikantné, môžete si pridať nejaké kajenské korenie, alebo čili papričky, no my s ohľadom na deti a seba nejeme nič pikantné. Nám to nechutí a deťom tiež nie. Prvýkrát sme varili curry s celozrnným špaldovým bulgurom. No klasický recept na curry je s ryžou. Peťo kúpil v thajskom obchode jasmínovú ryžu, tak sme na druhý pokus pri varení vyskúšali. Stále nie som fanúšikom ryže kvôli arzénu. Sme preto veľmi opatrní a jeme ju tak dvakrát do roka. Je to naša obľúbená obilnina, preto si ju predsa sem tam dáme. A to je dôvod, že tu nájdete fotky so špaldovým bulgurom či jasmínovou ryžou. Kedže malo toto cícerové curry doma taký úspech, Peťo sa chcel pochváliť a spravil ho aj na rodinnú oslavu, obrovskú misu. Kým som nakŕmila Lukáša a obriadila deti, už mi nič neostalo. Našla som len prázdnu misu. Takže aj rodine chutilo a veľmi. Chcem tým povedať asi toľko, že neoľutujete. Poďme teda na to.

Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

21-dňová zmena - online kurz

Tikka masala pasta

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 cm kus čerstvého zázvoru
  • 1 čl mletej údenej papriky
  • 2 čl korenia garam masala
  • 2 pl orechového oleja (dali sme sezamový)
  • 2 pl pasírovných paradajok
  • za hrsť čerstvého korianderu, ak nemáte dajte sušený
  • 1 pl strúhaného kokosu
  • 2 pl mletých mandlí
  • 1 čl rímskej rasce, na opraženie
  • 1 čl mletého korianderu, na opraženie
  • 1/2 čl soli

Postup:

Ošúpeme cesnak a zázvor a dáme na panvicu opražiť s korením (rímska rasca a mletý koriander). Necháme chvíľu nasucho opražiť a keď začnú chytať farbu, vypneme. Najprv v robote zmixujeme mandle na prášok a potom a pridáme všetko ostatné aj opražený cesnak so zázvorom a zmixujeme na pastu. Z tejto pasty použijeme potom pár polievkových lyžíc na curry, zvyšok si môžete dať do chladničky (vydrží pár dní) alebo zamraziť a vybrať, keď znovu budete variť toto jedlo.

Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)

Cícerové curry

Počet porcií: 4 , čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 100 g jasmínovej ryže (alebo bulguru)
  • 250 ml vody
  • 1/4 čl soli
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ citrónu
  • 2 pl tikka masaly pasty
  • 1 ovsená smotana (250 ml) alebo inej rastlinnej smotany
  • 100 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 400 g uvareného cíceru
  • 1 biele tofu nakrájané na kocky
  • 1-2 pl sójovej omáčky
  • za hrsť cherry paradajok (alebo 1 väčšia paradajka)
  • za hrsť čerstvej bazalky (zopár listov odložíme nabok)
  • 1 čl kokosového cukru
  • 1 šálka brokolice (čerstvej alebo mrazenej)
  • 1 šálka mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku (alebo inej zeleniny)
Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)

Postup:

Premyjeme ryžu niekoľkokrát, aby z nej tiekla čistá voda, dáme variť s vodou a pridáme soľ. Ak varíte bulgur, netreba premývať  (ten nie je citlivý na arzén), rovno prilejeme vodu. Ideálny pomer je 1:2, čiže jeden diel bulguru a dva diely vody. Kým sa varí bulgur či ryža, uvaríme curry.

Nakrájame na drobno cesnak, cibuľu a čerstvú bazalku (nejaké listy necháme bokom, použijeme na záver). Opražíme na panvici s približne 2 pl vody asi 5 minút. Potom pridáme 2 polievkové lyžice tikka masaly pasty, ovsenú smotanu, sójové mlieko a miešame až sa rozpustí tikka masala pasta. Potom pridáme uvarený cícer, zeleninu (brokolicu, hrášok), tofu, citrónovú šťavu a privedieme do varu a varíme pár minút, kým sa zelenina uvarí.

Na záver pridáme pokrájané paradajky, sójovú omáčku, zvyšok čerstvej bazalky, kokosový cukor, povaríme 2 minútky a vypneme. Keď sa uvarí obilnina môžeme podávať. Do misky si naložíme porciu obilniny a zalejeme to porciou curry, môžeme ešte ozdobiť zopár kúskami čerstvej paradajky, či bazalky a podávame.

Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou

Tip:

Namiesto brokolice, či hrachu môžete použiť aj inú zeleninu. Karfiol, mrkva, špargľa, čokoľvek pasuje vám, vyskúšajte. Alebo môžete zeleninu aj vynechať, ak ju nemáte poruke. My máme celoročne v mrazničke fazuľové lúsku a hrach, pre prípad núdze. Ak by zavreli obchody na týždeň, stále máme zeleninu, u nás si to bez nej nevieme predstaviť. Takisto sa toto cícerové curry dá jest s pita chlebom. Hlavne nech vám chutí!