Čokoláda a la študentská pečať

Doma vyrobená čokoláda

Z času na čas spravím domácu čokoládu. Peťo si rád dá sladké s deťmi, a tak niekedy robíme napodobeniny klasických sladkostí. Tentokrát si želali študentskú pečať. Teda skôr Peťo mal na ňu chuť, deti nemajú šajnu, čo to je. Kedže to nikdy ani nevideli, ani nekoštovali, pre nich sme robili čokoládu s orieškami a sušeným ovocím. Príprava je asi 15 minút, chladenie tak dve hodiny. Jedenie: to už nechám na vás.

Prísady:

(250 g čokoláda)

  • 3/4 šálky kakaového masla (150g)
  • 1/4 šálky xylitolu (50g) alebo iného sladidla (kokosový cukor napríklad)
  • 1/4 šálky kakaovej hmoty (50g), ak nemáte poruke, aj kakaový prášok je fajn
  • 1/4 čl vanilky
  • 1/4 čl škorice
  • štipka klinčeku
  • štipka soli
  • 1 PL posekaných mandlí
  • 1 PL posekaných hrozienok

Postup:

Vo väčšom hrnci dáme zohrievať vodu. Do veľkého hrnca vložíme menší hrniec, kde dáme všetky suroviny okrem mandlí a hrozienok.  Teraz potrebujeme trpezlivosť, pomaly stále miešame, aj 10 minút. Čím nižšia teplota, tým lepšie. Čokoláda vraj lepšie stuhne a potom pekne praská. Keď sa nám to všetko spojí, tekutú čokoládu ochutnáme, či je pre vás dostatočne sladká, tmavá, dochutená a popridávajte podľa chuti rôzne obmeny. Potom nalejeme tekutú hmotu do formy. Pridáme posekané mandle, hrozienka a dáme do chladničky stuhnúť. Skladovať ju môžete v chladničke, či pri izbovej teplote.

Tip

Do čokolády môžete pridať čokoľvek. Nedá sa pokaziť. Rôzne orechové variácie ako lieskovce, para orechy, konopné semienka… Sem tam pridávame aj esenciálne oleje ako divý pomaranč, alebo mätový olej a máte after eight. Fantázii sa medze nekladú, sem tam sme dali goji, tie spravia čokoláde nádhernú farbu. Inokedy posekané datle. Sušené ovocie a orechy vyberáme podľa momentálnej nálady. Niekedy robíme z toho bonbóny, srdiečka, aký tvar deti vymyslia.

 

Dobrú chuť!

Raw čokoládové bonbóny