;

Cukinové špagety s mrkvou a špenátom

Cukinové špagety s mrkvou a špenátom je jedna z mohých verzií špagiet, ktoré si robím stále.

Cukinové špagety s mrkvou a špenátom
V minulosti sme si Peťom robievali cez víkendy našu najväčšiu pochúťku, pšeničné špagety s červenou omáčkou a postrúhaným tofu syrom. Na toto jedlo sme sa tešili celý týždeň a nikdy sa nám nezunovalo. Keď som prestala jesť varenú stravu, intenzívne som hľadala, čím špagety nahradiť. Lebo bez nich si stále neviem predstaviť svoj potravinový život :) Odľahlo mi, keď som našla tento malý ručný prístroj zvaný špiralizér. Snažila som sa nastrúhať zeleninu nadrobno, alebo nahrubo….ale napriek tomu, že to bola stále cukina, chutila úplne inak postrúhaná ako špagety zo špiralizéra. Chvíľu mi trvalo, kým som našla finty, ako tie špagety spraviť tak, aby ozaj chutili ako cestovinová verzia. Raz som spravila tú červenú omáčku strašne vodovú, potom sa to zas nejak zrazilo, že keď som sa na to pozrela, už som ani hladná nebola… Špagety som ale za ten rok a pol vyšperkovala tak, že je to luxusné jedlo, ktoré keď komukoľvek ponúknem, oblizuje sa za ušami.

Prísady

Špagety

  • 3/4 strednej cukiny (pomocou špiralizéra si spravíme špagety)
  • 1 hrsť pokrájaného špenátu
  • 1 mrkva postrúhaná nahrubo

Omáčka

  • 1/2 avokáda
  • 1/4 cukiny
  • 3-4 sušené paradajky
  • 2 strúčikycesnaku
  • 2 PL lahôdkového droždia (alebo 1 ČL kurkumy)
  • 1/2 ČL umeoctu (alebo kombinácia soli a jablčného octu)
  • 1-2 ČL horčice (doma vyrobenej)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2-1 dcl vody
  • dulse vločky (nemusia byť)
  • zopár lístkov čerstvej bazalky (alebo 1/2 ČL sušenej)

Postup

Nachystáme si najprv základ na šalát. Pomocou špiralizéra si spravíme špagety tak, že konce odrežeme a dáme do špiralizéra. Špagety dáme do misky, pridáme k nim nahrubo postrúhanú mrkvu. Trochu zmes posolíme a poriadne premiešame. Špagety a mrkva trochu zmäknú, kým si nachystáme omáčku. Paradajky dáme na pár minút do vody, aby sa lepšie s nimi pracovalo. Ak máte paradajky namočené v oleji, namáčanie vo vode preskočíme. Do kuchynského robota dáme všetky prísady, pridáme trochu vody (asi 1/2 dcl) a mixujeme na krém. Omáčku zvládne aj výkonnejší ponorný mixér. Najskôr však treba dať na spodok avokádo, cukinu, namočené a pokrájané paradajky, potom suchšie prísady a o niečo viac vody. Ak máte radšej redšiu omáčku, pridajte viac vody. Ak vám je viac pochuti krémová konzistencia, dajte viac avokáda a menej cukiny. Keď sme spokojní so vzhľadom a chuťou, vylejeme do misky na špagety a mrkvu. Pridáme ešte pokrájaný špenát a poriadne premiešame.

 

Tip

Keďže mám rada veľmi veľa omáčky, dávam aj 1/3 cukiny, prípadne červenú papriku, aby to nebolo veľmi ťažké z toho avokáda. Na túto jednu porciu použijem asi tretinu avokáda. Ak nemám poruke lahôdkové droždie, dám namiesto toho kurkumu, chuť je veľmi podobná. Občas pridám aj mletú sladkú papriku, alebo iné korenie, podľa toho, na čo mám chuť v tej chvíli. Ako špagety môžete použiť, kaleráb, uhorku, mrkvu, zeler, cviklu…tých možností je veľa. Mne najviac chutí cukina, ale každá zelenina má svoje čaro. Alebo zvyknem kombinovať, napríklad cukinu a uhorku, alebo cukinu a mrkvu. V zime, keď je len cukina dovážaná z ďaleka, si dávam väčšinou mrkvovo-zelerové špagety a k tomu zahrievajúci dresing….ale o tom zas v ďalšom recepte.