;

Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Prísady: 

Počet porcií: 5 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút

  • 1 rastlinný jogurt (domáci, alebo kupovaný alpro, provamel sú chutné)
  • 2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 1/4 šálky nasekaných mandlí
  • ¼ šálky lúpaných konopných semienok (nemusí byť)
  • 1/4 šálky nevareného pšena
  • 2 pl tahini (alebo iného orechového masla, napríklad mandľového, arašidového)
  • 1 zmixované jablko aj so šupkou
  • ½ šálky sušených datlí (namočené do vody na 30 minút)
  • 1/4 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (či iného bobuľového ovocia)
  • 10 datlí
  • 1 čl škorice
  • ½ čl klinčeku
  • ½ čl zázvoru
  • ¼ čl soli
Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Postup:

Zapneme rúru na 130 stupňov. Zmiešame suché prísady v jednej miske. Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme jablko a datle. Na začiatku treba trochu pritlačiť, kým jablko pustí vodu a potom to už ide veľmi ľahko. Nepridávame vodu, trochu to trvá, ale netreba vodu žiadnu, potom by neboli chrumkavé musli. Pridáme ešte orechové maslo, premiešame a vlejeme mokrú zmes k suchej a premiešame. Na plech dáme papier a na neho porozotierame čo najviac zmes a pečieme približne hodinu. V rúre sem tam poprehadzujeme zmes, nech je zo všetkých strán chrumkavá. A vtedy vyberieme z rúry. Keď si chystáme takýto domáci pohár, vrstvíme 2 lyžice musli, 2 lyžice jogurtu, 1 lyžica čučoriedok, opäť jogurt, musli a takto to striedame, až naplníme pohár. Zavrieme, dáme do chladničky a ráno cestou do práce si ho hlavne nezabudneme vybrať a nabaliť so sebou.

Musli môžeme však jesť aj samotné, alebo len s rastlinným jogurtom, mliekom, či cez noc namočenými vločkami, alebo chia pudingom.

Tip:

Pšeno sa dá nahradiť quinou, môžete pridať strúhaný kokos, hrozienka, či iné orechy. Pre bezlepkovú alternatívu ovsené vločky nahraďte pohánkovými, pšenovými, či ovsenými bez lepku.

Dobrú chuť!