Domáce chrumkavé musli s jogurtom
Prísady:
Počet porcií: 5 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút
- 1 rastlinný jogurt (domáci, alebo kupovaný alpro, provamel sú chutné)
- 2 šálky jemných ovsených vločiek
- 1/4 šálky nasekaných mandlí
- ¼ šálky lúpaných konopných semienok (nemusí byť)
- 1/4 šálky nevareného pšena
- 2 pl tahini (alebo iného orechového masla, napríklad mandľového, arašidového)
- 1 zmixované jablko aj so šupkou
- ½ šálky sušených datlí (namočené do vody na 30 minút)
- 1/4 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (či iného bobuľového ovocia)
- 10 datlí
- 1 čl škorice
- ½ čl klinčeku
- ½ čl zázvoru
- ¼ čl soli
Postup:
Zapneme rúru na 130 stupňov. Zmiešame suché prísady v jednej miske. Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme jablko a datle. Na začiatku treba trochu pritlačiť, kým jablko pustí vodu a potom to už ide veľmi ľahko. Nepridávame vodu, trochu to trvá, ale netreba vodu žiadnu, potom by neboli chrumkavé musli. Pridáme ešte orechové maslo, premiešame a vlejeme mokrú zmes k suchej a premiešame. Na plech dáme papier a na neho porozotierame čo najviac zmes a pečieme približne hodinu. V rúre sem tam poprehadzujeme zmes, nech je zo všetkých strán chrumkavá. A vtedy vyberieme z rúry. Keď si chystáme takýto domáci pohár, vrstvíme 2 lyžice musli, 2 lyžice jogurtu, 1 lyžica čučoriedok, opäť jogurt, musli a takto to striedame, až naplníme pohár. Zavrieme, dáme do chladničky a ráno cestou do práce si ho hlavne nezabudneme vybrať a nabaliť so sebou.
Musli môžeme však jesť aj samotné, alebo len s rastlinným jogurtom, mliekom, či cez noc namočenými vločkami, alebo chia pudingom.
Tip:
Pšeno sa dá nahradiť quinou, môžete pridať strúhaný kokos, hrozienka, či iné orechy. Pre bezlepkovú alternatívu ovsené vločky nahraďte pohánkovými, pšenovými, či ovsenými bez lepku.
Dobrú chuť!