Domáce chrumkavé müsli s ovsenými vločkami, datľami, tekvicou a quinou
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete. Nie je to kurz len o receptoch, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. V kurze nájdete informácie, ako mať plnohodnotnú stravu, kde a ako nakupovať, ako variť, a mysleli sme aj na všetky možné alergie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Müsli máme radi na raňajky, ako desiatu, dezert, či si ich berieme so sebou na výlet. Prírodný cukor v týchto chrumkavých müsli nám ráno pomáha myslieť, na výlete vďaka nim deti majú energiu. Pečieme ich aspoň raz za týždeň, v sklenej nádobe v suchu vydržia aj pár dní. Ako dlho presne nevieme, lebo do 3 dní ich vždy zjeme. Ja si ich sypem na raňajšiu jablkovú kašu, deti ich majú najradšej s rastlinným jogurtom ako dezert. Ale chutné sú aj samotné, len tak. Nie je tam žiadny olej, či rafinovaný cukor a tak sa ich aj deti môžu najesť do sýta. Sladíme ich datľovým sirupom a jablkovou výživou. Ak nemáte datľový sirup, zmixujte datle s vodou. Namiesto jablkovej výživy dajte pomixované jablko. Dávnejšie sme zvykli kupovať jednu bio značku veľmi dobrých müsli. Ale cena tam bola dosť vysoká, navyše obsahovali palmový olej, cukor. Motivovalo ma to nájsť niečo jednoduchšie, bez týchto prísad, ale za to rovnako chutné. A toto je presne to, čo by sme od takých müsli, či granole očakávali. S Peťom si však neraz povieme, že sú lepšie ako tie kupované. Sú chrumkavé, sladké, sem-tam nejaký orech, či olejnaté semená, sušené ovocie, jednoducho presne ite chute a štruktúra, ktorú očakávame. A opäť je tu množstvo variácii. Kedže si ich pečieme doma, pridáme čo chceme.
Prísady:
Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút
- 2 šálky jemných vločiek
- 1 šálka pokrájaných datlí
- 1 šálka jablkovej výživy
- 1/4 šálky datľového sirupu
- 1/4 šálky lúpaných konopných semien
- 1/4 šálky tekvicových semien
- 1/4 šálky neuvarenej quinoi
- 1 čl mletej škorice
- štipka kardamonu
Postup:
Vo väčšej nádobe zmiešame vločky, pokrájané datle, konopných, tekvicových semienok, neuvarenej quinoi, škorice a kardamonu. Premiešame a pridáme jablkovú výživu a datľový sirup. Zmes sa bude lepiť, to je správna konzistencia. Na plech dáme papier na pečenie a do vyhriatej rúry. Porozotierame na celý plech a dáme piecť na 180 stupňov na 15 minút, potom znížime na 110 stupňov a tak pečieme ďalších 45 minút. Občas müsli poprehadzujeme, aby sa opiekli zo všetkých strán a nepripiekli sa.
Tip:
Tieto müsli radi jeme s domácim rastlinným jogurtom, či chia pudingom. Alebo pridať posekané mandle, lieskovce, strúhaný kokos, či sušené ovocie ako figy, či goji. Keď máme chuť na čerst pridáme ešte banán, čučoriedky.