;

Jednoduché mexické fazule

Veľmi obľúbený recept len v rastlinnom prevedení, kto ochutnal ešte neoľutoval. Ideálne s čerstvými paradajkami, ale v zime skôr používame pasírované paradajky, alebo prípadne zmrazené, ktoré prelejeme vriacou vodou a ošúpeme. 

Prísady:

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

  • 1 šálka uvarenej fazule
  • 1 šálka neuvarenej ryže (alebo inej celozrnnej obilniny)
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku (ak používate)
  • 1 červená paprika
  • 150 uvarenej kukurice (polovica sáčku mrazenej kukurice)
  • 1 čl rímskej rasce
  • štipka čierneho korenia
  • 1/4 čl mletej údenej papriky
  • 1/2 čl soli
  • 1 šálka posekaných paradajok (v zime pasírované paradajky)
  • 5 pl pasírovaných paradajok (alebo paradajkovej omáčky)
  • 1 pl ďatlového sirupu (alebo iného sladidla)
  • 1 pl slnečnivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • hrsť petržlenovej vňate

Postup:

Večer predtým namočíme fazuľu do vody. Použite farebnú, bielu, strakatú, akú máte radi. Ráno vodu zlejeme a v novej vode varíme so soľou, až kým zmäkne. Keď strukoviny namáčame, uvarí sa skôr a pri namáčaní sa vyplavia lektíny.

Obilninu uvaríme so soľou v pomere 1 šálka obilniny ku 2 šálkam vody. Dáme zovrieť a znížime plameň, kým sa všetka voda vstrebe a potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým si nachystáme mexické fazule.

Na panvici opražíme na 1 pl slnečnicového oleja cibuľu a cesnak, papriku, soľ a korenie. Po pár minútach pridáme ostatné suroviny, ako paradajky, pasírované paradajky, kukuricu a ďatlový sirup. Povaríme pár minút, kým sa uvarí kukurica. Keď servírujeme posypeme petržlenovou vňaťou a premiešame.

Tip

Ak máte veľa sušených paradajok, môžete si nachystať paradajkovú omáčku namočením sušených paradajok na 1-2 hodiny a zmixovať s vodou na pyré.

Dobrú chuť!