Jednoduché mexické fazule
Veľmi obľúbený recept len v rastlinnom prevedení, kto ochutnal ešte neoľutoval. Ideálne s čerstvými paradajkami, ale v zime skôr používame pasírované paradajky, alebo prípadne zmrazené, ktoré prelejeme vriacou vodou a ošúpeme.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)
- 1 šálka uvarenej fazule
- 1 šálka neuvarenej ryže (alebo inej celozrnnej obilniny)
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku (ak používate)
- 1 červená paprika
- 150 uvarenej kukurice (polovica sáčku mrazenej kukurice)
- 1 čl rímskej rasce
- štipka čierneho korenia
- 1/4 čl mletej údenej papriky
- 1/2 čl soli
- 1 šálka posekaných paradajok (v zime pasírované paradajky)
- 5 pl pasírovaných paradajok (alebo paradajkovej omáčky)
- 1 pl ďatlového sirupu (alebo iného sladidla)
- 1 pl slnečnivového oleja
- šťava z 1 citróna
- hrsť petržlenovej vňate
Postup:
Večer predtým namočíme fazuľu do vody. Použite farebnú, bielu, strakatú, akú máte radi. Ráno vodu zlejeme a v novej vode varíme so soľou, až kým zmäkne. Keď strukoviny namáčame, uvarí sa skôr a pri namáčaní sa vyplavia lektíny.
Obilninu uvaríme so soľou v pomere 1 šálka obilniny ku 2 šálkam vody. Dáme zovrieť a znížime plameň, kým sa všetka voda vstrebe a potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým si nachystáme mexické fazule.
Na panvici opražíme na 1 pl slnečnicového oleja cibuľu a cesnak, papriku, soľ a korenie. Po pár minútach pridáme ostatné suroviny, ako paradajky, pasírované paradajky, kukuricu a ďatlový sirup. Povaríme pár minút, kým sa uvarí kukurica. Keď servírujeme posypeme petržlenovou vňaťou a premiešame.
Tip
Ak máte veľa sušených paradajok, môžete si nachystať paradajkovú omáčku namočením sušených paradajok na 1-2 hodiny a zmixovať s vodou na pyré.
Dobrú chuť!