Klíčenie alfalfa a ďateliny
Zelenolistú zeleninu používam denne. V lete je to veľmi jednoduché, idem do záhrady, nazbieram plnú misku rôznej jedlej buriny. V zime nie je veľa príležitostí na zber zeleného v záhrade, tak si pestujem zelené vnútri. Pestujem slnečnicu, mungo, ľan, chia, redkvičku, či horčičné semená. A veľmi často aj klíčky ďateliny a alfalfa (lucerny siatej), ktoré sú veľmi jednoduché na prípravu. Semienka dostať už v každom bio obchode. Stačí vám na to sklený pohár.
Tak poďme rovno na to.
1. deň
Do skleného pohára nasypeme semienka, tak aby pokryli dno. Do pohára nalejeme vodu tak, aby boli všetky semená vo vode. Necháme odstáť pri izbovej teplote 12 hodín, alebo cez noc.
2. deň
Vylejeme vodu cez sitko a preplachujeme klíčky dva krát denne pod tečúcou vodou. Už na druhý deň vidno malé klíčky.
3. deň
Preplachujeme klíčky dva krát denne. Ak je veľmi teplo, môžeme preplachovať aj častejšie, aby klíčky nesplesniveli. Ak v lete nie ste cez deň doma, môžete ich nechať cez deň v chladničke a na noc vyložiť na kuchynskú linku.
4. deň
Stále preplachujeme klíčky dva krát denne. Už je vidno pekne dlhé klíčky. Už sú takmer hotové. V lete, keď je teplejšie, sa proces klíčenia skráti.
5. deň
Klíčky sú už pekne zelené a môžeme ich podávať so šalátom, či odšťaviť.