Makaróny so syrovou omáčkou
Keď som ako dieťa žila v zahraničí, bol tam veľmi populárny mac and cheese. Makaróny s veľkým množstvom teplého tekutého syra. Obrovská lahoda, boli by sme to jedli na obed aj večeru. Ale kedže je to dosť mastné jedlo, mali sme to povolené tak raz za mesiac. Keď sme sa vrátlili na Slovensko, úplne sme na to zanevreli, lebo tu nič také nebolo. Po rokoch sme si na neho spomenuli a skúsili sme ho nejak vylepšiť a napriek tomu, že naše deti netušia, čo je mac and cheese, im táto jednoduchá a rýchla večera veľmi chutila.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
- 500g kukuričných kolienok
- 1 čl soli
Syr:
- 1 sladký zemiak
- ½ šálky lahôdkového droždia
- 1 cibuľa
- ½ šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 pl olivového (alebo slnečnicového oleja)
Postup:
Dáme variť cestoviny do vriacej vody a soli. Kukuričné sa varia okolo 10-12 minút. Medzitým na panvici opražíme cibuľu s olejom. Uvaríme celý sladký zemiak, ošúpeme a zmixujeme s ostatnými prísadami vo výkonnom mixéri dohladka. Zvládne to dobre aj ponorný mixér. Ak chceme tekutejší syr, pridáme viac vody, ak chceme tuhší, dáme menej vody. Hotové kolienka zlejeme, premyjeme studenou vodou, tak sa nebudú lepiť a premiešame so syrom a môžeme nakladať.
Tip
Ak máte radi cesnak, spolu s cibuľou ho opražte na panvici. Sladký zemiak sa dá takisto nahradiť maslovou tekvicou (treba ju ošúpať). Ak chceme ešte krémovejšiu chuť, tak vodu nahraďte rastlinným mliekom (sójové, ovsené, špaldové, mandľové).
Dobrú chuť!