Mix brokolice a karfiolu
Brokolica je naša obľúbená zelenina, kupujeme ju čerstvú, ak nie je, tak aj mrazenú. Už sme to tu neraz písali, ale ak vám to náhodou uniklo, zdôrazníme to ešte raz, kedže podľa výskumov, čo sme si prečítali, sme dospeli k názoru, že je to veľmi dôležité. Kapustová zelenina ako brokolica, karfiol, kapusta, či kel obsahujú okrem iného sulforafán. Čo to je??? Je to prirodzene sa vyskytujúca organická zlúčenina síry, u ktorej boli preukázané silné protirakovinové účinky. Štúdie ukázali, že sulforafán spôsobuje apoptózu (teda programovanú smrť buniek) v hrubom čreve, prostate, prsníkoch, a tiež apoptózu rakovinových buniek pri rakovine pľúc, prsníka. Nanešťastie sa však deaktivuje varením. Ako teda aktivovať a znásobiť protirakovinové účinky brokolice, karfiolu? Keď budete jesť surovú zrelú brokolicu, prijmete len 12% z celkového obsahu sulforafánu. Jeho množstvo však dokáže znásobiť, ak si ju riadne pripravíte. Varením brokolice na pare 3 až 4 minúty sa optimalizuje obsah sulforafánu tým, že sa odstráni bielkovina epithiospecifier (ESP), ktorá deaktivuje sulforafán, zatiaľ čo sa zachová enzým myrozináza, ktorý premieňa glukorafanín na sulforafán. Čiže potrebujeme aktivovať suforafán a potrebujeme k tomu enzým myrozinázu, bez ktorého by nevznikol žiadny sulforafán. Riešenia sú dve:
- nakrájajte zeleninu a nechajte 40 minút postáť. Keď sa poseká, či zmixuje, vytvorí sa suforafán, ktorý už je odolný voči teplote a môžete brokolicu, karfiol následne uvariť. Záver: “Najprv pokrájať, počkať a až potom variť.”
- verzia zrýchlená. Obsah sulforafánu môžete optimalizovať aj pridaním potraviny, ktorá obsahuje enzým myrozinázu, čo je napríklad pomleté horčičné semeno, alebo biela redkvička, rukola, kapusta. Štúdia z roku 2013 zameraná na horčičné semeno, v ktorom sa nachádzajú mimoriadne odolné formy enzýmu myrozinázy potvrdila, že horčičné semeno môže výrazne zvýšiť sulforafán, dokonca aj vo varenej brokolici. Horčičné semienka nájdete v každom obchode a doma si ho môžete pomlieť na kávovom mlynčeku. Pridanie 1/8 čl horčičného semena v prášku do tepelne upravenej brokolice výrazne zvýšilo tvorbu sulforafánu. Záver: “Uvarenú polievku posypať malým množstvom pomletého horčičného semena.”
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
- 1/2 brokolice
- 1/2 karfiolu
- 1 cibuľa
- 1 čl čiernej himalájskej soli
- 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
- 1 čl mletej rasce
- umeocot na dochutenie
- štipka mletého čierneho korenia
- 1/8 čl pomletého horčičného semena (celé semienka hravo pomeliete na kávovom mlynčeku)
Postup:
Všetko spolu dáme variť s trochou vody. Keď je zelenina uvarená, prilejeme vodu a ponorným mixérom zmixujeme najemno. Dochutíme umeoctom, je zároveň veľmi slaný, takže odporúčame ochutnať a pridávať po malých množstvách. Na záver posypeme mletým horčičným semenom.
Tip
Ak máte uvarenú strukovinu, môžete posypať napríklad cícerom, či čerstvým šalátom.
Dobrú chuť!