Müsli

musli

Tieto müsli sú veľmi obľúbené raňajky, desiata, či olovrant. Aj pred sušením sú výborné, je to taká sladká kaša. Dajú sa jesť len tak z misky, alebo s rastlinným jogurtom. Kedže nemusia byť v chlade, tak je to ideálne sýte jedlo, ktoré sa hodí na výlety. Z tohto množstva je müsli celkom veľa, ale kedže sa dajú výborne skladovať s sklenej nádobe, keď sú dobre vysušené vydržia aj týždeň.

 

Prísady

  • 500 g namočenej svetlej pohánky (ideálne naklíčenej)
  • 4-5 jabĺk
  • 200g namočeného sušeného ovocia (hrozienka, goji, figy)
  • 7 PL slnečnicových semien (alebo sezamu, tekvice)
  • 5 PL karobu (alebo kakaového prášku)
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového prášku
  • šťava z 1 citróna
  • štipka himalájskej soli

 

musli

Postup

Najprv si nachystáme pohánku. Necháme ju cez noc namočiť na takú pol hodinu. Potom poriadne premyjeme (premývame, kým tečie číra voda) a dáme naklíčiť. Pri klíčení je dôležité pohánku aspoň 2 krát denne premývať, aby tiekla z pohánky číra voda. Môžete však použiť len namočenú pohánku, ak nemáme toľko času. Klíčená má v sebe však oveľa viac živín. Potom ju dáme do veľkej misy. Ozaj veľkej.

V mlynčeku na kávu pomelieme všetky semená a pridáme ich do misy k pohánke. Jablká zmixujeme ponorným mixérom na kašu spolu so sušeným ovocím a citrónovou šťavou a pridáme do misy k ostatnej hmote. Potom pridáme všetky suché prísady karob, vanilku, škoricu, soľ.

Poriadne premiešame a dáme na papier na pečenie a do sušičky na 10 hodín, alebo cez noc. Keď ide už odlepiť z papiera na pečenie, pretočíme müsli na druhú stranu a sušíme do chrumkava.

Ak je hmota úplne vysušená, vydrží aj mesiac. Dobrú chuť!

 

Tip

Sušené ovocie môžeme nahradiť datľovým sirupom, alebo javorovým sirupom, či iným sladidlom. Slnečnicu môžeme obmieňať so sezamom, chia, tekvicovými či konopnými semienkami.

musli