Osie hniezdo so slivkovým lekvárom a škoricou
Osie hniezdo si pamätáme z detstva, boli to raňajky, ktoré sme jedli s bielou kávou, či kakaom. Tí, čo majú radi sladké škoricové kysnuté cesto určite nepohrdnú týmito hniezdami. A tak si takto sem tam pripomíname detstvo a rozprávame pritom deťom, ako to u nás doma bolo, keď sme boli malí. Je zaujímavé, ako nás chute dokážu vrátiť o pár rokov dozadu. A že vraj sa nedá cestovať v čase!
Prísady:
Počet porcií: 16 kusov, čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 15-20 minút
- 500 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkovú ovsenú múku)
- 300 ml vody
- 1 kocka kvasníc
- ⅓ šálky cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu)
- 1 pl kokosového cukru (xylitol nereaguje s kvasnicami)
- 2 pl mletej škorice
- štipka soli
- 250 ml slivkového lekváru (ak nemáte lekvár, stačia aj sušené slivky, pozrite prosím nižšie ako na to)
Postup:
V miske zmiešame múku, cukor z kokosových kvetov a štipku soli. V pohári zmiešame teplú vodu s kokosovým cukrom a kvasnicami a necháme pár minút postáť. Potom zmiešame s múkou a prikryjeme utierkou. Necháme takto vykysnúť pol hodinu na kuchynskej linke. Potom cesto poriadne premiešame a rozvalkáme na veľkosť plechu, aby bolo dosť tenké, no netrhalo sa. Potrieme celé cesto slivkovým lekvárom a posypeme riadne škoricou, ak máte radi škoricu, dajte aj dvojnásobnú dávku. Zatočíme ako závin a krájame na 2 cm slimáky, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Kladieme mierne od seba, aby sa spojili, ale zas nešli príliš do seba. Chceme, aby sa dobre potom oddeľovali. Keď dávame na papier na pečenie, netreba ani mastiť, nepripečú sa.
Tip
Keď nemáme lekvár máme takú fintu. Namočíme sušené slivky (250g) do vody na 1-2 hodiny, môžete aj na dlhšie. Potom vodu čiastočne zlejeme, necháme tak 1 šálku v hrnci a varíme tak 5-7 minút, kým sa slivky rozvaria. Potom prilejeme ďatlový sirup okolo 1/2 šálky, záleží aj aké sladké sú slivky. Zmixujeme ponorným mixérom a slivkový džem je hotový.
Dobrú chuť!