;

Ovsené sušienky s ľanom a hrozienkami

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Minimálne dvakrát do týždňa chystám niečo sladké, niekedy pečené, niekedy len chladené, podľa toho načo deti majú chuť.  Aby sme stále nemali to isté, skúšame rôzne koláče, cookiesky, torty. Sušienky sme však tuším ešte nemali. Základný recept na tieto sušienky sme dostali od našich kamarátov. V základnom recepte bol olej a tak som rozmýšľala čím ho nahradiť, aby to bolo aspoň také chutné, ako sme ich jedli na návšteve. Namiesto oleja často používam v receptoch jablko.  Vôbec ho necítiť, je to fajn hmota. Prvýkrát som dala len jablko rozmixované s vodou a nebolo to bohviečo. Navyše som ich spravila veľmi hrubé. Zjesť sa síce zjedli, ale nebolo to ono. Tentokrát som namiesto vody dala orechové maslo, boli tenučké a to už bola iná káva. Presne tak som si ich predstavovala.  Takže poďme na to!

Prísady: 

Počet kusov: 20-30 , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 130g ovsených vločiek
  • 70g špaldovej hladkej celozrnnej múky
  • 2 pl tekutého sladidla (datľová pasta, agáve, javorový sirup, med)
  • 2 pl kokosového cukru
  • 70g hrozienok
  • 50g ľanu
  • 1/2 čl mletej škorice
  • štipka kardamonu
  • štipka soli
  • 1 väčšie rozmixované jablko na krém
  • 1 pl orechového masla (dala som tahini)

Postup:

Nachystáme si najprv jablko. Ponorným mixérom napríklad ho rozmixujeme na krém s orechovým maslom a tekutým sladidlom. Ak máte poruke výživu, aj to sa dá použiť. Na váhu je to okolo 100g výživy. Najprv zmiešame suché prísady, premiešame a potom pridáme zmixovanú zmes. Poriadne premiešame. Naberieme jednu polievkovú lyžicu a dáme na plech na papier na pečenie.  Lyžičkou, alebou čistými rukami roztlačíme do tvaru sušienky. Veľké môžu byť podľa želania, hrubé ideálne okolo pol centimetra, možno menej, sú potom chrumkavejšie a chutnejšie. Z tohto množstva vyjdú sušienky tak na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov okolo 15-18 minút. Potom pretočíme, necháme ešte 5 minút piecťa vyberieme z rúry. Kedže sú také tenké, môže sa stať, že budú upečené aj skôr, záleží od rúry na pečenie. Ak sa začnú na krajoch pripaľovať, rýchlo vyberáme. Necháme vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.

Tip:

Namiesto jablka môžete dať banán, hrušku, slivky, marhule ak už je sezóna. Peťo si na ne dal dokonca džem, či orechové maslo, ale to už bola riadna kalorická bomba.