Plnozrnný chlieb

Plnozrnný chlieb

Sem tam mám chuť na chlieb, ale kedže ja som z môjho jedálnička vyradila múku, tak ma napadlo, že vyskúšam niečo iné. Už dávnejšie mi niekto spomínal, či poznám plnozrnný chlieb, že to je ten bez múky. Hm, chlieb bez múky? To sa ako dá? No a podľa výsledku sa to teda dá a je aj veľmi chutný. Dá sa výborne krájať, niečím natrieť. Pravda je, že je veľmi sýty. Mne chutí samotný, Peťo si na neho natrel syr, ktorý som robila v ten deň (recept čoskoro, je úplne bez tukov a chutí vynikajúco!). Ale späť ku chlebu, vyskúšajte si sami, je fakt rýchly, netreba na neho žiaden kvások, stačia ovsené vločky a semená, či orechy a psyllium (dostať ho v každom bio obchode). My sme si ho včera zobrali so sebou na výlet, keď som šla s deťmi do bábkového divadla a potom na ihrisko. Bol to dobrý nápad, deti boli sýte, mohli sa vyšantiť koľko chceli, nezahnal nás domov hlad. 

Prísady:

(1 bochník)

  • 150 g slnečnicových semien
  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 50 g tekvicových semien
  • 30 g chia
  • 1 PL čierneho sezamu
  • 5 PL psyllia
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL datlovej pasty (nemusí byť)
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 400 ml vody
Plnozrnný chlieb

Postup:

Všetky suché prísady zmiešame dokopy a potom pridáme vodu, olej a datlovú pastu ak chceme. Necháme v miske odstáť 6-12 hodín. Ja som nestíhala, tak som ho nechala odležať také 4 hodiny a stačilo to. Ide o to, aby sa vytvorila taká hutná mazlavá hmota, ktorá to drží pokope. Potom vymastíme formu na pečenie, vytvarujeme bochník, preložíme do formy a pečieme približne hodinu na 180 stupňoch.

 

Tip

Ochutiť sa dá rascou, či cesnakom, chlebovým korením, čímkoľvek vás napadne. Prípadne sa dá časť semien rozmixovať, aby to bolo jemnejšie. Alebo pridať viac ovsených vločiek a bude sa viac podobať na klasický chlieb.

Dobrú chuť!