;

Power proteínová miska so šošovicou

Táto power proteínová miska má okolo 10 prísad, všetko ľahko dostupných, možno tak lahôdkové droždie a bulgur nezoženiete úplne v každom obchode, ale vo veľkých reťazcoch, či bioobchode určite áno. Lahôdkové droždie dodá syrovú príchuť a tak odporúčame nevynechať. Buď si večer predtým namočte šošovicu a ráno za pol hodinu uvarte, alebo sa dá kúpiť aj hotová v konzerve. My však uprednostňujeme čerstvo uvarené, ale ak kúpite hotový polotovar, jedlo je hotové za 20 minút aj s prípravou. 

Prísady:

počer porcií: 2, čas prípravy: 10, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

  • 2 šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 2 šálky špenátu
  • 1 šálka bulguru (pozrite prosím dole pre bezlepkovú verziu)
  • 1 červená paprika
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 šálka nastrúhaného hokaida
  • 3 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl soli
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Ak nemáme hotovú šošovicu, tak uvaríme najprv to, čo sa varí najdlhšie. Preto opäť odporúčame, namočiť strukovinu večer predtým, ráno vodu zliať a variť v novej vode so soľou. Varenie sa tak podstatne skráti.

Potom uvaríme v hrnci bulgur, ktorý zalejeme 2 šálkami vody a trochou soli. Necháme zovrieť, povaríme 10 minút a keď nevidno vodu, vypneme a necháme dôjsť.

Medzitým nasekáme cibuľu na pásiky, papriku na kocky, hokaido nastrúhame aj so šupkou (je to tekvica, ktorú netreba šúpať) a dáme na panvicu s pol šálkou vody, pridáme korenie, citrónovú šťavu a podusíme par minút, kým zelenina zmäkne. Keď je zelenina hotová, pridáme špenát a ešte pár minút miešame, kým špenát zmäkne. Pridáme lahôdkové droždie, premiešame, pridáme uvarenú šošovicu, bulgur a môžeme podávať obed.

 

Tip

Bulgur sa dá zameniť za quinou, pohánku, či pšeno, aby ste mali bezlepkovú verziu tohto lahodného jedla. Quinoa a pohánka sa varia rovnako ako bulgur. Ak varíte pšeno, odporúčame zaliať najprv vriacou vodou a variť, aby nebolo horké.

Ak nemáte nejakú zeleninu, tak použite inú. Hokaido môžete zameniť za mrkvu, či sladké zemiaky. Alebo pridajte viac z tej, čo máte, a tú jednu vynechajte. Aj tu platí, že to môžete obmieňať podľa chuti a nálady.

Dobrú chuť!