Prekladané zemiakové pagáče a oškvarkami (tempehom)

Vegánske oškvarkové pagáče som piekla prvýkrát. Peťo má pagáče rád a deti to ešte nemali šancu ochutnať, tak reku Vianoce sú na to ako stvrorené a pustila so sa do toho. A čuduj sa svete, veď to je jednoduchý recept! A vyšli na prvýkrát úplne parádne. Jedine, čo tam je zdĺhavé, je kysnutie, čiže čakanie. Ale inak tento recept zvládne každý začiatočník.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 3 plechy, čas prípravy: 60 minút, čas pečenia: 10 minút

  • 300 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 100 g tempehu (smažený, alebo aj iný ochutený)
  • 200 ml vody (alebo rastlinného mlieka, či smotany)
  • 2 väčšie zemiaky
  • 20 g kvasníc
  • 1/2 čl kokosového cukru
  • 1 čl soli
  • 2 čl kypriaceho prášku
  • 1 čl rasce
  • mleté čierne korenie

Postup:

V pohári zmiešame rozdrvené kvasnice, cukor, 100 ml vody a 1 pl múky. Poriadne premiešame a necháme 10 minút postáť. Medzitým uvaríme zemiaky vcelku, necháme ich vychladnúť a potom ich ošúpeme. Na panvici opražíme nasucho tempeh nakrájaný na malé kocky. Necháme vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame múku, vodu, kypriaci prášok, soľ, rascu a kvások. Poriadne premiešame a vypracujeme cesto a necháme hodinu pod pokrievkou kysnúť. Po vykysnutí vyvaľkáme z cesta väčší plátok, na ktorý nastrúhame zemiaky a poukladáme tempeh. Zatlačíme do cesta a ide sa prekladať. Predstavme si, že cesto je  z troch častí. Pravú tretinu preložíme na strednú časť a takisto ľavú tretinu preložíme na strednú časť. Opäť rozvaľkáme na veľký plát, pomúčime, ak treba a opakujeme. Opäť prekladáme po tretinách cesto zľava a sprava na stred, toto celé opakujeme trikrát. Prikryjeme a necháme 15-20 minút podkysnúť. Na záver cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Pomocou formičky, či s pohárom vykrajujeme pagáče a ukladáme na plech, na papier na pečenie. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 15-20 minút podkysnúť. Ak chcete, môžete potrieť olejom a posypať sezamom, ľanom, či vegánskym syrom. Ja som potrela vodou a posypala ľanom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút.

Tip:

Vychladnuté pagáče skladujeme v uzatvárateľnej nádobe, aby nevyschli. Dobrú chuť!