;

Rýchla čína s bulgurom, tempehom a kapustou za pár minút

Ak nás chytí hlad, tak chceme jesť do pár minút. Ak sa nám to nepodarí, vládne u nás nervozita. Aby sme tomu predišli, tak sme skrátili dobu varenia na minimum. Prekabátili sme to tak, že uvaríme dopredu obilninu, čo sa všetci dohodneme. A potom prílohu varíme tesne pred jedením, aby to bolo čerstvé. A napríklad táto čína taká je. Ak máte uvarený bulgur, jedlo je hotové za 7 minút. Toto jedlo jeme s paličkami, ako sa patrí. Keď ich prvý krát Peťo vytiahol, myslela som, že žartuje. Povedala som mu, nech mi pre istotu donesie aj vidličku. A ako sa s tým trápil, tak reku nenechám ho v tom samého a trápili sme sa dvaja. Chvíľu to trvalo naučiť sa s paličkami jesť, ale zistili sme, že jeme pomalšie, viac sa na jedlo sústredíme a ešte sa aj zabávame. Na začiatku sme sa spolu veľa nasmiali, kým sme chytili ten grif, ako na to. Ale dá sa povedať, že teraz si radšej vyberieme paličky ako vidličku, vlastne si nepamätáme, kedy sme doma ku hlavnému jedlu použili vidličku. 

Prísady:

počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 10 minút

  • 1 šálka neuvareného bulguru
  • 2 šálky pokrájanej bielej kapusty
  • 1/2 balenia tmavého tempehu (biely nie)
  • 3 pl tamari omáčky
  • 1 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
  • 1/4 čl soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Do menšieho hrnca dáme 1 šálku bulguru, zalejeme 2 šálkami vody a dáme 1/4 čl soli. Necháme zovrieť, potom stíšime plameň a varíme 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť, kým sa vstrebe celá voda.

Medzitým na teflónovej panvici nasucho opražíme pokrájanú kapustu, tempeh, polejeme ju tamari omáčkou, pridáme korenie a miešame. Po chvíli pridáme pár lyžíc vody, aby sa kapusta nepripiekla. Ak je kapusta mladá (november-december je najlepšia), po pár minútach zmäkne a je zároveň chrumkavá, tá je na čínu najlepšia. Ak je už taká staršia, možno bude potrebovať trochu dlhšie. Keď je kapusta s tempehom hotová, pridáme do misky, k tomu bulgur a podávame.

Tip

Ak nechcete jesť sóju, robi plátky sú veľmi dobrá náhrada, tie sú však s lepkom. Takisto radi striedame bielu a červenú kapustu kvôli živinám, antioxidantom, či chuti.

Dobrú chuť!