Segedínsky guláš s rýchlymi plackami čapati
Pre nás je segedínsky guláš také klasické zimné jedlo. Veľmi sýte, veľmi chutné a všetci ho dobre poznáme. A tak sme chceli vám ho priblížiť v takejto rastlinnej podobe, s plackami čapatí, alebo domácou knedľou, na ktorú tu tiež nájdete dole recept. Je to super recept, ktorý sa podarí na prvýkrát, žiadne desiatky pokusov, na prvý šup bola knedľa parádna. Je však kysnutá a tak sme sa rozhodli spraviť k tomu aj alternatívu a tou sú tieto placky čapatí. Vyberte si, čo vám bude chutiť viac.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 25 minút
- 500 g kyslej kapusty
- 1 balenie sójových kociek (pre alternatívu bez sóje použite robi plátky)
- 2 pl mletej sladkej papriky
- 1 cibuľa
- ½ litra vody (viac)
- 250 ml ovsenej smotany (alebo vegan majonézy – spak)
- 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu/múky)
- soľ
- štipka čierneho korenia
Postup:
Do misky dáme sójové kocky a zalejeme vriacou vodou. Keď sa kocky napijú vody, počkáme kým vychladnú a vyžmýkame ich. Na panvici opražíme sójové kocky so soľou. Vo väčšom hrnci opražíme cibuľu s kyslou kapustou tak 3-4 minúty, pridáme, korenie. Soľ pridáme neskôr, keď ochutnáme a bude sa nám zdať málo slané. Prilejeme vodu a varíme. Keď je kapusta hotová, primiešame opražené sójové kocky a smotanu. V ½ šálky vody rozmiešame arowroot a prilejeme k segedínskemu gulášu, počkáme kým prevrie. Zmes sa krásne spojí. Ochutnáme, prisolíme, ak nám je málo. Ak potrebujete, môžete dochutiť kopcovitou lyžicou vegánskej majonézy spak (dostať v tescu).
Ak varíte bez sóje, robi plátky (dostať kúpiť v bio obchodoch) nakrájajté na pásiky, opražte na panvici a vyberte. Ku segedínskemu gulášu pridajte na záver, keď ho idete zahustiť arowrootom.
Placky, zvané čapatí:
- 1 šálka celozrnnej špaldovej polohrubej múky
- 1/2 šálky cícerovej múky
- 1/2 čl čiernej soli
- 1/4 čl majoránky
- 1/4 čl oregana
- 1 šálka vody (možno trochu viac, závisí od múky)
Postup:
Všetky suché prísady premiešame vo väčšej miske. Prilievame postupne vodu, a miesime cesto. Má byť z toho taký hutný bochník. Necháme postáť chvíľu v chladničke, trochu stuhne. Potom z neho spravíme valec a nakrájame ho na plátky, ktoré nasucho opražíme na rozohriatej panvici. Z jednej strany 2-3 minúty, keď sa začne pripekať pretočíme. Čerstvé sú najlepšie, dajú sa rýchlo spraviť, preto odporúčame spraviť len toľko, koľko hneď aj zjete.
Tip
Ak máte radi klasickú kysnutú knedľu, tu je recept, ktorý sa podarí rovno na prvý krát, zaručene!
Prísady na knedľu:
- 500 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
- 350 ml vlažnej vody
- 1 kocka kvasníc
- 1 čl cukru z kokosových kvetov (alebo iného, xylitol nereaguje)
- 1-2 čl soli
- 1 čl oleja na potretie (aby knedľa nevyschla)
Postup:
Do vlažnej vody dáme kvasnice, cukor a soľ a premiešame. Zmiešame s múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť tak 20 minút. Cesto rozdelíme na 2 časti a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Vo veľkom hrnci do polovice necháme zovrieť vodu a dáme variť pod pokrievkou knedle. Ak máme menší hrniec, dáme jednu knedľu a potom druhú. Vyberieme a potrieme olejom, aby nevyschla.
Dobrú chuť!