Vegan cheesecake bez múky, oleja, či orechov (bezlepkový)

Vegan cheesecake

Nedávno som robila vegan cheesecake bez oleja, múky. Hlavnú prísadu plnky tvoria kešu orechy. Áno, je výborný, ale aj tak som chcela skúsiť nejakú alternatívu k orechom. Našla som, a podľa mňa perfektnú. Opäť žiadny olej, žiadna múka a tento krát ani orechy. Čo tvorí teda tú plnku? Na prvé počutie by som sa zatvárila kedysi kyslo ako uhorka aj ja. Cícer a tofu do koláča? Cícer je chutný v hummuse a tofu ako praženica. Obe suroviny v slaných jedlách. A teraz v sladkom koláči? To sú predsudky, stačí raz ochutnať. Naučili nás, že tieto potraviny používame do slaných jedál. Majú však využitie aj v sladkých. Navyše nenazývam tento vegan cheesecake, koláč z cíceru a tofu preto, lebo, keď som pred pár rokmi bažila po vegánskych receptoch klasických koláčov, ani by ma len nenapadlo, že alternatíva na cheesecake sa dá urobiť z takýchto prísad. A keby som videla názov takého koláča, nikdy ho nebudem robiť, lebo si poviem si, že nemôže predsa chutiť dobre. Ale keď vidím názov vegan cheesecake, tak viem, čo asi od toho koláča mám čakať, premôžem sa a idem aj na ten cícer a tofu. A potom som prekvapená, že ten výsledok je v zásade veľmi, veľmi chutný. Priznám sa, neviem ako chutí bežný cheesecake, ale všetci, čo jedli tieto dva typy, podali hlásenie, že sa im veľmi podobali. Takže, či sa pustíte do verzie s orechami, alebo bez, verím, že budete spokojní. V tomto recepte som takisto namiesto kukuričného škrobu použila arowroot. Je to koreň rastliny maranty trstinovej, je bez chuti a zápachu, prirodzene bez lepku, používa sa na zahustenie, ako alternatíva ku kukuričnému škrobu. Dá sa bežne zakúpit v bio obchodoch. 

Vegan cheesecake

Prísady:

(12 porcií)

korpus:

  • 1 1/2 šálky pšenových vločiek (ak vám neprekáža lepok, tak ovsené)
  • 1 1/2 šálky namočených datlí

plnka:

  • 3 šálky uvareného cíceru
  • 2 balenia bieleho tofu syra
  • 3/4 šálky agáve
  • 150ml vody (použila som vodu z cícera-zvaná aquafaba)
  • 2 PL arowrootu (na zahustenie)
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • 1/2 ČL vanilky

coulis:

  • 1 šálka čučoriedok
  • 1 PL arowrootu (na zahustenie)
  • 1/2 šálky vody

 

Vegan cheesecake

 

Postup:

Datle namočíme na pár hodín do vody. Ak nemáme čas, zalejeme ich vriacou vodou a počkáme pár minút.

V mixéri pomelieme vločky na múku a presypeme do food procesora s S nožom. Pridáme datle a mixujeme. Keď je to pekná kompaktná hmota, vyberieme a dáme do tortovej formy na pečenie s priemerom asi 18-20 cm.

Plnku si nachystáme tak, že v mixéri zmixujeme všetky prísady na hladký krém. Potrebujeme výkonný mixér, aby to bola pekná hmota. Nalejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 45 minút. Cheesecake dáme vychladnúť na kuchynskú linku a potom ho odložíme do chladničky. Potrebuje poriasne stuhnúť. Ideálne je jesť po pár hodinách, čo strávi v chlade. Tentokrát sme vydržali a krájal sa fantasticky.

Keď ideme podávať tento vegan cheesecake, nachystáme coulis. Coulis je hustá omáčka, či pyré. Odporúčam nevynechať, dodá to dezertu sviežu ovocnú príchuť. Do hrnca dáme čučoriedky. V pohári zmiešame vodu s arowrootom. Vylejeme do hrnca k čučoriedkam a na slabom plameni povaríme, za stáleho miešania. Keď zmes stuhne, trvá to asi 5 minút, ovocné coulis je hotové. Ak je príliš tuhé, pridáme ešte trochu vody.

Vegan cheesecake

Tip

Vločky môžete použiť akékoľvek iné, najlepšie tie, čo máte doma. Datle  sa takisto dajú zameniť za hrozienka, figy, či sušené slivky. Jednoducho použite to, čo máte poruke. Ak nemáte esenciálne oleje, môžete namiesto nich pridať šťavu z citróna. I keď my máme tieto oleje poruke stále, nielen do kuchyne.

Dobrú chuť!