Vegan cheesecake bez múky, oleja, či sóje
Z raw tort sme postupne prešli na pečené torty. Rozhodli sme sa kokosový olej vylúčiť z nášho jedálnička, kedže podľa posledných informácii čo máme, neskončil na rebríčku zdravých potravín. Minulý týždeň Peťo vymyslel, že by si dal cheesecake. Chodil po dome, že nemá chuť na nejaký klasický pečený koláč, ale taký cheesecake by si dal. A tak som prijala túto výzvu. Všetky recepty mali v sebe aspoň kokosovú smotanu, no nič, my dáme vodu. Kedže je to pečený cheesecake a je v ňom kukuričný škrob, ktorý to zahustí, nebála som sa, že by nedržal pokope. Kešu orechy to krémovým urobia dostatočne, cukinu som pridala ako hmotu, aby to neboli len samé orechy. Na moje milé prekvapenie to nie je koláč, ktorý vám zabetónuje žalúdok. Nie je tam žiaden pridaný olej, ani kvapka a to robí svoje. Peťo zjedol pol cheesecaku vrámci jedného dňa tuším. Takže zjavne bol dobrý a ľahký :))))
Prísady:
(12 porcií)
korpus:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/4 šálky lúpaných konopných semienok (nemusí byť)
- 1 šálka datlí
- trochu vody
- štipka soli
plnka:
- 3 šálky namočených kešu orechov
- 1/2 cukiny
- 3/4 šálky agáve
- 150ml vody
- 2 PL kukuričného škrobu
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
- 1/2 ČL vanilky
Postup:
Kešu zalejeme vriacou vodou a necháme v miske približne 20 minút. Medzitým si nachystáme korpus. V mixéri s S nožom zmixujeme vločky, semienka a soľ na múku. Potom pridáme datle s vodou a mixujeme do hladka. Do tortovej formy s priemerom 18 cm dáme papier na pečenie a dáme naň korpus. Dáme bokom a nachystáme si plnku. Tortovú formu som nijak nemastila, ani spodnú časť, ani boky, len nožom som po upečení prešla medzi formou a cestom a krásne išiel cheesecake oddeliť.
Plnku si nachystáme tak, že v mixéri zmixujeme všetky prísady na hladký krém. Už jednoduchšie to ani byť nemôže, stačí len výkonný mixér. Nalejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 45-50 minút, pečenie zdola. Podľa vidličky zistíme, či už je hotový, ak je vidlička čistá, vyberáme z rúry. Cheesecake dáme vychladnúť na kuchynskú linku a potom ho odložíme do chladničky. Ideálne je jesť cheesecake na druhý deň, lebo krásne stuhne. My sme to samozrejme nevydržali, ešte teplý cheesecake sme poliali džemom a posypali mandľovými hoblinami. Stuhnutý bol celkom dobre, krájať sa dal tiež…. Ale na druhý deň však bol tento vegánsky cheesecake úplna šmakovica a krájanie bolo o inom.
Tip
Semienka na korpus môžete použiť akékoľvek, tekvicové, slnečnicové, alebo použiť orechy ako napríklad mandle, alebo aj vynechať. Na vrch môžete použiť akýkoľvek džem, ktorý je vám pochuti. My sme mali ringlotový (robila som pred pár dňami úplne bez cukru, tak sme ho chceli otestovať), bola to výborná kombinácia. Nabudúce vyskúšam jahodový, alebo čučoriedkový, čo bude poruke. A posypať sa dá mandľovými hoblinami, strúhaným kokosom, či čímkoľvek, čo máte radi.
Dobrú chuť!