;

Vegánske strapačky zo špaldovej múky a maslovej tekvice

Keď v nobembri Peťo naloží kapustu do suda, začína sa u nás sezóna. Okrem nášho obľúbeného segedínu, dnes Peťo vymyslel, že spravíme strapačky. Lenže u nás zemiaky nemáme v láske. Majú veľký nepomer draslíka a sodíka, čo vytvára minerálovú nerovnováhu. Ich škrobová molekula je veľmi jednoduchá, rýchlo sa dostane do krvi a tým zvyšuje hladinu cukru v krvi a zaťažuje slinivku. Kvasným procesom tejto potraviny vznikajú butiláty, čo sú látky toxické pre pečeň. Tieto látky vznikajú pri výrobe octa, liehu, alebo kvasením v našom zažívacom trakte.

A tak ich jeme veľmi výnimočne, doma ich nejeme vôbec. A tak som namiesto zemiakov chcela dať bataty. Lenže sa minuli. Obzerám sa okolo seba a zrak mi ostal na tekvici. Reku, vyskúšam! Uvarila som a boli výborné! Nebol to taký betón do brucha, ako sú pre mňa klasické halušky. Peťo, ktorý vyrastal na štandardnej strave ich chválil tiež a tak sme to dnes zopakovali. Špaldová múka a nastrúhaná tekvica, to sú základné suroviny. Naše deti majú veľmi radi halušky, zvyknú ich sem tam jesť u mojich rodičov, no ale môj tatko ich varí klasicky. Pšeničná múka a zemiaky. A tak, keď mi obaja dali minule pochvalu, že sú také dobré ako u Petra, vedela som, že budú chutiť aj Peťovi. A tak sme zmenili klasický recept na halušky za niečo zdravšie. Ja som nachystala cesto a kapustu a Peťo sádzal. To teda nie je moja obľúbená činnosť a keď sme robili väčšie množstvo, tak reku, Peťo teraz ma môžeš vystriedať. A na moje prekvapenie rovno vyskočil, postál si pri hrnci pekných 15 minút. Ale výsledok stál za to. 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegan strapačky so špaldovou múkou a maslovou tekvicou

Halušky

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 3 šálky špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 2-3 šálky vody
  • 1 čl soli

Postup:

Ošúpeme maslovú tekvicu a vyberieme jadro. Do veľkej misy nastrúhame tekvicu nadrobno. K tomu pridáme zvyšné suroviny a premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota. Dáme zovrieť vodu, ktorú tiež posolíme a nasádžeme halušky do vriacej vody. Pri prvých haluškách sledujeme či sa nerozpadajú. Každá múka je iná a ak sa rozpadajú, pridáme do cesta múku, premiešame a sádžeme ďalej. Sem tam premiešame halušky v hrnci, aby sa nezlepili. Keď minieme celé cesto, necháme povariť ešte zopár minút, ja som nechala variť 5-7 minút. Potom halušky scedíme a prelejeme trochou studenej vody, aby sa nezlepili.

Kyslá kapusta

  • 3 šálky kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1/2 šálky vody
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl mletej sladkej papriky (nemusí byť)

Postup:

V menšom hrnci na troche vody opražíme cibuľu so soľou a pridáme kapustu. Zvyknem pokrájať kapustu na menšie časti, aby sa potom neťahali dlhé slíže na tanieri. Necháme dusiť 20 minút. Ja som pridala aj mletú papriku kvôli farbe, ale nemusí byť.

Tip:

Spolu s kapustou som dala variť aj sójové kocky, na ozvláštenie a bolo to veľmi chutné. Prípadne opražiť tempeh pokrájaný na drobné kocky a posypať ním na záver strapačky.