Zelený šalát so zeleninou, fazuľou a quinou
Nájdete tu rovno dve obmeny na tento šalát, jeden skôr letnejší a druhý taký zimnejší, teda sýtejší. Niekto má rád viac šalátu a niekto zas viac varených prísad. Mysleli sme na všetkých. Nižšie nájdete tú sýtejšiu verziu, naše heslo však je, jedzte do sýtosti. Možno si budete nakladať aj dvakrát. No a čo! Môžete. Stačí len chcieť a vládať:)
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút
Šalát:
- 1/2 šálky neuvarenej quinoi
- 2 šálky zeleného šalátu (ľadového, valeriánky, špenátu, kučeravého kelu)
- 1/2 ošúpaného batátu
- 1/2 šálky uvarenej fazule
- 1 väčšia paradajka (ak nie je sezóna, vynechajte)
- soľ
- štipka čierneho korenia
Zálievka:
- 1 pl lahôdkového droždia
- 1 čl horčice
- 1 čl balzamikového octu
- 1 čl tekvicového oleja
- 3 pl vody
Postup:
V hrnci uvaríme quinou v pomere 1:2 s vodou a trochou soli. Medzitým nakrájame šalát. Na panvici s trochou vody opražíme batát nakrájaný na kocky, k tomu pridáme fazuľu, pridáme soľ a korenie. Keď je batát hotový, vypneme. Do väčšej misky dáme nakrájaný šalát, paradajky, sladký zemiak, fazuľu a primiešame tam aj quinou.
Zálievku nachystáme tak, že všetky prísady zmiešame, až vznikne kompaktná tekútá zálievka. Nezľaknite sa zelenej farby, to má na svedomí tekvicový olej, ale je výborný.
Tip na sýtejšiu alternatívu šalátu:
Ak máte chuť na sýtejší šalát a nechcete fazuľu, máme pre vás obmenu. Dajte na 1 porciu len 1/2 šálky zeleného šalátu a k tomu 1 1/2 šálky uvarenej quinoi. K tomu si môžete ešte na kocky opražiť tofu (biele pokvapkajte tamari omáčkou, ostatné druhy tofu netreba, sú ochutené).
Prísady na šalát:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút
- 1/2 šálky zeleného šalátu
- 3 šálky uvarenej quinoi
- 1 biele tofu (pokvapkáme tamari omáčkou)
Dobrú chuť!