Fantastický jednoduchý bezlepkový kváskový chlieb

Rozhodla trochu sa znížiť  lepok u nás. Najväčší zdroj je náš špaldový kváskový chlieb, ktorý je u nás pravidelne. Rovno som napísala Adi, s ktorou sa poznám cez FB, pod menom bezlepkový chlebík. V obchodoch predávajú síce bezlepkové zmesi, ale všade je ryžová múka a tú som nechcela. A keďže Aďa je na bezlepkové pečivo macherka (pečie tak 1000 chlebov ročne), mi spravila recept namieru. Lepkové sú ovsené vločky, ale to je pre mňa minimum lepku, takže používam v recepte tie. Ak potrebujete ozaj bezlepkové, použite bezlepkovú ovsenú múku. No a teda máte sa na čo tešiť, lebo je tento bezlekový chlieb chuťovo totálna lahoda.  Chutí nám viac ako špaldový kváskový, všetci sme sa zhodli, že už pečiem len tento. No a takýto fantastický jednoduchý bezlepkový kváskový chlieb by bola škoda si nechať len pre seba. Takisto som vyrátala, čo stojí taký chlieb. Zaujímalo ma, či je to veľký rozdiel so špaldovým kváskovým. Suroviny na taký 850 g bezpekový kváskový chlieb vychádzajú na 1,2 eura. Posúdenie, či je to drahé, alebo málo nechám na každom z nás, pre nás je to super cena. Takže rozhodne budem takto naďalej piecť. Všetko nakúpite v bio obchodoch, alebo cez www.najtelo.sk, tam nakupujem múky ja.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 väčší chlieb cca 1,2 kg, čas prípravy: 4-8 hodín rozkvas, kvasenie: 4 hodiny (1 hodina v mise a 3 hodiny v ošatke), čas pečenia: 50 minút (15 minút na 230 stupňoch, 35 minút na 190 stupňov)

Rozkvas:

  • 100 g mletých ovsených vločiek, alebo ovsenej múky
  • 100 g mleté pšeno (pomlieť na mlynčeku na múku)
  • 100 g kvásku
  • 200 ml vody
  • 1 čl guarovej gumy (alebo xantánovej)

Zvlášť do misky:

  • 30g psyllium (skoroceľ indický)
  • 200 ml vody

Cesto:

  • 100 g tapioková múka/škrob
  • 100 g cícerová múka
  • 50 g mletý ľan
  • 50 g pohánková múka
  • 1,5 čl soli
  • 1/2 čl mletej rasce
  • 2 pl olivového oleja
  • 1 čl datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla ako med)
  • 150 ml vody
  • semienka (ľan, tekvica, slnečnica)

Postup:

Najprv si nachystáme rozkvas. Ja ho chystám vždy večer, aby som ráno mohla zamiesiť cesto a na obed piecť. Ale dá sa chystať aj ráno a v ten deň večer piecť. Na kávovom mlynčeku pomeliem ovsené vločky (ak dávame ovsenú múku, mlieť netreba), potom pomeliem nevarené pšeno na múku. Vo veľkej mise zmiešame pomleté obilniny na múku s kváskom a guarovou gumou a vodou. Pporiadne premiesime a prikryjeme, aby cesto neobschlo a necháme postáť na linke 4-8 hodín.

Zatiaľ zvlášť v malej miske nachystáme vodu a psyllium. Potrebujeme, aby vznikla kompaktná hmota, ideálne nechať postáť aspoň hodinu. Keďže rozkvas chystám večer, ako prvé ráno nachystám psyllium s vodou a nechám postáť hodinu. Ak chystáte rozkvas cez deň na 4 hodiny, možete zároveň v inej miske zmiešať psyllium a vodu. Nech si to zjednodušíte.

Potom si pripravíme cesto. K rozkvasu pridáme všetky zvyšné prísady, poriadne premiešame, prikryjeme cesto a necháme kvasiť 1 hodinu. Potom premiesime na doske (podsypem tapiokovým škrobom) preložíme do ošatky, alebo do misky s utierkou vysypaným kukuričným, alebo zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo. Prikryjeme utierkou a necháme na linke (pri izbovej teplote) kvasiť ďalšie 3 hodiny.

Chleby opatrne vyklopíme na plech s papierom na pečenie, hore narežeme. A vložíme do vyhriatej rúry. Rúru zapneme tak 15 minút predtým, ako vložíme dnu chlieb, na 230 stupňov (ja dávam ventilátor zdola). Po 15 minútach pečenie z 230 stupňov znížime na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Necháme v rúre vychladnúť ešte 20 minút. Potom dáme na mriežku a keď je chlieb úplne vychladnutý, môžeme sa doňho pustiť.

Tip:

Namiesto pohánkovej múky dávam niekedy amarantovú, hrachovú, či tekvicovú. Ostatné ostávajú v pomere, ako v recepte, tieto s výraznejšou chuťou nechávam v malom množstve. Keďže u nás ide na dračku, robím dvojnásobné množstvo a sú z toho 3 chleby s váhou 850 g. Skladujeme v hrubšej bavlnenej chlebovej utierke, kde je stále čerstvý. Nezoschne, nepôsobí staro, aj na tretí deň (dlhšie neviem, vždy sa zje) je ako čerstvo upečený. Dobrú chuť!