Najlepší vegan kotlíkový guláš, bez sóje, bez lepku, bez oleja

Kotlíkový fazuľový guláš

Kotlíkový bezlepkový guláš v rastlinnom prevedení, ktorí ozaj chutí každému. Mali sme niekoľko návštev a bez preferencií ho jedol každý. Nie je to guláš, kde plávajú mastné oká a po ktorom vás bolí brucho, lebo je taký dobrý, že si naložíte 3-krát.

Naložte, úplne pokojne. Je to fazuľa a zelenina. Tam ozaj nie je nič, čo vás privedie do kómy z jedla. Navyše je to ozaj jednoduchý recept, toto zvládne akýkoľvek kuchár, aj ten, čo varí bežne len čaj.

Okrem kotlíka, veľkej varechy a kuchtíka, budete potrebovať:

-zeleninu (zemiaky, cibuľu, cesnak, papriku, paradajky, mrkvu)

-fazuľu

-korenie 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegan kotlíkový guláš

Prísady:

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 60-90 minút, namáčanie: cez noc

  • 2 šálky rôznorodej fazule (bielej, maslovej, strakatej)
  • 2 plus 3 zemiaky nakrájané na kocky (alebo batáty)
  • 1 posekaná cibuľa
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 4 paradajky (alebo 250 ml pasírovaných paradajok)
  • 1 čl soli
  • 1 čl majoránky
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 čl sladkej mletej papriky (alebo údenej)
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Fazuľu namočíme cez noc do vody, predtým, ako chceme variť guláš. Logicky, deň po by to bolo zbytočné :))). V kotlíku na troche vody opražíme, len toľko, aby sa nepripiekla, všetku zeleninu, 3 zemiaky odložíme bokom. Potom zalejeme vodou (tak 3-4 šálky) a pridáme namočenú fazuľu. Varíme, koľko treba a nezabúdame sem tam miešať. Po zhorenom guláši sme zistili, že ozaj treba pravidelne miešať. Keď je fazuľa mäkká, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a ešte povaríme 10 minút. Zemiaky, ktoré sme dali hneď do gulášu, sa rozvaria na kašu a vďaka nim je guláš hustejší. Preto pridávame zemiaky aj na záver, tie už nechceme na kašu. Chceme ich tam cítiť a chrúmať. Vodu pridávame postupne, záleží od toho, aký chceme hustý guláš. Radšej menej a doliať, naopak to veľmi nefunguje.
Medzitým koštujte, prisypte, čo vám chýba, hlavne, nech je to dochutené podľa vás.
Vrelo odprúčame spolu s kváskovým chlebom.

Tip:

Ak sa vám pri kotlíku nechce stáť hodinu až hodinu a pol, máme mega fintu. Uvarte fazuľu doma a do kotlíka pridajte už uvarenú a len povarte všetko spolu 20 minút, nech fazuľa nasiakne všetky chute.

Namiesto zemiakov môžete dať aj sladké zemiaky, alebo odoberieme časť uvarenej zeleniny a zmixujeme dohladka a prilejeme naspäť ku gulášu, ak nechcete použiť zemiaky vôbec. V sezóne paradajok a paprík, pridávame hojne aj tie, prípadne cukinu, vlastne čokoľvek, na čo máme chuť. Sladkú mletú údenú papriku vrelo odporúčam, dodáva veľmi dobrú chuť do jedál a hlavne do tohto gulášu. Dobrú chuť!