Najlepšie chrumkavé pečené krekry z červenej šošovice a ….

Pečené krekry z červenej šošovice prišli na rad, keď som chcela spraviť niečo na výlet. Niečo, čo nemusí byť v chlade, je chrumkavé a neosahuje to múku.  

A našla som v mojom zápisníku tento recept, kde idú 3 základné prísady a korenie. 

-červená šošovica

-ovsené vločky

-lahôdkové droždie

-soľ, čierne korenie, rímska rasca a údená paprika

Z tohto receptu hravo spravíte aj bezlepkový, ak zameníte ovsené vločky za pšenové, pohánkové, či cícerovú múku…Pečiem ich okolo 120 stupňov, aby boli chrumkavé. Vydržia niekoľko dní v uzavretej nádobe na kuchynskej linke.

 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 45-60 minút

Krekry:

  • 1, 5 šálky uvarenej šošovice
  • 1 šálka pomletých ovsených vločiek
  • 2-4 pl lahôdkového droždia
  • čierna soľ
  • mletá rímska rasca
  • údená paprika

Postup:

Uvaríme červenú šošovicu, odoberieme potrebné množstvo a zmiešame s ostatnými prísadami. Ovsené vločky pomelieme napríklad na elektrickom mlynčeku na kávu. Dochutíme korením, hmota má byť hutná, ak je riedka, pridáme mleté ovsené vločky, ak je tuhá, pridáme varenú šošovicu.

Na vymastený papier na pečenie dáme cesto a položíme na to druhý papier na pečenie. Cesto vyvaľkáme na tenko, stačí zopár milimetrov. Čím tenšie, tým sa rýchlejšie upečie do chrumkava. Pred vložením do vyhriatej rúry pokrájame cesto na 2×4 cm, alebo ako sa nám hodí. Tak sa budú krekry po upečení pekne lámať podľa rezu. Pečieme na 120 stupňoch, 45-60 minút. Po 30 minútach zvyknem krekry popretáčat. Pokojne testujte, možno budú upečené aj skôr, každá rúra pečie inak.

Tip:

Môžete pridať rôzne korenie, ako cesnak, posekanú cibuľu, či čili, podľa toho, na čo máte chuť. Ja tam sem tam primiešam aj mletý ľan, kvôli výžive (omega 3), nijak chuť neovplyvní. Dobrú chuť!