Prekladané zemiaky s batátovo-tekvicovou omáčkou

Prekladané zemiaky sa dajú spraviť na veľa spôsobov. Keď som prvé dni hladovky ležala unavená, varil Peťo. A on miluje zemiaky, takže varil skoro denne čo? Zemiaky. Takže sú u nás momentálne veľmi v kurze. Ja nimi nie som extra nadšená, myslím si, že sú aj výživnejšie druhy zeleniny. Ale reku dobre. Prečo nie. Keď tam ešte je ďalšia zelenina ako bataty a tekvica, plus som pridala mletý ľan, vzišiel z toho parádny obed. Tu je recept.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 6-8 menších zemiakov (môžu byť aj väčšie, my sme mali také doma)
  • 1 šálka maslovej tekvice
  • 1 stredný batát
  • 1/2 šálky lahôdkového droždia
  • 1/3 šálky mletého ľanu
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1 biele tofu nakrájané na pláty
  • čierna soľ

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na pásiky. Medzitým dáme variť ošúpanú maslovú tekvicu, batat s trochou vody a soľou. Keď je zelenina mäkká, pridáme ostatné prísady ako droždie, ľan a rastlinné mlieko. Rozmixujeme na krém. Stačí aj ponorným mixérom. Nemá byť príliš tekutý, radšej nech je tuhší ako vodový. Potom by prekladané zemiaky nedržali tak pekne pokope, čo by bola škoda :). Krém okoštujeme, či je dosolený, prípadne pridajte korenie podľa vašej chuti.
Na plech s papierom na pečenie dáme krém ako prvú vrstvu. Stačí úplne málo, je to preto, aby sa zemiaky neprilepili na papier. A potom vrstvíme zemiaky, na to krém, tofu (pokvapkala som tamari omáčkou), zas zemiaky a potrieť zvyšným krémom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 30 minút. Až kým sú zemiaky mäkké. Záleží, koľko vrstiev máte, čím menej, tým je to rýchlejšie. U nás volím radšej do priestoru, teda na väčší plech, ako viac vrstiev. Rýchlejšie chladne a je to také chrumkavé.
Ako prílohu čokoľvek, u nás bola majonéza, nátierky, kyslé uhorky. Keby bola kyslá kapusta (tú sme však už zjedli), tak aj tá by sa k tomu parádne hodila.

Tip:

Ku krému môžete pridať rôzne korenie, ako cesnak, posekanú cibuľu, či čili, podľa toho, na čo máte chuť. Dobrú chuť!