10 vecí, čo by som si želala vedieť pri prechode na vegánstvo

Keď som prechádzala na rastlinnú stravu, úprimne, bolo to také lepenie na kolene. Pred 15 rokmi bolo málo dostupnej literatúry, dokumentov a ešte menej rastlinných produktov. Mala som pocit, že existovalo len tofu :). Išla som na vegánstvo pocitovo, až ako prišli deti, som sa riadne vrhla na štúdium, lebo riskovať a testovať na vlastných deťoch som nechcela. Tu je zopár tipov, ktoré podľa mňa sú fajn ako nasmerovanie niekoho, ktor uvažuje o zdravšom stravovaní.

1. základ stravy by mali tvoriť potraviny z 5 skupín: ovocie, zelenina, celozrnná obilnina, strukoviny a olejnaté semená. Ak sa takto plánujete stravovať dlhšie, odporúčam si naštudovať, z čoho koľko treba, plus aké výživové doplnky konzumovať (ako vitamín D, B12).

2. Plánujte dopredu. Napíšte si zoznam, čo chcete cez týždeň variť, nakúpte si podľa toho. Nie je nič horšie, ako zháňať potraviny a variť úplne nové jedlá totálne hladní. Spravte si zásobu pre krízové časy. Aj v našom online kurze nájdete 21-dňový jedálniček, zložený presne podľa princípov zdravého stravovania.

3. Nebuďte na seba prísni. Nemusí to byť dokonalé. Úžasné je, že ste sa na to dali. Časom to postupne vylepšíte. Netrápte sa, ak tam dáte napríklad smotanu, lebo nemáte alternatívu. Chváľte sa za pokroky.

4. Čítajte zloženie. Hoci mnohí sú stále prekvapení, že načo. Hoci sa to predáva v potravinách, neznamená to, že to máme aj jesť. Ak je v zložení niečo, čomu nerozumiem, nekupujem to.

5. Na začiatku si to čo najviac zjednodušujte. Tak budú jedlá zo začiatku prekombinované. A čo! Časom sa to naučíte, tréning robí majstra. Hlavné je, aby vám to chutilo a príprava netrvala extrémne dlho, nech vás to neodradí.

6. Zvoľte si svoje tempo. Každý sme iný, pre niekoho je fajn sa do toho vrhnúť naplno, niekomu lepšie vyhovuje ísť na to postupne. Zistite, čo viac vyhovuje vám, či postupne vylúčiť mäso, po čase mlieko atď, alebo či to seknúť naraz. I keď beh na dlhé trate je pomalší, ale istejší. Čiže ak sa neviete rozhodnúť, radšej postupujte pomalšie a vyraďujte živočíšne potraviny postupne.

7. Nechoďte nakupovať hladní. Nikdy. Vtedy vlastne poriadne nerozmýšľame, takže sa potom doma ocitne niečo, čo ste ani v pláne nemali kúpiť. Potom je nám ľúto to vyhodiť….už keď sa u vás niečo také ocitne, podarujte niekomu.

8. Majte so sebou niečo na jedenie. Netreba sa hanbiť a pokojne si doneste svoje jedlo na oslavy, stretnutia, ak máte skúsenosť, že tam pre vás nič nebude. V začiatkoch je to priam kľúčové, kým si žalúdok zvykne, je normálne, že budete častejšie hladní. Radšej majte pri sebe nejakú tyčinku, ovocie, či zopár orechov.

Bezlepkové tortilly len z 3 prísad

9. Nemusíte každému vysvetľovať, že prechádzate na iný typ stravovania. Zo začiatku môžete hovoriť, že je vám ťažko po bežnom jedle, takže dnes si chcete dať niečo ľahšie, alebo že ste sa doma veľmi najedli. Ja som si dokonca vymýšľala všelijaké alergie v reštauráciach, aby som mala istotu, že tam ozaj nie je nič živočíšne. Nie je nič horšie, ak sa do vás niekto pustí a znechutí vás hneď na začiatku. Nedajte sa!

10. Naštudujte si fakty, literatúru (napríklad: How not to die, Becoming vegan, Proteinoholic, The cheese trap), pozrite si dokumenty (napríklad: Forks over knives, Game changers, Earthlings, Cowspiracy, What the heatlh, Food . inc, Dominion), tak budete mať argumenty nielen pre seba ako podporu, prečo to celé robíte, ale aj pre tých, čo radi vŕtajú. Ako…vápnik je len v mlieku a najkvalitnejšie bielkoviny sú len živočíšne. Bez argumentov vás ľahko niekto môže vyplašiť a v strachu sú ľudia schopní v tej sekunde si radšej niečo dať, zo strachu, aby náhodou nezomreli. Získať dostatok vedomostí bolo pre mňa to najdôležitejšie. Informácie boli pre mňa obrovskou oporou a zrazu strach nebol. Lebo 99% ľudí stále nemá o strave šajnu (to platí aj pri doktoroch, sú majstri v ich odbore, ale výživa stále nie je súčasťou štúdia), za to, že vieme žuť neznamená, že vieme aj čo máme žuť :). Argumenty, ako železo je kvalitnejšie živočíšne, sója má estrogén a je GMO, omega 3 nájdeš len v rybách, ma dnes len pobavia, lebo viem, že to sú mýty. Mám prečítanej kopec faktografickej literatúry a už ma niečie pocity nedostanú do úzkych.

Ps: recept na čokoládovú sacher tortu z fotky, nájdeš tu :).