;

Burger s opekaným hokaidom a domácou majonézou

Prísady: 

Počet porcií: 6-8 burgrov, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40 minút

Burger:

  • 1/2 šálky uvarenej quinoi (alebo inej obilniny)
  • 1/2 šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 1/2 šálky celých ovsených vločiek
  • 1 pl sójovej omáčky
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • 1/2 čl majoránky
  • 1/2 čl oregana
  • ½ čl soli
  • 1/4 čl mletej sladkej papriky
  • štipka čierneho korenia

Ďalšie navyše prísady, čím to môžete obmieňať:

  • listová zelenina (pridávame kel, špenát)
  • postrúhaná cvikla, či mrkva
  • uvarená mungo fazuľa

Hokaido:

  • 1/2 strednej hokaido tekvice
  • 1/4 čl čiernej soli
  • 1/2 čl mletej rasce
  • štipka čierneho korenia

Domáca majonéza bez oleja:

  • 1 biele tofu
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, mandľové, špaldové, sójové)
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 pl jablčného octu
  • 1 čl horčice
  • 1/2 čl čiernej soli
  • štipka čierneho korenia
Burger s opečeným hokaidom a domácou majonézou

Postup:

Burger:

Všetko spolu zmiešame, vytvarujeme fašírky, položíme na papier na pečenie na plech. Na plech dáme zároveň piecť na kocky nakrájané hokaido posypané korením a soľou. Takto naplnený plech dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Po 20 minútach pretočíme burgre na druhú stranu. Výborne sa k tomu hodia aj opečené sladké zemiaky, maslová tekvica, fazuľové lúsky, špargľa. Keďže je miesto na plechu, môžeme dať piecť akúkoľvek zeleninu, čo sa nám k tomu hodí.

Domáca majonéza:

Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme všetky prísady na hladký krém. Ak je to príliš tuhé, prilejeme ešte trochu mlieka, alebo dochutíme ak je treba.

Tip:

Takisto si môžete k tomu spraviť čapati, pridať čerstvú zeleninu a máte ešte sýtejší obed.

Polievka z tekvice a kváskovými krutónmi

Tekvicová polievka s opraženými kváskovými krutónmi

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút

  • 2 šálky maslovej tekvice
  • 1 cibuľa
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 čl soli
  • ½ čl kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • 4  krajce kváskového chleba pokrájaného na kocky

Postup:

Do väčšieho hrnca dáme zeleninu, korenie a soľ s trochou vody a varíme okolo 10 minút. Keď je zelenina hotová, prilejeme vodu (alebo rastlinné mlieko, ak chceme krémovejšiu polievku) a zmixujeme ponorným mixérom na krém. Na panvici opražíme na kocky pokrájaný kváskový chlieb a rovno podávame.

Tip:

Krutóný môžete vymeniť za uvarenú hnedú šošovicu a máte bezlepkovú polievku.

7 minútová Karobovo-banánová kaša s horúcimi jablkami

7 minútová Karobovo-banánová kaša s horúcimi jablkami

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 2 minúty, čas varenia: 7 minút

  • 2 banány
  • ¾ šálky vody (alebo rastlinného mlieka)
  • 1 ošúpané jablko
  • 2 pl karobového prášku
  • 1 čl mletej škorice
  • štipka mletého kardamómu
  • 1 pl orechového masla (sezamové, arašidové, mandľové)

Postup:

Do hrnca nalejeme 1/4 šálky vody, čím menej tým lepšie a pridáme na kocky nakrájané jablká so škoricou. Jablká pustia vodu, takže ozaj prilejeme len minimum vody, aby sa nepripiekli. Varíme, miešame, kým jablká nezmäknú, čo je asi 5-7 minút. Medzitým vo vyššej nádobe zmixujeme ponorným mixérom banány, karobový prášok, kardamóm, škoricu a vodu na hladký krém. Ak chceme hustejšiu zmes, uberieme z vody. Vylejeme do misky, na vrch dáme horúce jablká, polejeme orechovým maslom a podávame.           

Tip:

Pre krémovejšiu konzistenciu pridajte ešte 1/4 avokáda.

Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

 

Prísady:

Počet porcií: 1 väčšia miska, čas prípravy: 5, čas pečenia: 30 minút

  • 1 hokaido
  • 4 červené papriky (môže byť mrkva)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ čl čiernej soli (alebo ružovej himalájskej)
  • 2 pl olivového oleja alebo vegan majonézy
Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

Postup:

Umyjeme hokaido, odrežeme časti, čo sa nedajú jesť, šupku nemusíme dávať preč. Dáme na napier na pečenie spolu s červenou paprikou na 30 minút piecť. Potom dáme do kuchynského robota s nožom S a všetko spolu zmixujeme dohladka. Podávame s kváskovým chlebom.

Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

Tip:

Namiesto kváskového chleba môžete si môžete upiecť plnozrnný chlieb, zeleninový posúch, indické čapati placky.

Zeleninové bezlepkové curry s cícerom a tempehom

Zeleninové curry s cícerom a tempehom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút

  • 1 šálka pšena s quinou (alebo pohánky)
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ovseného, mandľového, sójového)
  • 2 nastrúhané mrkvy
  • 2 čl kurkumy
  • 1 čl mletého zázvoru
  • 1 šálka uvareného cíceru
  • 1 pl arowrootu (na zahustenie)
  • 1 čl soli
  • štipka čierneho korenia
  • kajenské korenie (ak nechcete štipľavé, nedávajte)
  • 1 čl cukru (nemusí byť)
  • šťava z ½ citróna
  • 1 pl tekvicových semienok na ozdobu (nemusí byť)
  • 1 balenie tempehu (nedajte, ak to má byť bez sóje)

Postup:

V hrnci dáme variť obilninu podľa želania, bulgur, pšeno, quinoa, či ryžu v pomere 1 diel obilniny a dva diely vody. Ak použijete ryžu, prosím nájdite si kvalitnú ryžu. Ryža je vynikajúca obilnina, to sme už spomínali, no je veľmi citlivá na arzén, ktorý aj v stopových množstvách je veľmi škodlivý. Na panvici nasucho opražíme tempeh na kocky. Vyberieme z panvice a odložíme nabok. V panvici opražíme nakrájanú cibuľu, mrkvu so soľou, kurkumou, zázvorom, čiernym korením a cukrom. Po 5-7 minútach pridáme cícer a zalejeme rastlinným mliekom, alebo vodou. Varíme pár minút pod pokrievkou. Potom pridáme baby špenát a ešte povaríme 2-3 minúty, aby špenát zmäkol. Pridáme ½ šálky vody zmiešanej s arowrootom a premiešame. Zmes zhustne a vypneme. Podávame s obilninou, na vrch posypeme tekvicové jadierka. Ak nemáte poruke arowroot, môžete poučiť agar, tapiokový škrob, či kuzu. Ak si prosíte krémovejšie curry, použite namiesto 1 šálky rastlinného mlieka ovsenú, či sójovú smotanu. Na záver pokvapkáme curry citrónovou šťavou.

Tip:

Ak nemáte uvarený cícer, tak ho vynechajte, alebo namiesto neho použite červenú šošovicu, tá sa uvarí veľmi rýchlo.

Tekvicové ovsené kocky

Prísady: 

Počet porcií: 4 (20 kociek) , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 1/2 šálky ovsených vločiek pomletých na múku
  • ¾ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky uvarenej rozmixovanej tekvice (hokaido, maslová tekvica)
  • ½ šálky xylitolu (alebo datľového sirupu)
  • ½ šálky posekaných vlašských orechov
  • 1 čl vanilky
  • 1 čl škorice
  • ½ čl mletého zázvoru
  • štipka soli
  • štipka muškátového orechu

Postup:

Uvaríme tekvicu, maslová, muškátová či hokaido je fajn. Hokaido navyše ani netreba šúpať. Zapneme rúru na 180 stupňov. Ponorným mixérom zmixujeme na pyré s trochou vody. Pomelieme ľan, zmiešame s 3 pl vody a necháme 5 minút odstáť, aby sa vytvorila lepkavá hmota. Suché prísady zmiešame a pridáme ostatné suroviny aj s ľanom. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút, potom necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a podávame. Ovsené vločky môžete zameniť za pšenové, či pohánkové, a múku napríklad použiť mandľovú a máte bezlepkovú verziu týchto zdravých tekvicových kociek.

Tip:

Tekvicu možno zameniť za čerstvé jablko, či jablkovú vyživu, či akúkoľvek inú. S akýmkoľvek ovocím sú to vynikajúce raňajky. V lete môžete pridať k tomu aj pokrájané čerstvé ovocie, alebo pridať sušené ako posekané datle.

 

Sushi s opraženými fazuľovými lúskami

Prísady: 

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  • 1 šálka neuvarenej basmati ryže
  • 1 balenie nori plátkov (v balení je 10 plátov)
  • 2 šálky fazuľových lúskov
  • 2 plátky robi oválok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 1/2 čl soli
  • 1/2 čl rímskej rasce
  • štipka škorice

Postup:

V hrnci uvaríme ryžu v pomere 1:2, to znamená s 2 šálkami vody. Prídáme soľ, necháme prevrieť a znížime plameň. Keď v hrnci nie je voda, po takých 15-20 minútach vypneme a necháme dôjsť. Medzitým na panvici opražíme fazuľové lúsky, na prúžky nakrájame cibuľu a robi. Podlejeme trochou vody, soľ, korenie a varíme 5-7 minút, kým lúsky a fazuľa zmäknú. Keď je ryža hotová, naberieme 2 polievkové lyžice a rozotrieme na jeden nori plátok, zvinieme a odložíme nabok. Ryžu na nori plátky natierame na jednu polovicu, pri rolovaní sa ryža posúva. Takto minieme celú ryžu. Necháme postáť 2-3 minút a ostrým nožom nakrájame suši na 6 častí. Na tanier naložíme podusenú zeleninu s robi a k tomu sushi.

Tip:

Nájdite si prosím kvalitnú ryžu bez arzénu, aj malé množstvá sú veľmi škodlivé, hlavne pre deti. Ryža sama o sebe je skvelá a výživná obilnina, problém je, ako sa pestuje. Je náchylná na arzén, a preto je veľmi dôležité ju premývať a ideálne variť s niekoľko väčším objemom vody a potom vodu zliať, aspoň takto sa vyplaví isté množstvo ťažkého kovu.

Zapekaná polenta s hokaidom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 35 minút

  • 1/2 menšej tekvice (hokaido alebo maslovej tekvice)
  • 1 1/2 šálky kukuričnej polenty
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 čl čiernej soli
  • 1/2 čl mletej kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • mletá rasca

príloha k polente:

  • 1 uvarená cvikla
  • 1 tempeh

možné obmeny:

  • sezónna zelenina uvarená na pare (fazuľové lúsky, sladký zemiak)
  • uvarený cícer
Zapekaná polenta s hokaidom

Postup:

V hrnci dáme variť ošúpanú tekvicu. Trochu cvikle si môžeme šlohnúť z obednajšej polievky, alebo dáme uvariť s trochou soli a mletej rasce. Zapneme rúru na 180 stupňov. Keď je tekvica hotová, zmixujeme ju s 3 šálkami vody na pyré. Pyré preložíme do hrnca, k tomu pridáme polentu, lahôdkové droždie, ľan, soľ, kurkumu a čierne korenie. Polentu treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Varíme na miernom ohni 5-7 minút. Ochutnáme, ak treba dochutíme a vylejeme do misy na papier na pečenie a dáme zapiecť na 35 minút. Kým sa polenta pečie, nakrájame tempeh na malé kocky a nasucho opražíme na panvici. Keď bude polenta chytať farbu, je hotová. Ako chladne, tuhne, takže ak si ju nakladáte, možno nebude tak držať tvar, to ale vôbec nevadí, lebo čerstvá je najlepšia. Na to dáme uvarenú cviklu a opražený tempeh.

Tip:

Na vrch namiesto tempehu môžeme dať opražené tekvicové semienka, použiť inú zeleninu na pare, či si dať k tomu kyslú kapustu.

Cviklovo-kapustová polievka zvaná boršč

Tento boršč je kombinácia cvikle a kapusty, zeleniny a paradajkovej omáčky. Keď som ho varila prvýkrát, netušila som aká to bude chuť, keď vznikne táto kombinácia. Peťo, ktorý nemá rád cviklu, sa vyslovene teší, keď varím boršč. Tá paradajková chuť tam urobí svoje čaro, takže ak máte radi paradajky, tento boršč vám bude určite chutiť.

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 20 minút, čas varenia: 40 minút

  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 ½ šálky červenej kapusty nakrájanej na prúžky
  • 1 veľká cvikla ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1 petržlen nakrájaný na kocky
  • 500 ml paradajkovej omáčky (alebo domáceho pretlaku)
  • 2 šálky vody (500 ml)
  • 1 čl himalájskej soli
  • čerstvá petržlenová vňať (nemusí byť)
  • 1 pl rastlinnej smotany (ovsená, sójová) – nemusí byť
  • 1 pl oleja (slnečnicového, sezamového)
  • 1/8 čl mletého horčičného semena

Postup:

V hrnci na oleji opražíme cibuľu, cviklu a kapustu. Prilejeme vodu a paradajkovú omáčku a varíme 30 minút, kým cvikla úplne nezmäkne. Ochutíme vňaťou a pri podávaní dáme smotanu a mleté horčičné semeno, ak máme chuť. Podávame s kváskovým alebo plnozrnným chlebom, či posúchom.

Tip:

Dajte tomuto boršču šancu, ozaj je výborný, tá paradajková omáčka mu dodáva perfektnú chuť. U nás ho chlemceme všetci piati. Nezabudnite, že horčičné semeno nedávame pre chuť, ale aby sme aktivovali sulforafán, ktorý pôsobí silno protirakovinotvorne, ale to už sme spomínali aj pri ostatných polievkach, kde sme to pre istotu až trikrát rozpísali podrobne, ale to už určite viete.

Smoothie warrior alias bojovník, žiadny zelenáč

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút

  • 1 ošúpané mango bez kôstky
  • ¼ šálky čučoriedok
  • 3 dcl vody
  • 2 listy čerstvého kelu
  • 1 čl čerstvej kurkumy
  • 1 čl čerstvého zázvoru
  • 1 čl maca prášku (nemusí byť)
  • 1 čl moringa prášku (nemusí byť)
  • 1 čl ľanu (nemusíte vopred pomlieť ak máte vysokovýkonný mixér)

Postup:

Mango je zrelé, keď je mäkké. Vtedy je aj sladučké. Nezrelé je veľmi tvrdé a kyslé, také nekonzumujeme. Všetko spolu zmixujeme vo vysoko výkonnom mixéri. Ak sa potrebujete zahriať, doprajte si viac zázvoru, alebo kajenského korenia. Toto smoothie je ideálne po športovom výkone na rýchle dolpnenie minerálov, elektrolytov.

Tip:

Ak poznáte mladý kokos a náhodou ste nestihli vypiť celú vodu, ktorá je plná elektrolytov, tak si ju tam tiež môžete priliať, dodá tomuto smoothie príjemnú chuť a veľa živín, prípadne aj kokosovú dužinu, tak 2 polievkové lyžice. Ak nemáte možnosť si kúpiť kvalitné mango, tak namočte sušené mango na hodinu do vody a použite to. K tomu však potom prihoďte ešte banán, alebo jablko, aby to bolo pekne krémové.