;

Karobový hutný sladký chlieb ku káve

Špaldová kávička a k tomu tento dezert spolu s vyloženými nohami po nedeľňajšom obede, to je presne to, čo od tohto sladkého chlebu môžete očakávať. Pohodu. Veľmi dobrý je aj tak sám s nejakým džemom, ak ho polejete čokoládou stane sa z neho luxusný koláč. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 kusov, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 45 minút

  • 3 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 1 1/2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, sójové, mandľové)
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/4 šálky karobu
  • 1 jablko
  • 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 čl škorice

Postup:

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Suché prísady spolu zmiešame v jednej miske. V inej vyššej násobe zmixujeme jablko, mlieko, datľový sirup a prilejeme k suchým prísadám. Vylejeme do formy 10×20 cm a dáme piecť na 40-50 minút. Otestujeme, či je hotový, vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame a podávame s čajom, či špaldovou kávou, napríklad.

Tip:

Celkom by sa do cesta hodili aj nejaké vlašské orechy, tekvica, či slnečnica, aby bol chrumkavejší.

Dobrú chuť!

Jemný čokoládovo-tekvicový koláč bez cukru

Jemný čokoládovo-tekvicový koláčik

Ľahký, chuťovo veľmi zaujímavý koláčik, ktorý vás určite osloví. Tekvica je v v zimnom období dostupná bežne, najviac sa nám sem hodila maslová tekvica. Hokaido je trochu chuťovo výraznejšie, tak si vyberte, čo vás viac osloví. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút, čas tuhnutia: 1 hodinu

Korpus:

  • 1 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mandlí
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/2 čl škorice

Plnka:

  • 500 g uvarenej tekvice na pyré
  • 1 šálka datľovej pasty (postup nižšie)
  • 1/4 kakaového prášku
  • 1/4 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov (na posypanie)

Postup:

Korpus:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Ovsené vločky a mandle zmixujeme vo food procesore a pridáme datľový sirup. Keď nám vznikne kompaktná hmota, natlačíme do tortovej formy na papier na pečenie, časť cesta dáme aj na okraje a zapečieme 20 minút v rúre.

Plnka:

V hrnci uvaríme tekvicu 15 minút. Madzitým si nachystáme datľovú pastu. Datľovú pastu si viete vyrobiť aj sami z 500 g datlí a 250 ml vody. Datle namočíme do vody na pár hodín (alebo prelejeme vriacou vodu a počkáme pár minút), aby zmäkli, vodu zlejeme a zmixujeme s 250 ml vody na pastu. Keď je uvarená, všetky prísady okrem vlašských orechov zmixujeme na hladký krém. Natrieme na plnku a dáme schladiť na hodinu do chladničky. Ak chceme, na záver posypeme posekanými vlašskými orechami a podávame.

Tip:

Kakaový prášok môžete zameniť za karobový prášok.

Dobrú chuť!

3 alternatívy pre mousse au chocolat, či čokoládovú penu

Ak chcete robiť túto čokoládovú penu, odporúčame mať vodu z uvareného cícera zvanú aquafaba, to je tá magická prísada, ktorá sa po vyšľahaní stane penou. Neverili sme. Keď sme robili túto čokoládovú penu s rastlinným mliekom a potom s aquafabou, bol to rozdiel. Keďže už v názve je čokoládová pena, ozaj to s tou vodou z cícera penové aj je. Nájdete tu tri alternatívy, kombinácií je však viacero, keď viete asi aké prísady tam idú, tak si to viete potom skombinovať podľa toho, čo vám najviac chutilo.

Prísady pre alternatívu č.1: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 50 g rozpustenej kakaovej hmoty (alebo 100% čokolády)
  • 1 avokádo
  • 1 šálka (250 ml) aquafaby (vyšľahaná voda z uvareného cíceru)
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • štipka soli
  • podrvené kakaové bôby na posypanie

Postup:

Toto je najklasickejší recept, čo sa najviac podobá francúzskej “Mousse au chocolat”. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. V miske vyšľaháme vodu z cícera na penu, zvanú aquafaba. Môžeme vyšľahať metličkou, či ponorným mixérom. Vznikne taká pena ako keď vyšľaháte bielko. Potom túto penu zmiešame s rozpustenou čokoládou, pridáme avokádo a zmixujeme (zvládne to hravo ponorný mixér), osladíme a dáme do chladničky na 1-2 hodiny.

Prísady pre alternatívu č.2: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 1 bieleho tofu (ideálne hodvábne tofu, ľahko sa zmixuje na úplný krém)
  • 2-4 pl kakaového prášku
  • 1 šálka rastlinného mlieka (sójové ovsené, mandľové), alebo aquafaby ak máte, bude viac penová
  • 4 pl xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • 1/2 čl škorice
  • štipka soli

Postup:

V mixéri potom vyšľaháme zo všetkých prísad penu. Odložíme do chladničky na hodinu, aby stuhla. Aj tu je lepšia voľba aquafaba, čiže voda z cícera.

Prísady pre alternatívu č.3: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 1 avokádo
  • 2 pl karobového prášku
  • 1 šálka (250 ml) aquafaby
  • 4 pl datľového sirupu (alebo javorového, či agáve)
  • vanilka
  • štipka soli

Postup:

Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme všetky prísady na penu. Dáme do misky a necháme hodinu stuhnúť. Toto je náš favorit, nízkotučný dezert a je to ozaj pena. Mňam!

Tip:

1 šálka má 250 ml. Kakaový prášok môžete nahradiť karobom. Ideálne použiť vodu z uvareného cícera a vyšľahať. To je tá zázračná prísada, ktorá spraví tú penovú konzistenciu a vôbec to nepáchne od cícera, je to be chuti a zápachu. Ak sa vám kvôli tomu nechce doma variť cícer, v obchode predávajú aj konzervu s hotovým uvareným cícerom, z ktorého použijete vodu, v 400 g je tak 150 ml vody.

Dobrú chuť!

Avokádovo-banánový puding s karobom

Veľmi ľahký a chutný dezert. Niekedy tento puding máme ako večeru, keď už nechceme si dať niečo sýtejšie, ale len tak nachvíľu zaplniť žalúdok a potom mať ľahké sny. Zistili sme, čím neskôr jeme, tým sa nám ťažšie vstáva. Žalúdok musí pracovať aj v noci a tak si oveľa menej oddýchneme, ako keď ideme spať naľahko. Málokedy však chceme ísť spať nalačno a teda sa takto okabátime. Lukáš nám zvykne pol misky vyjesť a tak už preventívne chystáme takmer dvojnásobnú porciu.

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút

  • 3 banány
  • 1/2 avokáda
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ovsené, sójové, mandľové)
  • 2 pl karobového prášku
  • 1/2 čl škorice

Postup:

Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom na puding, polejeme ďatlovým sirupom a podávame.

Tip:

V lete môžete tento puding ozvláštniť čerstvými ríbezľami, marhuľami, či iným ovocím a poliať orechovým maslom, ak sa nám žiada.

Dobrú chuť!

 

Banánovo-ovsené chrumkavé keksíky z 3 prísad

Banánovo ovsené chrumkavé keksíky len z 3 prísad

Aj z troch prísad sa dajú urobiť keksíky. Banány, hrozienka a ovsené vločky. Ak majú byť bezlepkové, stačí ovsené vločky zameniť za pohánkové, pšenové, či iné bezlepkové. Jednoduchá chuť, pre deti výborné raňajky, desiata, olovrant, či večera. Zistili sme, že deti obľubujú jednoduché chute. Ešte nie sú pokazení extravagantnými chuťami, oni jedia, lebo sú hladné. My jeme, keď sme hladní a aj preto, lebo nám to chutí. A tak sa aj my učíme jednoduchším, obyčajným chutiam.

Prísady: 

Počet porcií: 15 kusov, čas prípravy: 3 minúty, čas pečenia 15-20 minút

  • 3 rozpučené banány
  • 1 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 2 pl hrozienok

Postup:

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Banány v miske rozpučíme vidličkou. V kávovom mlynčeku zľahka premelieme vločky tak, aby tam ostali aj kúsky. Vločky dáme do misky s roztlačenými banánmi, pridáme hrozienka a premiešame. Dáme papier na pečenie na plech a položíme naň 1 polievkovú lyžicu hmoty. Lyžičkou ho trochu roztlačíme na tenší plátok. Čím tenšie, tým chrumkavejšie, ak necháte hrubšie, budú také vláčne. Tak alebo onak sú veľmi chutné. Z cesta vyjde okolo 15 keksíkov. Vložíme do rúry a pečieme 15-20 minút.

Tip:

Celkom sa tam hodia aj nejaké vlašské orechy, škorica, či iné sušené ovocie.

Dobrú chuť!

Chrumkavé škoricové koláčiky (snickerdoodles)

Škoricové cookies

Ak ľúbite škoricu, tieto keksíky vám určite budú chutiť. Môžete si vybrať bezlepkové, či nie. Tapiokový škrob je prísada, ktorú nehodno nahradiť, vďaka nemu sú chrumkavejšie. Tapiokový škrob dnes dostanete za prijateľnú cenu v bio obchodoch, ale môžete zameniť aj za arowroot.

Prísady: 

Počet porcií: 10-12 keksíkov, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 10 minút

  • 1/2 šálky bezlepkovej múky (alebo špaldovej)
  • 1/2 šálky mandľovej múky (alebo ovsenej)
  • 1/3 xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)  + 1 pl na obalenie
  • 1/4 šálky rastlinného oleja (slnečnicového, sezamového)
  • 2 pl tapiokového škrobu
  • 1 čl mletého ľanu s 2 pl vody (zmiešať a nechať 5 minút postáť)
  • 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 čl škorice + 1 pl na obalenie
  • štipka soli

Postup:

Suché prísady zmiešame zvlášť, mokré zvlášť a potom ich spojíme. Vytvarujeme guľky ktoré namáčame do 1 pl cukru a 1 pl mletej škorice. Dáme na plech túto guličku a pomocou vidličky guľku rozpučíme na placku. Čím tenšia placka, tým chrumkavejší koláčik. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút. Ak chceme ešte chrumkavejšie, pečieme ďalších 5 minút.

Tip:

Namiesto ovsenej múky môžete použiť aj inú bezlepkovú (pšenovú napríklad). Spravili sme k tomu ako bonus akože čokoládu (ďatlový sirup, karob a ovsené mlieko), odporúčame!

Dobrú chuť!

Karobové raw guličky zo 4 prísad

Karobové guličky len zo 4 prísad

Tieto guličky majú jednu veľkú výhodu, v chladničke vydržia aj 4 dni úplne čerstvé. Viac odskúšané nemáme, lebo sa dovtedy zjedli. Ale máme takého tušáka, že by vydržali aj dlhšie, lebo je to spojenie sušeného ovocia a orechov, kde sa vlastne nemá čo pokaziť tak rýchlo. Karob je náš nový favorit a tak skúšame veľa receptov s ním namiesto kakaového prášku. Karob je prirodzene sladší, takže netreba tak sladiť, má menej tuku oproti kakaovému prášku, ale napriek tomu guličky veľmi dobre držia pokope. Nás táto kombinácia prísad veľmi milo prekvapila, ak začínate experimentovať s karobom, možno dajte na začiatok 1/4 až 1/3 šálky.

Prísady

počet porcií: približne 30 guliek, čas prípravy: 20 minút, čas tuhnutia: 1 hodina (môže byť aj nemusí)

  • 1 1/2 šálk datlí
  • 1 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/3 šálky datľového sirupu (alebo javorového)
  • 1/2 šálky karobového prášku
  • štipka soli

Postup

V kuchynskom robote zmixujeme vlašské orechy a karob. Zmixujeme na múku a potom pridáme datle a datľový sirup. Dáme do misky, naberieme 1 čajovú lyžicu a vytvarujeme guľky a dáme do chladničky stuhnúť. Sú už aj takto pekne formovateľné, ale v chlade budú ešte kompaktnejšie. Ak máte chuť, môžete ich ešte obaliť v posekaných orechoch, karobovom prášku, či strúhanom kokose.

Tip

Orechy môžete zameniť za iné, ako napríklad mandle, konopné semienko, tekvicu. Stačí dodržať celkové množstvo 1 1/2 šálky dohromady a vrámci toho môžete kombinovať podľa želania. Nie všetky orechy sú rovnako mastné, ale skúšali sme rôzne obmeny semien a orechov a vždy vyšli bombovo. Ak máte pocit, že potrebujete tam niečo priliať, aby bola hmota kompaktnejšia, ďatlový sirup, javorový sirup sú najlepšie.

Karobové guličky len zo 4 prísad

Nepečená torta s avokádovou polevou

Opäť jeden koláč zo série nepečených, tentokrát s avokádovou plnkou, navyše bez lepku, ak zameníte ovsené vločky za bezlekové. Veľmi svieža torta, radi k nim dávame esenciálne oleje, ktoré sa dajú aj konzumovať, sú nádherne voňavé a majú veľmi pozitívne zdravotné účinky. Stačí len 1-2 kvapky a prevoňajú tortu až až.

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas tuhnutia v chladničke: 2 hodiny

Korpus:

  • 1 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1/4 šálky karobového prášku
  • 1/2 šálky datľového sirupu (alebo 1 šálka datlí)
  • štipka soli

Plnka:

  • 2 avokáda
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené, špaldové)
  • 1/2 šálky ďatlového sirupu
  • 1 pl tahini
  • 1 čl arowrootu
  • 1 čl škorice
  • štipka soli

Postup:

Korpus:

Ovsené vločky pomelieme vo food procesore s nožom S na múku, pridáme kokos a ešte raz mixujeme. Potom pridáme zvyšné prísady na korpus a opäť pustíme stroj. Keď máme kompaktnú hmotu, preložíme do tortovej formy približne s priemerom 18 cm. Boky vytiahneme o niečo vyššie, aby sme spravili taký lievik, kde dáme plnku.

Plnka:

Zmixujeme všetky prísady na plnku, zvládne to aj ponorný mixér. Dáme na korpus a potom šupneme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.

Tip:

Namiesto jedného avokáda môžete dať banán, v sezóne prípadne zopár jahôd a budete mať inú príchuť. Niekedy primiešame aj pár kvapiek pomarančového esenciálneho oleja.

Dobrú chuť!

Krémová karobová torta s mladým kokosom

Jeden čisto bezlepkový koláč. Základom je fazuľa, alebo tofu a strúhaný kokos. Medzi tento parádny korpus ide tá najlepšia plnka, akú sme jedli, dužina z mladého kokosu. Plnku pridávame až po upečení, jediné mínus je, že treba trochu čakať, kým plnka stuhne. Lepšie sa potom torta krája. Stalo sa nám, že sme nevydržali, ale ozaj to čakanie sa oplatí, nejak sa to celé napije, ako pri medovníku. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

Korpus:

  • 400 g uvarenej bielej fazule (alebo 2 biele tofu)
  • 5 pl chia semienok s 15 pl vody
  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 3/4 karobového prášku
  • 1 1/2 šálky datlí
  • 5 pl datľového sirupu (alebo brezového cukru)
  • 1 čl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
  • vanilka
  • štipka soli

Krém:

  • dužina z 1 mladého kokosu
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (alebo vody)
  • 2 pl kakaových čipsov (alebo len posypať škoricou)

Postup:

Korpus:

Zapneme rúru na 180 stupňov. V kávovom mlynčeku pomelieme chia na prášok a zmiešame v miske s vodou. Vo food procesore s nožom S zmixujeme strúhaný kokos a potom pridáme všetko ostatné. Dáme do tortovej formy s priemerom cca 20 cm a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť a potom prekrojím vodorovne na dve časti.

Krém:

V mixéri zmixujeme všetky prísady na hladký krém. Zvládne to aj ponorný mixér. Ochutnajte, ak sa vám zdá krém málo sladký, pridajte zopár lyžíc xylitolu, či cukru z kokosových kvetov.

Keď prekrojíme korpus, na spodnú časť dáme polovicu krému, položíme druhú časť korpusu na to a na vrch dáme zvyšnú polovicu krému. Ozdobíme čokoládovými čipsami.

Tip:

Keď sme nemali poruke mladý kokos, dali sme domáci džem, marhuľový, ringlotový, či jahodový a bolo to takisto vynikajúce. Dobrú chuť!

Apple pie alebo jablkový koláč

Apple pie alias jablkový koláč

Okrem jablkovej mrvenice je toto ďalší jablkový dezert, ktorý patrí k našim zimným voľbám, čo sa týka koláčikov. Nevieme prečo, ale v zime nám varené, či pečené jablká idú na chuť. Najradšej si vyrábame svoje cesto a tak ak sa vám nechce, v obchode dostať aj vyvaľkané cestá. Odporúčame však čítať zloženie, keďže tieto polotovary nekupujeme, nevieme presne, čo sa v nich nachádza. Zvyčajne je tam pridaný hydrogenovaný palmový tuk, čo je absolútne zdraviu nevyhovujúca prísada. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 40 minút

Cesto:

  • 1 šálka celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 6 pl rastlinného oleja (slnečnicový, sezamový)
  • 3 pl vody
  • 1 pl xylitolu (nemusí byt)
  • štipka soli

Jablková plnka:

  • 5 väčších nakrájaných odkôstkovaných a ošúpaných jabĺk nakrájaných na mesiačiky
  • ½ šálky nasekaných hrozienok (nemusí byť)
  • 1 čl škorice

Posýpka na jablkový koláč:

  • ½ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky pomletých vlašských orechov na múku (alebo iných orechov, alebo múky)
  • 5 pl xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • ¼ šálky jablkovej výživy (alebo 1 zmixované jablko)
  • štipka soli

Postup:

Cesto:

V miske zmiešame prísady a na vymastenú formu natlačíme cesto. Dáme do chladničky odpočívať, kým si nachýstáme plnku. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.

Plnka:

V miske od cesta zmiešame prísady na plnku. Ak máme radi orechy, primiešame do plnky posekané orechy, ak naopak nemáme radi hrozienka, jednoducho ich tam nedajte. Na cesto naložíme plnku.

Posýpka:

Ovsené vločky pomelieme na múku a zmiešame s ostanými surovinami. Dáme rovnomerne na koláč. Do vyhriatej rúry dáme piecť na 35-40 minút, kým sa upečie dozlata. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať.

Tip:

Veľmi sa k tomuto jablkovému koláču hodí domáci marhuľový alebo slivkový džem. Dobrú chuť!