Keď u nás niekto zahlási, že chce pizzu, znamená to hneď. A tak som jedného dňa vypustila hodinové čakanie, kým cesto vykysne a čuduj sa svete, bolo to výborné. Dochutila som cesto bylinkami, lahôdkovým droždím a celý plech schrúmali deti samé. Hm, pizza hotová za 30 minút aj s pečením, to je asi môj rekord! Túto verziu som však posunula o niečo ďalej. Do hrnca s polievkou som prihodila viac zeleniny, aby ostalo aj na pizzu. Poznáme pizzu len s paradajkovou omáčkou a tak som vymyslela obmenu, keďže paradajky v zime nie sú a naše domáce pretlaky sa míňajú raketovou rýchlosťou. Jednoducho som z polievky odobrala časť zeleniny, zmixovala som ju a natrela som ju na cesto. Dochutila som a výborná pizza na svete. Je netradičná, lebo je bez paradajok, ak vám to nepasuje, tak si ich tam pokojne pridajte, nič tým nepokazíte. Ale uisťujem vás, že aj bez nich je táto pizza zážitok. Tu som použila aj varený kučeravý kel. Kedže úroda bola bohatá, aj v kochlíku sa dá parádne vypestovať (odporúčam vyskúšať, stačí len polievať a potom zbierať listy), chcela som vedieť, čo spraví tu. Sem tam bol nerozmixovaný, čiže sa pekne pripiekol a bol chrumkavý, no nebíčko v papuľke! Ale keď my to zelené tlačíme všade, tak nečudo!
Prísady:
počet porcií: 4 (16 ks – 1 plech), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút
- 1 1/2 šálky špaldovej celozrnnej múky (pre bezlepkovú verziu zameňte sa bezlepkovú ovsenú múku)
- 3/4 šálky cícerovej múky
- 1 šálka vody (podľa potreby)
- 1 čl čiernej soli (alebo morskej)
- 2 pl lahôdkového droždia
- 1 čl sušeného oregana
- 1 čl sušenej majoránky
- 1 čl kurkumy
- štipka čierneho mletého korenia
- 1/2 šálky hokaida,
- 1/2 šálky karfiolu,
- 1/2 šálky mrkvy,
- 1 lahôdkové tofu (alebo violife syr bez sóje)
Postup:
Zapneme rúru na 180 stupňov. Potom vo väčšej miske zmiešame špaldovú, cícerovú múku so soľou, droždím, oreganom, majoránkou. Premiešame k tomu prilejeme vodu a miesime, kým vznikne pekne kompaktné cesto. Dáme na papier na pečenie, na plech a rozťaháme na celú šírku a dĺžku. Veľmi dobre to ide lyžicou, na ktorú si sem tam naberieme vodu a potom sa pekne po ceste šmýka. Netreba to vôbec potierať olejom, s vodou to ide takisto, ak nie lepšie.
Nachystáme si zeleninu na pizzu. Zmixujeme s kurkumou, čiernym korením, dochutíme soľou, prípadne primiešame nejakú nátierku od luntera, ak sa vám hodí a natrieme na cesto. Na záver nastrúhame lahôdkové tofu a dáme piecť do vyhriatej rúry, priblične 30 minút. Keď kraje cesta začínajú meniť farbu, pizza je hotová. Pizzu zvykneme dať rovno preč z plechu, tak hneď vychladne a môžeme podávať.
Tip
Namiesto tofu syra môžete použiť nátierky od luntera, alebo potrieť pizzu vegan majonézou. Ak máte extra naponáhlo, tak ani nemusíte zeleninu mixovať, len ju rozpučte lyžičkou, budú tam kúsky zeleniny cítiť, ale na obmenu je to veľmi fajn. Bez zeleniny je to taký posúch, ktorý sa hodí k polievke, ku gulášu, k dusenej zelenine, či len tak. Ak chceme čisto bezlepkové cesto, dá sa použiť aj čisto cícerová múka, ale Peťo sa sťažoval, že ju dosť cítiť, mne to neprekážalo. Preto radím, väčšiu časť nahradiť inou bezlepkovou, ako napríklad ovsená bezlepková, pšenová (môžete vločky pomlieť na kávovom mlynčeku). A ak sa cesto rozpadá, pomeliete 1 pl ľanu s 3 pl vody a bude držať pekne pokope.
Dobrú chuť!
Orechové energy tyčinky s lieskovcami
/in 21-dňová zmena, Deň 11/by MirkaAk potrebujete veľa energie na dlhšiu dobu, toto je jasná voľba. Tieto orechové energy tyčinksy s lieskovcamie netreba skladovať v chlade a tak si ich môžete zobrať aj so sebou. Ak ich chystáte pre deti, odporúčame zameniť kakaový prášok za karobový.
Prísady:
Počet porcií: 8 kusov, čas prípravy: 10 minút, čas stuhnutia: 2 hodiny v chladničke, 1 hodina v mrazničke
Postup:
Vo food procesore s S nožom zľahka zmixujeme suché prísady, aby v tyčinke bolo cítiť kúsky orechov. K tomu pridáme slivky, datle a zmixujeme všetko na tuhú lepkavú hmotu. Nachystáme si misku približne 20 x 30 cm, kam dáme tyčinky, na to dáme papier na pečenie a natlačíme čistými rukami cesto tak, aby mali tyčinky tak 1,5-2 cm na výšku a dáme schladiť. Keď zmes pekne stuhne, pokrájame. Ak si berieme so sebou raňajky, dajú sa zabaliť do papieru na pečenie, na ten sa nenalepia a je to aj prakticky zabalené. Tieto tyčinky nemusia byť v chlade, tvar držia aj mimo chladničky.
Tip:
Orechy môžete zameniť za iné, čo máte doma. Ak ste alergickí na orechy, použite olejnaté semená, ako konopné semienka, slnečnicu, či tekvicu. K tomu môžete pridať rôzne príchute, škoricu, kajanské korenie, ak máte radi pálivé. Ak nechcete použiť kakaový prášok, karob je vynikajúca a aj lacnejšia alternatíva.
Dobrú chuť!
Ultra-mega-najrýchlejšia zeleninová pizza (bez kysnutého cesta)
/in 21-dňová zmena, Deň 10/by MirkaKeď u nás niekto zahlási, že chce pizzu, znamená to hneď. A tak som jedného dňa vypustila hodinové čakanie, kým cesto vykysne a čuduj sa svete, bolo to výborné. Dochutila som cesto bylinkami, lahôdkovým droždím a celý plech schrúmali deti samé. Hm, pizza hotová za 30 minút aj s pečením, to je asi môj rekord! Túto verziu som však posunula o niečo ďalej. Do hrnca s polievkou som prihodila viac zeleniny, aby ostalo aj na pizzu. Poznáme pizzu len s paradajkovou omáčkou a tak som vymyslela obmenu, keďže paradajky v zime nie sú a naše domáce pretlaky sa míňajú raketovou rýchlosťou. Jednoducho som z polievky odobrala časť zeleniny, zmixovala som ju a natrela som ju na cesto. Dochutila som a výborná pizza na svete. Je netradičná, lebo je bez paradajok, ak vám to nepasuje, tak si ich tam pokojne pridajte, nič tým nepokazíte. Ale uisťujem vás, že aj bez nich je táto pizza zážitok. Tu som použila aj varený kučeravý kel. Kedže úroda bola bohatá, aj v kochlíku sa dá parádne vypestovať (odporúčam vyskúšať, stačí len polievať a potom zbierať listy), chcela som vedieť, čo spraví tu. Sem tam bol nerozmixovaný, čiže sa pekne pripiekol a bol chrumkavý, no nebíčko v papuľke! Ale keď my to zelené tlačíme všade, tak nečudo!
Prísady:
počet porcií: 4 (16 ks – 1 plech), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút
Postup:
Zapneme rúru na 180 stupňov. Potom vo väčšej miske zmiešame špaldovú, cícerovú múku so soľou, droždím, oreganom, majoránkou. Premiešame k tomu prilejeme vodu a miesime, kým vznikne pekne kompaktné cesto. Dáme na papier na pečenie, na plech a rozťaháme na celú šírku a dĺžku. Veľmi dobre to ide lyžicou, na ktorú si sem tam naberieme vodu a potom sa pekne po ceste šmýka. Netreba to vôbec potierať olejom, s vodou to ide takisto, ak nie lepšie.
Nachystáme si zeleninu na pizzu. Zmixujeme s kurkumou, čiernym korením, dochutíme soľou, prípadne primiešame nejakú nátierku od luntera, ak sa vám hodí a natrieme na cesto. Na záver nastrúhame lahôdkové tofu a dáme piecť do vyhriatej rúry, priblične 30 minút. Keď kraje cesta začínajú meniť farbu, pizza je hotová. Pizzu zvykneme dať rovno preč z plechu, tak hneď vychladne a môžeme podávať.
Tip
Namiesto tofu syra môžete použiť nátierky od luntera, alebo potrieť pizzu vegan majonézou. Ak máte extra naponáhlo, tak ani nemusíte zeleninu mixovať, len ju rozpučte lyžičkou, budú tam kúsky zeleniny cítiť, ale na obmenu je to veľmi fajn. Bez zeleniny je to taký posúch, ktorý sa hodí k polievke, ku gulášu, k dusenej zelenine, či len tak. Ak chceme čisto bezlepkové cesto, dá sa použiť aj čisto cícerová múka, ale Peťo sa sťažoval, že ju dosť cítiť, mne to neprekážalo. Preto radím, väčšiu časť nahradiť inou bezlepkovou, ako napríklad ovsená bezlepková, pšenová (môžete vločky pomlieť na kávovom mlynčeku). A ak sa cesto rozpadá, pomeliete 1 pl ľanu s 3 pl vody a bude držať pekne pokope.
Dobrú chuť!
Ovos s hnedou šošovicou, kapustou a tofu
/in 21-dňová zmena, Deň 10/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút
Postup:
V hrnci spolu uvaríme ovos a šošovicu. Varia sa približne rovnako, okolo 30 minút. Ideálne namočiť večer predtým do vody a na druchý deň sú obe uvarené za polovičný čas. Na panvici na oleji opražíme kapustu s korením a po 5-7 minútach pridáme biele tofu pokrájané na kocky. Po pár minútach vypneme a primiešame špenát. Ak použijeme kel, pridajte hneď na začiatku s kapustou, aby zmäkol.
Tip:
V lete namiesto špenátu môžete použiť akúkoľvek čerstvú listovú zeleninu už priamo na tanier, kde to spolu všetko premiešate. V zime sú možnosti obmedzené a tak ak nemáte dobrý zdroj špenátu, tak aj iné zelené ako fazuľové lúsky, či brokolica sa dá použiť. Fazuľové lúsky odporúčame uvariť, brokolica môže byť aj surová, bude to chrumkavejšie.
Dobrú chuť!
Hrachový krém s cviklou a cícerom
/in 21-dňová zmena, Deň 10/by MirkaNa prvý pohľad taká zvláštna kombinácia, ale stačí, ak raz ochutnáte. Cvikla sa varí samostatne, čiže ak ju bytostne nemusíte, tak ju jednoducho vynecháte. Čo však máme odskúšané je, že aj tí čo ju neradi, im v tejto polievke chutila. Je to znovu strukovinová polievka, bojíte sa ostreľovania sa navzájom? Nemusíte. Pri tomto stravovaní, sa to časom upraví. Je na to niekoľko štúdií a my sme toho dôkazom. U nás strukoviny jeme na kilá. A črevné pohyby, či plyny sú vrámci normy. Nikoho nenafukuje. Dôležitá je okrem namáčania aj kombinácia, s čím tie strukoviny jeme. A čím jednoduchšie, tým lepšie.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)
Postup:
Večer predtým namočíme cícer do vody, ráno vodu zlejeme a v malom hrnci varíme so soľou domäkka. V druhom hrnci uvaríme hrach s cibuľou, soľou a korením. Na záver zmixujeme dohladka, postupne prilievame rastlinné mlieko, kým z toho vznikne krém. Medzitým v inom hrnci uvaríme cviklu v troche vody, so soľou a mletou rascou. Naložíme polievku, na záver k tomu pridáme uvarenú cviklu a cícer podľa chuti.
Tip
Keď je strukovina vopred namočená a zlejeme potom vodu, nik nemá s tým spojené tak známe tráviace ťažkosti. Stačí si na to večer spomenúť, ja niekedy šuchocem aj o deviatej večer, keď sypem strukovinu do misky, aby sme mali na ďalší deň k obedu.
Dobrú chuť!
Jablkovo-ovsená kaša s datľami a orechovým maslom
/in 21-dňová zmena, Deň 10/by MirkaNáš momentálny favorit, čo sa týka raňajok. Rýchle, krémové, nebíčko v papuľke, niekedy si ho spravíme dokonca ako dezert. Parádne zasýti, ale to nastrúhané jablko tieto raňajky fajnovo odľahčí. Datle sa pekne rozvaria a poslúžia ako sladidlo, vôbec to netreba prisladiť, je to sladké akurát. Je radosť začínať deň s takýmito raňajkami.
Prísady:
Počet porcií: 2 akurát, čas prípravy: 4 minúty, čas varenia: 7 minút
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu a pridáme všetky ostatné suroviny okrem orechového masla. Miešame, keď začne kaša vrieť, znížime oheň a miešame, až nádherne zhustne. Ak chceme redšiu kašu prilejeme ešte vodu. Varíme okolo 5-7 minút potom vylejeme kašu do misiek, pridáme 1 čl orechového masla do každej misky a podávame. My podávame tahini, lebo je to sezam nabitý vápnikom okrem iného a navyše chutí dokonalo.
Ovsené vločky môžeme zameniť za pšenové a pohánkové a máme bezlepkovú kašu.
Tip
Ak máte chuť na zmenu, tahini môžete zameniť za iné orechové maslo, či namiesto jablka dať hrušku.
Dobrú chuť!
Pečené krekry z olejnatých semien
/in 21-dňová zmena, Deň 9/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 5 minút, čas pečenia: 15 minút
Postup:
Zapneme rúru na 180 stupňov. Všetko spolu zmiešame, dáme na plech a vyvaľkáme 3-4 mm plát. Ako to najjednoduchšie vyvaľkať? Na papier na pečenie dáme hmotu, na to dáme ďalší papier na pečenie a vaľkáme. Potom takto vyvaľkané cesto preložíme na plech a dáme preč vrchný papier na pečenie. Jemne pokrájame plát podľa chuti, my krájame na krekry s veľkosťou 2×4 cm, aby sa to nelámalo a nebolo zas príliš veľké. Dáme piecť na 10-15 minút, podľa toho ako nám pečie rúra. Aby ste mali istotu, že sa hmota neprilepí na papier na pečenie, môžete potrieť papier olejom. Ak chcete extra chrumkavé krekry, odporúčame piecť na 120 stupňoch okolo 30-40 minút.
Tip
Dá sa to ozvláštniť rôznym korením, ako majoránka, oregano, tymián, či rozmarín.
Dobrú chuť!
Kapustová polievka so šošovicou a mrkvou
/in 21-dňová zmena, Deň 9/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút
Postup:
Vo väčšom hrnci uvaríme nadrobno nakrájanú zeleninu so šošovicou, soľou a korením. Podlejeme 1 šálkou vody, keď sa uvarí, prilejeme ešte vodu, aby zelenina plávala vo vode. Môžeme ešte dochutiť lahôdkovým droždím, umeoctom, či miso pastou a nezabudneme posypať horčičným semenom.
Tip
Rímska rasca dodá tejto polievke takú exotickú chuť, ale ak je pre vás príliš výrazné toto korenie, zameňte ho za klasickú mletú rascu.
Dobrú chuť!
Šalát coleslaw s pečenými krekrami
/in 21-dňová zmena, Deň 9/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút
Postup:
Všetko spolu zmiešame a necháme pár minút odstáť, aby zelenina zmäkla. Môžeme podávať ako hlavné jedlo s krekrami, kváskovým či plnozrnným chlebom, plackami, či ako prílohu k hlavnému jedlu.
Tip
Ak chcete spraviť nízkotučnú verziu, odporúčame zmixovať biele tofu s rastlinným mliekom, dochutiť čiernou soľou.
Dobrú chuť!
Pohánkovo-banánové palacinky
/in 21-dňová zmena, Deň 9/by MirkaVeľmi chutná obmena klasických palaciniek s banánom, alebo s tekvicovým pyré, ak máte chuť vyskúšať niečo iné! Jemné, presne, ako majú palacinky byť a netreba k tomu ani to vajce. Ľan zaručí, že sa to pekne spojí a bude držať pokope aj takú veľkú palacinku.
Prísady:
Počet porcií: 4 palacinky, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 7 minút
Postup:
Okrem lekváru zmiešame všetky prísady v miske. Metličkou spolu všetko premiešame a pár minút necháme postáť, nech zmes trochu zhustne. Na horúcu teflónovú panvicu (netreba olej) vylejeme palacinku. Keď ide odlepiť po pár minútach, pretočíme na druhú stranu, necháme ešte 1-2 minúty a vyberieme. Vylejeme ďalšiu palacinku, až kým sa nám minie cesto. Potrieme domácim lekvárom, alebo datľovým sirupom.
Tip
Ak máte chuť na domáci slivkový lekvár a máte sušené slivky doma, tu je veľmi jednoduchý recept. Na niekoľko hodín namočíme sušené slivky do vody, zlejeme vodu a zmixujeme dohladka na lekvár. Ak máme potrebu dosladíme datľovou pastou, xylitolom, či kokosovým cukrom. V chladničke vydrži 2-3 dni. Ideálne spraviť množstvo, ktoré hneď zjete.
Ak nemáte poruke banány, môžete ich zameniť za tekvicové pyré (čerstvo uvarená a zmixovaná maslová tekvica) a bude to famózne.
Dobrú chuť!
Makaróny so syrovou omáčkou
/in 21-dňová zmena, Deň 8/by MirkaKeď som ako dieťa žila v zahraničí, bol tam veľmi populárny mac and cheese. Makaróny s veľkým množstvom teplého tekutého syra. Obrovská lahoda, boli by sme to jedli na obed aj večeru. Ale kedže je to dosť mastné jedlo, mali sme to povolené tak raz za mesiac. Keď sme sa vrátlili na Slovensko, úplne sme na to zanevreli, lebo tu nič také nebolo. Po rokoch sme si na neho spomenuli a skúsili sme ho nejak vylepšiť a napriek tomu, že naše deti netušia, čo je mac and cheese, im táto jednoduchá a rýchla večera veľmi chutila.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
Syr:
Postup:
Dáme variť cestoviny do vriacej vody a soli. Kukuričné sa varia okolo 10-12 minút. Medzitým na panvici opražíme cibuľu s olejom. Uvaríme celý sladký zemiak, ošúpeme a zmixujeme s ostatnými prísadami vo výkonnom mixéri dohladka. Zvládne to dobre aj ponorný mixér. Ak chceme tekutejší syr, pridáme viac vody, ak chceme tuhší, dáme menej vody. Hotové kolienka zlejeme, premyjeme studenou vodou, tak sa nebudú lepiť a premiešame so syrom a môžeme nakladať.
Tip
Ak máte radi cesnak, spolu s cibuľou ho opražte na panvici. Sladký zemiak sa dá takisto nahradiť maslovou tekvicou (treba ju ošúpať). Ak chceme ešte krémovejšiu chuť, tak vodu nahraďte rastlinným mliekom (sójové, ovsené, špaldové, mandľové).
Dobrú chuť!