;

Adzuki fazuľa à la tabouleh

Máme radi strukovinové šaláty, u nás ich robíme veľmi často, hlavne v prechodných obdobiach jar a jeseň, kedy sa nám už žiada aj čerstvý šalát, ale ešte sa aj poriadne najeme. Kedže však teraz máme stále k dispozícii kučeravý kel, ktorý aj keď vonku mrzne je čerstvý, tak tento šalát jeme aj v zime. 

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 15 minút

  • 1 1/2 šálky uvarenej adzuki fazule
  • 1 šálka uvareného bulguru (alebo pšena pre bezlepkovú alternatívu)
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 paradajky
  • 1/2 cibuľe (v sezóne mladej cibuľky)
  • 1/2 čl sušeného koriandru
  • soľ na dochutenie
  • 1 šálka nakrájaného šalátu (špenátu, ľadového, frisée)
  • 1 sladký zemiak ošúpaný a nakrájaný na kocky

Zálievka:

  • 1/4 šálky balzamikového octu
  • 1 čl olivového oleja
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl horčice
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Večer predtým namočíme fazuľu. Na druhý deň scedíme, dáme do hrnca a varíme s vodou so soľou približne 1 hodinu. Zapneme rúru. V inom hrnci dáme variť bulgur s dvojnásobným množstvom vody a trochou soli, keď zovrie stíšime plameň a po 7 minútach vypneme a necháme dôjsť. Nakrájame na kocky ošúpaný sladký zemiak  a nakrájanú cibuľu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Sladký zemiak sa veľmi rýchlo upečie, či uvarí, preto mu stačí len pár minút. Medzitým nakrájame paradajky, cibuľu. Keď je všetko hotové, zmiešame spolu a nachystáme si zálievku. Vo vyššom pohári zmiešame všetky prísady na zálievku. Na pokrájaný šalát dáme tabouleh a polejeme zálievkou.

Adzuki fazuľa a la tabouleh

Tip

Ak nemáte dobrý zdroj paradajok, môžete vynechať. V sezóne namiesto cibule môžete použiť čerstvú mladú cibuľu. Bulgur môžete sčasti zameniť za quinou, my väčšinou robíme takýto mix obilnín, napríklad amarant sú malilinké guličky, ktoré zmiešame s bulgurom, či pšenom a tak varíme. Tieto obilniny sa varia rovnako a tak ich podľa chuti a domácich zásob miešame. Amarant je veľmi výživný a tak väčšinou prisypem tak 2-3 polievkové lyžice do hrnca.

Dobrú chuť!

 

Zeleninová polievka s domácimi knedličkami

Domáce knedličky môžete pridať do akejkoľvek polievky, sú hotové veľmi rýchlo. Ak máte chuť na farebné knedličky, časť polievky zmixujte s vodou najemno a nechajte trochu vychladnúť. Namiesto vody s múkou primiešajte len túto zmixovanú polievku a potom nasádžeme, ako je popísané nižšie v recepte. Výsledok budú zelenkavé knedličky. Deti zvyčajne knedličky majú veľmi radi, aj toto je jeden spôsob, ako dostať do nich viac zeleniny.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1/2 menšieho hokaida
  • 2 šálky čerstvých alebo mrazených fazuľových lúskov
  • 1 šálka polohrubej špaldovej celozrnnej múky
  • 2 1/2 šálky vody
  • 1/2 čl čiernej soli
  • 1 čl kurkumy (čerstvej alebo sušenej)
  • štipka mletého čierneho korenia
Zeleninová polievka s domácimi knedličkami

Postup:

Vo väčšom hrnci uvaríme na kocky nakrájané hokaido a fazuľové lúsky s 1/2 čl soli, korením a s 2 šálkami vody. Kým sa varí zelenina, nachystáme domáce knedličky do polievky. V menšom hrnci dáme zovrieť asi liter vody s trochou soli. V menšej miske zmiešame múku s trochou soli a 1/2 šálky vody. Vznikne taký malý tuhý bochník, ak treba pridajte ešte trochu vody. Keď v menšom hrnci začne vrieť voda, nasádžeme knedličky. Necháme ich pár minút prevrieť a precedíme. Keď je polievka hotová, naložíme do tanierov a pridáme knedličky podľa chuti.

Tip

Špaldovú múku vieme ľahko zameniť za bezlepkovú (ovsenú, kukuričnú) ak potrebujete. Prípadne si spraviť knedličky z kukuričnej krupice a máte takisto bezlepkové knedličky.

Dobrú chuť!

Jahodovo-banánové smoothie

Toto smoothie je také sladké a pekné ružové, že ho vypije skôr, ako sa nazdáte. V lete namrazíme veľa bobuľového ovocia, ako jahôd a čučoriedok, aby nám vydržali celú zimu. Večer vyložíme jahody z mrazu do chladničky a ráno to zmixujeme aj ponorným mixérom, ak nemáte poruke vysokovýkonný mixér. Ak si trúfate prejsť na vyšší level, pridajte si k tomu nejakú listovú zeleninu. Jahody nekupujeme v obchodoch, tie sú veľmi citlivé na postreky, preto ich radšej mrazíme. Čerstvé ich jeme zásadne v sezóne a domáce, ktoré okolo postreku ani nešli.

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút

  • 1 banán
  • 1/2 šálky jahôd (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 5 datlí (alebo 2 pl datľovej pasty)
  • 3 dcl vody
  • 1 čl kurkumy (čerstvej alebo sušenej)
  • 1/2 čl čerstvého zázvoru

Postup: 

Všetko dáme do vo vysoko výkonného mixéra. Najprv dáme len trochu vody a keď zapneme mixér postupne prilievame. Ak nemáme výkonný mixér, odporúčame predtým datle namočiť do vody, potom môžeme mixovať aj ponorným mixérom.

Tip

K týmto smoothičkám si radi pridávame aj zopár kvapiek esenciálneho oleja ako divodý pomaranč, citrón, či mäta, sú veľmi osviežujúce na ráno.

Dobrú chuť!

Miska s čerstvým kučeravým a ružičkovým kelom, quinou a batatom

Podobné parádne recepty sú súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Jednoduché, dobre vyzerajúce, z jednoduchých prísad a extrémne chutné. Tomuto hlavnému jedlu dodáva lahodnú chuť práve zálievka, ktorú robíme veľmi často. Keďže máme ešte stále na záhrade peknú zásobu kučeravého kelu, jeme ho v polievkach, varený, či surový. Chutí výborne tak i onak. 

 Prísady: 

počet porcií: 2, čas chystania: 10 minút, čas varenia: 10-15 minút

  • 3/4 šálky quinoi
  • 1/2 šálky ružičkového kelu
  • 1/2 batatu (alebo mrkvy) pokrájaný na kocky
  • 3 listy kučeravého kelu
  • soľ na dochutenie
  • 1 čl horčice
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl tekvicového oleja
  • 1/2 čl tamari omáčky

Postup:

V menšom hrnci uvaríme quinou s 1 1/2 šálkou vody a soľou. Stačí, aby voda prevrela, plameň stíšime, necháme povariť približne 7-10 minút a vypneme. V druhom hnrci uvaríme batát a ružičkový kel s trochou soli. Medzitým nakrájame kučeravý kel nadrobno a pripravíme si zálievku. Zmiešame spolu horčicu, lahôdkové droždie, tekvicový olej a tamari omáčku. Keď je hotová quinoa, zmiešame ju spolu s ružičkovým kelom, sladkým zemiakom, kučeravým kelom. Dáme do misky, polejeme zálievkou a podávame.

Dobrú chuť!

Tip:

Ak nemáte poruke kučeravý kel, môžete použiť akúkoľvek inú tmavozelenú listovú zeleninu, ako špenát, rukolu, poľníček, či surový, alebo jemne povarený kel.

 

Ohrievajúca miska s avokádom a parmezánom

Ohrievajúca miska s avokádom a parmezánom

Parmezán? Nie je to chyba? Nie, nie. Nie je to klasický parmezán, ale doma vyrobený, ktorý chutí veľmi podobne a je hotový za pár sekúnd, ak máte doma elektrický mlynček na kávu, či mlynček na semienka. U nás mlynček na kávu ide denne a kávu v tom teda denne nemelieme. Melieme v ňom ovsené vločky a semienka. Spolu s ponorným mixérom je to u nás najviac používaný spotrebič. 

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút

Miska:

  • 1 šálka neuvareného nahého ovsa
  • 1/2 šálky hokaido tekvice (alebo maslovej)
  • 1/2 šálky listovej zeleniny (špenát, kučeravý kel)
  • 1/2 šálky uvarenej šošovice
  • 1/2 čerstvého avokáda
  • 1/2 čl soli

Parmezán:

  • 1 pl ľanu
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • 1/8 čl čiernej soli
Ohrievajúca miska s avokádom a parmezánom

Postup:

Uvaríme ovos a šošovicu, kedže sa varia rovnako, môžeme ich variť spolu v jednom hrnci so soľou. Na panvici s pár lyžicami vody, len aby sa nám to nepripieklo, uvaríme tekvicu pokrájanú na kocky a listovú zeleninu, pokrájanú nadrobno s trochou soli. Netreba to veľmi presoliť, parmezán, ktorý pôjde navrch je slaný. Nakrájame avokádo na pásiky. V kávovom mlynčeku pomelieme všetky prísady spolu na prášok. Keď je hotová šošovica, ovos a zelenina, zmiešame ich spolu, dáme do misky, na to poukladáme nakrájané avokádo a posypeme ľanovým parmezánom.

Tip

Na parmezán sa dá použiť akékoľvek nie príliš aromatické olejnaté semeno, či orechy. Konopné semienka, slnečnica, či mandle sú na to ako stvorené. My používame ľan kvôli omega 3 mastným kyselinám, ktoré sú tam bohato zastúpené.

Dobrú chuť!

Šošovicové lasagne so šalátom

Trochu netradičné lasagne, lebo sú bez paradajkovej omáčky. Keďže mnoho ľudí ma alergiu na paradajky (vrátane histaminikov), tak sme sa rozhodli vymyslieť takúto alternatívu ku štandardnej plnke. Ak alergiu nemáte a bez paradajok to pre vás nie je ono, tak si ich tam jednoducho pridajte a hotovo. Lasagne sa dajú robiť na veľa spôsobov. Tu sme zvolili ako základ bešamelovú omáčku so sójovým granulátom (môžete zameniť za jemne podrvenú fazuľu). Keďže sa však dlhšie pečie, odporúčame to ako nedeľný obed, ak ste cez týždeň v práci.

Prísady: 

Počet porcií: 4-6, čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 40 minút

  • 250g balenie lasagní

Bešamelové omáčka:

  • 80g (1 balenie sójového granulátu) – zalejeme vodou na 10 min
  • 1 ½ šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, špaldové, mandľové, sójové)
  • 2 pl tapiokového škrobu (alebo múky na zahustenie)

Zeleninová omáčka:

  • ½ šálky lahôdkového droždia
  • 1 šálka uvareného hokaida (alebo sladkých zemiakov)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (alebo vody)
  • čierna soľ

Ďalšie prílohy k lasagni:

  • 1 ½ šálky uvarenej zeleniny (brokolica, hokaido, mrkva, petržlen)
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 tavenýr alebo iný violife syr (postrúhaný na vrch)
  • čierna soľ
  • ½ čl sušeného oregana
  • ½ čl sušenej majoránky

Postup:

Ak nemáme uvarenú šošovicu, najprv ju namočíme na 1 hodinu, potom vodu zlejeme a varíme v novej vode so soľou. Ak máme uvarenú šošovicu, tento krok vynecháme.

Dáme variť zeleninu do menšieho hrnca s trochou soli.

Nachystáme si bešamelovú omáčku. Najprv zalejeme granulát v miske vodou, ak nemáme čas čakať, zalejeme vriacou vodou a za 3 minúty je hotový. V mixéri s nožom S zmixujeme šošovicu. Do hrnca dáme všetky prísady na bešamelovú omáčku, napučaný sójový granulát, zmixovanú šošovicu, mlieko, tapiokový škrob, dochutíme soľou, pridáme oregano a majoránku. Keď omáčka vrie, počkáme, kým zhustne a potom stiahneme z plamena a odložíme nabok.

Nachystáme zeleninovú omáčku. Ponorným mixérom zmixujeme všetky prísady na zeleninovú omáčku a dochutíme čiernou soľou.

Ako sme chystali omáčky, uvarila sa zelenina. Dáme ju do misky a jemne popučíme vidličkou.

Baby špenát nakrájame na drobno.

Vrstvenie:

Rúru zapneme na 180 stupňov.

Na misu 30×20 cm dáme papier na pečenie a 2 pl zeleninovéj omáčky, aby sa nepripiekli cestovinové pláty, ktoré na to položíme.

Na to dáme polovicu bešamelovej omáčky. Položíme ďalšie cestovinové pláty. Na to položíme nakrájaný špenát, polovicu zeleninovej omáčky, uvarenú zeleninu a opäť bešamelovú omáčku.

Položíme ďalšiu vrstvu plátov. Dáme zvyšok zeleninovej omáčky a na vrch postrúhaný tavenýr, alebo violife syr (ten je zo zemiakového škrobu a kokosového oleja na nerozoznanie od eidamu).

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, 40 minút. Keď vytiahneme lasagne, necháme vychladnúť, lepšie sa krájajú. Perfektne sa k tomu hodí čerstvý šalát, alebo kyslá kapusta.

Tip

Táto lasagna sa dá robiť s rôznymi obmenami, šošovica sa dá zameniť za fazuľu, takisto ako aj granulát, ak chcete bez sóje. Ak nemáte poruke špenát, môžete dať varenú brokolicu, napríklad. Tavenýr je rastlinný syr, ktorý sa roztečie, je lepšia voľba ako tofu. Ak nechcete jesť sóju, v bio obchodoch majú violife značku vegánskych syrov na báze zemiakového škrobu a kokosového oleja, ktorý chutí na nerozoznanie od eidamu a takisto sa v teple rozpúšťa.

Dobrú chuť!

Polievka z koreňovej zeleniny s červenou fazuľou

Veľmi chutná zimná polievka. Prísady k tejto zelenine nájdete v obchodoch celoročne zo Slovenska. Koreňová zelenina sa dá dobre uskladniť, tak ak máte vlastnú záhradku a možnosť, kde zeleninu uskadniť, je to super spôsob, ako si nachystať na zimu zásoby ten naj zeleniny, ktorú si sami vypestujete.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 2 mrkvy
  • 2 šálky uvarenej červenej fazule (alebo bôbu)
  • 1/2 menšej hokaido tekvice
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1/2 čl čiernej himalájskej soli
  • 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
  • 1 čl mletej rasce
  • umeocot na dochutenie
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup:

Fazuľu večer predtým namočíme do vody, ráno vodu zlejeme a v malom hrnci v novej vode so soľou uvaríme domäkka. Ak je namočená, oveľa rýchlejšie sa uvarí. Takto máme nachystanú strukovinu, ktorá vydrži aj 2 dni.

Zeleninu nakrájame na kocky a dáme variť s trochou vody a korením s 1 1/2 šálkou vody. Viac netreba, zelenina sa rýchlejšie uvarí, bude uvarená akoby na pare a je chutnejšia. Keď je hotová, dochutíme umeoctom, naložíme do tanierov a pridáme do každej porcie 1-2 kopcové lyžice uvarenej červenej fazule.

Tip

Ak nemáte čas chystať vopred, strukovinu jednoducho vynechajte. V sezóne, keď je na trhu čerstvý bôb, sa uvarí za 5-7 minút, bez akéhokoľvek namáčania a taký čerstvý zelený s trochou soli je úžasná pochúťka. V obchode dostať kúpiť sušený hnedý celoročne, ktorý treba namáčať a varí sa okolo hodiny. Pre zmenu je to však veľmi chutná strukovina. My ju sem tam jeme aj samotnú, hlavne v lete, keď je v sezóne na trhu nakúpime buď lúpanú, alebo nelúpanú a máme doma hody.

Dobrú chuť!

Parížsky šalát s rožkami

Tento parížsky šalát si rozhodne nenechajte ujsť! Najradšej ho jeme s rožkami, že? A tak sme sa rozhodli, že pridáme aj recept na domáce rožky, nech to máte kompletné. Peťo ho mal v detstve tiež veľmi rád a tak sme vymysleli tento recept, nech si ho sem tam pripomenie aj v takejto rastlinnej verzii. Jedli ho ľudia, čo bežne konzumujú ten klasický a všetci do jedného ho vychvaľovali do nebies. Toto však rozhodne nie je nízkotučné jedlo, takže neodporúčame ho jesť denne. 

Prísady: 

Parížsky šalát:

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút

  • 4 rastlinné párky (sójové alfabio alebo pšeničné vegan weniee)
  • 2 červené papriky (alebo kyslé uhorky)
  • 3 kopcové pl majonézy spak
  • 1/8 čl mletého čierneho korenia
  • 1/4 čl čiernej soli
  • 1 čl horčice
  • šťava z 1/2 citrónu (alebo umeocot, či jablčný ocot)
  • 1 čl sójovej omáčky (tamari)

Prísady na rožky:

Počet porcií: 10-12 rožkov, čas prípravy: 10 minút, chystanie vopred: 1,5 hodina

  • 500 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 300 ml vody
  • 1 pl cukru z kokosových kvetov
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 čl soli
  • 1 čl mletej rasce

Postup: 

Parížsky šalát:

V miske postrúhamé nahrubo párky a červenú papriku, alebo kyslé uhorky. V druhej miske vyšľaháme všetky ostatné suroviny a zmiešame s párkami a paprikou. Dáme do chladničky postáť a pripravíme rožky, ak máme chuť na domáce.

Rožky:

V pohári zmiešame časť vody, kvasnice a cukor z kokosových kvetov. Prilejeme k suchým prísadám a poriadne premiešame a necháme 30 minúť kysnúť. Rozdelíme na 20 bochníkov, z ktorých vyvaľkáme trojuholníky, ktoré zatočíme. Takto minieme celé cesto. Rožky ukladáme na plech tesne vedľa seba, ako kysnú budú si robiť oporu a budeme mať krásne vytvarované rožky. Necháme 30 minút kysnúť a potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút. Rožky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Tip

K tomuto šalátu ešte môžete primiešať na kocky uvarenú mkrvu, petržlen, zeler, mladý hrášok, čokoľvek, čo vám chutí. Tak zvýšite výživovú hodnotu tohto všade známeho šalátu, ktorý nízkotučný rozhodne nie je, preto odporúčame nezjesť ho celý na posedenie, ale dať si k nemu veľkú porciu čerstvého šalátu.

Dobrú chuť!

Zelený šalát so zeleninou, fazuľou a quinou

Zelený šalát so zeleninou, fazuľou a quinou

Nájdete tu rovno dve obmeny na tento šalát, jeden skôr letnejší a druhý taký zimnejší, teda sýtejší. Niekto má rád viac šalátu a niekto zas viac varených prísad. Mysleli sme na všetkých. Nižšie nájdete tú sýtejšiu verziu, naše heslo však je, jedzte do sýtosti. Možno si budete nakladať aj dvakrát. No a čo! Môžete. Stačí len chcieť a vládať:)

Prísady:

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

Šalát:

  • 1/2 šálky neuvarenej quinoi
  • 2 šálky zeleného šalátu (ľadového, valeriánky, špenátu, kučeravého kelu)
  • 1/2 ošúpaného batátu
  • 1/2 šálky uvarenej fazule
  • 1 väčšia paradajka (ak nie je sezóna, vynechajte)
  • soľ
  • štipka čierneho korenia

Zálievka:

  • 1 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl horčice
  • 1 čl balzamikového octu
  • 1 čl tekvicového oleja
  • 3 pl vody

Postup:

V hrnci uvaríme quinou v pomere 1:2 s vodou a trochou soli. Medzitým nakrájame šalát. Na panvici s trochou vody opražíme batát nakrájaný na kocky, k tomu pridáme fazuľu, pridáme soľ a korenie. Keď je batát hotový, vypneme. Do väčšej misky dáme nakrájaný šalát, paradajky, sladký zemiak, fazuľu a primiešame tam aj quinou.

Zálievku nachystáme tak, že všetky prísady zmiešame, až vznikne kompaktná tekútá zálievka. Nezľaknite sa zelenej farby, to má na svedomí tekvicový olej, ale je výborný.

Tip na sýtejšiu alternatívu šalátu:

Ak máte chuť na sýtejší šalát a nechcete fazuľu, máme pre vás obmenu. Dajte na 1 porciu len 1/2 šálky zeleného šalátu a k tomu 1 1/2 šálky uvarenej quinoi. K tomu si môžete ešte na kocky opražiť tofu (biele pokvapkajte tamari omáčkou, ostatné druhy tofu netreba, sú ochutené).

Prísady na šalát:

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  • 1/2 šálky zeleného šalátu
  • 3 šálky uvarenej quinoi
  • 1 biele tofu (pokvapkáme tamari omáčkou)

Dobrú chuť!

Segedínsky guláš s rýchlymi plackami čapati

Pre nás je segedínsky guláš také klasické zimné jedlo. Veľmi sýte, veľmi chutné a všetci ho dobre poznáme. A tak sme chceli vám ho priblížiť v takejto rastlinnej podobe, s plackami čapatí, alebo domácou knedľou, na ktorú tu tiež nájdete dole recept. Je to super recept, ktorý sa podarí na prvýkrát, žiadne desiatky pokusov, na prvý šup bola knedľa parádna. Je však kysnutá a tak sme sa rozhodli spraviť k tomu aj alternatívu a tou sú tieto placky čapatí. Vyberte si, čo vám bude chutiť viac.

Prísady:

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 25 minút

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 balenie sójových kociek (pre alternatívu bez sóje použite robi plátky)
  • 2 pl mletej sladkej papriky
  • 1 cibuľa
  • ½ litra vody (viac)
  • 250 ml ovsenej smotany (alebo vegan majonézy – spak)
  • 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu/múky)
  • soľ
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Do misky dáme sójové kocky a zalejeme vriacou vodou. Keď sa kocky napijú vody, počkáme kým vychladnú a vyžmýkame ich. Na panvici opražíme sójové kocky so soľou. Vo väčšom hrnci opražíme cibuľu s kyslou kapustou tak 3-4 minúty, pridáme, korenie. Soľ pridáme neskôr, keď ochutnáme a bude sa nám zdať málo slané. Prilejeme vodu a varíme. Keď je kapusta hotová, primiešame opražené sójové kocky a smotanu. V ½ šálky vody rozmiešame arowroot a prilejeme k segedínskemu gulášu, počkáme kým prevrie. Zmes sa krásne spojí. Ochutnáme, prisolíme, ak nám je málo. Ak potrebujete, môžete dochutiť kopcovitou lyžicou vegánskej majonézy spak (dostať v tescu).

Ak varíte bez sóje, robi plátky (dostať kúpiť v bio obchodoch) nakrájajté na pásiky, opražte na panvici a vyberte. Ku segedínskemu gulášu pridajte na záver, keď ho idete zahustiť arowrootom.

Placky, zvané čapatí:

  • 1 šálka celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 1/2 šálky cícerovej múky
  • 1/2 čl čiernej soli
  • 1/4 čl majoránky
  • 1/4 čl oregana
  • 1 šálka vody (možno trochu viac, závisí od múky)

Postup:

Všetky suché prísady premiešame vo väčšej miske. Prilievame postupne vodu, a miesime cesto. Má byť z toho taký hutný bochník. Necháme postáť chvíľu v chladničke, trochu stuhne. Potom z neho spravíme valec a nakrájame ho na plátky, ktoré nasucho opražíme na rozohriatej panvici. Z jednej strany 2-3 minúty, keď sa začne pripekať pretočíme. Čerstvé sú najlepšie, dajú sa rýchlo spraviť, preto odporúčame spraviť len toľko, koľko hneď aj zjete.

Tip

Ak máte radi klasickú kysnutú knedľu, tu je recept, ktorý sa podarí rovno na prvý krát, zaručene!

Prísady na knedľu:

  • 500 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
  • 350 ml vlažnej vody
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 čl cukru z kokosových kvetov (alebo iného, xylitol nereaguje)
  • 1-2 čl soli
  • 1 čl oleja na potretie (aby knedľa nevyschla)

Postup:

Do vlažnej vody dáme kvasnice, cukor a soľ a premiešame. Zmiešame s múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť tak 20 minút. Cesto rozdelíme na 2 časti a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Vo veľkom hrnci do polovice necháme zovrieť vodu a dáme variť pod pokrievkou knedle. Ak máme menší hrniec, dáme jednu knedľu a potom druhú. Vyberieme a potrieme olejom, aby nevyschla.

Dobrú chuť!

Segedínsky guláš