;

Mix brokolice a karfiolu

Brokolica je naša obľúbená zelenina, kupujeme ju čerstvú, ak nie je, tak aj mrazenú. Už sme to tu neraz písali, ale ak vám to náhodou uniklo, zdôrazníme to ešte raz, kedže podľa výskumov, čo sme si prečítali, sme dospeli k názoru, že je to veľmi dôležité. Kapustová zelenina ako brokolica, karfiol, kapusta, či kel obsahujú okrem iného sulforafán. Čo to je??? Je to prirodzene sa vyskytujúca organická zlúčenina síry, u ktorej boli preukázané silné protirakovinové účinky. Štúdie ukázali, že sulforafán spôsobuje apoptózu (teda programovanú smrť buniek) v hrubom čreve, prostate, prsníkoch, a tiež apoptózu rakovinových buniek pri rakovine pľúc, prsníka. Nanešťastie sa však deaktivuje varením.  Ako teda aktivovať a znásobiť protirakovinové účinky brokolice, karfiolu? Keď budete jesť surovú zrelú brokolicu, prijmete len 12% z celkového obsahu sulforafánu. Jeho množstvo však dokáže znásobiť, ak si ju riadne pripravíte. Varením brokolice na pare 3 až 4 minúty sa optimalizuje obsah sulforafánu tým, že sa odstráni bielkovina epithiospecifier (ESP), ktorá deaktivuje sulforafán, zatiaľ čo sa zachová enzým myrozináza, ktorý premieňa glukorafanín na sulforafán. Čiže potrebujeme aktivovať suforafán a potrebujeme k tomu enzým myrozinázu, bez ktorého by nevznikol žiadny sulforafán. Riešenia sú dve:

  1. nakrájajte zeleninu a nechajte 40 minút postáť. Keď sa poseká, či zmixuje, vytvorí sa suforafán, ktorý už je odolný voči teplote a môžete brokolicu, karfiol následne uvariť. Záver: “Najprv pokrájať, počkať a až potom variť.”
  2. verzia zrýchlená. Obsah sulforafánu môžete optimalizovať aj pridaním potraviny, ktorá obsahuje enzým myrozinázu, čo je napríklad pomleté horčičné semeno, alebo biela redkvička, rukola, kapusta. Štúdia z roku 2013 zameraná na horčičné semeno, v ktorom sa nachádzajú mimoriadne odolné formy enzýmu myrozinázy potvrdila, že horčičné semeno môže výrazne zvýšiť sulforafán, dokonca aj vo varenej brokolici. Horčičné semienka nájdete v každom obchode a doma si ho môžete pomlieť na kávovom mlynčeku. Pridanie 1/8 čl horčičného semena v prášku do tepelne upravenej brokolice výrazne zvýšilo tvorbu sulforafánu. Záver: “Uvarenú polievku posypať malým množstvom pomletého horčičného semena.”

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1/2 brokolice
  • 1/2 karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 1 čl čiernej himalájskej soli
  • 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
  • 1 čl mletej rasce
  • umeocot na dochutenie
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1/8 čl pomletého horčičného semena (celé semienka hravo pomeliete na kávovom mlynčeku)

Postup:

Všetko spolu dáme variť s trochou vody. Keď je zelenina uvarená, prilejeme vodu a ponorným mixérom zmixujeme najemno. Dochutíme umeoctom, je zároveň veľmi slaný, takže odporúčame ochutnať a pridávať po malých množstvách. Na záver posypeme mletým horčičným semenom.

Tip

Ak máte uvarenú strukovinu, môžete posypať napríklad cícerom, či čerstvým šalátom.

Dobrú chuť!

Mix brokolica a karfiol

Osie hniezdo so slivkovým lekvárom a škoricou

Osie hniezdo so slivkovým lekvárom a škoric

Osie hniezdo si pamätáme z detstva, boli to raňajky, ktoré sme jedli s bielou kávou, či kakaom. Tí, čo majú radi sladké škoricové kysnuté cesto určite nepohrdnú týmito hniezdami. A tak si takto sem tam pripomíname detstvo a rozprávame pritom deťom, ako to u nás doma bolo, keď sme boli malí. Je zaujímavé, ako nás chute dokážu vrátiť o pár rokov dozadu. A že vraj sa nedá cestovať v čase!

Prísady: 

Počet porcií: 16 kusov, čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 15-20 minút

  • 500 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkovú ovsenú múku)
  • 300 ml vody
  • 1 kocka kvasníc
  • ⅓ šálky cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu)
  • 1 pl kokosového cukru (xylitol nereaguje s kvasnicami)
  • 2 pl mletej škorice
  • štipka soli
  • 250 ml slivkového lekváru (ak nemáte lekvár, stačia aj sušené slivky, pozrite prosím nižšie ako na to)

Postup: 

V miske zmiešame múku, cukor z kokosových kvetov a štipku soli. V pohári zmiešame teplú vodu s kokosovým cukrom a kvasnicami a necháme pár minút postáť. Potom zmiešame s múkou a prikryjeme utierkou. Necháme takto vykysnúť pol hodinu na kuchynskej linke. Potom cesto poriadne premiešame a rozvalkáme na veľkosť plechu, aby bolo dosť tenké, no netrhalo sa. Potrieme celé cesto slivkovým lekvárom a posypeme riadne škoricou, ak máte radi škoricu, dajte aj dvojnásobnú dávku. Zatočíme ako závin a krájame na 2 cm slimáky, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Kladieme mierne od seba, aby sa spojili, ale zas nešli príliš do seba. Chceme, aby sa dobre potom oddeľovali. Keď dávame na papier na pečenie, netreba ani mastiť, nepripečú sa.

Tip

Keď nemáme lekvár máme takú fintu. Namočíme sušené slivky (250g) do vody na 1-2 hodiny, môžete aj na dlhšie. Potom vodu čiastočne zlejeme, necháme tak 1 šálku v hrnci a varíme tak 5-7 minút, kým sa slivky rozvaria. Potom prilejeme ďatlový sirup okolo 1/2 šálky, záleží aj aké sladké sú slivky. Zmixujeme ponorným mixérom a slivkový džem je hotový.

Dobrú chuť!

Hokaido špagety s cibuľou a tempehom

Hokaido špagety s cibuľou a tempehom (bez lepku, s alternatívou bez sóje)

Na tento recept potrebujeme špiralizér, alebo strúhač, ktorý vyčarí špagety. Ak tieto spotrebiče nemáte, tak nastrúhajte nahrubo tekvicu, alebo nastrúhajte na plátky a tie potom pokrájajte na slíže.

Prísady:

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 10 minút

  • 1 menšie hokaido (alebo sladký zemiak)
  • 1 cibuľa
  • ½ balenia tempehu (pre verziu bez sóje 4 šampiňóny)
  • 1/2 šálky uvarenej veľkej fazule
  • 1 balenie hummusu alebo vegan majonézy
  • 2 pl sójovej omáčky
  • zopár lístkov čerstvej bazalky

Postup:

Na panvici opražíme na sójovej omáčke na kocky nakrájaný tempeh a na prúžky nakrájanú cibuľu. Medzitým si nachystáme hokaido. Nastrúhame na špiralizéri hokaido na prúžky. Hokaido len umyjeme a vyberieme vnútro s jadierkami. Netreba šúpať. Ak nemáme špiralizér, nastrúhame na najhrubšom strúhači. Po 5 minútach, keď je už cibuľa hotová, pridáme zopár lyžíc vody (4-6 pl) a pridáme hokaido rezance. Miešame pár minút s vodou, kým sa hokaido jemne uvarí. Nechceme ho rozvariť, lebo by sa začalo rozpadať. Stačí 4-5 minút a je to hotové. Pridáme do zmesi hummus či vegan majonézu a podávame s fazuľou. Ak nemáme poruke uvarenú fazuľu, možeme namiesto toho uvariť šampiňóny, červvenú papriku, podľa toho, čo je v sezóne a máme poruke.

Tip

Namiesto hokaida sa dá použiť aj mrkva, cukina.

Dobrú chuť!

 

Ne-tuniakový kastról

Netuniakový kastról

Keď sme tento ne-tuniakový kastról piekli prvýkrát, nemali sme veľké očakávania. Ako sme len mýlili! Prekvapil nás na plnej čiare tak, že sme ho celý zjedli. Jednoduché a chutné jedlo, ak ho pečiete pre deti a nechcete, aby jedli hríby, jednoducho ich vynechajte, alebo dajte len na polovicu plechu. 

Prísady:

Počet porcií: 4, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

Prísady:

  • 250 g kukuričných cestovín (fussili, makaróny, mušličky)
  • 1 cibuľa
  • 1 šálka mrazeného zeleného hrachu
  • ½ šálky sušených shitake (alebo 6 čerstvých šampiňónov)
  • 2 šálky uvarenej bielej maslovej fazule
  • 1 črievko sojakrému (pre verziu bez sóje pozrite prosím nižšie)
  • ½ šálky rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, sójové)
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1/2 čl čiernej soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Uvaríme cestoviny aldente, čiže trochu menej ako uvarené. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov. V panvici na troche vody opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zelený hrach, soľ a korenie. Zmixujeme vo food procesore fazuľu. Ak nemáme mixér poruke, tak pučidlom na zemiaky rozpučíme fazuľu tak, aby tam ostali drobné kúsky, nepotrebujeme ju zmixovať dohladka. Keď je cibuľa a hrach uvarený, odstavíme z plameňa. Primiešamu rozpučenú fazuľu. V miske vyšľaháme (alebo ponorným mixérom) sojakrém, lahôdkové droždie a mlieko. Zalejeme ním hrach, cibuľu a fazuľu. Poriadne premiešame, pridáme k tomu uvarené cestoviny. Dáme na misu, môžete ešte posypať lahôdkovým droždím a pečieme 30 minút.

Tip

Pre alternatívu bez sóje, namiesto sojakrému použite 1 šálku uvarenej maslovej fazule. Omáčku nachystáme tak, že ponorným mixérom na krém zmixujeme fazuľu, rastlinné mlieko (budeme ho potrebovať o trochu viac ako 1/2 šálky) na hladký tekutý krém a máme náhradu za sojakrém od luntera.

Dobrú chuť!

Hustá paradajková polievka s hŕstkou

Keď je sezóna paradajok zavárame domácu paradajkovú omáčku. Toho roku sme uvarili takto asi 25 pohárov a už máme len zopár. Roky sme sa tomu bránili, mysleli sme si, koľko je s tým práce. Ale zistili sme, že je to vlastne celkom rýchlo spravené a nie je nič nad domáci paradajkový pretlak, ktorý používame ako základ do polievky, či omáčku, alebo ako kečup. Ak nemáte poruke domáci pretlak, tak odporúčame zakúpiť v bio obchode, tam sú oveľa chutnejšie, ale skontrolujte, či nemajú zbytočne veľa chemických prísad, ktoré nepotrebujeme mať v žalúdku. Aj obyčajný pretlak z paradajok a vody je super.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 2 šálky uvarenej hŕstky
  • 700 ml paradajkového pretlaku
  • 2 mkrvy
  • 1 sladký zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup:

Hŕstku odporúčame namočiť večer predtým do vody, ráno vodu zliať a uvariť v menšom hrnci s vodou a so soľou. Na obed máte tým pádom hotovú strukovinu a polievka je potom hotová ani neviete ako a môžete obedovať. Je to praktické takto oddeliť, nezjedenú hŕstku môžete ďalej použiť ako ďalši u prílohu k obedu, večeri, či na ďalší deň do polievky.

Ak máte z leta svoj paradajkový pretlak, ideálne. Ak nie, nevadí, v lete možno dorobíte, zatial si môžete kúpiť v obchode. Okrem hŕstky dáme všetko spolu variť, keď je mrkva mäkká, ponorným mixérom všetko zmixujeme dohladka. Ešte sa k tomu veľmi hodí nadrobno posekaná bazalka.

Hustá paradajková polievka s hŕstkou

Tip

Namiesto sladkého zemiaku je takisto možné použiť maslovú tekvicu, ak je sezóna cukina je takisto veľmi fajn.

Dobrú chuť!

 

Domáca horúca granola so strúhaným jablkom

Domáca horúca granola so strúhaným jablkom (bez sóje, bez oleja)

Celozrnné ovsené vločky máme doma v zásobe vždy. Pripravujeme z nich raňajky od lievancov, cez kašu, musli, až po túto parádnu chrumkavú a vláčnu zároveň horúcu granolu. To sú raňajky, ktoré u nás doma patria k naj 10. Ráno potrebujeme niečo rýchlo, inak by nám tu asi všetci poodpadávali od hladu a to si nemôžeme dovoliť! Ha, takže preto sme vybrali, čo najefektívnejšie raňajky a toto sú jedny z nich. Nech sa páči!

Prísady:

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 2 minúty, čas varenia: 7 minút

  • 1 šálka jemných celozrnných ovsených vločiek (sú aj bezlepkové, v bio obchodoch nájdete, alebo zameňte za pšenové)
  • ¼ šálky ďatlového sirupu (alebo iné tekuté sladidlo)
  • ¼ šálky hrozienok (alebo iného sušeného ovocia)
  • 2 pl lúpaných konopných semienok (alebo posekaných mandlí)
  • 2 pl orechového masla (tahini, arašidové maslo)
  • 1 postrúhané jablko
  • 1 čl škorice
  • ½ čl klinčeku
  • štipka soli

Postup:

Na panvicu dáme vločky, postrúhané jablko, semienka, hrozienka, korenie, opražíme a pridáme sirup, orechové maslo a poriadne premiešame. Táto domáca granola sa dá robiť na veľa spôsobov, len zameňte semienka za iné, či pridajte iné sušené ovocie podľa vašej chuti a vždy máte inú domácu granolu. Veľmi dobre sa hodí k rastlinnému jogurtu, broskyňovému, čučoriedkovému, či vanilkovému. Prípadne k doma vyrobenému jogurtu z mladého kokosu.

Tip

Namiesto jabĺk sa dajú použiť aj hrušky, ak chcete sýtejšie raňajky, môžete si tam posekať ešte 1 pl orechov, datlí. Pre bezlepkovú verziu, použijeme bezlepkové vločky (pšenové, alebo ovsené bez lepku, tie dostať v bio obchodoch).

Dobrú chuť!

 

Cézar šalát s opraženým cícerom

Cézar šalát s opraženým cícerom

Zelený šalát si sem tam doprajeme aj v zime a tento rozhodne stojí za pokus. Pre nás zelený šalát znamená kučeravý kel v zime. Pestujeme ho v zemi, v kochlíkoch na slnečnom mieste a darí sa mu dobre celú zimu, vôbec vonku nezmrzol a máme tak od leta do jari čerstvú zeleninu zo záhrady. Určite to odporúčame aj vám, je pekný aj na pozeranie, vôbec nie je náročný na pestovanie, potrebuje len vodu a rastie. Potom už len trháte listy. Semienka sú v každom veľkom obchode, či záhradníctve, môže sa sadiť priamo von, či predpestovať vnútri. Kučeravý kel sa hodí do smoothie, do polievky, do šalátu, na pečenie, jeho výživové hodnoty sú úžasné, nás už dávnejšie presvedčil, a vás?

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 20 minút

Prísady pre šalát:

  • 2 menšie šaláty, alebo 1 veľký šalát podľa vášho výberu (frisée, rímsky, ľadový, kučeravý kel)

Prísady pre opražené cícerové krutóny:

  • 1 ½ šálky uvareného cíceru
  • 1 čl olivového oleja
  • ½ čl soli
  • ½ sušeného cesnaku
  • ½ čl kajenského korenia (nemusí byť)

Prísady pre cézar zálievku:

  • ¼ šálky vody
  • 1 čl olivového oleja (ešte lepší je tekvicový)
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • ½ čl dijonskej horčice
  • ½ čl soli

Prísady pre parmezán:

  • 2 pl ľanu (alebo mandlí, slnečnice, tekvice, konopného semienka)
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • soľ na dochutenie

 

Postup:

Uvarený cícer dáme na plech na papier na pečenie s ostatnými prísadami na krutóny a pečieme do chrumkava 20 minút, potom jemne potrepeme plechom, aby sa pretočili a pečieme ďalších 10 minút. Zálievku si nachystáme tak, že vo vyššom pohári všetko poriadne zmiešame. Všetky prísady na parmezán pomelieme spolu v kávovom mlynčeku na prášok. Šalát nakrájame tesne pred podávaním, aby nezvädol. Primiešame zálievku, posypeme cícerovými krutómni, parmezánom a podávame.

Tip:

K tomu to šalátu si môžete dať aj na kocky opražené tofu, alebo uvarenú obilninu, ak je vám to málo sýte. Na obrázku je kučeravý kel, je to šalát, ktorý od minulého roka je náš absolútny favorit. Ak si robíte parmezán z mandlí, tie v kávovom mlynčeku neodporúčame mlieť. Kávový mlynček zvládne len olejnaté semienka. Tento parmezán si robíme ako posýpku na polievky, na hlavné jedlo, lahôdkové droždie tam dodáva tú syrovú príchuť.

Dobrú chuť!

 

Zeleninová polievka so šošovicou a petržlenom

Zeleninová polievka so šošovicou a petržlenom

Akákoľvek zelenina je len plus pre organizmus. Takže mixujte zeleninu akú máte doma, ak vám niečo chýba, nevadí, tak bude o niečo inšia. Základom je konzumovať veľké množstvo zeleniny a polievky sú na to ideálne. Tieto polievky obľúbujú aj naše deti a tak tvoria základ nášho obeda, preto tam vždy pridávame aj nejakú strukovinu, aby ich viac zasýtili.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

  • 2 šálky uvarenej hnedej šošovice
  • 1 sladký zemiak
  • 1 šálka bielej kapusty
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/2 čl čiernej himalájskej soli
  • 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
  • 1 čl čerstvého zázvoru
  • 1 čl mletej rasce
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1/8 čl pomletého horčičného semena
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

Ak nemáte vopred uvarenú šošovicu, ideálne je dať na noc predtým namočiť do vody. Potom ráno vylejeme vodu, dáme novú, osolíme a varíme približne 20-30 minút v malom hrnci. Keď sa takto namočí, oveľa rýchlejšie sa uvarí.

Zeleninu nakrájame nadrobno a dáme do hrnca spolu s korením a podlejeme tak 1 šálkou vody, necháme zovrieť, stíšime plameň a necháme variť. Keď je zelenina hotová, ochutnáme a prípadne dochutíme, naložíme do tanierov, k tomu dáme 1-2 kopcové lyžice uvarenej hnede šošovice a ešte pridáme 1 kopcovú lyžicu posekanej čerstvej petržlenovej vňate a horčičným semenom.

Tip

Sladký zemiak môžete zameniť za hokaido či maslovú tekvicu, bude to rovnako lahodné. Ak chcete ľahšiu polievku, vynechajte šošovicu.

Dobrú chuť!

 

Jednoduchá ovsená kaša s lahodným tahini

Kaše sú naše. Trvajú krátko, zasýtia nás na celé doobedie. Peťovi veľmi často skoro ráno chystáme takto raňajky. Ak má veľa stretnutí, tak ich zje cestou do práce, alebo v práci. Ovsené vločky sú náš favorit, tie máme poriadne v zásobe, dajú sa použiť na sladko, na slano, do koláčov. Keď ideme na dovolenku, prvé čo berieme sú ovsené vločky, aby sme mohli robiť raňajšiu kašu a lievance. To sú naše naj raňajky, hlavne v zime, ale aj v lete. Vlastne celoročne.

Prísady:

Počet porcií: 2 , čas prípravy: 2 minúty, čas varenia: 7 minút

  • 6 pl jemných ovsených vločiek
  • ¾ šálky vody
  • 2 pl ďatlového sirupu (xylitolu, alebo cukru z kokosových kvetov)
  • 1 čl mletej škorice
  • ¼ čl klinčeku (nemusí byť)
  • ¼ čl mletého zázvoru
  • 10 datlí alebo 1/2 šálky hrozienok (či vášho obľúbeného sušeného ovocia)
  • 2 čl tahini (alebo iného orechového masla)
  • čerstvé sezónne ovocie (alebo mrazené bobuľové)

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu a pridáme všetky ostatné suroviny okrem tahini, datlí a čerstvého ovocia. Miešame a keď začne kaša vrieť, znížime oheň a miešame, až zhustne. Ak chceme redšiu kašu prilejeme ešte vodu. Varíme okolo 5-7 minút, vylejeme kašu do misiek, pridáme posekané datle (alebo iné sušené ovocie), tahini a čerstvé sezónne ovocie.

Lahodná ovsená kaša s tahini, datlami a ovocím

Tip

V lete máme obrovské variácie vďaka dostupnosti čerstvého ovocia. V zime je to tak trochu obmedzené hlavne na jablká, hrušky, banány, či dužina z mladého kokosu. Výhoda je, ak máte z leta zmrazené ovocie, napríklad bobuľové, ako ríbezle, jahody, maliny, černice, slivky.

Dobrú chuť!

Biela a červená kapusta s mrkvou a pšenom

Čím farebnejšia zelenina, tým viac živín. Tvrdí to aj doktor Greger, ktorý sa rastlinnou stravou a jej blahodarnými účinkami zaoberá z vedeckého hľadiska niekoľko rokov. To, že červená kapusta je zlato píše aj v jeho knihe Ako nezomrieť (How not to die), ktorá je zároveň akousi encyklopédiou. Červená kapusta vyhráva spomedzi antioxidantov, ktoré sú pre nás také dôležité. Ak vás odrádza farba, nedajte sa! Je to len farba a veľmi dôležitá pre vaše zdravie. Vyskúšajte tento lahodný obed, kde základom je v zime super dostupná zelenina!

Prísady:

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 šálka neuvareného pšena (alebo bulguru s quinou, či pohánky)
  • 1/2 šálky bielej kapusty nakrájanej na prúžky
  • 1/2 šálky červenej kapusty nakrájanej na prúžky
  • 1 mrkva nakrájaná na prúžky
  • 1 čl slnečnicového oleja
  • 1 čl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
  • 1/2 čl soli (čiernej alebo ružovej)
  • 1/2 čl mletej rasce
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 balenia tempehu
  • štipka mletej horčice (pri kapustovej zelenine dávame vždy na zvýšenie sulforafánu v jedle)

Postup:

Najprv uvaríme pšeno. Do hrnca dáme pšeno a zalejeme ho 2,5 šálkami vriacej vody, prídáme soľ a necháme na miernom plameni variť tak 10 minút (kým sa vsiakne voda), potom vypneme a necháme dôjsť. Na panvici nasucho opražíme na kocky pokrájaný tempeh, ak ho chceme použiť. Vyberieme a dáme do misky. V tej istej panvici potom na oleji opražíme zeleninu s korením a soľou takých 5-7 minút. Keď je zelenina hotová a zároveň chrumkavá, pridáme arowroot zmiešaný s 1/2 šálkou vody. Arowroot spraví z toho takú kompaktnú omáčkovú zmes, čo je veľmi chutné. Ak chceme úplne uvarenú zeleninu, podlejeme trochou vody, dáme pokrievku a povaríme a až potom zahustíme arowrootom čo tapiokovým škrobom.

Tip

Namiesto tempehu si môžete pridať opraženú fazuľu.

Dobrú chuť!