;

Pečená jablková mrvenica s vanilkovým pudingom

Na zimu ideálny koláč. Varené, pečené jablká v zime u nás idú na dračku. Jeme ich varené len tak so škoricou a niekedy si z nich spravíme takéto labúžo. Jablká sú naše zimné ovocie, ktoré vieme zohnať aj lokálne a tak z nich vymýšľame všetko možné. Pridávame ich do raňajok ku kaši, do koláčov, namiesto oleja do slaných jedál, a tak. 

Prísady: 

Počet porcií: 10 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút, čas pečenia: 15 minút

Jablkový základ:

  • 3 stredných sladkých jabĺk (ošupané a nakrájané na kocky)
  • 1 pl mletej škorice
  • štipka kardamómu (nemusí byť)

Posýpka:

  • 200 g špaldovej hladkej celozrnnej múky (ovsenej, alebo inej bezlepkovej)
  • 50 g cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu, či iného sypkého sladidla)
  • 50 ml slnečnicového oleja (pozrite nižšie na tip bez oleja)

Na dochutenie:

  • 1/2 balenia vanilkového pudingu (alebo 2 pl kukuričného škrobu)
  • 250 ml rastlinného mlieka (ovsené, sójové, mandľové, špaldové)
  • 4 pl cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu, či tekutého sladidla nie s výraznou chuťou-javorový sirup ani datlový nedávajte, prebije vanilkovú príchuť)

Postup:

Vo veľkom hrnci dáme variť ošúpané a pokrájané jablká so škoricou a ostatným korením. Ak jablká nie sú veľmi sladké, môžeme prisladiť vanilkovým cukrom, či datľovým sirupom. Netreba prilievať vodu, keď varíme na miernom ohni a stále miešame, po chvíli jablká pustia vodu. Takto ich varíme 10-15 minút, kým zmäknú. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov. Nachystáme si misku, netreba vymastiť, ani papier na pečenie, jablká sa neprilepia.

Kým sa jablká varia, nachystáme si posýpku tak, že vo väčšej miske zmiešame všetky prísady. Vznikne nám taká mrvenica. Nie je to kompaktná hmota, ale také menšie kúsky, čo sa rozpadajú, keď ich chytíme do dlane. To je to, čo potrebujeme, tak to má byť. Ak je to príliš suché, pridáme trochu oleja. Keď sú jablká hotové, z hrnca ich dáme do misky na pečenie a poprášime nachystanou posýpkou. Vložíme do rúry a pečieme 15-20 minút. Ak sa vám nechce variť jablká, môžete vynechať varenie a rovno dať všetko piecť, no nastavte si čas tak 40 minút. Nám varenie a potom zapekanie ušetrí 15 minút, tak preto to tak kombinujeme.

Ak chcete z tohto koláčika spraviť de luxe verziu, spravte k tomu ešte vanilkový puding. V malom hrnci privedieme mlieko do varu a puding zmiešaný s trochou studeného mlieka či vody primiešame, počkáme kým puding stuhne a vypneme. Na tanier dáme porciu jablkovej mrvenice a polejeme teplým vanilkovým pudingom a servírujeme. Jednoduché a pritom taká delikatesa.

Tip:

Namiesto oleja môžete použiť aj jablkové pyré, drobilo sa to veľmi podobne, my sme veľmi rozdiel ani nepostrehli.

Dobrú chuť!

Pečená jablková mrvenica s vanilkovým pudingom

Čokoládovo-banánový brownies bez orechov a bez oleja

Čokoládovo-banánové brownies s banánom bez orechov a bez oleja

Tento brownies pečieme dosť často s karobom, aj keď to deti nazývajú čokoládový koláčik. Uprednostňujeme karob pred kakaom, lebo neobsahuje teobromín, čo pre deti môže byť viac škodlivé, ako pre dospelých. A keďže my máme doma len to, čo môžu aj deti, teda okrem kávy, ktorú pije Peťo, tak sme kakaový prášok vymenili za karobový. Nik sa nijak nestažoval, že to chutí inak, ako klasické s kakaom, nám dospelým sa však zdá, že je to trochu iné, zato rovnako chutné.

Prísady: 

Počet porcií: 1 menší plech (10-12), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 30 minút

  • 2 šálky celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 2/3 šálky xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • ¾ šálky kakaového prášku (lepšia alternatíva je karob)
  • 1 ½ šálky popučených banánov (3-4 banány)
  • 1 pl pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (mandľové, sójové, ovsené)
  • 1 čl vanilky
  • 1 čl prášku na pečenie
  • ½ čl soli
  • 1 šálka čokoládových čipsov
  • ½ šálka čučoriedok (mrazených alebo čerstvých)

Postup:

Zmixovaný ľan s vodou poriadne premiešame a dáme bokom na 5 minút. Zatiaľ v ďalšej miske zmiešame suché prísady, v druhej miske zmiešame mokré prísady a potom zmiešame spolu aj s ľanovou hmotou. Dáme na papier na pečenie na menší plech cca 20×30 cm a pečieme vo vyhriatej rúre okolo 25-30 minút. Prepichneme vidličkou koláč a keď je čistá, brownies je hotový, necháme úplne vychladnúť, lepšie sa potom krája.

Tip:

Namiesto kakaového prášku pre deti odporúčame použiť karob.

Dobrú chuť!

Mix cookies z orechov a semienok

Veľmi jednoduchá obmena klasických cookies, kde namiesto oleja sme použili orechové maslo. Je to zmes olejnatých semien a ovsených vločiek, ak zoženiete bezlepkové, je to pochúťka aj pre celiatikov. Je to taká rýchlovka, deti ich milujú.

Prísady: 

Počet porcií: 20, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 15 minút

Suché prísady:

  • 1 ½ šálky jemných ovsených vločiek pomletých na múku
  • ½ šálky jemných ovsených vločiek
  • ½ šálky madľových hoblín
  • ¼ šálky xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • ¼ šálky strúhaného kokosu
  • 2 pl slnečnicových semien
  • 2 pl sezamových semien
  • 2 pl chia semien
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl vanilky
  • ½ čl soli
  • ½ čl prášku na pečenie
  • ½ čl jedlej sódy
  • 1 pl mletého ľanu s 3 pl vody
  • ¼ šálky orechového masla
  • ¼ šálky datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
Mix cookies z orechov a semieno

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov. V malej miske zmiešame pomletý ľan a vodu a necháme 5 minút postáť. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché prísady. V ďalšej miske zmiešame mokré prísady aj s ľanovou hmotou a potom všetko spojíme. Na papier na pečenie nakladáme 1-2 polievkové lyžice, podľa toho, aké veľké cookies chceme a dáme piecť na 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Ako vychladnú ešte stuhnú, takže sa nebojte, keď vám pripadajú také jemné, keď ich vyberáte z rúry. Ak nemáte všetky typy semienok doma, nevadí. Dajte čo máte, alebo nedajte tie, ktoré nemáte radi. A pridajte tie, čo vám chutia. Zachovajte však pomer, ak vám napríklad nechutí kokos, tak namiesto ¼ šálky kokosu použite niečo iné, čo radi máte. Tak predídete tomu, že hmota bude príliš mokrá a cookies by neboli také chrumkavé a lahodné. A to by bola teda škoda!

 

Tip:

Dobrú chuť!

 

Krémová brokolicová polievka s posúchom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

Brokolicový krém:

  • 1 stredná brokolica
  • 1 šálka maslovej tekvice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku (iba ak máte radi cesnak)
  • ½ šálky červenej šošovice
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ovsené, špaldové, mandľové, sójové)
  • 1 čl soli
  • 1 čl zázvoru
  • ½ čl rasce
  • ½ čl kurkumy

Posúch:

  • 500 g celozrnnej špaldovej múky
  • 300 ml zmixovanej brokolicovej polievky s vodou (2 naberačky s trochou vody)
  • 1 čl soli
  • 1 čl mletej rasce
  • ½ čl sušeného oregana
  • ½ čl sušenej majoránky

Postup:

Brokolicový krém:

Ošúpeme cibuľu a maslovú tekvicu. Všetku zeleninu, šošovicu a korenie dáme do hrnca a varíme s 2 šálkami vody. Zelenina nemusí byť celá ponorená do vody. Uvarí sa skôr a je chutnejšia, varí sa 10-15 minút. Na záver prilejeme mlieko a ponorným mixérom zmixujeme polievku na krém, alebo necháme časť nerozmixovanú, podľa toho, čo máme radšej.

Posúch:

V miske zmiešame suché prísady (múku, soľ, rascu, oregano) a premiešame. K suchým prísadám pridáme rozmixovanú polievku. Poriadne vymiesime cesto a rozdelíme na 2 časti. Na 2 plechy dáme papier na pečenie a porozotierame rukami na veľkosť plechu. Keď ich namočíme do vody, ide to veľmi ľahko a cesto sa nelepí. Potom natrieme majonézou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25-30 minút. Ak rúra nepečie rovnomerne po 15 minútach prehodíme plechy. Ak je vidlička čistá, keď skúsime cesto, posúch je hotový.

Tip:

Namiesto mlieka môžete použiť aj rastlinnú smotanu, vo veľkých reťazcoch už bežne nájdete ovsenú, ryžovú, či sójovú. Na posúch sa hodí takisto lahôdkové droždie, či možete potrieť ešte rastlinnou smotanou, ak chcete smotanový posúch.

Dobrú chuť!

8 minútový dál

8-minútový dál

Prísady: 

Počet porcií: 2 väčšie porcie, čas prípravy: 8 minút, čas varenia: 8 minút

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 šálka uvarenej šošovice (červená, alebo hnedá)
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 stredná mrkva (alebo 1/2 sladkého zemiaku)
  • 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu, či múky)
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl rímskej rasce
  • 1 čl soli
  • ½ čl mletého zázvoru
  • kajenské korenie (podľa chuti)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 čl sezamového oleja (alebo iného rastlinného)
  • 1-2 šálky vody
  • 1 1/2 šálky uvareného bulguru s quinou (1/2 šálky neuvareného)
  • 1/2 tofu pokrájaného na kocky (navyše)

Postup:

Nasekáme cibuľu, nakrájanmé mrkvu na kocky a na oleji opražíme. Po 2-3 minútach pridáme šošovicu a 1 šálku vody. Miešame, pridáme korenie, soľ. Arowroot zmiešame s 1/4 šálkou vody v pohári a prilejeme a za stáleho miešania dovaríme. Zmes vďaka arowrootu zhustne. Je to zdravšia alternatíva ku kukuričnému škrobu, bežne dostanete v bio obchode. Namiesto arowrootu sa dá použiť tapioková múka/škrob v takom istom pomere. Keď je mrkva hotová, vypneme a podávame. Ak nemáte hotovú obilninu, či šošovicu, bude to trvať o 10 minút viac. Začnite najprv tým, že dáte variť obilninu. Červená šošovica je uvarená veľmi rýchlo, dajte ju na panvicu spolu so zeleninou s trochou vody.

Tip:

Pre bezlepkovú vezriu bulgur zameňte za pšeno, či ryžu, ak máte dobrý zdroj. Problém s ryžou je, že obsahuje veľa arzénu a tak treba nájsť vhodný zdroj, o ktorom viete, že ju neobsahuje. Aj preto tu nenájdete odporúčania na ryžu, žiaľ veľmi často obsahuje veľké množstva tohto ťažkého kovu, ktorý je nebezpečný v akomkoľvek množstve, hlavne pre deti.

Dobrú chuť!

8-minútový dál

Polievka zo sladkých zemiakov, škoricou a zázvorom

Veľmi chutná zimná polievka, ktorá vás zahreje nielen v zime. Prísady k tejto zelenine nájdete v obchodoch celoročne. Ak máte možnosť pestovať si zeleninu, vyskúšajte napríklad sladké zemiaky. Celkom ľahko sa dajú vypestovať, my sme ich minulý rok zasadili dosť neskoro len pár a napriek tomu sa ujali a zopár sme vypestovali. Toho roku ideme vyskúšať ich zasadiť v riadnom termíne a podstatne viac. Veľmi nám chutia v polievke, pečené, do omáčok, v koláčoch a ak vieme, radi si ich vypestujeme sami.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 pl postrúhaného čerstvého zázvoru (v kauflande, či biolande majú európsky)
  • 1 pl tymiánu
  • ½ čl strúhaného muškátového orecha
  • 1 čl mletej škorice
  • 2 veľké sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • šťava z 1/2 pomaranča (nemusí byť)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (sójové, ovsené, mandľové)
  • štipka mletého čierneho korenia
Polievka so sladkých zemiakov, škoricou a zázvorom

Postup:

V minimálnom množstve vody opražíme cibuľu pár minút a pridáme korenie, soľ. Podlejeme vývarom a pridáme sladké zemiaky a ak chceme tak aj pomarančovú šťavu. Varíme 15 minút, potom prilejeme rastlinné mlieko, zmixujeme na hladký krém a podávame.

Tip

Ak máte poruke len 1 sladký zemiak, druhý môžete nahradiť maslovou tekvicou.

Dobrú chuť!

Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Prísady: 

Počet porcií: 5 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút

  • 1 rastlinný jogurt (domáci, alebo kupovaný alpro, provamel sú chutné)
  • 2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 1/4 šálky nasekaných mandlí
  • ¼ šálky lúpaných konopných semienok (nemusí byť)
  • 1/4 šálky nevareného pšena
  • 2 pl tahini (alebo iného orechového masla, napríklad mandľového, arašidového)
  • 1 zmixované jablko aj so šupkou
  • ½ šálky sušených datlí (namočené do vody na 30 minút)
  • 1/4 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (či iného bobuľového ovocia)
  • 10 datlí
  • 1 čl škorice
  • ½ čl klinčeku
  • ½ čl zázvoru
  • ¼ čl soli
Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Postup:

Zapneme rúru na 130 stupňov. Zmiešame suché prísady v jednej miske. Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme jablko a datle. Na začiatku treba trochu pritlačiť, kým jablko pustí vodu a potom to už ide veľmi ľahko. Nepridávame vodu, trochu to trvá, ale netreba vodu žiadnu, potom by neboli chrumkavé musli. Pridáme ešte orechové maslo, premiešame a vlejeme mokrú zmes k suchej a premiešame. Na plech dáme papier a na neho porozotierame čo najviac zmes a pečieme približne hodinu. V rúre sem tam poprehadzujeme zmes, nech je zo všetkých strán chrumkavá. A vtedy vyberieme z rúry. Keď si chystáme takýto domáci pohár, vrstvíme 2 lyžice musli, 2 lyžice jogurtu, 1 lyžica čučoriedok, opäť jogurt, musli a takto to striedame, až naplníme pohár. Zavrieme, dáme do chladničky a ráno cestou do práce si ho hlavne nezabudneme vybrať a nabaliť so sebou.

Musli môžeme však jesť aj samotné, alebo len s rastlinným jogurtom, mliekom, či cez noc namočenými vločkami, alebo chia pudingom.

Tip:

Pšeno sa dá nahradiť quinou, môžete pridať strúhaný kokos, hrozienka, či iné orechy. Pre bezlepkovú alternatívu ovsené vločky nahraďte pohánkovými, pšenovými, či ovsenými bez lepku.

Dobrú chuť!

Quinoa karbonátky s ružičkovým kelom a rukolou

Quinoa karbonátky s ružičkovým kelom a rukolou

Perfektne chrumkavé quinoa karbonátky určite vyskúšajte. Veľmi sa hodia s varenou, ale aj čerstvou zeleninou. V lete si ich môžete dať aj ako prílohu k veľkému čerstvému šalátu. Je to totálna mňamka!

Prísady: 

Počet porcií: 10-15 kusov, čas prípravy: 20 minút, čas varenia, pečenia: 25 minút

  • 1 ½ šálky uvarenej quinoi
  • 2 pl pomletého ľanu s 6 pl vody
  • 1 šálka najemno nasekaného kelu bez stonky
  • ½ šálky pomletých ovsených vločiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 pl najemno posekanej cibule (navyše, nemusí byť)
  • ¼ šálky čerstvej najemno posekanej bazalky
  • ¼ šálky slnečnicových semienok (navyše, nemusí byť)
  • ¼ šálky posekaných sušených paradajok (navyše, nemusí byť)
  • ½ šálky najemno postrúhaného hokaida (sladkého zemiaku)
  • sladká paprika na dochutenie
  • 2 pl celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • ½ čl soli
  • ¼ šálky vody
  • 2 šálky ružičkového kelu
  • 2 šálky čerstvej rukoly
  • 4 cherry paradajky
  • 1/2 cibule

Postup:

Pomiešame pomletý ľan s vodou, nechať odstáť pár minút, vznikne lepkavá hmota, ktorá pomáha držať pokope karbonátky. Zmiešame suché prísady v miske. V druhej miske mokré prísady. Potom zmiešame spolu. Vytvoríme karbonátky, dáme na papier na pečenie na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 10-15 minút, opatrne pretočíme a pečieme ešte 10 minút, dozlata. Medzitým uvaríme v hrnci ružičkový kel s cibuľou a soľou. Na tanier poukladáme čerstvú rukolu, k tomu dáme uvarený ružičkový kel, môžeme pokvapkať sójovou omáčkou a k tomu pridáme karbonátky.

Tip:

Výborne sa hodia tieto karbonátky k pečenej zelenine, alebo len tak s nátierkou podľa chuti.

Dobrú chuť!

Budha miska

Budha miska plná zeleniny

Jednoduchý, nenáročný obed, za to pekne rôznofarebný, ktorý si podľa zásob vašej špajzy viete obmieňať. Prirodzene bezlepkový, s quinou, jednou z najkvalitnejších obilnín, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.

Prísady: 

Počet porcií: Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  •  1 šálka neuuvarenej quinoi (3 šálky uvarenej)
  • 2 šálky maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 1 1/2 šálky uvarenej tmavej fazule
  • 1 šálka natrúhanej červenej kapusty (či zeleniny podľa vašej chuti, červená kapusta je však nabitá antioxidantami, odporúčam nevynechať, ale skamošiť sa s ňou dosť vážne)
  • 1 cibuľa
  • 1 tofu (lahôdkové, údené – vynechajte ak nechcete sóju)

Postup:

V hrnci uvaríme quinou (v pomere s 2 šálkami vody). Na panvici opražíme na vode maslovú tekvicu, kapustu, cibuľu a tofu. Dá sa to robiť aj súbežne na panvici, nepremiešame spolu, ale necháme len vedľa seba také 4 kôpky, tieto prísady sa akurát zmestia na väčšiu panvicu. Do misky dáme dokola kôpky uvarenej quinoi, zeleniny, fazule a tofu.

Tip:

Hodí sa k tomu nátierka huhmus (ak sa vám nechce robiť domáci, v obchode sa dá zohnať výborný od luntera)

Dobrú chuť!

Polievka z mungo fazule

Mungo fazule sú ešte lepšie ak ich predtým namočíte a naklíčite. Stačí na to trochu dopredu myslieť, klíčením zvýšite výživovú hodnotu. Môžete na záver pridať za hrsť čerstvých, chutia tak trochu ako hrach. 

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 1 šálka namočenej mungo fazule
  • 2 šálky pokrájaného kelu
  • 1 menšia posekaná cibuľa
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • umeocot na dochutenie (pozor je veľmi slaný)
  • 1/8 čl pomletého horčičného semena (áno, sulforafán, presne ako pri predošlým kapustovitých polievkach)

Postup:

Večer pred namočíme mungo fazuľu do vody, ráno zlejeme a necháme klíčiť. Naklíčená mungo fazuľa je hotová do 10-15 minút. Môžete ju nechať klíčiť aj deň. Keď príde čas na polievku, v strednom hrnci dáme všetky prísady, keď zovrie znížime plameň a varíme, kým je mungo uvarené, okolo 15-20 minút. Potom stačí už len posypať mletým horčičným semenom.

Tip:

Radi pridávame do polievok aj lahôdkové droždie, dodá syrovú príchuť.

Dobrú chuť!