Cesto na pizzu zo sladkých zemiakov (bezlepkové)
Na tento recept som sa inšpirovala u elavegan. Veľmi sa mi páčia jej recepty, bez oleja, plné zeleniny, skrátka, môj štýl varenia. No a na pizzové cesto má receptov niekoľko. Pizza je obľúbené jedlo asi každého, takže vymýšľam a hľadám, ako to spraviť bez pšeničnej múky, pre zmenu. Tú klasiku pozná každý, už som robila cesto z karfiolu, z fazule. Ale toto cesto u mňa zatiaľ vyhráva. Jednoduché, len uvarené sladké zemiaky, k tomu cícerová múka, tapioková múka, soľ a prášok do pečiva. Za 20 minút upečené a máte fantastický obed. Tak poďme na to.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 1 plech (12 kusov), čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 10+10 minút
- 2 stredné sladké zemiaky (500-600 g spolu)
- 1,5 šálky cícerovej múky
- 1/2 šálky tapiokovej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 1/2 čl čiernej soli
Postup:
Sladké zemiaky ošúpeme, nakrájame a v troche vody uvaríme domäkka. Medzitým si nachystáme omáčku na pizzu. Ja som zmiešala vegan majonézu s lahôdkovým droždím a hummusom, plus nakrájala som lahôdkové tofu na kocky. Ponáhľala som sa, už som bola hladná ako vlk, špeci omáčku sa mi nechcelo tentokrát variť. Keď sú zemiaky mäkké, vylejeme zvyšnú vodu, popučíme zemiaky na kašu a zmiešame s ostatnými prísadami na cesto. Zoberieme papier na pečenie, na to položíme ďalší papier na pečenie a vyvaľkáme cesto na veľkosť plechu. Valček je suchý, takto vaľkám všetko možné. Ak sa lepí, dajte na papier trochu oleja. Má to byť tenké cesto. Keď je vyvaľkané, vrchný papier na pečenie dáme preč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Potom cesto vyberieme z rúry, položíme naň papier na pečenie a pretočíme na druhú stranu.
Papier na pečenie dáme zhora preč, natrieme omáčkou, či posypeme tofu, alebo iným vegan syrom (alebo čo máte nachystané) a damé piecť na ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry, nakrájame a podávame.
Tip:
Namiesto cícerovej múky, môžete použiť inú amarantovú, ovsenú, čo máte poruke. Tapioková múka/škrob to držia pokope, takže múku si môžete vybrať akúkoľvek. Ešte som chcela do cesta dať mletý ľan, ten dávam kvôli omega 3 mastným kyselinám všade, ale zabudla som. Dobrú chuť!