Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom

Flapjack z ovsených vločiek

Ovsené vločky používame na veľa spôsobov, najčastejšie vo forme sladkých raňajok. Flapjack je ďalší typ raňajok, ktoré si môžete navyše zobrať so sebou a ak nezjete všetko na raňajky, tak máte super dezert na poobedie. Často chodíme s deťmi na výlety a vždy so sebou berieme okrem čerstvého ovocia, orechov, aj nejaké pečené jedlo. Deti majú magickú schopnosť byť hladné vždy a všade. A aby vládali chodiť, tak máme poruke niečo, čo ich zasýti, je v tom kopec živín a aj im to chutí. A tento flapjack toto všetko spĺňa. Navyše sa nedrobí, dobre drží pokope a ako všetko, čo varíme, pečieme, dá sa piecť tento flapjack s obmenami. Podľa aktuálneho stavu kuchyne. 

Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom

Prísady:

počet porcií: 12 kociek, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 1 šálka najemno pomletých ovsených vločiek
  • 1 šálka jemných ovsených vločiek
  • ¼ šálky xylitolu (alebo cukru z kokosoých kvetov, či iné)
  • 1 pl pomletého ľanu
  • 2 pl lúpaného konopného semienka
  • 1 pl pomletého sezamu
  • ¾ šálky rastlinného mlieka (mandľové, sójové)
  • 2 pl tahini (alebo iného orechového masla)
  • ½ šálky posekaných datlí
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl maca prášku (nemusí byť)
  • ½ čl mletého zázvoru
  • ½ čl klinčeku

Postup:

V mlynčeku pomelieme 1 šálku vločiek a semienka. Dopredu semienka nemeliem, vždy len toľko, koľko práve idem použiť, aby nezoxidovali. Suché prísady zmiešame v miske a potom pridáme mokré suroviny. Je to taká vláčna hmota. Dáme na papier na pečenie do formy asi 20×30 cm, aby sme mali približne 2 cm hrubé cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30 minút. Necháme vychladnúť, potom sa parádne krája. Netreba ani vymastiť papier, ak necháme vychladnúť, tak to ide pekne aj tak nasucho.

Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom
Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom
Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom
Flapjack so sušeným ovocím a orechovým maslom

Tip

Ak máte radšej iné sušené ovocie, ako napríklad hrozienka, goji, marhule, či slivky, tak datle vynechajte a použite to, čo vám šmakuje. Datle tomu dodajú takú čokoládovú príchuť, preto ich rada používam. Ak ptrebujete sýtejšie jedlo, tak ešte prihodte 1/4 až 1/2 šálky posekaných orechov.

Dobrú chuť!