;

Praženica bez vajec

praženica

Praženica bez vajec? Dá sa také niečo vôbec spraviť aj vrámci živej stravy? Peťo robieval vynikajúcu vegánsku praženicu s tofu syrom, či vegánske lečo. Vždy sme sa potom ešte oblizovali za ušami. Zvykli sme si spraviť takéto raňajky cez víkend. Nachystali sme si praženicu, k tomu chlieb, kávičku (ja obilninovú) a sedeli sme, napchávali sa a pozerali rozprávku. Dnes to už nerobievame z viacerých dôvodov, behajú okolo nás deti a chcú sa s nami hrať, navyše ráno športujeme, takže tieto doobedia sa nejak prirodzene vytratili. Ale prečo si nepripraviť také jedlo napríklad na obed… Ideálny čas, doobeda aj tak všetci pijeme šťavu, smoothie, či chrúmeme ovocie. A keď deti cez obed spia, tak si občas cez víkend ukuchtíme nejakú dobrotu a popri jedení kecáme o našich plánoch, najčastejšie cestovateľských. A čo si dať na takúto špeciálnu príležitosť? Predsa moju znovu objavenú praženicu bez vajec. Keď si k nej dáte nepečený cesnakový chlieb, či syrovo-cibuľový chlieb, tak máte raňajky, či obed, kráľov. A ak sa vám máli, pridajte si ešte klobásku bez mäsa. A po takomto obede vybehnete aj na Kriváň :).

Vajíčkovú chuť a vôňu robí v tomto recepte čierna soľ – Kala Namak (dostať ju v bio obchodoch) vďaka vysokému obsahu síry. Táto čierna soľ má aj ďalšie zdraviu prospešné účinky, podporuje funkciu pankreasu, napomáha tráveniu, pomáha pri pálení záhy, má protizápalové účinky, pomáha rozpúšťať hlieny, podporuje činnosť pečene a mnoho ďalších.

Prísady

Praženica

  • 2 šálky cukiny
  • 1 šálka slnečnice (namočenej, naklíčenej)
  • 1 šálka vlašských orechov (namočených)
  • 1 šálka mandlí (namočených)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3 ČL tamari (alebo inej pravej sójovej omáčky)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL čiernej soli (Kala Namak)
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL rímskej rasce (nemusí byť)
  • 2 ČL mletej sladkej papriky

Nakrájaná zelenina

  • 1 paradajka
  • 1/2 červenej cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • hrsť čerstvého kôpru (alebo 1 ČL sušeného)

Postup

Najprv namočíme slnečnicu, vlašské orechy a mandle. Slnečnicu po 2 hodinách prepláchneme a necháme 1-2 dni klíčiť. Mandle a vlašské orechy po 6-8 hodinách prepláchneme. Ak použijete len namočenú slnečnicu, je to super. Keď je naklíčená, obsah živín je ešte vyšší. Všetky prísady na praženicu dáme do kuchynského robota a mixujeme, ale nie úplne najemno, chceme, aby ostali kúsky. Ak nemáte veľmi výkonný mixér, odporúčam najprv zmixovať orechy a potom pridať zvyšok. Do misky nakrájame paradajku, cibuľu, papriku a kôpor (môžete ho nahradiť pažítkou). Na pokrájanú zeleninu dáme praženicu, poriadne premiešame, ochutnáme a podávame.

Tip

Tento recept sa dá aj zjednodušiť, alternatíva je z mandlí, slnečnice, kurkumy, soli a trochu vody. Ak nechcete použiť toľko druhov orechov, môžete si zvoliť len slnečnicu, alebo len vlašské orechy. Takisto namiesto oleja môžete použiť avokádo a dosiahnete krémovejšiu chuť.