;

Rascovo-kôprový syr

Ani by som neverila, že kombinácia rasce a kôpru môže byť taká skvelá. Jednoduchý a pomerne rýchly recept, netreba ho nechať zrieť a v chladničke stuhne ozaj rýchlo.

Prísady

  • 1 šálka kešu orechov (namočených aspoň na 2 hodiny)
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL mletej rasce
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL sušeného kôpru (alebo hrsť čerstvého)
  • 1 ČL celej rasce

Agar gel

  • 1 šálka vody
  • 1 1/2 PL agaru v prášku

Postup

V mixéri zmixujeme kešu, vodu, droždie, cesnak, citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie. Zatiaľ si dáme zovrieť 1 šálku vody, vylejeme vodu do misky a zmiešame s agar práškom. Miešame približne 5 minút, kým sa prášok úplne rozpustí. Potom agar gel prelejeme ku zvyšnej zmesi do mixéra a ešte poriadne zmixujeme. Postupujeme rýchlo, lebo agar gel rýchlo tuhne. Nalejeme do formy a dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.

 

Tip

Tento syr si môžete pripraviť na x spôsobov tak, že pridáte aj iné korenie ako bazalku, rozmarín, tymián, pažítku…alebo pridáte pokrájané olivy, sušené paradajky, cibuľu…fantázie sa medze nekladú. Ak ste príliš hladní, tak sa môžete do tohto syru pustiť aj hneď. Keď však postojí v chladničke, je o niečo chutnejší.

Fašírka s batatou

Jedna z mojich obľúbených fašírok, veľa zeleniny, takmer bez tuku a dokonalá chuť. Nemám čo dodať. Vyskúšajte!

Prísady

  • 1 sladký zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 4 datle
  • 5 PL mletého ľanu
  • 4 PL lahôdkového droždia
  • 4 veľké šampiňóny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL bazalky

Postup

Najprv zmixujeme sladký zemiak. Potom pridáme všetko ostatné a mixujeme. Občas treba stierať boky, chvíľu to trvá. Potom vytvarujeme fašírky a dáme sušiť na 42 stupňov na 10-12 hodín. Po pár hodinách pretočíme na druhú stranu a sušíme ďalej.

Tip

Výborne chutia s nátierkou, či orechovým syrom a zeleninou. Skúšala som dve varianty. Jedna varianta nebola úplne presušená, vnútro bolo šťavnaté. Druhá varianta bola úplne vysušená aj zvnútra. Obe boli perfektné.

 

Müsli tyčinka

Keď niekam idem s deťmi, toto sú müsli tyčinky, ktoré beriem so sebou. Mám ich hotové za pár minút, stačí ich dať na chvíľu do chladu, aby stuhli. Potom ich len nakrájam a ideme na “lilét” (výlet). Perfektne držia pokope, v teple sa nekazia, zasýtia. Dobrá desiata, či olovrant pre každého. A chutia nielen deťom, preto robím vždy dvojitú dávku, lebo každý to chce okoštovať….

Prísady

  • 1/2 šálky nasekaných datlí
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 1 1/2 šálky zmesi mandlí a vlašských orechov
  • 1/2 ČL škorice

Postup

Datle a hrozienka so škoricou rozmixujeme na kašu. Potom pridáme orechy a mixujeme, kým sa orechy posekajú na kúsky a vznikne lepkavá hmota. Na papieri na pečenie, alebo na fólii vytvarujeme také hrubšie cesto na výšku asi 1-1,5 cm a dáme do chladničky stuhnúť na 30 minút. Keď to stuhne, vyberieme z chladu a pokrájame, vyjde z toho zo 10 menších tyčiniek. Ja to krájam na kocky – jednohubky, je to praktickejšie.

Tip:

Tieto musli tyčinky som robila aj zo zmesi vlašských semien a tekvicových semien a boli výborné. Takisto pre zmenu môžete pridať vanilku, alebo kakaový prášok.

Zeleninová fašírka

Zeleninová fašírka

Kedysi dávno som si teda veľmi rada dala takú fašírku z mekáča, zvanú čízburger. Ale kedže som dosť skoro zistila aká výživná potravina to je, tak som to aj čoskoro prestala jedávať. Ja to neviem jesť, keď už viem, čo tam je, ako sa to vyrába. Môže to byť akokoľvek chutné, zrazu to pre mňa neexistuje. A tak ma napadlo, že sa dnes vrátim do svojich detských čias a pochutnám si opäť na fašírke. S tým rozdielom, že táto je bez pocitu viny, zdravá a chutná.

Prísady

  • 1 1/2 šálky šampiňónov
  • 1 1/2 šálky posekanej mrkvy
  • 1 šálka namočených slnečnicových semien
  • 1/2 šálky sušených paradajok
  • 1/4 šálky mletého ľanu
  • hrsť čerstvého kôpru (alebo 1/2 ČL sušeného)
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL koriandra
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Postup

Slnečnicové semená namočíme aspoň na 2 hodiny. Ideálne cez noc, alebo ich dáme naklíčiť. Tým len zvýšime ich výživovú hodnotu. Do kuchynského robota (S nôž) dáme všetky prísady a takmer najemno mixujeme. Nejakú štruktúru tam chceme mať, takže nie úplne dohladka, len tak, aby to bolo riadne posekané a hmota držala pokope. Ochutnáme a keď sme spokojní s výsledkom, vytvarujeme fašírky a dáme sušiť na 6-8 hodín do sušičky na 42 stupňov, alebo von na slnko. Po 2 hodinách otočíme fašírku na druhú stranu a sušíme ďalej. Môžeme sušiť aj menej aj viac, podľa toho ako ich chceme mať chrumkavé.

Tip:

Na dochutenie môžete pridať aj cesnak, citrónovú šťavu, či iné korenie podľa vašej chuti. Odporúčam radšej trošičku menej soli, keďže sa fašírka suší, na záver to bude pôsobiť o niečo slanšie. Ideálne sa hodí k orechovým syrom a zelenine.

Kozí syr z vlašských orechov

Tento syr je perfektný. Príprava je fakt jednoduchá, prísad málo a chuť výborná. Keď som to robila prvý krát, deti ho jedli len tak, bez ničoho. Chcela som, aby ho ochutnal aj Peťo, ale jednoducho sa mu neušlo, prišiel príliš neskoro domov. A tak som skonštatovala, že je asi chutný a stojí za to, aby som sa oň s vami podelila. Či ozaj chutí ako kozí syr? Netuším :). Ja som kozí syr nejedla ani nepamätám, ak vôbec, no rozhodne má lepšiu vôňu. A to nehovorím o nutričnej hodnote celého výtvoru. Vlašské orechy obsahujú vitamín B1 (potrebný na fungovanie nervovej sústavy a srdca), B2, B3, B6 (potrebný na správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek), E (spomaľuje starnutie buniek). Sú bohaté na draslík, fosfor, horčík, mangán (dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu), majú veľa zinku, ďalej selén, železo. Jednoducho sú super zdravé a rastú priamo u nás!

Kozí syr z vlašských orechov

Prísady

  • 1 šálka vlašských orechov namočených na 8 hodín
  • 1 PL bieleho misa
  • 2-3 PL vody
  • 2-3 ČL citrónovej šťavy
  • štipka himalájskej soli

na dochutenie:

  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • himalájska soľ

Postup

Vlašské orechy prepláchneme, vodu vylejeme a dáme do kuchynského robota s ostatnými prísadami. Ochutnáme a dáme na plátno a zabalíme. Položíme na sitko, aby mohla zvyšná voda odtiecť. Takto necháme postáť na kuchynskej linke 12-24 hodín. Preložíme do misky a pridáme suroviny na dochutenie, ak treba. Môžeme pridať mleté korenie, či posekanú pažítku, bazalku, čokoľvek, čo máte radi.

Tip:

Vlašské orechy môžete zameniť za iné,napríklad mandle, či slnečnicové semená. Bude to mať trochu inú chuť, ale stále to bude vďaka bielemu misu jemné a lahodné.

Náš krásny prirodzený pôrod

Náš krásny prirodzený pôrod

Tento článok vyšiel prvýkrát 5. 11. 2012 na stránke www.zenskekruhy.sk.

Počas prvého tehotenstva mi môj gynekológ rozprával, ako niektoré mamičky hazardujú a rodia doma. Veď to je také riziko, treba byť v pôrodnici, tam predsa vedia, čo a ako, odrodili veľa detí, tak hádam odrodia aj mňa. Lenže ono to bola dosť zlá skúsenosť. Samý zelený plášť, intimita žiadna, veď tam je to ako na bežiacom páse, my sme tam jedna z mnohých, i keď pre mňa to bola výnimočná skúsenosť. Keďže som sa zľakla hneď, ako som tam prišla, kontrakcie prestali, vyšetrovali ma hádam všetci. Keďže to podľa nich nepostupovalo, ako malo, tak mi rozťahovali krčok maternice, pustili plodovú vodu. Nik sa ma na nič nepýtal, ledva mi odpovedali, keď som sa pýtala ja, čo mi robia. Akoby to telo zrazu nepatrilo mne. Na pôrodnej sále som bola 7 hodín v strašných bolestiach, bolo to hrozné. Mala som pocit, že puknem, zomriem a nik mi nepomohol. Jarka sa narodila nakoniec spontánne, s nástrihom, týždeň som nemohla sedieť. A hlavne, hneď ju zobrali a priniesli na 10 sekúnd v plienke a potom až na druhý deň ráno. Bola som taká vyčerpaná, že mi ani nenapadlo, že si ju mám pýtať, aby sme boli stále spolu.

Po tejto skúsenosti som si povedala, že na druhé bábätko sa tak rýchlo nedám nahovoriť. Veď tie kontrakcie boli tak neskutočne bolestivé, že pri každej som mala pocit, že vypľujem dušu a že sa to snáď nikdy neskončí. Našťastie to príroda zariadila tak, že na bolesť sa rýchlo zabúda a o rok som bola tehotná znovu. Postupne som začala rozmýšľať o pôrode, no vždy ma až striaslo od strachu. Nejako sa mi nezmestilo do hlavy, že to vyvrcholenie tehotenstva príroda zariadila ako hrozný zážitok a nie ako niečo výnimočné. Po pár prečítaných knižkách som postupne prišla na to, že si napíšem do pôrodnice pôrodný plán, aby rešpektovali prirodzený pôrod bez urýchľovania, nastrihávania a odobratia bábätka, keď sa narodí, jednoducho, aby to šlo prirodzene a nie riadené akýmsi doktorom. Čím viac som čítala, pozerala filmy o prirodzenom, domácom pôrode, počúvala nahrávky z besied s pôrodnými asistentkami a rozprávala sa so ženami, ktoré rodili prirodzene a niektoré doma, tým viac som začala uvažovať nad tým, že ideálne prostredie, kde ma pri vyvrcholení tehotenstva nik nebude rušiť, je u nás doma. Miesto, kde budem rodiť ja a nie, kde „ma niekto odrodí“, ako sa hovorí. Miesto, kde sa nebudem musieť doprosovať niečoho, čo pokladám za úplne prirodzené. Samozrejme, ak celé tehotenstvo a začiatok pôrodu budú prebiehať bezproblémovo. Keby som si akokoľvek nebola istá, tak som mala zbalenú tašku do nemocnice. S pôrodnou asistentkou sme boli dohodnuté, že jej zavolám, keď budem mať pocit, že sa niečo deje, porozprávame sa a povieme si ďalší postup. Deň po termíne som od rána mala také mierne bolesti ako pri menštruácii, vlastne sa to ani bolesťami nedá nazvať, taký zvláštny pocit. Ale pravidelný, v 10-20 minútových intervaloch. Tak som o pol piatej volala pôrodnej asistentke, že sa asi niečo deje, lebo mi odtiekla hlienová zátka a niečo pravidelné cítim. Rozlúčili sme sa s tým, že keď to neprejde a budú intervaly kratšie, mám volať znovu. S manželom a dcérou sme boli medzitým v záhrade, ja som si čítala knihu, občas som sa musela dať do inej polohy, do sedu, lebo poležiačky mi nebolo príjemne. O siedmej sme šli už dnu, o Jarku sa už staral Peťo, lebo ja som bola v sprche. Tlaky boli silnejšie a potrebovala som sa sústrediť.

Jedna známa mi poradila, aby som si vizualizovala pôrod, ako si predstavujem, aby prebehol a na nič iné nemyslela a hovorila si, že pri pôrode ja pomôžem bábätku a ono zas pomôže mne. Takže keď sa to rozbehlo, potrebovala som sa sústrediť, aby som čo najviac vnímala svoje telo, či je všetko v poriadku a pripomínala môjmu chlapcovi, že sa nám to spolu podarí a bude, ako má byť. Tak som sa oblievala teplou vodou a dýchala som tak, ako mi telo hovorilo a tie tlaky silneli, ale neboleli. Boli to také návaly, prichádzali pomaly, vtedy som sa čo najviac ponorila do seba, predstavovala som si, ako tá vlna ide smerom dole a otvára pôrodné cesty pre môjho chlapčeka a on zas robí svoju časť práce. O pol desiatej som volala pôrodnej asistentke, že sťahy mám každé dve-tri minúty, ale trvajú len 20-30 sekúnd. Pôrodná asistentka povedala, že sa pomaly zbalí a pre istotu príde, že dosť fučím. Do hodiny bola u nás. Ideálny čas, dcéra dávno spala, manžel mi občas podal vodu, nič iné som nepotrebovala, len som chodila, pri sťahoch som sa o niečo oprela, fučala som a sústredila sa. Tak si nakoniec sadol k počítaču. O pol jedenástej prišla pôrodná asistentka, zmerala ozvy, dýchala so mnou, trochu ma pomasírovala. Medzi sťahmi sme sa rozprávali. Príjemná atmosféra, žiadny strach, nič, nik ma nerušil, prispôsobovali sa môjmu tichu. Skontrolovala krčok a skonštatovala, že je to osem centimetrov, že už chýba len lem. Skoro mi oči vypadli, nechcelo sa mi veriť, veľmi som sa potešila, ako perfektne to postupuje. Dohodli sme sa, že ma skontroluje, až keď budem cítiť tlak na konečník. O takú polhodinku to prišlo, povedala, že pôrodné cesty sú otvorené, môžem tlačiť, ako sa mi bude chcieť. Tak som vyliezla na gauč na štyri, ale to mi nebolo príjemné, čupla som si a predýchavala som, po niekoľkých sťahoch som zrazu cítila strašne dlhý sťah, tak som tlačila. O 23:55 na jednu kontrakciu vyšlo celé telíčko. Na hlavičke mal Ondrejko vak blán, ktorý pôrodná asistentka dala hneď dole, aby mohol dýchať. Teplučký, mäkučký si mrnčal, trochu sme ho utreli uterákom, lebo bol strašne klzký a zobrala som si ho na hruď a dokola som opakovala „vitaj, Ondrejko“. Bol to neskutočný pocit, najvýstižnejšie slovo je neopísateľný, to človek musí zažiť. Nemala som slov, len som sa usmievala a nespustila som z neho zrak. Nešlo mi to do hlavy, toto malé stvorenie zo mňa vyšlo? Ondrejko sa pekne prisal a napapal sa. Asi po pol hodine sme odstrihli pupočník a skúsili sme, či nepôjde von placenta, lebo stále som cítila sťahy, a teda mi to už bolo nepríjemné, reku veď už chcem oddychovať, ale tlačiť sa mi nechcelo, tak sme čakali. O hodinu, keď stále nešla von, som si znovu čupla, zatlačila som a vyšla. Pôrodná asistentka ju skontrolovala, poukazovala mi, ako bola uchytená v bruchu, kde bolo bábätko, dali sme ju do misky a Peťo ju potom odniesol do mrazničky, že ju potom dáme vysušiť. Pôrodná asistentka mi skontrolovala pôrodné poranenia, spravila pár stehov a šla som do sprchy. Vôbec som nebola vyčerpaná a netočila sa mi hlava, ako som si to pamätala pri prvom bábätku. Ako tak potom upratali gauč, aby som si tam mohla s Ondrejkom ľahnúť, pôrodná asistentka povedala, že nás príde pozrieť deň na to a šli sme spať. Ja som zaspať veľmi nevedela, stále som sa nevedela spamätať, že to krásne stvorenie spokojne odfukuje nalepené vedľa mňa.

Som nesmierne šťastná, že sa nám to podarilo prirodzene, ako to má byť, že sa mi podarilo odbúrať strach z prvého pôrodu a tým pádom som zažila prirodzený bezbolestný pôrod, ako ho, podľa mňa, príroda zariadila.

Deti plodíme z lásky, a teda aj na svet by mali prichádzať s láskou.

 

Vanilková a čokoládová zmrzlina

Keď už som vo švungu so zmrzlinami, tak tu je ďalšia vanilková a čokoládová. Tieto majú síce základ kešu orechy, takže pokiaľ si chcete udržať líniu, neodporúčam ich jesť na kilá ako ovocný sorbet…ale keďže chutia fakt dobre, môže to byť problém dodržať. Preto odporúčam si spraviť radšej menej, alebo viac??? Toto rozhodnutie nechám na vás :)

Prísady

Vanilková zmrzlina:

  • 1 1/2 šálky namočených kešu orechov
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1/4 šálky medu (alebo javorový sirup, kokosový cukor, xylitol)
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkového prášku

Čokoládová zmrzlina:

  • porcia vanilkovej zmrzliny
  • 1/4 šálky kakaového prášku

 

Postup

Kešu orechy namočíme na 4-6 hodín. Potom ich dáme do mixéra a s ostatnými prísadami zmixujeme najemno. Polovicu množstva nalejeme do formy a dáme zamraziť. K druhej polovici primixujeme kakao a takisto nalejeme do formy a dáme zamraziť. Necháme v mrazničke, až kým to poriadne nestuhne, asi 4 hodiny. Potom vyberieme z mrazu obe zmrzliny a každú zvlášť pomixujeme. Keď už máme krémovú konzistenciu, preložíme do misiek, ozdobíme škoricou, kakaom, kokosom…čo vám chutí a podávame.

Vanilková a čokoládová zmrzlina

Tip:

Tieto zmrzliny môže ozvláštniť aj posekanými figami, alebo koláčikom brownies, ktorý nasekáte na kúsky a primiešate k zmrzline. Ak máte poruke kokosové mlieko, môžete ho zameniť za mandľové, chuť bude ešte zaujímavejšia.

Čerešňovo-banánová zmrzlina

Čerešňovo-banánová zmrzlina

Vždy som milovala zmrzliny. Klasické ale aj ako nanuky. Toľko curku pokope a tá lahodná chuť :) Neskôr, už ako vegánka, som presedlala na sójové nanuky. Ale poslednú zmrzlinu som mala asi pred 4 rokmi. Bol to nanuk Provamel z Carrefouru. Našťastie ich prestali predávať :) Na dlhší čas som sa zmrzliny zbavila. Tento rok si to však vynahradím.

Čerešňovo-banánová zmrzlina vám nahradí túžbu po klasickom sorbete. Tu je to však úplne bez výčitiek. Môžete ju jesť na kilá! U nás vydržala dnes iba jedno vybratie z mrazu. A zmizla… 

Prísady

  • 5 banánov
  • 1 kg vykôstkovaných čerešní
  • med, alebo javorový sirup, či datľový sirup podľa chuti (záleží aké sladké, či kyslé máte čerešne)

Postup

Banány s čerešňami zmixujeme a dáme zamraziť aspoň na 2 hodiny. Keď ich vyberieme z mrazu opäť zmixujeme na krém. Na tento recept vám postačí aj ponorný mixér. Druhé mixovanie nám spraví tú zmrzlinovú chuť a konzistenciu. Ak vám to ide mixérom ťažko, môžete priliať trochu orechového mlieka, alebo vody.

 

Kokosová tyčinka à la Bounty

Kokosová tyčinka à la Bounty

Ako dieťa som zbožňovala kokosovú tyčinku Bounty. Dokonca si pamätám, ako nám rodičia kúpili celú krabicu. Mala som tuším 10 rokov, ale ešte dnes si pamätám tie chvíle, ako som si otvorila krabicu, kde ich bolo veľa a zakusla som sa do tej kokosovej tyčinky ponorenej do čokolády. Mňam! A dnes ako som rozmýšľala, že spravím kokosové guličky, mi to napadlo. Kašlať na obyčajné kokosové guličky. Spravím tyčinku Bounty! Peťo sa potešil a deti takisto, lebo začali jesť plnku, vraj ochutnávajú, či sa to vôbec bude dať jesť.  No čo dodať? Je fakt vynikajúca, vonia, pekne vyzerá a chuť sa opísať nedá. Tyčinku bounty si jednoducho musíte doma vyrobiť.

 

Prísady

Plnka do kokosovej tyčinky à la Bounty

  • 2 šálky a 1/4 šálky sušeného strúhaného kokosu
  • 1/4 šálky roztopeného kokosového oleja
  • 1/3 šálky medu
  • 1/2 šálky kešu pomletých s vodou na kašu (asi 3-4 PL)
  • 4 PL kakaového masla
  • 2 ČL vanilkového prášku
  • šťava z 1 citróna
  • štipka soli

 

Čokoládová poleva

  • 1/2 šálky kakaového masla
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 2 ČL vanilkového prášku
  • štipka soli
  • 2 PL brezového cukru – xylitolu, alebo kokosového cukru
Kokosová tyčinka à la Bounty

Postup

Najprv pomelieme kešu orechy s vodou na kašu. Vody dávame po troške, aby to bol krém. Dáme roztopiť kakaové maslo a kokosový olej. Pridáme všetky ostatné suroviny, 1/4 šálky strúhaného kokosu si necháme bokom a rozmixujeme takmer najemno. Na záver pridáme strúhaný kokos, ktorý sme si nechali bokom a len premiešame. Tak budeme sčasti cítiť kokos. Vytvarujeme tyčinky a dáme ich do mrazu stuhnúť. Stačí 15-20 minút. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Roztopíme kakaové maslo a pridáme všetky suroviny. Poriadne premiešame. Čokoládovú polevu necháme trochu vychladnúť a stuhnúť, aby sa nám do nej lepšie máčali tyčinky.  Tyčinky namočíme a dáme nachvíľu do mrazu. Vyberieme a opakujeme máčanie do čokoládovej polevy aj 2-3 krát, aby sme mali hrubšiu vrstvu čokolády. Keď sú tyčinky hotové, dáme ich na 30 minúť do mrazničky a môžeme podávať lahodné tyčinky Bounty!

Kokosová tyčinka à la Bounty

Čerešňová štrúdľa (fotorecept)

Čerešňová štrúdľa

Práve začali dozrievať čerešne a chystali sa ku nám veľmi dobrí kamaráti. Jablká sme nemali a ako tak pozerám von oknom na obsypanú čerešňu, hovorím si, veď čerešňová štrúdľa, to je nápad!

 

Prísady

  • 1 šálka namočených datlí a zopár datlí bokom
  • 1/2 šálky slnečnicových semienok
  • 1/2 šálky mletého ľanu
  • 2 PL chia semien (nemusia byť)
  • miska vykôstkovaných čerešní
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL vanilkového prášku

 

Postup

Datle namočíme aspoň na 30 minút. Pomelieme slnečnicové semienka a ľan, najlepšie každé zvlášť.

Medzitým vykôstkujeme čerešne. Zmixujeme datle a k tomu pridáme pomleté slnečnicové a ľanové semienka. Keď sa vytvorí kompaktná hmota, preložíme do misky a pridáme chia semienka a premiešame.

Hmotu dáme na papier na pečenie, preložíme ďalším papierom a pomocou valčeka vyvaľkáme cesto.

 

Odložíme horný papier a pridáme čerešne a posypeme škoricou a vanilkou.

Zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinu. Keď je cesto tuhšie, lepšie sa krája.

TIP: V mixéri zmixujeme za hrsť čerešní a datlí a zmiešame to so zvyškom čerešní, aby to bolo také jemnejšie a sladšie.