Čo sú to klíčky?
Sú to naklíčené semená, ktoré vznikajú, keď semeno začne rásť a meniť sa na rastlinu. Je to medzník medzi semienkom a rastlinou.
Prečo klíčiť?
História konzumovania klíčkov siaha zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom a medzi ich najväčších konzumentov patria obyvatelia Ázie. Nenaklíčené semienko rastliny má nižšiu nutričnú hodnotu ako klíčok a je horšie stráviteľné. Pri klíčení nastávajú enzymatické procesy a bunkové reakcie, ktoré majú za následok vznik rôznych telu prospešných látok. Klíčky pohánky obsahujú veľké množstvo energie, lyzín (dôležitý pre rast kostí), vitamíny (B, C), bielkoviny, minerály ako vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík. Všetky tieto látky a ďalšie enzýmy sú potrebné pre rast novej rastliny.
Enzýmy sú základné katalyzátory takmer všetkých chemických procesov v živom organizme, bez nich sa nezaobídeme. Štiepia zložité látky stravy na jednoduchšie zložky, ktoré sa potom vstrebávajú do krvného obehu. Mnoho lekárov zaoberajúcich sa surovou stravou tvrdí, že každá potravina v prirodzenom stave obsahuje presne tie enzýmy a ich spolučinitele, ktoré potrebuje na rozloženie danej potraviny. Akonáhle sú zničené varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie, aby sa toto jedlo mohlo riadne stráviť.
Keď rastlina vyrastie, obsahuje týchto látok menej. Preto sú klíčky najzdravšou etapou vývinu rastliny. Celý proces klíčenia efektívne semienko predtrávi – uľahčí nám jeho stráviteľnosť a využiteľnosť všetkých živín.
Postup
Lúpanú svetlú pohánku (nie tmavú, tá je termicky lúpaná a už neklíči) namočíme do vody. Úplne ju ponoríme aspoň na 30 minút, ale môže byť aj dlhšie.
Po 30 minútach pohánku dáme do sitka. Sitko s pohánkou dáme pod tečúcu vodu a premývame, kým tečie číra voda. Sitko dáme do misky, aby mala kam odkvapkávať voda a takto premývame 2 krát za deň. V lete, keď sú horúčavy, premývam pohánku častejšie, inak môže splesnivieť. Ak nemáte čas v lete ju často premývať, dajte ju namočenú do chladničky, proces sa spomalí, ale aj tak bude klíčiť.
Za 1-2 dni je pohánka naklíčená, vidíme to podľa klíčkov, ktoré sú dlhé ako celé zrnko pohánky. Vtedy je pohánka hotová. Buď si ju takúto naklíčenú dáme do šalátu, alebo ju použijeme na prípravu nepečeného cesnakového chleba, či müsli. V chladničke vám vydrží čerstvo naklíčená 3-4 dni.
Ako suším pohánku
V letný slnečný deň ju dám na papier na pečenie na plech a šupnem von na slnko. Ak suším v sušičke, takisto ju dám na papier na pečenie (otvory na sušičke sú veľké a inak by cez ne prepadla). Dám ju nariedko, aby sa takmer jednotlivé zrnká pohánky nedotýkali. Suším pri teplote 42 stupňov 4 hodiny. Po 2 hodinách ju poprehadzujem, aby sa rovnomerne vysušila.
Takto usušenú pohánku dám do sklenej nádoby a odložím do kuchynskej linky, nemusí byť v chlade. Takto ju skladujem aj mesiac. Používam ju na na slano, napríklad na rascový chlieb, alebo na sladko na biskupský chlebík, či čokoládové tyčinky.
Pohánku meliem v mlynčeku na kávu, alebo v mlynčeku na orechy a semená. Múku si pripravujem tesne pred použitím, ale len toľko, koľko spotrebujem. Dopredu neodporúčam mlieť pohánku na múku, lebo takto pripravená múka rýchlejšie oxiduje a sa aj skôr kazí. Kedže táto múka obsahuje celé zrno, stred, klíčok, aj obilku, obsahuje aj potrebné enzýmy a tuky na trávenie. Kedže táto múka má krátku trvanlivosť, nedá sa toľko skladovať.
Naopak múka, ktorú kúpite v obchode, je zbavená klíčku a obilky, a tak má oveľa dlhšiu trvanlivosť, ale neobsahuje potrebné enzýmy, aby ste ju strávili ako celok. Takže ak máte len trochu času a chuti, určite odporúčam si vyrobiť pohánkovú múku doma. Je to veľmi jednoduché a nezaberie to veľa času a to nehovorím o živinách, ktoré poskytnete svojmu telu.
Ako naklíčiť a usušiť pohánku
/in Blog/by MirkaČo sú to klíčky?
Sú to naklíčené semená, ktoré vznikajú, keď semeno začne rásť a meniť sa na rastlinu. Je to medzník medzi semienkom a rastlinou.
Prečo klíčiť?
História konzumovania klíčkov siaha zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom a medzi ich najväčších konzumentov patria obyvatelia Ázie. Nenaklíčené semienko rastliny má nižšiu nutričnú hodnotu ako klíčok a je horšie stráviteľné. Pri klíčení nastávajú enzymatické procesy a bunkové reakcie, ktoré majú za následok vznik rôznych telu prospešných látok. Klíčky pohánky obsahujú veľké množstvo energie, lyzín (dôležitý pre rast kostí), vitamíny (B, C), bielkoviny, minerály ako vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík. Všetky tieto látky a ďalšie enzýmy sú potrebné pre rast novej rastliny.
Enzýmy sú základné katalyzátory takmer všetkých chemických procesov v živom organizme, bez nich sa nezaobídeme. Štiepia zložité látky stravy na jednoduchšie zložky, ktoré sa potom vstrebávajú do krvného obehu. Mnoho lekárov zaoberajúcich sa surovou stravou tvrdí, že každá potravina v prirodzenom stave obsahuje presne tie enzýmy a ich spolučinitele, ktoré potrebuje na rozloženie danej potraviny. Akonáhle sú zničené varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie, aby sa toto jedlo mohlo riadne stráviť.
Keď rastlina vyrastie, obsahuje týchto látok menej. Preto sú klíčky najzdravšou etapou vývinu rastliny. Celý proces klíčenia efektívne semienko predtrávi – uľahčí nám jeho stráviteľnosť a využiteľnosť všetkých živín.
Postup
Lúpanú svetlú pohánku (nie tmavú, tá je termicky lúpaná a už neklíči) namočíme do vody. Úplne ju ponoríme aspoň na 30 minút, ale môže byť aj dlhšie.
Po 30 minútach pohánku dáme do sitka. Sitko s pohánkou dáme pod tečúcu vodu a premývame, kým tečie číra voda. Sitko dáme do misky, aby mala kam odkvapkávať voda a takto premývame 2 krát za deň. V lete, keď sú horúčavy, premývam pohánku častejšie, inak môže splesnivieť. Ak nemáte čas v lete ju často premývať, dajte ju namočenú do chladničky, proces sa spomalí, ale aj tak bude klíčiť.
Za 1-2 dni je pohánka naklíčená, vidíme to podľa klíčkov, ktoré sú dlhé ako celé zrnko pohánky. Vtedy je pohánka hotová. Buď si ju takúto naklíčenú dáme do šalátu, alebo ju použijeme na prípravu nepečeného cesnakového chleba, či müsli. V chladničke vám vydrží čerstvo naklíčená 3-4 dni.
Ako suším pohánku
V letný slnečný deň ju dám na papier na pečenie na plech a šupnem von na slnko. Ak suším v sušičke, takisto ju dám na papier na pečenie (otvory na sušičke sú veľké a inak by cez ne prepadla). Dám ju nariedko, aby sa takmer jednotlivé zrnká pohánky nedotýkali. Suším pri teplote 42 stupňov 4 hodiny. Po 2 hodinách ju poprehadzujem, aby sa rovnomerne vysušila.
Takto usušenú pohánku dám do sklenej nádoby a odložím do kuchynskej linky, nemusí byť v chlade. Takto ju skladujem aj mesiac. Používam ju na na slano, napríklad na rascový chlieb, alebo na sladko na biskupský chlebík, či čokoládové tyčinky.
Pohánku meliem v mlynčeku na kávu, alebo v mlynčeku na orechy a semená. Múku si pripravujem tesne pred použitím, ale len toľko, koľko spotrebujem. Dopredu neodporúčam mlieť pohánku na múku, lebo takto pripravená múka rýchlejšie oxiduje a sa aj skôr kazí. Kedže táto múka obsahuje celé zrno, stred, klíčok, aj obilku, obsahuje aj potrebné enzýmy a tuky na trávenie. Kedže táto múka má krátku trvanlivosť, nedá sa toľko skladovať.
Naopak múka, ktorú kúpite v obchode, je zbavená klíčku a obilky, a tak má oveľa dlhšiu trvanlivosť, ale neobsahuje potrebné enzýmy, aby ste ju strávili ako celok. Takže ak máte len trochu času a chuti, určite odporúčam si vyrobiť pohánkovú múku doma. Je to veľmi jednoduché a nezaberie to veľa času a to nehovorím o živinách, ktoré poskytnete svojmu telu.
Čokoládové tyčinky (bez orechov)
/in Sladkosti/by MirkaTieto čokoládové tyčinky sú jednoducho bomba! Ale nie kalorická! Teda nie až tak, ako všetky orechové sladkosti. Navyše sú tieto čokoládové tyčinky jednoduché na výrobu a nič špeciálne na ne nepotrebujete. Stačí ich len na chvíľu dať do chladu stuhnúť a pochúťku máte hotovú. Na osladenie som použila med. Máme dobrý zdroj miestneho surového čistého medu. Viem, že tam ani v zime neprikrmujú včely cukrovými zmesami, ale nechajú im vlastný med. Zdá sa mi, že na druhý deň chutia ešte lepšie, akoby sa tá chuť premiešala, či zapadla nejak dokopy…ale už po hodine v chladničke bola chuť dokonalá. Deťom chutila len tak po lyžičkách, ani do formy som ju ešte nestihla natlačiť. Ja som šla poobede len tak okoštovať a otočila som sa 3 krát. Takže vrelo odporúčam!
Prísady
(približne 10 tyčiniek)
Postup
Namočenú a usušenú pohánku pomelieme na múku. Dáme do kuchynského robota (S nôž) a pridáme sušený kokos, kakaový prášok a soľ. Poriadne premiešame a pridáme datle. Keď sú poriadne zmixované, pridáme roztopený kokosový olej. Natlačíme do formy 10 x 10 cm a dáme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Nakrájame na štvorčeky, obdĺžniky, či trojuholníky a podávame. V chladničke vydrží 3-4 dni.
Tip
Môžete dochutiť škoricou, vanilkou, alebo pridať mak, prípadne zameniť kakao za karob. Ak máte radšej chrumkavejšie tyčinky, pohánku stačí pomlieť len čiastočne, alebo nechať časť celú, nepomletú.
Mrkvovo-zelerové špagety
/in Hlavné jedlo, Šaláty/by MirkaPrichádzame do sezóny, kedy vyberám zeleninu z pivnice. Mrkvu a zeler mám poruke vždy. Mrkvu robím na 100 spôsobov, na sladko do koláčov, na slano do šalátov či placiek, denne ju odšťavujem. V lete ma odláka sezónna zelenina, ale potom na jeseň sa opäť teším na tieto špagety. Keď ma chytí sezóna mrkvovo-zelerových špagiet, jem ich na obed aj celý mesiac. Dresing obmieňam podľa toho, čo nájdem v kuchyni. Takže niekedy je to ľahší dresing bez syra, len trochu zmixovaného avokáda s cukinou a niekedy si spravím aj takýto dresing so syrom. Občas si k špagetám dám aj rascový chlieb.
Prísady
Šalát
Dresing
Postup
Pomocou špiralizéra si spravíme z mrkvy a zeleru špagety a dáme ich do misy. V miske zmiešame všetky prísady na dresing a poriadne premiešame. Pridáme toľko vody, aby konzistencia bola krémová. Nalejeme na špagety, posypeme sézamom a servírujeme.
Tip
Ak nemáte poruke bazalkové pesto, tak pridajte viac syra, i keď bazalka dodá šalátu úžasnú chuť. Keď bola sezóna bazalky, narobila som pesto a dala som v sklených fľaštičkách zamraziť. Tak máme stále čerstvé pesto.
Karamelová torta
/in Sladkosti/by MirkaTáto karamelová torta je trochu zdĺhavejšia na prípravu, ale výsledok stojí za to. Ak však nemáte možnosť si vyrobiť doma maslo z vlašských orechov, môžete ho nahradiť akýmkoľvek z bio obchodu. Karamelová plnka bude chutiť o niečo inak, ale to vôbec nevadí, stále to bude fajnová pochúťka s lahodnou čokoládou. Ideálne na toto chladné počasie. Chceme sa zohriať a toto vás svojou chuťou posadí do kresla, kde si vyložíte nohy a budete si vychutnávať túto maškrtu.
Prísady
Korpus
Karamelová plnka
Čokoládová poleva
Postup
Korpus
Všetky suché prísady zmixujeme tak, aby mandle sa rozsekali, ale ostali sem tam kúsky. Pridáme vodu a javorový sirup a zmixujeme, aby sa hmota riadne premiešala. Na záver pridáme kokosový olej. Keď máme kompaktnú hmotu, natlačíme ju do formy.
Karamelová plnka
Spravíme si maslo z vlašských orechov (prípadne ho môžete zameniť za iné, čo nájdete v obchode) a dáme do mixéra s ostatnými prísadami, okrem roztopeného kokosového oleja. Ten pridávame nakoniec. Nalejeme na korpus a dáme stuhnúť.
Čokoládová poleva
Roztopíme kokosový olej a zmiešame v miske s ostatnými prísadami. Nalejeme na karamelovú plnku a dáme do chladu stuhnúť na pár hodín.
Tip
Mandle v korpuse môžete dať na polovicu s pomletou (naklíčenou a usušenou) pohánkou. Ak nechcete použiť kakao, môžete zameniť za karob. Ak vám prekážajú banány, môžete ich úplne vynechať, torta bude však o niečo tuhšia. Ale nie je ich tam vôbec cítiť.
Pôrod v nemocnici alebo doma?
/in Blog/by MirkaPôrod v nemocnici alebo doma? Krátka reportáž so mnou na Markíze v Reflexe.
Biskupský chlebík
/in Sladkosti/by MirkaBiskupský chlebík je rýchly a jednoduchý dezert bez sušenia, stačí ho len dať trochu schladiť, aby stuhol. Ak máte nachystanú pohánku, nemáte na čo čakať, chutí deťom aj dospelým. Ideálny na desiatu so sebou, alebo keď sa s k vám chystá návšteva a máte len 5-10 minút na prípravu.
Prísady
Postup
Pohánku pomelieme na múku. Vlašské orechy posekáme na drobno. Dáme všetky prísady do misky a poriadne premiešame, najlepšie rukou. Musí sa to lepiť, ak sa nám to rozpadáva, pridáme trochu vody. Dáme na potravinovú fóliu a vytvarujeme bochník. Dáme stuhnúť do chladničky a potom nakrájame a podávame.
Tip
Môžete poliať aj čokoládou, ak máte chuť na úplne sladký dezert. Kakaový prášok môžete zameniť za karob. Namiesto javorového sirupu môžete použiť med, alebo agáve.
Ako nakupujem s deťmi
/in Blog/by MirkaObchody, to bol môj čas samej so sebou. Cez obed som uspala obe deti a už som štartovala auto a šla do nejakého obchodného centra. Nakúpiť potraviny a poprechádzať sa medzi ľuďmi. Prísť na iné myšlienky, jednoducho sa vyvetrať. Keby mi niekto povedal, že o pár mesiacov budem chodiť nakupovať s deťmi a bude ma to navyše baviť, tak mu neverím. Lebo nakupovať s deťmi? Kto to kedy videl? Keďže mám dva kusy, tak si predstavujem, že každý ide iným smerom, zastaví sa pri niečom inom, čo chcem ja. A ja letím najprv jedným, potom druhým smerom, aby sa nestratili, dirigujem a hučím po nich, aby si pohli a išli za mnou, lebo ja viem, čo treba kúpiť.
Takýto scenár? Nie, ďakujem. Viem, prečo chodím nakupovať sama.
Ale ani to nebolo ono, lebo vždy som sa ponáhľala. Rýchlo nakúpiť potraviny, potom sa trochu poprechádzať a rýchlo naspäť za deťmi. Väčšinou som bod programu číslo dva aj tak vynechala, veď prídem na návštevu k rodičom a rovno zdrhnem, keď deti zaspia. Po čase jednoducho možnosť ich niekde odložiť už nebola a keďže potraviny sme potrebovali, tak mi neostalo nič iné, ako ísť so sprievodom.
Ale spravila som si plán a zmenila som stratégiu. Spravili sme si z toho s deťmi výlet.
Prvýkrát v obchode som s nimi strávila 3 hodiny. Bolo to niečo nové a všetko sme teda potrebovali obdivovať. Keďže som vedela, čo ma bude čakať, šli sme ráno, keď tam ešte nik nebol. Najprv sme tlačili asi hodinu v Hypernove košíky. Raz autové s volantom, potom malé detské košíky. S oboma typmi som si prešla celý obchod, ktorý vôbec nie je malý. A to podotýkam, že tie autové vozíky boli samozrejme dva, každý sedel v jednom. Tlačiť dve také hebedá vedľa seba teda nie je žiadna zábava. Tak som si v duchu ďakovala, že sme tam ráno, lebo s ďalšími vozíkmi by sme sa do tých uličiek nezmestili.
Potom si všimli detský kútik, ďalšia polhodina. Ale aspoň som nič netlačila. Oddych pre mňa. Super! Vedľa dm drogéria a tam majú takisto farebné malé košíky. Áno, aj tie sme tlačili, tiež asi pol hodinu. A keďže som tam potrebovala aj niečo kúpiť, tak som si to aj pekne nosila. Lebo tie detské košíky boli taká novinka, že som do nich nič nesmela dať. Žiadny nákup! Okrem toho, že som niesla ešte dve motorky, tak som si nosila aj nákup.
Keď sme išli nakupovať druhýkrát, opäť som bola ovešaná motorkami, ale tentoraz som ich aspoň mohla naložiť do veľkých košíkov. No a teraz? Teraz to je už malina! Motorky čakajú v kufri a my vieme, že v obchode je veľa vozíkov a košíkov, ktoré nemá kto vyvenčiť!
Ak nemám chuť ísť do detského kútika, lebo sa mi tam nechce stráviť hodinu či dve, tak jednoducho ideme inou trasou, aby ho ani nevideli. Veď keď už idem na ihrisko, idem tam kvôli deťom, takže rátam s tým, že tam môžeme byť ozaj dlho, mám so sebou vodu, jedlo a pre mňa niečo na čítanie. A tak sme všetci spokojní.
A keď sa niekedy ozaj ponáhľam? Už vedia, že sa tam vrátime, takže dohodnúť sa dá. Ale aj tak máme vždy časovú rezervu, keby bolo niečo veľmi zaujímavé a museli sme to obdivovať. A ja som predsa na materskej dovolenke, nikam sa neponáhľam :).
Neverila by som, ale ozaj ma nakupovanie s deťmi baví. Nielen že mi pomáhajú (myslím naozaj, vedia čo kupujeme a dávajú to do košíka), ale aj oni majú z toho veľkú zábavu a to ma teší ešte viac.
Tiramisu
/in Sladkosti/by MirkaTiramisu vo vegánskom prevedení a navyše raw. Dlho som hútala nad týmto receptom, prezrela som všetky možné recepty na inšpiráciu a toto mi z toho vyšlo. Je to pomerne jednoduchý recept, najviac času zaberie očistenie mladých kokosov. Ale stojí to za to. Tá chuť je úžasná, navyše aké blahodarné účinky na zdravie majú tieto kokosy! Priemerný mladý kokos obsahuje približne 150 kalórií a poskytuje asi 20 percent z požadovanej dennej dávky vápnika. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B a vitamín C. Dužina z mladých kokosov obsahuje čisté, surové nasýtené tuky a má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo.
Prísady
Korpus
Biely krém
Čokoládový krém
Postup
Korpus
Vlašské orechy pomelieme na múku. Pridáme datle, kakao a zmixujeme na lepivú hmotu. Natlačíme do formy.
Biely krém
Všetko okrem kokosového oleja zmixujeme v mixéri najemno. Potom pridáme kokosový olej, zmixujeme a vylejeme na korpus.
Čokoládový krém
Všetko okrem kokosového oleja zmixujeme v mixéri najemno. Potom pridáme kokosový oleja a ešte raz zmixujeme. Vylejeme na biely krém. Vrch posypeme kakaovým práškom. Dáme do chladničky na pár hodín, ideálne cez noc, aby koláč stuhol.
Kapustové strapačky
/in Hlavné jedlo/by MirkaStrapačky patrili vždy k mojím obľúbeným jedlám. Ako sme včera zjedli skoro pol kila kapusty mi napadlo, prečo si nespraviť kapustové strapačky. A tak som sa dnes do toho pustila. Super jednoduchý recept, kde je len pár prísad a 3 minútová príprava. Takže kapustoví maniaci, poďme na to!
Prísady
Postup:
Pohánku a ľan pomelieme na múku. Preložíme do misky. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Vytvarujeme halušky, šúľance, alebo iný tvar, posypeme kapustou, mletou paprikou a podávame.
Tip
Môžete pridať korenie ako rascu, cesnak, či pridať orechový syr.
Rascový chlieb
/in Chleby a placky/by MirkaToto je ozajstný rascový chlieb, chrumkavý a vnútri vláčny. Navyše rasca nielen úžasne vonia, ale aj zdravotne je veľmi prospešná. Pomáha pri nadúvaní, kardiovaskulárnych ochoreniach, uľahčuje vykašliavanie, zlepšuje krvotvorbu, pomáha pri reume, dezinfikuje črevá. Tento rascový chlieb je chutný hneď po príprave, ani sušenie nie je potrebné. Je hutný a sušenie mu dodá ozajstnú chuť chleba. Veľmi jednoduchý na prípravu a keď si dopredu nachystáte slnečnicu a pohánku, máte ho hotový za pár minút. Pohánku nasuším aj pol kila a potom ju skladujem v sklených fľašiach a odsypem, koľko potrebujem. Slnečnicu robím tesne predtým, ale keď nestíham, dávam ju suchú, nenaklíčenú.
Prísady
Postup:
Pohánku, slnečnicu a ľan pomelieme na múku. Preložíme do misky. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Vytvarujeme bochník, posypeme semienkami, nakrájame a dáme sušiť na 42 stupňov na 4 hodiny. Po 2 hodinách pretočíme na druhú stranu. Ak máte radi chrumkavejšie, necháme sušiť ešte také 2 hodiny.
Tip
Namiesto 1 PL mletej rasce môžete dať 1 PL celej rasce, alebo pridať aj iné korenie. Ak nemáte naklíčenú a usušenú slnečnicu, aj z obyčajnej nenamočenej chutí chlieb výborne. Je o trošku hutnejší. Naklíčená má viac živín a je ľahšie stráviteľná.