Som závislá na jedle. Už roky s touto závislosťou bojujem. Je to začarovaný kruh. Jednoducho nejde z neho von len tak ľahko, že si prikážem, že dnes si nič sladké nedám, alebo že prestanem jesť, keď mám dosť a polovica misky ostane.
Keď už nič, tak aspoň med do čaju. A zas sa to spustí. Z nezdravých sladkostí som síce presedlala na zdravé, ale aj tak tam bola stále tá sladká chuť. Čiže som si až tak nepomohla. Ja som chcela jednoducho na sladké nemať chuť. Nie že večer čakám, kým uspím deti, a potom utekám do kuchyne spraviť si lahodný avokádový puding s kakaom a medom. Nech je to akokoľvek zdravé, jednoducho keď nie som hladná, nechcem si dať po jedle už nič. A toto ma prenasleduje už ani neviem odkedy.
Nedávno som videla jeden film, kde morbídne obézny človek spomínal, ako schudol, až keď prišiel na príčinu. Tvrdil, že nadváha je riešenie pre telo. Keď je niekde emocionálny problém a telo nevie čo s tým, tak začne telo chrániť tukom. Vtedy je potrebné vrátiť sa v spomienkach až do okamihu, kedy sme sa začali prejedať alebo jesť sladké. Väčšinou zajedáme pocit bezpečia, ktorý nám chýba. A bezpečie v ranom detstve predstavovala láska. Ak by nás nik neľúbil, znamenalo by to, že by sa o nás nikto nepostaral a zomreli by sme. Preto si lásku spájame s pocitom bezpečia. A keď máme pocit, že nás nik nemá rád, nie sme v bezpečí a tento pocit prázdnoty zajedáme. Jeme stále viac a viac, lebo jedlom sa nedá zaplniť.
Všimla som si, že keď mám zlý deň alebo som nervózna, automaticky si po výdatnom jedle dám datle alebo figy. Jednoducho niečo extrémne sladké, čo na chvíľu obalamutí môj mozog, aby som sa cítila dobre.
Lenže už mi to veľmi prekážalo. Nielen že som si dávala presladené smoothies či čaje. Išlo to do takého extrému, že som po jedle už myslela na to, kedy si dám niečo ďalšie. Keďže sa stravujem zdravo, na hmotnosti to veľmi nevidno, i keď som cítila, že mám čosi navyše. Prekážal mi skôr ten vnútorný nepokoj, že telo mi tým chce niečo asi naznačiť a ja stále neviem čo, lebo to ignorujem a zaoberám sa nejakou potrebou, ktorú som povýšila na potešenie či pôžitok. Niekde som čítala, že jedlo je potreba ako každá iná, malá či veľká. Keď ideme na záchod, nerozmýšľame nad tým pol dňa, nevyberáme si také či onaké miesto. Jednoducho, keď to príde, ideme na to. A keď to prejde, tak sa venujeme inej dôležitejšej činnosti. A tak som si povedala, že aj ja chcem tento môj pôžitok z jedla degradovať na potrebu a mať v hlave priestor pre oveľa krajšie myšlienky, priestor, kde si budem môcť plánovať ako žiť svoje sny.
Samozrejme, nie vždy sa mi to darí, niekedy sú ťažké dni, keď chcem toho veľmi veľa stihnúť, ale deti nespolupracujú. Tým mám na mysli, že každý potrebuje dvakrát kakať, potom si niekto cvrkne. Potom zas chce každý papať niečo iné, v inom čase, piť, potom zas jesť. Potom sa hrám s jedným kusom, druhý ma zas ťahá inam a ja nestíham plniť svoje plány. Lebo pomedzi je akurát súrna práca, že musím odbiehať a vybavovať akútne e-maily. V týchto situáciách sa mi stáva, že opäť siaham po sladkom a vtedy si trochu vydýchnem.
Pozitívum je, že už to nie je na dennom poriadku. Veľmi mi k tomu pomohol 21-dňový pôst na šťavách, keď som si pekne prečistila telo a opäť som začala intenzívne vnímať chute a vône. A hlavne si dvakrát rozmyslím, čo do tela dám, keďže konečne mám vyformovanejšiu postavu a nechcem do seba hádzať jedlo hlava nehlava. Navyše som sa presvedčila, že telu sa ľahšie funguje, keď je trochu hladné ako prejedené. Tak sa to snažím aj dodržiavať. Nie vždy to ide, pretože napríklad tie špagety , ktoré si robím, sú také úžasné, že dokážem do seba narvať riadnu misu. Ale môžem ja za to, že to len vyzerá byť veľké? Pritom je to jedna nastrúhaná mrkva, troška zeleru a úžasný avokádovo-paradajkový dresing. Navyše robím toho o trochu viac, lebo keďže moje detičky pred časom zistili, že to je pochúťka, tak mi polovicu vždy zjedia. Neviem vždy odhadnúť, koľko toho mám spraviť, aby sme sa všetci najedli. Takže niekedy tlačím do búdky a potom fučím, že toto som teda fakt nasilu už nemusela tlačiť. Lenže musela!
Pracujem na tom, aby som prestala v momente, keď mám dosť, tak ako to robia deti, kým ich nepreučíme, že sa musí zjesť, čo je na tanieri. Snažím sa to od nich odkukať. Oni prídu, dajú si popri hre, lebo tá je samozrejme dôležitejšia. Ale len toľko, koľko potrebujú. Môžem vytiahnuť akúkoľvek dobrotu, keď sú najedení, jednoducho o jedlo nejavia záujem. Neprestáva ma to fascinovať.
A prečo je tento zvyk také ťažké pre mňa opäť vybudovať? Jednak nezajedať smútok, zlú náladu, nervozitu či pocit pohody. A skončiť, keď mám dosť. Prečo mám tak hlboko zakorenené, že čo je v miske, to sa musí zjesť? A čo že polovicu dám do chladničky?
Nie je to so mnou až také zlé, ale občas to takto cítim. Príliš veľa času sa zamýšľam nad tým, čo budem chystať pre deti, potom čo si dám ja, potom sa pýtam, či deti nie sú opäť hladné, čo im pripravím? A takto to ide dokola.
Veľmi ťažko je dostať sa z tohto začarovaného kruhu, to som písala už na začiatku. Ale dala som sa do toho. Nedá sa to zmeniť za deň či dva. Ale snažím sa tento návyk budovať.
Prvý veľký krok bol pôst. Myslím si, že ten najľahší. Keďže som nejedla, bolo to jednoduché, kontrolka sa vypla. Vôbec som na jedlo nemyslela, bolo to také oslobodzujúce! Teraz je to o niečo náročnejšie. Jem menej, ale už som sa prichytila, že do seba ládujem 10 deka datlí a pritom vôbec nie som hladná. Je to beh na dlhé trate.
Druhý krok bol, že som si začala opakovať krásnu myšlienku ako si preprogramovať myseľ, ktorú som videla v jednom filme. Sme to, na čo myslíme. Takže dvakrát denne sa postavím k zrkadlu a poviem si: Ľúbim sa bezpodmienečne tu a teraz. Zo začiatku tam človek na seba kuká a keď to dopovie, myseľ ide. Čo ti už úplne šibe? Veď sa na seba pozri, ako sa môžeš ľúbiť? Nedokážeš sa odpútať od sladkého, tlačíš aj keď nie si hladná a podobne.
Lenže. Ak si to opakujeme 21 dní, niečo sa stane. Mozgu trvá 21 – 28 dní, kým prestane používať zaužívané nervové dráhy a zapojí nové, ktoré mu ponúkame. Po mesiaci si zrazu v zrkadle už neťukáme na čelo ani si nenadávame, ale zistíme, že sa na seba dokonca usmejeme, prípadne si dopoviem, áno mám sa rada. Vtedy myseľ prijala túto novú myšlienku. Zaujímavý pokus, rozhodne ho odporúčam vyskúšať. Skúšajte však, keď ste pred zrkadlom sami, obecenstvo to nemusí vždy chápať.
A tak som sa začala viac ľúbiť. Nie je to nejaký narcizmus, je to obyčajná sebaláska, ktorá by mala byť pre každého podľa mňa úplne prirodzená. Veď moje telo je môj jediný spoločník, ktorý je so mnou neustále, 24 hodín denne, celý môj život. Chcem ho ľúbiť, veď mi robí takú službu ako nikto na tomto svete. Preto sa o neho aj starám najlepšie, ako viem. A preto nechcem, aby ani občas vyhrala moja zradná myseľ a ja som ho napchávala nepotrebným jedlom navyše a zbytočne ho zaťažovala.
A tretí krok, na ktorom pracujem, je prísť na to, kedy som začala takto jesť a snažiť sa tento spínač vypnúť. Lenže to už nejde vôbec tak ľahko, ako som si pôvodne myslela. Je to niekde veľmi dobre ukryté. A tak keď mám chvíľu pokoja, keď sa môžem sústrediť, snažím sa vrátiť v myšlienkach späť a hľadať.
Je to azda jedna z najťažších prác na sebe. Ale ja mám rada výzvy, takže pracujem a pracujem. Určite ešte veľakrát padnem, ale idem podľa príkladu detí, ktoré sa oprášia a kráčajú ďalej za vyšším cieľom. Viem, že po tejto premene mi bude ešte lepšie, lebo sa konečne oslobodím od jedla a predpokladám, že od ďalších nepotrebných a zaťažujúcich myšlienok či programov. A to mi za to stojí!
Syrovo-cibuľový chlieb
/in Chleby a placky/by MirkaToto je teda fakt lahoda! Syrová príchuť v chlebe. Mňam. Orechy sú namočené a usušené, takže sú ľahšie stráviteľné, výživnejšie a chutnejšie. A ľan je zázrak, jednak z hľadiska výživy a potom, je to úžasné spojivo. Ľan je vynikajúcim zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vlákniny a lignanov (majú antioxidačné účinky a významne ovplyvňujú metabolizmus). Takže preto ľan používam často. No ale vráťme sa k receptu. Je pomerne jednoduchý, rýchly (ak nerátam, že večer predtým si namočíme orechy). Z tejto dávky vyjdú dva menšie bochníky.
Prísady
Postup
Najprv si namočíme mandle na 6-8 hodín a paradajky takisto. Môžu byť vo vode aj cez noc. Ak máme paradajky v oleji, nemusíme ich namáčať. Potom orechy prepláchneme a dáme sušiť na slnko alebo do sušičky. Keď sú orechy suché, pomelieme ich na múku. Preložíme do misky, pridáme čerstvo pomletý ľan a lahôdkové droždie. V kuchynskom robote zmixujeme pokrájanú cibuľu, cesnak, paradajky, vodu a soľ. Zmixujeme najemno a pridáme do misky, kde sú orechy, ľan a droždie. Poriadne premiešame. Ak je hmota príliš suchá pridáme trochu vody. Vytvarujeme 2 bochníky. Posypeme ešte semienkami, alebo pretlačeným cesnakom s olivovým olejom a dáme takýto vcelku do chladničky, aby trochu stuhol a lepšie sa krájal. Asi po pol hodine až hodine ho vyberieme z chladu, nakrájame a jednotlivé plátky sušíme v sušičke na 42 stupňov alebo na slnku (toto sušenie mám radšej, dodá to inú energiu jedlu :)). Asi po hodine alebo dvoch otočíme plátky na druhú stranu a sušíme dochrumkava.
Tip
Skúšala som tento syrovo-cibuľový chlieb aj so slnečnicovými semienkami a je na nerozoznanie od receptu s mandľami. Ak nemáte radi sušené paradajky, môžem vás ubezpečiť, že ich tam vôbec nie je cítiť. Veľmi výrazná je tam tá syrová chuť, takže pokiaľ by som to nerobila, neuhádnem, z čoho tie chleby sú. Ak sa veľmi ponáhľate, orechy môžete pomlieť bez máčania a následného sušenia.
Raw Horčica
/in Dresingy a omáčky/by MirkaAni som netušila, že horčica je tak jednoduchá na výrobu. Môžem si ju akokoľvek dochutiť, zjemniť, jednoducho ju spraviť na sto spôsobov. Používam ju denne do šalátov ako dresing, hodí sa ku klobáske bez mäsa či nepečenému cesnakovému chlebu.
Prísady
Postup
Horčičné semená namočíme vo vode a octe na dva dni. Za tie dva dni horčičné semená nasiaknu takmer všetku tekutinu. Potom zmes zmixujeme na krém (zvládne to aj ponorný mixér), pridáme ostatné suroviny a ešte raz pustíme mixér. Ak je zmes príliš hustá, pridáme 2 PL vody, aj viac. Odporúčam však dávať vodu po menších množstvách.
Tip
Z jednej várky si môžete spraviť rôzne príchute s cesnakom, sušenými paradajkami, pažítkou, prípadne ju zjemniť olivovým olejom. V chladničke by mala vydržať aj 1 mesiac.
Košíčky s vanilkovým krémom a čokoládou (cupcake)
/in Sladkosti/by MirkaTieto košíčky s plnkou a polevou zvané cupcaky sú dnes celkom populárne. A kedže som už na ne pár krát narazila, napadlo mi, čo keby som ich spravila vo vitariánskej verzii. A hľa, recept je na svete. A tak máme luxusný dezert na nedeľu. My s Peťom sme ich už koštovali, stoja za to :).
Prísady
Cesto
Plnka
Čokoládová poleva
Postup
Pohánku namočíme aspoň na dve hodiny, potom ju poriadne prepláchneme a dáme vysušiť na slnko, alebo do sušičky. V týchto horúčavách bola usušená za dve hodiny. Tento krok je dôležitý. Zrno musíme aktivovať tak, že ho namočíme do vody, stane sa výživnejším, ľahšie stráviteľným a vyplavia sa z neho enzýmové inhibítory, ktoré sú v každom semene, aby zabránili klíčeniu. Tie potrebujeme odtiaľ vyplaviť. Potom v mlynčeku na orechy (alebo v kávovom mlynčeku) pomelieme pohánku na múku. Datle namočíme na 15 minút a zmixujeme na pastu. Ak to ide ťažko, pridáme trochu vody. Pohánkovú múku dáme do misky, pridáme rozmixované datle, kakao a vanilku a poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota. Nachystáme si formičky, natlačíme do nich cesto a dáme do chladu.
Vanilkový krém si nachystáme tak, že všetko zmixujeme do krémovej konzistencie. Dáme na košíčky a opäť dáme do chladu stuhnúť.
Teraz si nachystáme čokoládu. V pohári zmiešame roztopený kokosový olej s kakaovým práškom a sirupom a poriadne premiešame.
Nalejeme na košíčky a dáme do mrazničky na 2-4 hodiny, aby poriadne stuhli.
Tip
Ak nemáte kešu, alebo nechcete použiť orechy, môžete dať namiesto nich banán a viac tahini pasty, vodu už potom netreba pridať. Tak vám vznikne verzia bez orechov.
Cukinové špagety s mrkvou a špenátom
/in Hlavné jedlo, Šaláty/by MirkaCukinové špagety s mrkvou a špenátom je jedna z mohých verzií špagiet, ktoré si robím stále.
Prísady
Špagety
Omáčka
Postup
Nachystáme si najprv základ na šalát. Pomocou špiralizéra si spravíme špagety tak, že konce odrežeme a dáme do špiralizéra. Špagety dáme do misky, pridáme k nim nahrubo postrúhanú mrkvu. Trochu zmes posolíme a poriadne premiešame. Špagety a mrkva trochu zmäknú, kým si nachystáme omáčku. Paradajky dáme na pár minút do vody, aby sa lepšie s nimi pracovalo. Ak máte paradajky namočené v oleji, namáčanie vo vode preskočíme. Do kuchynského robota dáme všetky prísady, pridáme trochu vody (asi 1/2 dcl) a mixujeme na krém. Omáčku zvládne aj výkonnejší ponorný mixér. Najskôr však treba dať na spodok avokádo, cukinu, namočené a pokrájané paradajky, potom suchšie prísady a o niečo viac vody. Ak máte radšej redšiu omáčku, pridajte viac vody. Ak vám je viac pochuti krémová konzistencia, dajte viac avokáda a menej cukiny. Keď sme spokojní so vzhľadom a chuťou, vylejeme do misky na špagety a mrkvu. Pridáme ešte pokrájaný špenát a poriadne premiešame.
Tip
Keďže mám rada veľmi veľa omáčky, dávam aj 1/3 cukiny, prípadne červenú papriku, aby to nebolo veľmi ťažké z toho avokáda. Na túto jednu porciu použijem asi tretinu avokáda. Ak nemám poruke lahôdkové droždie, dám namiesto toho kurkumu, chuť je veľmi podobná. Občas pridám aj mletú sladkú papriku, alebo iné korenie, podľa toho, na čo mám chuť v tej chvíli. Ako špagety môžete použiť, kaleráb, uhorku, mrkvu, zeler, cviklu…tých možností je veľa. Mne najviac chutí cukina, ale každá zelenina má svoje čaro. Alebo zvyknem kombinovať, napríklad cukinu a uhorku, alebo cukinu a mrkvu. V zime, keď je len cukina dovážaná z ďaleka, si dávam väčšinou mrkvovo-zelerové špagety a k tomu zahrievajúci dresing….ale o tom zas v ďalšom recepte.
Moja závislosť na jedle
/in Blog/by MirkaSom závislá na jedle. Už roky s touto závislosťou bojujem. Je to začarovaný kruh. Jednoducho nejde z neho von len tak ľahko, že si prikážem, že dnes si nič sladké nedám, alebo že prestanem jesť, keď mám dosť a polovica misky ostane.
Keď už nič, tak aspoň med do čaju. A zas sa to spustí. Z nezdravých sladkostí som síce presedlala na zdravé, ale aj tak tam bola stále tá sladká chuť. Čiže som si až tak nepomohla. Ja som chcela jednoducho na sladké nemať chuť. Nie že večer čakám, kým uspím deti, a potom utekám do kuchyne spraviť si lahodný avokádový puding s kakaom a medom. Nech je to akokoľvek zdravé, jednoducho keď nie som hladná, nechcem si dať po jedle už nič. A toto ma prenasleduje už ani neviem odkedy.
Nedávno som videla jeden film, kde morbídne obézny človek spomínal, ako schudol, až keď prišiel na príčinu. Tvrdil, že nadváha je riešenie pre telo. Keď je niekde emocionálny problém a telo nevie čo s tým, tak začne telo chrániť tukom. Vtedy je potrebné vrátiť sa v spomienkach až do okamihu, kedy sme sa začali prejedať alebo jesť sladké. Väčšinou zajedáme pocit bezpečia, ktorý nám chýba. A bezpečie v ranom detstve predstavovala láska. Ak by nás nik neľúbil, znamenalo by to, že by sa o nás nikto nepostaral a zomreli by sme. Preto si lásku spájame s pocitom bezpečia. A keď máme pocit, že nás nik nemá rád, nie sme v bezpečí a tento pocit prázdnoty zajedáme. Jeme stále viac a viac, lebo jedlom sa nedá zaplniť.
Všimla som si, že keď mám zlý deň alebo som nervózna, automaticky si po výdatnom jedle dám datle alebo figy. Jednoducho niečo extrémne sladké, čo na chvíľu obalamutí môj mozog, aby som sa cítila dobre.
Lenže už mi to veľmi prekážalo. Nielen že som si dávala presladené smoothies či čaje. Išlo to do takého extrému, že som po jedle už myslela na to, kedy si dám niečo ďalšie. Keďže sa stravujem zdravo, na hmotnosti to veľmi nevidno, i keď som cítila, že mám čosi navyše. Prekážal mi skôr ten vnútorný nepokoj, že telo mi tým chce niečo asi naznačiť a ja stále neviem čo, lebo to ignorujem a zaoberám sa nejakou potrebou, ktorú som povýšila na potešenie či pôžitok. Niekde som čítala, že jedlo je potreba ako každá iná, malá či veľká. Keď ideme na záchod, nerozmýšľame nad tým pol dňa, nevyberáme si také či onaké miesto. Jednoducho, keď to príde, ideme na to. A keď to prejde, tak sa venujeme inej dôležitejšej činnosti. A tak som si povedala, že aj ja chcem tento môj pôžitok z jedla degradovať na potrebu a mať v hlave priestor pre oveľa krajšie myšlienky, priestor, kde si budem môcť plánovať ako žiť svoje sny.
Samozrejme, nie vždy sa mi to darí, niekedy sú ťažké dni, keď chcem toho veľmi veľa stihnúť, ale deti nespolupracujú. Tým mám na mysli, že každý potrebuje dvakrát kakať, potom si niekto cvrkne. Potom zas chce každý papať niečo iné, v inom čase, piť, potom zas jesť. Potom sa hrám s jedným kusom, druhý ma zas ťahá inam a ja nestíham plniť svoje plány. Lebo pomedzi je akurát súrna práca, že musím odbiehať a vybavovať akútne e-maily. V týchto situáciách sa mi stáva, že opäť siaham po sladkom a vtedy si trochu vydýchnem.
Pozitívum je, že už to nie je na dennom poriadku. Veľmi mi k tomu pomohol 21-dňový pôst na šťavách, keď som si pekne prečistila telo a opäť som začala intenzívne vnímať chute a vône. A hlavne si dvakrát rozmyslím, čo do tela dám, keďže konečne mám vyformovanejšiu postavu a nechcem do seba hádzať jedlo hlava nehlava. Navyše som sa presvedčila, že telu sa ľahšie funguje, keď je trochu hladné ako prejedené. Tak sa to snažím aj dodržiavať. Nie vždy to ide, pretože napríklad tie špagety , ktoré si robím, sú také úžasné, že dokážem do seba narvať riadnu misu. Ale môžem ja za to, že to len vyzerá byť veľké? Pritom je to jedna nastrúhaná mrkva, troška zeleru a úžasný avokádovo-paradajkový dresing. Navyše robím toho o trochu viac, lebo keďže moje detičky pred časom zistili, že to je pochúťka, tak mi polovicu vždy zjedia. Neviem vždy odhadnúť, koľko toho mám spraviť, aby sme sa všetci najedli. Takže niekedy tlačím do búdky a potom fučím, že toto som teda fakt nasilu už nemusela tlačiť. Lenže musela!
Pracujem na tom, aby som prestala v momente, keď mám dosť, tak ako to robia deti, kým ich nepreučíme, že sa musí zjesť, čo je na tanieri. Snažím sa to od nich odkukať. Oni prídu, dajú si popri hre, lebo tá je samozrejme dôležitejšia. Ale len toľko, koľko potrebujú. Môžem vytiahnuť akúkoľvek dobrotu, keď sú najedení, jednoducho o jedlo nejavia záujem. Neprestáva ma to fascinovať.
A prečo je tento zvyk také ťažké pre mňa opäť vybudovať? Jednak nezajedať smútok, zlú náladu, nervozitu či pocit pohody. A skončiť, keď mám dosť. Prečo mám tak hlboko zakorenené, že čo je v miske, to sa musí zjesť? A čo že polovicu dám do chladničky?
Nie je to so mnou až také zlé, ale občas to takto cítim. Príliš veľa času sa zamýšľam nad tým, čo budem chystať pre deti, potom čo si dám ja, potom sa pýtam, či deti nie sú opäť hladné, čo im pripravím? A takto to ide dokola.
Veľmi ťažko je dostať sa z tohto začarovaného kruhu, to som písala už na začiatku. Ale dala som sa do toho. Nedá sa to zmeniť za deň či dva. Ale snažím sa tento návyk budovať.
Prvý veľký krok bol pôst. Myslím si, že ten najľahší. Keďže som nejedla, bolo to jednoduché, kontrolka sa vypla. Vôbec som na jedlo nemyslela, bolo to také oslobodzujúce! Teraz je to o niečo náročnejšie. Jem menej, ale už som sa prichytila, že do seba ládujem 10 deka datlí a pritom vôbec nie som hladná. Je to beh na dlhé trate.
Druhý krok bol, že som si začala opakovať krásnu myšlienku ako si preprogramovať myseľ, ktorú som videla v jednom filme. Sme to, na čo myslíme. Takže dvakrát denne sa postavím k zrkadlu a poviem si: Ľúbim sa bezpodmienečne tu a teraz. Zo začiatku tam človek na seba kuká a keď to dopovie, myseľ ide. Čo ti už úplne šibe? Veď sa na seba pozri, ako sa môžeš ľúbiť? Nedokážeš sa odpútať od sladkého, tlačíš aj keď nie si hladná a podobne.
Lenže. Ak si to opakujeme 21 dní, niečo sa stane. Mozgu trvá 21 – 28 dní, kým prestane používať zaužívané nervové dráhy a zapojí nové, ktoré mu ponúkame. Po mesiaci si zrazu v zrkadle už neťukáme na čelo ani si nenadávame, ale zistíme, že sa na seba dokonca usmejeme, prípadne si dopoviem, áno mám sa rada. Vtedy myseľ prijala túto novú myšlienku. Zaujímavý pokus, rozhodne ho odporúčam vyskúšať. Skúšajte však, keď ste pred zrkadlom sami, obecenstvo to nemusí vždy chápať.
A tak som sa začala viac ľúbiť. Nie je to nejaký narcizmus, je to obyčajná sebaláska, ktorá by mala byť pre každého podľa mňa úplne prirodzená. Veď moje telo je môj jediný spoločník, ktorý je so mnou neustále, 24 hodín denne, celý môj život. Chcem ho ľúbiť, veď mi robí takú službu ako nikto na tomto svete. Preto sa o neho aj starám najlepšie, ako viem. A preto nechcem, aby ani občas vyhrala moja zradná myseľ a ja som ho napchávala nepotrebným jedlom navyše a zbytočne ho zaťažovala.
A tretí krok, na ktorom pracujem, je prísť na to, kedy som začala takto jesť a snažiť sa tento spínač vypnúť. Lenže to už nejde vôbec tak ľahko, ako som si pôvodne myslela. Je to niekde veľmi dobre ukryté. A tak keď mám chvíľu pokoja, keď sa môžem sústrediť, snažím sa vrátiť v myšlienkach späť a hľadať.
Je to azda jedna z najťažších prác na sebe. Ale ja mám rada výzvy, takže pracujem a pracujem. Určite ešte veľakrát padnem, ale idem podľa príkladu detí, ktoré sa oprášia a kráčajú ďalej za vyšším cieľom. Viem, že po tejto premene mi bude ešte lepšie, lebo sa konečne oslobodím od jedla a predpokladám, že od ďalších nepotrebných a zaťažujúcich myšlienok či programov. A to mi za to stojí!
Raw raňajky v Senci
/in Blog/by MirkaPred časom ma kamoška Niki poprosila, či by sme zorganizovali Raw raňajky v Senci. Výborný nápad! V seneckom amfiteátri sa nás dnes zišlo hojne. Aký bol program? Predstavila som svoje ideálne raňajky aj pre nevitariánov. Prešli sme si spolu a ochutnali 3 jednoduché recepty:
Najbližšie sa možeme stretnúť už v auguste pri rovnakej príležitosti – Raw raňajky v Senci 2. Už pomaly chystám aj recepty.
Sézamová chalva
/in Sladkosti/by MirkaMinule som myslela na grécku chalvu. Bola to jedna z mojich obľúbených maškŕt. Lenže s cukrom sa už nekamoším a tak som ju prestala kupovať. A časom som aj na ňu zabudla. Aká škoda, lebo sézam je bohatý na železo, vápnik, horčík, fosfor, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, karotény. Podporuje pamäť, pôsobí antidepresívne, odporúča sa na liečbu osteoporózy, artritídy, pri vyčerpaní, zlepšuje imunitu a metabolizmus, pôsobí priaznivo na pokožku, oči, nechty a vlasy… jednoducho sézam by sme mali mať na stole oveľa častejšie ako sme zvyknutí. Tento recept je jednoduchý, potrebujete len mlynček na semená (ja používam mlynček na kávu) a máte lahodnú chalvu na svete. Ozaj s Peťom nechápeme, aký je to jednoduchý recept, a pritom táto chalva chutí lepšie ako kupovaná.
Prísady
Cesto
Postup
Sézam pomelieme na múku. V miske zmiešame mletý sézam, tahini a javorový sirup. Zmes si rozdelíme a do 1/3 primiešame kakaový prášok. Nachystáme si formu a dáme do nej potravinovú fóliu. Do pripravenej formy dáme najprv rôzne svetlú časť po lyžiciach. Potom na zvyšné voľné miesta dáme kakaovú časť. Dáme do chladu na pár hodín. Ak sa veľmi ponáhľate, tak stačí aj 30 minút v mraze a môžete si pochutnať na výbornej chalve.
Tip
Namiesto sézamu môžete použiť aj slnečnicové semienka a budete mať pre zmenu nie grécku, ale ruskú chalvu.
Nutelový koláčik
/in Sladkosti/by MirkaNutelu som sa snažila vyrobiť už pár krát a zatiaľ bez úspechu. Vždy tam bolo niečo, čo mi chuťovo nesedelo. Buď sa mi to zdalo pokazené už na druhý deň, alebo bola nutela príliš tuhá, jednoducho to nikdy nebolo ono…až dodnes! Tieto nutelové koláčiky sú presne to, čo som sa snažila spraviť. Vyzerajú luxusne a chutia ešte lepšie. Je to riadne sýte, ale aspoň vám dlhšie vydrží… Alebo aj nie… A pritom recept je pomerne jednoduchý a nie sú tam žiadne zložité prísady. Neľakajte sa, cukinu tam vôbec nie je cítiť! Tak poďme sa na to pozrieť.
Prísady
Cesto
Nutelová plnka
Čokoláda
Postup
Najprv si nachystáme cesto. V kuchynskom robote pomelieme mandle a vlašské orechy na múku. Potom pridáme vanilku a javorový sirup (alebo agáve). Opäť mixujeme, kým to začne spolu lepiť. Ak cesto lepí málo, či vôbec spolu nedrží, pridáme trochu javorového sirupu. Nachystáme si formu (použila som asi 15×25 cm), dáme do nej papier na pečenie a natlačíme do nej cesto. Dáme do chladu stuhnúť, kým si spravíme plnku.
Nachystáme si prísady na nutelovú plnku. Pripravíme si orechové maslo, cukinu ošúpeme, nastrúhame na čo najjemnejšie a vyžmýkame. Do koláča použijeme vyžmýkanú cukinu, šťavu si dajte do raňajšieho smoothie napríklad….
Teraz si nachystáme čokoládu do nutelovej plnky. Kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli. Do mixéra dáme všetky prísady a mixujeme najemno. Keď sme spokojní s chuťou a vzhľadom, pridáme orechové maslo, cukinu, vanilku a soľ. Poriadne zmixujeme. Na záver pridáme posekané vlašské orechy a len zapneme pár krát tlačítko “pulse”, aby sa to premiešalo. Vyberieme z chladu cesto a nalejeme naň nutelovú plnku. Navrch ešte môžeme dať zopár posekaných orechov (ja som dala vlašské orechy) a opäť šup do chladu stuhnúť. Nutelový koláčik dáme do mrazničky aspoň na 1 hodinu. Keď som ho vybrala po hodine, bol stuhnutý a zároveň sa dobre krájal, ideálny na podávanie. Ak si ho robíte deň či dva dopredu, odporúčam tak 15 minút pred podávaním vyložiť z mrazu na kuchynskú linku. Alebo 4-5 hodín pred podávaním preložiť koláčik do chladničky.
Tip
Orechové maslo nemusí byť len z vlašských orechov, môžete použiť mandľové, z lieskovcov, prípadne tahini.
Život bez podprsenky?
/in Blog/by MirkaVedeli by ste žiť bez podprsenky? Na toto sa ma spýtala redaktorka televízie Markíza. Pozrite si, ako to dopadlo.
Makový koláč
/in Sladkosti/by MirkaMak, mak a ešte raz mak! Mak je bohatým zdrojom vápnika, a preto sa využíva ako preventívny prostriedok proti osteoporóze (100 g maku obsahuje 1400 mg vápnika, čo je 12 krát viac ako v kravskom mlieku a 3 krát viac ako v syroch), upokojuje a priaznivo vplýva na zdravie vlasov, nechtov a zubov, podporuje krvotvorbu, pôsobí proti anémii a stresu.
Spolu s čokoládovou polevou to je božská kombinácia. Dlho som rozmýšľala, kedy tento koláč spravím. Mak skladujem celoročne v mraze, aby sa nepokazil, takže hlavnú prísadu som mala. Jedného dňa mali prísť rôzne návštevy po sebe a tak som si povedala, že prišiel čas na makový koláč. Ja som to už počas prípravy nevydržala a koštovala som všetky vrstvy samostatne aj spolu. Napriek tomu, že ešte nebol hotový, chutil výborne. Úplne ako pečený koláč makovec, na ktorom som si vždy rada pochutnala. Tento je však lepší a to netvrdím len ja, všetky tri návštevy si pochvaľovali. Chutil aj môjmu Peťovi, ktorý keď povie, že je chutný, tak jednoznačne taký musí byť. Peťo je totiž expert na sladké, takže si môžete byť istí, že bude chutiť aj vám.
Prísady
Cesto
Maková plnka
Čokoládová poleva
Postup
Vlašské orechy pomelieme s kakaom. Potom pridáme datle a mixujeme až na lepkavú hmotu. Cesto natlačíme do formy a dáme stuhnúť do mrazničky. Potom si pripravíme makovú plnku. Pomelieme mak a dáme ho do misky s medom a rozpusteným kokosovým olejom. Poriadne premiešame. Formu vyberieme z chladničky, makovú plnku dáme na cesto a opäť dáme do chladu. Všetky prísady na čokoládovú polevu zmixujeme úplne najemno. Ak sú datle príliš suché, namočíme ich na pár minút do kokosového oleja. Do vody ich nenamáčajte, kokosový olej by sa s prebytočnou vodou zrazil.Formu vyberieme z mrazu a dáme poslednú vrstvu a pekne rozotrieme pomocou lyžice. Dáme aspoň na 3 hodiny do mrazu. Vyberieme aspoň 30 minút pred podávaním. Môžeme ešte na záver posypať škoricou.
Tip
Ak chcete urobiť výzorovo avantgardný koláč, pomôžeme tomu tak, že keď máte všetky vrstvy už vo forme, jemne ich všetky premiešame. Keď to budete dávať do mrazu, budete mať pocit, že to je totálny maglajz, ale keď ho budete podávať, bude to úplná tutovka! Dobrú chuť.