;

Hustá zeleninová polievka s hŕstkou

Hustá zeleninová polievka s hŕstkou

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 1 šálka fazuľových lúskov
  • 1 1/2 šálky uvarenej hŕstky (1 šálka neuvarenej)
  • 1 mrkva
  • 1 väčší zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Večer pred namočíme hrśtku do vody. Ráno vodu zlejeme a v čerstvej vode v menšom hrnci so soľou varíme tak hodinu. Vo väčšom hrnci uvaríme spolu zeleninu, korenie a soľ. Keď je polievka hotová, dochutíme a podávame. K tomu priložíme po kopcovej lyžici hŕstky.

Tip:

Veľmi sa hodí k tomu posekaná čerstvá petržlenová vňať. Namiesto zemiaku môžete použiť aj sladký zemiak.

Dobrú chuť!

Hlivová sekaná so šošovicou a ovsenými vločkami

Hlivová sekaná so šošovicou a ovsenými vločkami

 Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 35 minút

Hlivová sekaná:

  • 150g hlivy ustricovej (alebo 6 ks šampiňónov)
  • 150g ovsených vločiek
  • 200g uvarenej hnedej šošovice (alebo hrachu)
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 pl sušených hríbov (shitake napríklad, alebo lesné hríby)
  • ½ čl čiernej soli
  • ¼ čl majoránky
  • ¼ čl oregana
  • ½ čl mletej červenej papriky

Omáčka:

  • 1/2 strednej tekvice
  • 1 čl soli
  • 1 pl lahôdkového droždia

Postup:

Hlivová sekaná:

Ovsené vločky zalejeme vriacou vodou, aby boli všetky namočené a necháme napučať. Na panvici opražíme cibuľu, cesnak, hríby v troche vody, len aby sa nepripiekli. K zmesi pridáme uvarenú šošovicu, ovsené vločky a dochutíme korením. Zmes dáme do vymastenej formy (10x20cm) na papier na pečenie (lepšie sa to potom odlepí) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35 minút. Keď vyložíme z rúry necháme trochu vychladnúť, nakrájame a podávame s omáčkou.

Omáčka:

Tekvicu uvaríme v malom množstve vody so soľou. Keď je uvarená, preložíme do vyššej nádoby, kde zmixujeme s lahôdkovým droždím na omáčku.

Tip:

Lahôdkové droždie dodá tomuto jedlu syrovú príchuť, preto odporúčame nevynechať. Dobrú chuť!

Mrkvovo-kapustová polievka s karfiolom

Mrkvová polievka s kapustou a karfiolom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút

  • 2 mrkvy
  • 1/4 stredne veľkého karfiolu
  • 1/2 šálky kapusty
  • 1 šálka neuvarenej hnedej šošovice (ak namočíme vopred, uvarí sa skôr)
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 čl soli
  • ½ čl kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • umeocot na dochutenie
  • 1/8 čl mletého horčičného semena (tak tak, opäť kvôli tomu sulforafánu)

Postup:

Ak máme čas, aspoň 1-2 hodiny vopred namočíme šošovicu. Potom vodu zlejeme a v novej vode so soľou varíme približne 20 minút. Do väčšieho hrnca s vodou dáme variť všetko ostatné. Po 15 minútach je zelenina hotová, naložíme a pridáme šošovicu. Takisto sa dá polievka zmixovať na krém a vznikne parádne oranžová polievka a nezabudneme posypať horčičným semenom.

Tip:

Sem tam pridávame do polievok, či k strukovine ešte morské riasy ako arame, či wakame, ktoré obsahujú rôzne minerály.

Kokosovo-banánový chia puding

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny v chladničke

  • dužina z mladého kokosu
  • 2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, mandľové, sójové)
  • 1 banán
  • 2 pl datľového sirupu
  • 1/2 čl škorice
  • 1/3 šálky chia semienok (nájdete v každom bio obchode, vyzerajú ako mak)

Postup:

Do mixéra dáme všetko okrem chia semienok. Zmixujeme dohladka, má to byť redšia konzistencia. Prelejeme do misky a pridáme chia semienka. Poriadne premiešame a nalejeme do misiek, v ktorých budeme puding podávať a dáme do chladničky aspoň na 1-2 hodiny, ideálne na noc.

Tip:

Aj do pudingu sa hodí esenciálny olej napríklad divoký pomaranč. Ako obmenu môžete namiesto mladého kokosu môžete použiť avokádo.

Dobrú chuť!

Špagety s krémovou bazalkovou omáčkou

Špagety s bazalkovou omáčkou

 Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút

  • 1 balenie celozrnných špagiet (kukuričné pre bezlepkovú alternatívu)
  • 2 šálky bazalkového syra

Prísady na bazalkový syr:

  • 2 šálky namočených mandlí na 4 hodiny (alebo 2 balenie bieleho tofu)
  • ½ šálky bazalky čerstvej (alebo 3 pl bazalkového pesta z obchodu, odporúčam cítať zloženie, niekde pridávajú syr)
  • 1 odšťavený citrón
  • ½ šálky lahôdkového droždia
  • ¼ šálky vody
  • 1 čl himalájskej soli
  • 1 čl dižonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)

Postup:

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme a pridáme balenie špagiet. Medzitým si nachystáme bazalkový syr. Všetky prísady zmixujeme vo výkonnom mixéri. Ak nemáte výkonný mixér, odporúčam namiesto orechov použiť uvarený (sladký) zemiak, či avokádo.

Tip:

V lete si spravíme bazalkové pesto, alebo do oleja len namočíme bazalkové listy a zmrazíme. V zime máme takto stály prísun čerstvej bazalky.

Jednoduchý šalát s fazuľou a domácou nátierkou

Jednoduchý šalát s fazuľou, lúskami a kapustou

 Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút (s chystaním vopred)

Prísady na šalát:

  • 1/2 šálky nahého ovsa
  • 1 1/2 šálky mrazených fazuľových lúskov
  • 1 šálka nadrobno pokrájanej kapusty
  • 1 šálka uvarenej maslovej fazule
  • 1 pl sójovej omáčky
  • 1/2 čl mletej rasce
  • štipka čierneho korenia
  • 1/4 čl mletej kurkumy

Prísady na nátierku:

  • 1/2 balenia bieleho tofu
  • 1/2 šálky uvarenej maslovej fazule
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1/2 čl čiernej soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1 čl horčice
  • 1/4 čl sladkej mletej papriky
  • 1/4 čl mletého kôpru (čerstvý ešte lepšie)

Postup:

Ak nemáme vopred uvarenú fazuľu, večer pred dáme do vody namočiť. Ráno potom zlejeme vodu, a v novej vode so soľou uvaríme fazuľu domäkka. Do menšieho hrnca dáme variť ovos v pomere 1 diel ovsa a 2 diely vody. Necháme prevrieť a potom stíšime plameň a varíme asi 30 minút. Ak si ráno spomenieme, tak môžeme namočiť ovos a na obed sa bude variť podstatne kratšie. Na panvici s trochou vody orestujeme fazuľové lúsky s kapustou. Občas premiešame, necháme variť pod pokrievkou. Medzitým si nachystáme omáčku. Do vysokej nádoby dáme prísady na nátierku a ponorným mixérom zmixujeme na hladký krém.

Tip:

Táto nátierka vám vydrží v chladničke aj 2, my spravíme dvojnásobné množstvo a máme aj na druhý deň.

Brokolicová polievka so šošovicou

Brokolicová polievka so šošovicou

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút

  • 1 brokolica
  • 1 šálka neuvarenej šošovice (ak namočíme vopred, uvarí sa skôr)
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 čl soli
  • ½ čl kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • umeocot na dochutenie
  • 1/8 čl mletého horčičného semena (presne, potrebujeme aktivovať sulforafán)

Postup:

Ak máme čas, aspoň 1-2 hodiny vopred namočíme šošovicu. Potom vodu zlejeme a v novej vode so soľou varíme približne 20 minút. Do väčšieho hrnca s vodou dáme variť všetko ostatné. Keď je brokolica hotová, časť polievky zmixujeme ponorným mixérom. Naložíme do tanierov a k tomu pridáme kopcovú lyžicu až dve uvarenej šošovice a posypeme mletým horčičným semenom.

Tip:

Sem tam do polievok pridávame ešte morské riasy ako arame, ktoré obsahujú rôzne minerály.

Mätové karobové tyčinky

Prísady: 

Počet porcií: 12 menších tyčiniek, čas prípravy: 10 minút, čas stuhnutia: 2 hodiny v chladničke, 1 hodina v mrazničke

Prísady:

  • 1 šálka namočených datlí (alebo kupovanej datlovej pasty)
  • 1 šálka pšenových vločiek pomletých na múku
  • 3 pl karobového prášku
  • 2 pl vody
  • 3 kvapky mätového esenciálneho oleja
  • ½ šálky pomletých slnečnicových semien
  • ¼ šálky posekaných mandlí
  • štipka soli

Postup:

Vo food procesore s S nožom zmixujeme datle na lepkavú hmotu. Pridáme vločky, pomleté slnečnicové semienka a karobový prášok, soľ a esenciálny olej. Keď sa hmota spojí, pridáme mandle a lieskovce. Natlačíme do formy s papierom na pečenie, prekryjeme papierom na pečenie a vyvaľkáme. Dáme stuhnúť do chladu. Ak nepotrebujete bezlepkovú verziu, môžete použiť aj ovsené vločky.    

Tip:

Okrem mätového esenciálneho oleja môžeme použiť aj pomarančový, citrónový. Dobrú chuť!

Mätové karobové tyčinky

Moje krvné testy po 13 rokoch na čisto rastlinnej strave

Ako sme spustili našu novinku 21-dňový online kurz, momentálne vôbec nestíham plniť môj záväzok pustiť jeden blog za týždeň.

Už dlhšie sa s Peťom pohrávame s myšlienkou si dať skontrolovať krv. U lekára sme neboli viac ako 10 rokov a tak sme si hovorili, že by bolo zaujímavé vedieť, či máme parametre v norme, či máme dostatok B12, vitamínu D a niektorých základných ďalších ukazovateľov ako je krvný cukor, železo, celkový zápalový faktor.

Ľudia naokolo nám aj tak málokedy veria, že môžeme mať ozaj dostatok železa bez výživových doplnkov, či cukor v poriadku napriek veľkým množstvám cukru, ktoré jeme z ovocia, obilniny. Síce sa snažíme vysvetľovať, ako funguje ten mechanizmus, že prírodný cukor problém nie je, ale aj tak chcú vidieť dôkaz. A tak tu je. Nie je to vyslovene podrobný rozbor krvi. Tu sú výsledky po 13 rokoch na čisto rastlinnej strave.

Keď mi brali krv, bolo to celkom komické. Dali mi škrtidlo a hneď mi ho aj dávali dole, keďže krv tiekla prúdom, nestíhali vymieňať skúmavky, doteraz mám pamiatku na oblečení.  Keď videla doktorka zafarbenie krvi s úsmevom poznamenala, že teda rozhodne chudokrvná nie som. Hovorila som jej, aké som mala dobré hodnoty železa počas celého tehotenstva, čo ju zaujalo. Tak som povedala ako sa stravujeme. Milo skonštatovala, že zjavne to robím dobre, kedže som u nej viac ako 10 rokov nebola a prišla som len tak na preventívnu kontrolu. Nejak doktori podvedome stále asi očakávajú, že len na mäse môže byť človek zdravý, i keď ich preplnené ordinácie dokazujú skôr opak. Dobre mi padlo, že ma niekto nepresviedčal o opaku, nenútil jesť aspoň trochu mäsa, keď dojčím a podobne. Keď mi posielala výsledky so správou že sú perfektné, ešte ma pochválila, že len tak ďalej, zjavne nám stravovanie dobre funguje.

 

Tu je zopár základných parametrov z krvných testov:

Železo: 145 g/l (norma 120-155 g/l)

Vitamín B12: 371 pmol/l (norma 152-672 pmol/l)

Vitamín D: 112 nmol/l (optimálna hladina 75-200 nmol/l)

Krvný cukor: 3,8 mmol/l (norma 3,30-5,59 mmol/l)

Priznám sa, na odber krvi som nešla úplne nalačno. Nemám strach, že budem mať príliš vysoký cukor, cholesterol, alebo že to nejak ovplyvní krvné testy. Raňajkujem to isté každý deň, nedala som si nič, čo by som štandardne nejedla. Keďže som mala ovsenú kašu s datľami a jablkami, malo by to ovplyvniť krvný cukor, takže možno za normálnych okolností ho mám ešte o niečo nižší. Keďže dosť výrazne dojčím, jednoducho sa potrebujem poriadne naraňajkovať, do desiatej nevydržím o hlade ani náhodou.

Krvné testy

Je pravda, že odkedy máme deti si študujeme stále viac a viac o strave a vylepšujeme čo sa dá. Prečítali sme desiatky kníh, vedeckých publikácii. Nejdeme podľa najnovších trendov, blogov a našich pocitov. Čítame vedeckú literatúru. Keďže jedlo je ten hlavný zdroj, vďaka ktorému funguje náš organizmus, myslíme si, že je dôležité čo doň dáme. Ak mi niekto tvrdí, že na jedle nezáleží, ako je potom možné, že bez jedla by sme umreli. Asi teda predsa len na ňom záleží. Nie sme junk food vegáni, čo jedia hranolky s coca-colou. Aj keď si Peťo sem tam rád dá vegánsky burger, je to tak raz za mesiac. Denno denne jeme nízkotučnú celistvú rastlinnú stravu, ktorá sa skladá hlavne z ovocia, zeleniny, obilniny, strukovín a olejnatých semien. To je základ nášho stravovania. Čím viac druhov zeleniny, ovocia, hlavne lokálneho a v sezóne. Napriek tomu, že od februára deti básnia o tom, akú majú chuť na melón, jeme ho až keď je u nás v sezóne. Teraz v zime je to ovocie možno obmedzené hlavne na jablká a banány, ale zeleniny aj tej zimnej je až až. Nepotrebujeme v zime paradajky, papriky ani uhorky, tie pravidelne jeme v lete.

Jeme čo najmenej spracovaných potravín, okolo regáloch plných sladkostí, čipsov a iných pochutín ani nejdeme. Deti nielen že nevedia ako chutí horalka, ale ani nevedia čo to je. Ak to nemá výživnú hodnotu, nie je to pre nás jedlo. To, že sa niečo predáva v potravinách ešte neznamená, že to náš organizmus identifikuje ako jedlo. Jedlo pre nás znamená, že nás to vyživuje. Či sa o niečo ochudobňujeme? Aj heroin musí byť po šľahnutí asi turbo fasa pocit. Napriek tomu však vieme, že nám z dlhodobého hľadiska škodí a tak to neradíme medzi zdraviu prospešné látky. Je tak? Je. Takže, nie, neochudobňujeme, skôr sa oslobodzujeme od všetkých tých neduhov, čo nesprávna strava v našich telách robí, lebo nedovolí nášmu organizmu optimálne fungovať.

Ak potrebujete poradiť, niečo pre vás máme: 21-dňovú zmenu, online kurz o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete.

Taká klasika alias párok v rožku s horčicou

Párok v rožku

Prísady: 

Počet porcií: 4 párky v rožku, čas prípravy: 7 minút

Prísady:

  • 4 rastlinné párky (alfabio, vegan weenie)
  • 4 vegan celozrnné rožky (alebo grahamové)
  • 2 pl horčice
  • 2 pl kečupu

Postup:

V hrnci vo vode uvaríme párky, necháme zovrieť, pár minút prevrieť a vyberieme. Medzitým si nachystáme rožky, aby sa tam zmestil párok, pridáme doň horčicu, prípadne kečup, ak máte radi a pridáme nakoniec uvarený párok. Večera je to trojminútová, za to veľmi chutná, ak máte radi párok v rožku.

Tip:

Veľmi dobrá obmena je párky nasucho opražiť na panvici, veď vyskúšajte, čo vám lepšie sadne. Aby to nebol čistý fast-food, odporúčame si na tanier ešte pridať k tomu čerstvý salát napríklad valeriánku, ľadový šalát, či nakrájať si k tomu čerstvú kapustu, karfiol,brokolicu a chrúmať. Ja viem, som už s tou kapustovou zeleninou otravná :).

Dobrú chuť!