;

Prečo sme prestali používať olej a čím ho nahrádzame pri varení a pečení.

Olej sme prestali používať asi pred rokom, keď som si naštudovala, čo to vlastne je a či ho v strave ozaj nevyhnutne potrebujeme. Dovtedy sme ho používali pri varení, pečení. Nie veľa, tak 1-2 polievkové lyžice k vareniu a v koláči podľa receptu, od 3 polievkových lyžíc po 150 ml na jeden plech. Vždy som si myslela, že cukor je tá príčina, prečo tučnieme. Ale potom som sa dočítala, že v tých všetkých sladkostiach, keksíkoch, koláčoch, nutelách je aj veľké množstvo oleja a že to je skôr tou príčinou zväčšovania tukových vankúšov. Jeden gram oleja má 9 kalórií, 2 polievkové lyžice oleja (20 ml) majú 180 kalórií. Takých 100 ml oleja má 900 kalórií. To je skoro polovica denného príjmu kalórií pre dospelého človeka! No najeme sa z deci oleja? Ja sa teda určite nenajem. Je to veľmi malé množstvo na objem, navyše by ma určite naplo, keby som to mala vypiť. Bežne pridávame 1-2 polievkové lyžice na zápražku, keď varíme polievku. Alebo na čerstvý šalát si robíme zálievku, tak pridáme olivový olej. Tých 180 kalórií navyše nás nijak nezasýti. Predstavte si však hlavičku brokolice, tá má takisto približne 180 kalórií a tá ma už teda zasýti. No pravidelný nadmerný príjem kalórií vedie k pomalému, ale istému priberaniu na váhe.

Svetoznáme autority ohľadom výživy ako T. Colin Campbell, doktor Esselstyn, či doktor Greger veľmi upozorňujú na olej. Tvrdia, že ho treba zo stravy vulúčiť. Úplne. Počula som to, či čítala som o tom už dávno. Tým, že sa mi to dostávalo do pozornosti stále častejšie, sadla som si k tomu a poriadne si to naštudovala. Začala som byť ostražitejšia, v dnešnej dobe nemáme problém s podváhou. Keď sa okolo seba pozrieme, je to skôr naopak. Máme problém s nadváhou. Je skôr rarita vidieť okolo seba ľudí s normálnou postavou. Preteká nám sádlo cez opasok, stehná máme za dvoch. Nie je to len estetický problém, je to hlavne zdravotný problém. Nadváha spôsobuje chronický zápal v tele. Navyše to pre nás nie je prirodzené mať nadváhu. Myslím si, že prirodzené je pre nás vyšportované telo. Žial štatisticky je to naopak, rastie počet obyvateľov s nadváhou nielen medzi dospelými, ale aj medzi deťmi. A tak som si začala klásť otázky. Načo konzumovať čistý tuk, ktorý ma nijak špeciálne nezasýti? Má teda v sebe nejakú výživnú hodnotu? A dozvedela som sa celkom zaujímavé informácie. Olej nie je potravina, ktorá by bola na horných miestach v rebríčku najzdravších potravín. Ale no! Ako je to možné? Ľanový, konopný olej, to sú predsa zdravé oleje. Áno, ľanový olej napríklad obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú nepostrádateľné pre naše zdravie. Ale tie obsahuje aj ľan. Tuk je v semienkach obsiahnutý v 30%. Olej obsahuje 100% tuku, čiže podstatne viac kalórií. Olej je bez vlákniny, bielkovín, sacharidov, vody. Ak olej aj obsahuje minerály a vitamíny, no sú to desatiny z množstva, ktoré obsahuje celé olejnaté semeno na tú istú váhu. Keď som si teda dala na misku váh výživnú a kalorickú hodnotu, bolo rozhodnuté. Načo mám jesť zlisovanú tekutú potravinu, ktorá rýchlejšie oxiduje, ako samotná celistvá potravina? Ak dobre skladujem ľan, slnečnicu, konope,  vydržia rok dva, alebo kým ich nezjeme. Otvorený olej toľko nevydrží, stuchne. A tak zdravé oleje ako ľanový a konopný či olivový olej nekupujeme, jeme denne ľan, konopné semienka, olivy a podobne.

V podstate sa snažíme jesť čo najjednoduchšie, minimalizmus sa snažíme vtesnať do všetkých možných oblastí. A taký olej znamená, že niekto musel vo fabrike zlisovať semená, naliať olej do fľaše, odpad vyhodiť a tak ďalej. Tento proces výroby odpadáva, ak jeme olejnaté semená v celku. Nič nevyjde navnivoč, lebo zjeme celé semeno, nielen určitú časť z neho. Olejnaté semená nie sú extrahovaná potravina, je pre náš organizmus oveľa prirodzenejšie jesť celé semená, ako olej z nich. To je asi každému jasné. Inak strávime komplexnú potravinu, ako časť z nej. Ľudia sa obraňujú tým, že tuky v strave potrebujeme, sú vitamíny rozpustné v tukoch, napríklad. Ozaj si myslíme, že príroda je taká nedokonalá a nechala by na nás, aby sme vymysleli olej kvôli vitamínom rozpustných v tukoch? Každá zelenina, ovocie, obilnina, strukovina obsahuje tuky. Niektoré v malom, niektoré druhy vo väčšom množstve.

A tak sme jednoducho teda olej vypustili. Používame ho len v jednom prípade a to sú pukance. Tam to žiaľ bez oleja nejde. Snažila som sa najprv pukance vypustiť z jedálnička vrámci rodiny. Ja som nikdy pukance neobľubovala, ani teraz ich nejem. Okrem mňa ich však všetci 4 členovia domácnosti priam zbožňujú a tak máme doma slnečnicový, alebo sezamový olej na tieto príležitosti. Jedno pol litrové balenie oleja nám vydrží niekoľko mesiacov. Okrem pukancov olej doma nepoužívame vôbec.

Chilli sin carne

Čím teda nahrádzame olej pri varení a pečení?

Pri varení namiesto oleja používame hlavne vodu, či sójovú omáčku. Áno, zo začiatku je to rozdiel, ale ako sme si na to zvykli, už nám tie mastné oká v jedlách prekážajú. Ak vyslovene niekto potrebuje tú konzistenciu pri varení, odporúčam 1-2 polievkové lyžice jablkovej výživy, jedlo nijak neochutí a má podobnú konzistenciu, ako jedlo pripravované na oleji.

Pri pečení je možností viac. Tam sa rozhodujem podľa toho, čo sa mi hodí viac, čo máme doma a čo je najrýchlejšie. Mletý ľan s vodou je tutovka na koláče. Takisto aj zmixovaný banán s vodou, či jablko s vodou, alebo rastlinné mlieko sú výborné náhrady. Kedysi sme zvykli používať aj rastlinnú smotanu. To je tiež lepšia alternatíva než olej, hoci v smotane nejaké percento oleja je. Je to rozdiel? Samozrejme, že je to rozdiel, ak ste zvyknutí dávať do koláča 200 ml oleja. Ale inak to rozdiel nie je, pečiem už takto bez oleja dlhšie a žiadna návšteva sa nesťažovala. Návšteva je dobrá kontrolná vzorka, lebo v okolí hádam nemáme nikoho, kto by nepoužíval olej pri varení, či pečení. A tak to vedia zhodnotiť koláč, keďže sami doma olej používajú. My už máme tie chute inde, mne viac tečú sliny pri ovocnom pohári ako pri koláči. Minule sme boli na jednej akcii, kde bola pre nás len dusená zelenina na oleji a všetci piati sme sa okúňali, nikomu to nechutilo. Od najväčšieho hladu sme s ďetmi čo to zjedli, ale doma sme to dotlačili našou stravou bez oleja. Je to o zvyku. Vybudovali sme si návyk takto jesť. V dobe kedy sa prejedáme mi pripadá logické si skôr dávať pozor na príliš veľký prísun kalórii. A v tomto je ten olej veľký beťár. Dá sa ľahko zamaskovať, ani ho necítiť.

Áno, sú aj takí ľudia, čo môžu pojesť aj klince a furt sú šlank. Tým môže byť olej ukradnutý, ak sa rozprávame čisto o kalóriach. No nasýtené mastné kyseliny v olejoch (napríklad kokosový, palmový) nám upchávajú cievy a spájajú sa s chorobami a nie so zdravím. Takýmto ľuďom nerobí problém varenie na pár lyžiciach oleja, oni majú radi mastnejšie jedlá. No týchto ľudí je skôr menej ako viac. Ja si napríklad musím dávať veľmi veľký pozor, aby zo mňa nebola tučibomba. To vlastne bolo aj jedno z mojich “prečo” prejsť na rastlinnú stravu. Aby som si udržala váhu v norme. Len som sa pozrela na syr a pribrala som. U mňa byť fit znamená tvrdú prácu. Jedna moja známa je kosť a koža a to o desiatej večer bežne večeria nutelu, langoš a podobne. A nie malé porcie. Ak by som ja večerala o desiatej večer, za mesiac mám 10 kíl navyše. Čiže áno, netrávi každému rovnako. To však ale neznamená, že ak by mi akokoľvek dobre spaľovalo, budem jesť hocičo. Nebudem, vyberám si pre seba a rodinu to naj. Aj preto si stále študujeme a postupne vyraďujeme nejaké potraviny, o ktorých sme zistili, že nám prospešné nie sú. A jednou z nich je aj spomínaný olej. Ak máte chuť vyskúšať nejaké recepty, na stránke medzi poslednými pridanými sú všetky bez oleja, slané (miska s čerstvým kučeravým kelom, fazuľové lúsky s bulgurom),  či sladké (nadýchaný karobový koláč, ovsené sušienky s ľanom).

Aké jedlo si berieme so sebou, keď ideme na výlet

 

Keď sa chystáme na výlet, nespoliehame sa, že si niečo niekde kúpime. Je na to viacero dôvodov. Nepotrebujeme míňať ďalšie plasty, do ktorých by nám v nejakom stánku dali jedlo, je to zbytočne drahé a my najlepšie vieme, čo nám chutí. V reštauráciách sa varí zvyčajne s veľkým množstvom soli, oleja a tomu sa skôr vyhýbame. Pozrite, čo sme si so sebou brali na nedávny celodenný výlet. Znamená to pre mňa si trochu privstať, ale tá polhodina v kuchyni mi za to rozhodne stojí. Keďže my doma varíme hlavne rýchlo a jednoducho, nie je to niečo čo nás zaťaží, skôr naopak. Máme obed, ktorý nám všetkým chutí s koláčom, po ktorom sa zapráši. Navyše všetko zo zdraviu prospešných surovín.

Nadýchaný karobový koláč so slnečnicou, jablkom a úplne bez oleja

Zdravých sladkostí nikdy nie je dosť. A tak stále skúšam niečo nové a veľmi rada. Táto kombinácia je ozaj výborná. Jablko v koláči takmer necítiť a chuť pomletých olejnatých semien mu dodá takú lahodnú chuť a netreba k tomu ani kvapku oleja potom. Najradšej máme celistvé potraviny, v ich prirodzenej forme a tak dávame prednosť slnečnicovým semienkam pred olejom. Navyše som zistila, že ten olej v koláčoch vôbec netreba. Sú to len prázdne kalórie, bez živín. Naopak olejnaté semená majú okrem živín aj vlákninu. Ak je v recepte olej, nahrádzam ovocím ako jablko, alebo orechovým maslom, ak netrba aby to bolo tekuté, tak meliem olejnaté semená. Aj v tomto pôvodnom recepte bola riadna dávka oleja a takto som to upravila a bol na nerozoznanie od toho pôvodného, ktorý bol tiež vegan. Ak máte chuť stačí sa so surovinami trochu pohrať a vždy sa dá z klasického receptu vymyslieť zdravá alternatíva. A tento nadýchaný karobový koláč teda stojí za to. Poďme na to!

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady: 

Počet kusov: 12 väčších kusov , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 250g hladkej špaldovej múky
  • 100g mletej slnečnice (zvládne aj mlynček na kávu)
  • 80g karobu (použila som tmavý)
  • 2 pl mletého ľanu
  • 2 pl tahini 
  • 100ml sójového mlieka (alebo vody)
  • 1 veľké jablko (na kocky)
  • 2/3-3/4 šálky datľového sirupu
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1/4 čl soli
  • 1 pl sezamu na posypanie
Nadýchaný karobový koláč bez oleja

Postup:

Rúru na pečenie zapneme na 180 stupňov. Ponorným mixérom zmixujeme jablko nakrájané na kocky a rastlinné mlieko alebo vodu. V miske zmiešame suché prísady (múku, mletú slnečnicu, mletý ľan, karob, prášok do pečiva, soľ) a primiešame mokré (mix jablko a mlieko, tahini a datľový sirup). Zmes riadne premiešame a vylejeme na misu na papier na pečenie. Použila som veľkosť približne 30x 40 cm, aby bol koláčik vyšší. Rada dávam papier na pečenie, ten netreba ani mastiť a neprilepí sa nič. Na záver posypeme sezamom a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút na 180 stupňoch. Urobíme test vidličkou a ak je čistá, koláč je hotový. Kedže každá rúra pečie inak, odporúčam pre istotu vždy skontrolovať, či je koláč dopečený. Chvíľu necháme vychladnúť a môžeme krájať a podávať. 

Tip:

Mne najviac chutil len tak, ostatní členovia domácnosti sem tam skúšali aj rôzne džemy a chutilo im. Ak chcete ešte luxusnejší koláč, môžete poliať karobovou polevou. Namiesto slnečnice môžete použiť akékoľvek iné mleté semienka (konopné, tekvicové, sezamové), či orechy (mandle, vlašské).

Do hrobu vraj má ísť telo zhumpľované, načo potom zdravo žiť?

Život je zmena na Lestivale

Ľudia často hovoria, ako si treba užívať, kým sme tu. Často je to prvý argument, prečo sa netreba zdravo stravovať. Lebo zdravá strava je nudná, nie dostatočne chutná a tak vlastne trpíme každé jedlo, čo jeme. A predsa chceme žiť svoj život naplno, so všetkým čo prináša. Jednoducho si užívať. Kedy, ak nie teraz? A to teda znamená, radovať sa zo života a jesť to, čo nám robí radosť. Tak nejak nám to vysvetľujú ľudia, aby sme pochopili, že my tu vlastne trpíme. Lebo si odopierame tie krvavé stejky, burgre, šunku, syr, kvalitné vína, sem tam cigaretku a podobne. To sú pre drvivú väčšinu známky kvalitnej zábavy, či radosti zo života. Suhlasím! Myslím si, že sme sem prišli na to, aby sme boli šťastní. Nikto si vedome nevyberie, že chce byť nešťastný.

Neradi o tom hovoríme, a pritom (by to mala byť) denná potreba.

Radosť zo života, zábava sú pre plnohodnotný život podľa nás kľúčové. Ale nie jedlo. Jedlo nás nerobí šťastnými samé o sebe. Jesť musíme, inak by sme zomreli. Preto je to asi tak zariadené, že nám jedlo chutí, aby sme prežili. A tak, keď mi niekto povie, že telo má ísť zhumpľované do hrobu, vie, že si tak škodí. Každý podľa gusta, takže ak niekto chce, prosím. Čomu však nerozumiem je, ako je potom možné, že títo ľudia si upratujú byty, kupujú si nové oblečenie, chodia v čistých autách, chodia na pravidelné servisné kontroly, dávajú si opravovať auto, vysávač, aby im fungoval. Prečo si neničia, aby naplno žili aj tieto veci, čo ich obklopujú? Prečo nekašlú na kaziace sa auto, veď tam len niečo sem tam buchoce! Prečo hneď utekajú do servisu? Prečo všetko okolo seba chceme mať plne funkčné, ale na našu fyzickú schránku, prepožičanú na tento živoť to neplatí? Inú nedostaneme a nik z nás nevie koľko nešetrného zaobchádzania každá jedna vydrží. Čo ak nie som tá, čo vyhrala genetickú lotériu, že môžem jesť čokoľvek a piť alkoholu koľko chcem a aj tak budem žiť do stovky v plnom zdraví? Ja preto idem na istotu. Lebo áno sú aj takí, čo napriek tomu, ako so sebou zaobchádzajú, žijú dlho. Ako však žijú je otázne. Žijú plnohodnotný život? Vedia sami sa obriadiť? Prípadne športovať? Funguje im hlava na 100%? Nejedia za igelitku liekov na týždeň? Sú šťastní? Majú v životé nejaký zmysel?

Jedlo máme ako drogu. A tak sa snažíme vymyslieť akýkoľvek argument, prečo žiť zdravo je blbosť. Za každú cenu si chceme ospravedlniť tú slaninu, čo sa na nás v chladničke usmieva. Máme s jedlom osobný vzťah a uráža nás, ak nám na neho niekto útočí. Aj ja som bola závislá na jedle, na sladkostiach, na pečive, na syroch… bolo toho skrátka dosť. Tiež som si myslela, že užívať si znamená, že jem čo chcem. Budem vari trpieť celý život? Budem síce zdravá, ale nešťastná, lebo nebudem jesť sladkosti na kilá. Žijem predsa len raz! Až na to, že ani po tej piatej doboške som nidky extra šťastná nadlho nebola. Pár minút po zjedení som bola ako nadrogovaná, kvantum cukru predsa spraví v organizme svoje, ale potom sa to vrátilo do tých starých koľají, kde bolo všetko také šedé. V jedle som zbytočne hľadala náplň života, jednoducho tam nebola.

Nikoho nesúdim, bola som tam, viem aké je to tažké priznať si takúto závislosť a potom sa z nej dostať. A tak keď na mňa vytiahne niekto tieto argumenty, rozumiem im, ale už sa s nimi nestotožňujem. Neverím totiž, že spomedzi toho obrovského množstva zdravých potravín by si ľudia nevedeli vybrať aspoň zopár, čo im chutí. Neverím, že niekto rád chodí k lekárovi po lieky, lebo ho stále niečo bolí. Neverím, že niekto je rád že ráno ledva vstane, nevie zísť po schodoch, dobrovoľne ide na operáciu, lebo mu neslúžia kĺby, alebo mu idú kvôli cukrovke odrezať prsty na nohách. Taký masochista nie je nik. Veď predsa to prvé, čo niekomu želáme na narodeniny, či iný sviatok je zdravie.

Ako trávime bežný deň a čo jeme ako rodina na čisto rastlinnej strave

Nemyslím si, že kvalitný život plný radosti znamená utrpenie. Mne rozhodne nestojí za to kúsok slaniny, aby som sa obrala o aktívny zdravý život až do staroby. Nechcem mať v šestdesiatich rokoch alzheimera. Chcem poznať svojho muža, deti a vnúčence, môcť sa s nimi normálne rozprávať. Chcem chodiť na výlety, športovať, zabávať sa, mať zmysel života. Chcem byť sebestačná, nie závislá na niečej pomoci. To je podľa mňa kvalitný život. A keď niekto povie, že do hrobu treba mať zhumľované telo, znamená to, že roky predtým ako odíde na druhý svet ho už má doriadené, zjavne. Nie je to tak, že je v perfektnom zdraví a potom deň pred odchodom na druhý svet dostane všetky choroby sveta. Väčšinou sú to roky sťažovania sa na bolesti, obmedzení, chodenia k lekárom, zisťovania diagnóz a podobne. Nie, jednoducho neverím, že plnohodnotný život je ak niekto trpí kvôli bolesti. Viem, že každému to trvá inak, niekto svoju drogu-jedlo nepustí nikdy a radšej bude trpieť. Takému človeku silno držím palce a želám nech aj napriek svojmu nezdravému životnému štýlu má čo najmenej utrpenia, čo žiaľ v dnešnej dobe je rarita. Naše organizmy jednoducho taký nápor nezdravého jedla, sedavého spôsobu života, stresu, alkoholu, cigariet, nespavosti dlho nezvládajú a naše dokonalé mašinky pri narodení sa nám až príliš skoro začnú kaziť. A kto nemá zdravie, zo života nemá veľa radosti. Ak nás pri každom kroku, či nejakom pohybe niečo bolí, nie je to plnohodnotné užívanie si života, lebo to jednoducho nie je možné.

Myslíme si, že dôležitejšie ako si vedome humpľovať telo je užívať si každý moment, žiť tu a teraz, lebo je to to jediné čo máme. Snažíme sa využiť každý deň naplno, mať zmysel života, robiť to čo nás teší, tráviť čas s tými, čo nás inšpirujú, zabávať sa. Jedlo prichádza potom, musí toto všetko podporovať, aby sme si tieto pre nás dôležité body vedeli plniť. Jedlo nie je pre nás životnou náplňou, ale prostriedkom. Jeme radi, varíme tak, aby nám chutilo, nie je to o neustálom presviedčaní sa, že síce je to hnusné, ale za to zdravé. V žiadnom prípade! Nám to chutí, my sa po našich raňajkách oblizujeme a chválime jeden druhého, ako výborne navaril!

My sme to zmenili už dávnejšie, hoci pred rokmi sme si mysleli presne to isté. Preto nikoho neodsudzujeme, len sa snažíme ukázať ostatným, že to ide aj inak. Ja som si toto zvážila pred 13 rokmi a prešla som na čisto rastlinnú stravu. Peťo vyšiel z domu, kde boli rezne každú nedeľu. Už 10 rokov sa však u nás doma stravuje ako ja a pred 3 rokmi sa už na 100% pridal tiež. Každému to trvá inak. Iná cesta ako si užívať život naplno žiaľ (alebo našťastie??) ako cez zdravý životný štýl nie je. Neexistuje zázračná pilulka, ktorá by nás zbavila chorôb a prinavrátila nám zdravie, ktoré si ničíme jedlom. Výskumy potvdzujú, že drvivá väčšina chorôb nie sú genetické, či neprichádzajú s vekom, ale prichádzajú s tým, čo si roky denno denne dávame do úst. Je taká zmena jednoduchá? Nie, nie je. Je to makačka na každý deň pre niekoho, kto sa do toho pustí. Po čase je z toho to návyk a potom to ide už samo od seba. Skrátka neveríme, že do hrobu máme ísť zhumľovaní, keď nemusíme.

 

Strukoviny jeme na kilá, je potom u nás doma aj veterno?

Mrkvová polievka s kapustou a karfiolom

Každý deň jeme strukoviny. Striedame rôzne druhy ako fazuľu, cícer, bôb, hrach, šošovicu. Kedže aj vrámci jedného druhu je viacero odrôd, je to celkom pestrá škála potravín. Strukoviny sú výborným zdrojom živín, pre deti celkom podstatné, kedže obsahujú veľké mnôžstvo bielkovín, ktoré potrebujú k rastu. Majú výbornú vlastnosť, že strážia hľadinu krvného cukru hodiny po zjedení, dokonca aj na ďalší deň. Obsahujú fytáty, vlákninu, čo výrazne pomáhajú pri znížení rizika infarktu, či rakoviny hrubého čreva.

Navyše výborne chutia, zasýtia a dajú sa pripraviť na veľa spôsobov, skrátka u nás večer čo večer namáčam niečo pred spaním. Je to u nás celkom obľúbená potravina. Bôb u nás hlavne čerstvý v sezóne jeme len tak uvarený. Milujeme maslovú bielu či farebnú fazuľu. Najčastejšie ich dávame do zeleninovej polievky, každému takú riadnu drevorubačskú porciu, nie zopár zrniek, ale takých pár kopcových polievkových lyžíc. Robíme zo strukoviny omáčky, alebo ich jeme ako prílohu do šalátu. Ako je to potom u nás s flatulenciou (nadbytočnými vetrami), ktorých sa tak každý obáva? Odpaľujeme sa tu jedna radosť?

Kdeže! Ani náhodou! Veď by sme potom nemohli chodiť medzi ľudí, a my sme teda celkom spoločenskí. Jedla som strukovinu aj počas mojich 3 tehotenstiev, nebolelo ma z toho ani brucho, ani deti v bruchu sa nevrteli. Jedla som strukovinu aj keď sa nám narodili deti, žiadne vylúčenie akejkoľvek strukoviny, či iných akože nafukujúcich potravín ako kapusta, karfiol, či kyslá kapusta a podobne. Nikoho nikdy nebolelo bruško, nik sa nezvýjal od bolesti, lebo ono to priamo s tým čo zjeme pár hodín pred dojčením nesúvisí. O kolikách som písala tu. Keď podrástli a začali jesť tuhú stravu, hneď ako chceli, jedli aj strukoviny, samozrejme. Čakali sme, kým budú mať zuby a už prežúvali o stošesť. Ako je to teda možné, že keď pojeme toľko strukovín, či iných nafukujúcich potravín, nestrieľame tu jedna radosť?

Najväčší zdroj flatulencie (prdenia) je kvasenie v čreve nestrávených cukrov. Mliečne produkty sú hlavným dôvodom nadmernej flatulencie, kvôli slabému tráveniu mliečneho curku. Kedže po odstavení príroda nepočítala, že budeme cucať mlieko iného druhu (lebo to nemá logiku a nepotrebujeme to), tak postupne strácame enzým laktázu, ktorý štiepi mliečny cukor (laktózu) a nevieme ho riadne stráviť. Píše o tom aj náš obľúbený doktor Micheal Greger. Pacienti s obrovskými problémami tohto typu, ktorí sa úplne vzdali mliečných produktov už ďalej netrápil tento nepríjemný problém s plynmi. Píšem tu o nadmernom uvoľňovaní plynov. Kedže sme všetci na rastlinnej strave, nemáme fazuľovú s párkom, či krémovú šošovicovú polievku. Jeme rastlinné potraviny a tak nám nemá čo v žalúdku kvasiť a vytvárať plyny, napriek tomu, že v polievke zjeme bežne 100-200g strukovín. Strukoviny nie sú problém. Problém je to, čo jeme s nimi a či sa prejedáme. Je pravda, že ich večer pred varením namáčame a potom vodu zlejeme. Robíme to hlavne kvôli úspore v čase. Varia sa podstatne kratšie. Ak náhodou zabudnem večer namočiť strukovinu a hneď ju varím, ani tak nemáme problém s plynmi a to nevylievam vodu, ako sa varí, lebo nemám na to vyhradený čas, a nepripadá mi, že to by bolo to, čo tie plyny spôsobuje. Takže pes bude zakopaný niekde inde. Roky rokúce to máme na sebe otestované. Každému, kto vidí, koľko strukoviny pojeme a krúti nad nami hlavou, že večer by nechcel pri nás spať, hovoríme, že my ani nikoho na spanie ku nám nehľadáme, haha. A potom povieme, že by sme ho ani nevyplašili, lebo je u nás aj popri esenciálnych olejoch, ktoré dávame do difúzera na noc celkom voňavo.

Ak chcete vedieť ako sa u nás stravujeme, na stránke máme kopec receptov, prípadne máme online kurz, kde vám poradíme ako zdravo a chutne variť, 21-dňová zmena, kde počas 21 dní vám poskytujeme recepty na raňajky, obedy, večere a dezerty, ktoré sú výživou pre telo, nie záťažou. Zároveň sú však veľmi chutné a dobre vyzerajú. Spolu tú nájdete 105 receptov, ktoré môžete dokola striedať. Tento kurz je nabitý informáciami, čo je škodlivé a prečo, všetko vedecky podložené, podrobne a zároveň zrozumiteľne vysvetlené.

Strukoviny jeme na kilá, je potom u nás doma aj veterno?

 

Pečené čučoriedkové palacinky s kokosom

Pečené čučoriedkové palacinky s kokosom

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

U nás máme palacinky, či lievance každý deň. Deti ich milujú a my s Peťom tiež. Máme ich na raňajky, niekedy ako večeru, inokedy ako dezert. No tieto pečené palacinky v rúre majú jednu obrovskú výhodu. Ušetria mi postávanie pri sporáku. I keď nedá sa povedať, že by som postávala so založenými rukami. Buď v jednej ruke držím knihu a čítam si, alebo cvičím. Keď však šupnem dva plechy do rúry, tak mám polhodinu voľno a môžem robiť nejakú súvislú činnosť, čo nie je na škodu. V recepte je aj prášok na pečenie, ale pri poslednom pokuse som ho tam nedala a nik z nás v tom nevidel rozdiel, takže ho môžete pokojne vynechať. U nás má Ondrejko rád všetko čokoládové a tak väčšinou robím polovicu plechu jemu s karobom a semienkami. Tak vlastne máme dva koláče, čo chutia inak a pritom rozdiel je veľmi malý.

Prísady: 

Počet kusov: 1 plech , čas prípravy: 7 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 1 1/2 šálky polohrubej celozrnnej múky
  • 1/3 šálky strúhaného kokosu
  • 1 čl prášku na pečenie (nemusí byť)
  • 1 1/4 šálky sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka, mandľového, ovseného)
  • 3 pl mletého ľanu s 9 pl vody
  • 1/4 šálky datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
  • 1 šálka čučoriedok (čerstvé alebo mrazené)
  • štipka soli

Postup:

Rúru na pečenie zapneme na 180 stupňov. Potom pomelieme ľan najemno napríklad v kávovom mlynčeku. V malej miske zmiešame ľan s 9 polievkovými lyžicami vody a odložíme nabok. Potom pomelieme strúhaný kokos na múku a zmiešame vo veľkej mise s ostatnými suchými prísadami, múkou, a práškom na pečenie. Premiešame a potom pridáme ostatné prísady okrem čučoriedok. Keď máme peknú kompaktnú hmotu, vylejeme cesto na plech na papier na pečenie a posypeme čučoriedkami. Dáme piecť na 20-25 minút. Nie je to koláč, ktorý narastie, preto ten názov. Tieto palacninkové kocky sú však mäkké, ale zároveň aj tenké. Ak máte radšej sladšie, pridajte ešte viac datľového sirupu.

Tip:

Ak nemáte poruke čučoriedky, akékoľvek drobné bobuľové ovocie (ríbezle, muchovník, brusnice) bude parádne chutiť. Ak máte radi banány, namiesto tekutého sladidla môžete použiť 2 banány a potom prípadne dosladiť, ak potrebujete.

Ak máte chuť na zmenu, pridajte karob a slnečnicové semienka a máte úplne iný koláčik.

Ovsené sušienky s ľanom a hrozienkami

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Minimálne dvakrát do týždňa chystám niečo sladké, niekedy pečené, niekedy len chladené, podľa toho načo deti majú chuť.  Aby sme stále nemali to isté, skúšame rôzne koláče, cookiesky, torty. Sušienky sme však tuším ešte nemali. Základný recept na tieto sušienky sme dostali od našich kamarátov. V základnom recepte bol olej a tak som rozmýšľala čím ho nahradiť, aby to bolo aspoň také chutné, ako sme ich jedli na návšteve. Namiesto oleja často používam v receptoch jablko.  Vôbec ho necítiť, je to fajn hmota. Prvýkrát som dala len jablko rozmixované s vodou a nebolo to bohviečo. Navyše som ich spravila veľmi hrubé. Zjesť sa síce zjedli, ale nebolo to ono. Tentokrát som namiesto vody dala orechové maslo, boli tenučké a to už bola iná káva. Presne tak som si ich predstavovala.  Takže poďme na to!

Prísady: 

Počet kusov: 20-30 , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 130g ovsených vločiek
  • 70g špaldovej hladkej celozrnnej múky
  • 2 pl tekutého sladidla (datľová pasta, agáve, javorový sirup, med)
  • 2 pl kokosového cukru
  • 70g hrozienok
  • 50g ľanu
  • 1/2 čl mletej škorice
  • štipka kardamonu
  • štipka soli
  • 1 väčšie rozmixované jablko na krém
  • 1 pl orechového masla (dala som tahini)

Postup:

Nachystáme si najprv jablko. Ponorným mixérom napríklad ho rozmixujeme na krém s orechovým maslom a tekutým sladidlom. Ak máte poruke výživu, aj to sa dá použiť. Na váhu je to okolo 100g výživy. Najprv zmiešame suché prísady, premiešame a potom pridáme zmixovanú zmes. Poriadne premiešame. Naberieme jednu polievkovú lyžicu a dáme na plech na papier na pečenie.  Lyžičkou, alebou čistými rukami roztlačíme do tvaru sušienky. Veľké môžu byť podľa želania, hrubé ideálne okolo pol centimetra, možno menej, sú potom chrumkavejšie a chutnejšie. Z tohto množstva vyjdú sušienky tak na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov okolo 15-18 minút. Potom pretočíme, necháme ešte 5 minút piecťa vyberieme z rúry. Kedže sú také tenké, môže sa stať, že budú upečené aj skôr, záleží od rúry na pečenie. Ak sa začnú na krajoch pripaľovať, rýchlo vyberáme. Necháme vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.

Tip:

Namiesto jablka môžete dať banán, hrušku, slivky, marhule ak už je sezóna. Peťo si na ne dal dokonca džem, či orechové maslo, ale to už bola riadna kalorická bomba.

Našich pár základných pravidiel, ktoré dodržiavame každý deň

Každý deň je príležitosť začať od znovu, niečo zmeniť, niečo vylepšiť, niekam sa posunúť. Nie je síce každý deň nedeľa a aj my máme niekedy lepšie a niekedy nie až také produktívne dni. Môže byť akýkoľvek deň, ale máme našich 6 bodov, ktoré každý deň dodržiavame. Sú súčasťou nášho denného rytmu, programu, jednoducho týchto 6 oblastí je súčasťou nášho života. Dodržiavam ich či sa mi chce, či nechce. Pre nás je zdravie jedna z najdôležitejších vecí v živote, bez neho sme celkom stratení a nemôžeme žiť naplno, ale len prežívame. Ako tak čítam vedeckú literatúru, dala som dokopy, aké oblasti vplývajú na zdravie, ktoré viem zmeniť ja.

Ktoré to teda sú?

Čerstvý vzduch

1. Kyslík

Vzduch obsahuje okolo 20% kyslíka. Každá bunka potrebuje na dýchanie kyslík. Bez kyslíku vydržíme okolo 3 minút a tak si môžeme domyslieť aké je to pre nás nevyhnutné dýchať čerstvý vzduch. Môžeme si doma často vetrať, ale byť vonku je niečo iné, vonku je stále čerstvý vzduch. Vonku navyše prijímame slnečné žiarenie, bez ktorého sa nám ťažko žije zdravo a šťastne. Príroda má svoje čaro a podľa mňa pôsobí blahodarne aj na psychiku. Aj keď je pod mrakom, vonku je niekoľko násobne viac svetla ako vnútri. Slnečné žiarenie potrebujeme pre rôznorodé funkcie nášho organizmu (napríklad spánok, imunitu). Aj preto sme sa odsťahovali z Bratislavy na dedinu, aby sme mohli mať záhradu, kde môžeme byť od rána do večera na čerstvom vzduchu. Aj keď vonku leje, sneží, či fúka ideme sa vyvetrať.

2. Voda

„Nie ste chorí, ste smädní.“ To je nadpis jednej zaujímavej knihy od doktora Batmanghelidja. O vode sme si tiež už čo to načítali a zistili sme, že my ľudia sme chronicky dehydrovaní. A tak sme si vybudovali ďalší návyk, aby sme to zmenili. Predtým ako raňajkujeme, vypijeme veľký pohár vody. A cez deň strážim koľko kto vypije. Niekedy aj Peťovi podávam pohár vody, aby nezabudol piť. Sem tam nás ľutujú, že pijeme len čistú vodu, žiadne kofoly, pasterizované džúsy, sirupy. No nám tá voda chutí, viem čo obsahujú sladké nápoje a práve preto ich nepijeme. Aj keď deťom ponúknem osladený čaj, radšej si vyberú vodu. Voda súvisí s tak veľkým množstvom funkcií v tele, každá bunka v našom tele potrebuje vodu na optimálne fungovanie. Keď máme sucho v ústach, neznamená to, že sa máme napiť. Znamená to, že sme mali sme piť oveľa skôr, už sme dehydrovaní. Ak nie je v organizme dostupná voda, mozog, ktorý bez vody neprežije si začne sťahovať voľnú vodu z orgánov. Čo znamená, že keď už cítime smäd, vnútorné orgány sú dávno dehydrované. Telo urobí čokoľvek, aby sme prežili, no neznamená to, že je to pre neho prospešné. V podstate si tak bičujeme organizmus, ktorý po istom čase už nevládze pracovať na 100% a my to pripisujeme veku, civilizačným chorobám a pritom mu vraj stačí tak málo. Na začiatku každej choroby aj tej vážnej je vraj nedostatok vody.

3. Strava

Stravou si buď budujeme zdravie, alebo si ho pomaly ničíme a tak pre mňa je toto rozhodnutie veľmi jednoduché. Žalúdky si plníme jedlom 3-krát za deň, ako si môže niekto myslieť, že na strave nezáleží? Doktori a vedci, ktorí sa venujú strave sa zhodujú, že ak na 90% sa dávame pozor nato čo jeme, tak tých zvyšných 10% telo dokáže spracovať, aj keď to je nejaký prehrešok. Dôležité je to, čo jeme denno denne. Keďže naše deti nepoznajú chleba vo vajci, brumíkov, croissanty, keksy, ani to nevyžadujú. Sú zvyknutí na celistvú rastlinnú stravu a chutí im to. Základom našej stravy je ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny a olejnaté semená. Aj keď naše ovocie a zelenina nie je vždy bez postrekov, riadime sa pravidlom doktora Gregera: „Radšej striekaná zelenina a ovocie, ako žiadne!“ Veľa ľudí argumentuje, koľko má zelenina a ovocie postrekov a pritom si neuvedomujeme, že zvieratá, ktoré idú na bitúnok konzumujú nielen striekané obilie, ale je aj GMO. Navyše zvieratám podávajú antibiotiká, hormóny, čo sa prenáša aj do mäsa, ktoré konzumujeme. Ovocie a zelenina je teda napriek postrekom pre nás rozhodne lepšia voľba.

Nie je to o tom, že trpíme a jeme s odporom zdravé jedlá. Nie! Nám to aj veľmi chutí! Kedysi som milovala syr a pečivo a nevedela som si predstaviť bez neho čo i len jeden deň. Dnes mi syr páchne ako nevypraté ponožky a keď sa pozriem na pečivo, vidím tam etiketu: „Výživová hodnota nula.“ Ako sa nám zmenili chute, slintám keď vidím ovocný pohár, alebo pestrofarebný čerstvý šalát. Pri dukátových buchtičkách, či pečenej kačici sa radšej otočím a pozerám inam, nepriťahuje ma to, skôr naopak. Vybudovali sme si návyk takto jesť a stále vylepšujeme, čo vieme. Sledujeme, čo sa deje v tejto oblasti a prispôsobujeme aj tomu našu stravu. Potrebujete poradiť?

Ak máte chuť sa o tom dozvedieť viac, niečo pre vás máme: 21-dňovú zmenu, online kurz, kde počas 21 dní vám poskytujeme recepty na raňajky, obedy, večere a dezerty, ktoré sú výživou pre telo, nie záťažou. Zároveň sú však veľmi chutné a dobre vyzerajú. Spolu tú nájdete 105 receptov, ktoré môžete dokola striedať. Tento kurz je nabitý informáciami, čo je škodlivé a prečo, všetko vedecky podložené, podrobne a zároveň zrozumiteľne vysvetlené.

  1. Spánok

Asi ste už počuli, že najlepší spánok je do polnoci. Ale kto to ozaj prevedie do praxe? Až keď som si okolo toho naštudovala čo sa deje v organizme, aké hormóny sa kedy vylučujú, že to je čas, kedy sa telo hĺbkovo regeneruje a opravuje, čo treba, až potom som na to začala dávať ozaj pozor. Deťom sme jemne posunuli čas, kedy chodia spať. Predtým to bolo okolo ôsmej, teraz chodia spať okolo siedmej. Ak ich ukladám sama, tak sme v posteli už o pol siedmej. Všetky tri kusy zaspia po prečítaní rozprávky a spia 11 až 12 hodín. Vstávame skôr, okolo piatej či šiestej, cez leto aj skôr, vstávame so svitaním a ideme spať, chcela som napísať so západom slnka, ale v lete to neplatí. V lete zaspávajú za svetla. Sme oddýchnutí, ráno toho vládzeme oveľa viac. Pamätám si, ako som sa kedysi nasilu kotúľala z postele a nechcelo sa mi vstať. Bola by som dala pol kráľovstva za ďalšiu polhodinu spánku. Bez budíka som do školy, či práce nevstala. Vstávala som s jedným otvoreným okom, totálne unavená, vyčerpaná. Prebrala som sa tak o hodinu až dve. Teraz vyskočím z postele ako rybička. Vstávam podstatne skôr ako som kedysi vstávala. Nepotrebujem sa polhodinu preberať, rovno fungujem, chystám raňajky, cvičím, alebo idem behať. Ak sa mi podarí vstať, keď ešte všetci spia, okolo pol štvrtej, tak meditujem, alebo robím dychové cvičenia, alebo pracujem, ak je to súrne. Ten deň je pre mňa zmysluplnejší, viac toho stihnem, lebo som oddýchnutá. Keďže večer deti spia skoro, kým ideme s Peťom spať okolo deviatej, stihneme si aj spolu posedieť a porozprávať sa. Večer už nepracujem, chvíľu si čítam, ale ak nemusím, nepozerám do zariadení ako je mobil, počítač, či televízor. Aj to narúša spánok.

  1. Pohyb

Pri zadýchaní, potení sa organizmus riadne okysličí, je to prospešné nielen pre srdcovo-cievny systém. Budujeme si svaly, pružnejšie telo, vypotíme z tela, čo tam netreba. Niekde som čítala, že v lete sme zdravší, lebo vypotíme časť toxínov. Boli sme stvorení na pohyb. Ak netrénujeme svaly, môže sa stať, že človek zle spadne a vytkne si členok, zlomí nohu, no šanca je oveľa menšia, ak je pohybový aparát pravidelne namáhaný. A tak vedieme deti od detstva k láske k pohybu. Ráno sa spolu naťahujeme, robíme stojky, mostíky, špagáty. Keďže sme aj každý deň vonku, deti sa riadne vybláznia tam. Idú na bicykloch, korčuliach, kolobežkách, skáču na trampolíne alebo sa len tak naháňajú, či lezú po stromoch. Vonku si nájdu hru raz dva. Zlatý klinec programu je momentálne podvečer, kedy sa s nimi Peťo tak blázni, že sú všetci totálne spotení, šťastní a uspávanie trvá 5 minút.

  1. Dobrá nálada

To bola moja veľká výzva. Odkedy si seba pamätám, nebola pozitívne naladená, skôr opak. Všetko ma vytáčalo, mala som v sebe akési napätie a tak bolo všetko naokolo nanič. Jedna nepríjemná udalosť mi dokázala pokaziť celý deň. Áno, celý deň! Nadávala som, ako je to možné, prečo akurát mne, veď jasné, komu inému ak nie mne! Super prístup k životu. Liezla som si na nervy, ale nejak som stále hľadala príčinu mimo mňa. A tak som to pred pár rokmi zmenila. Išlo to veľmi ťažko, ale ja keď si niečo zaumienim tak idem. Ak je mama spokojná a usmiata, je doma pohoda. Ak nie, je doma napätie. Bola to pre mňa nevyhnutná zmena. A tak ma dnes už nevytočí nejaká nemilá skúsenosť. Možno to okomentujem, ale to je všetko. Je pravda, že odkedy som zmenila uhoľ pohľadu, akoby som tých nepríjemných skúseností mala oveľa menej. Dôležité je to, že máme doma pohodu a dobrú náladu. Stres v tele spúšťa fyzické reakcie, vyplavuje stresové hormóny, ktoré zdraviu vôbec neprospievajú. Psychika hrá veľmi dôležitú úlohu v našom živote a preto je veľmi dôležité, či v živote máme naplnenie a sme ozaj v hĺbke duše šťastní.

Nemáme to nikde napísané, ale okolo týchto šiestich oblastí si vieme spraviť aj program, aby nám to spolu pekne zapadlo. Možno sa to zdá na prvý pohľad veľa na čo treba cez deň myslieť. Tiež nás nezaťažuje, že cez deň ideme šesťkrát na malú, jedenkrát na veľkú, trikrát jeme. Možno nám chvíľu zabralo, kým sme si ich vštepili, no teraz je to niečo na čo už nemusíme veľmi myslieť, robíme to automaticky.

Chlieb z ovesných vločiek a semienok, bez múky a kvasníc

Chlieb z ovesných vločiek a semienok, bez múky a kvasníc

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Chlieb a pečivo sme už nejaký čas vypustili s nášho každodenného života. Je to pre nás niečo na občasnú konzumáciu, niečo ako dezert. Veľmi zriedka sa stane, že raňajkujeme alebo večeriame pečivo s nátierkou. Kedysi sme si to nevedeli predstaviť, pečivo bol základ pri nákupe potravín. No sem tam si ho predsa len dáme. Nedávno mi kamarátka dala recept na tento chlieb, bez múky, bez kvasníc. Chutí dobre? Že vraj áno. Trochu som upravila recept a vznikol z toho tento chlieb a chutí fakt výborne. Prvýkrát sme ho jedli k segedínskemu gulášu. Vtedy sa trochu drobil a tak som ešte pridala pomletý ľan s vodou a už sa krájal jedna radosť. Tým, že tam nejdú kvasnice, za hodinu máte upečenený chlieb a rovno môžete večerať, či raňajkovať. Dobrú chuť!

Prísady: 

Počet porcií: 12, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 40-45 minút

  • 200 g ovsených vločiek
  • 5 pl pomletého ľanu na múku s 200 ml vody
  • 100g slnečnicových semienok
  • 50g tekvicových semienk
  • 1 pl čierneho sezamu
  • 1 pl datľovej pasty (alebo iného tekutého sladidla)
  • 250 ml rastlinnej smotany (ak nemáte pozrite tip)
  • 1 čl čiernej soli
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • 1/2 čl kurkumy (nemusí byť)

Postup:

V mlynčeku na kávu pomelieme ľan na múku a zmiešame s 200 ml vody. Zapneme rúru na 170 stupňov. Vo väščej miske zmiešame suché prísady (vločky, slnečnicu, tekvicu, sezam, soľ, kypriaci prášok a kurkumu). Premiešame, pridáme smotanu a ľan zmiešaný s vodou. Do formy 20×10 cm dáme papier na pečenie a vylejeme zmes. Do vyhriatej rúry dáme piecť na 170 stupňov 40 až 45 minút.

Tip:

Ak nemáte rastlinnú smotanu, môžete dať 245ml rastlinného mlieka  a k tomu 5 ml rastlinného oleja. Ak nemáte všetky druhy semienok, zameňte ich za tie, čo máte poruke, alebo dajte viac ovsených vločiek.

Torta s domácimi piškótami, vanilkovým pudingom a banánmi

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete, ak sa chcete stravovať zdravšie a neviete ako na to. Nájdete tu návody, ako sa nachystať, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o kuchyni, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Už dlhšie deti slintajú, keď na nejakej oslave vidia piškótovú tortu. Nikde však neviem zohnať piškóty, kde sa mi bude páčiť zloženie. Buď je tam kokosový alebo palmový olej a tie u nás neprejdú. A tak mi kamoška vnukla nápad upiecť si ich doma. Recept som trochu upravila, vyhodila som odťial cukor, nahradila som ich datľovým sirupom a olej som zredukovala na minimum. Na nedeľu som chcela pre návštevu urobiť túto tortu. Piškóty sme otestovali deň predtým a všetky zmizli behom pár minút, tak som vedela, že ak chcem robiť tortu, musím ich napiecť viac. Tu je množstvo len na tortu. U nás som to neriskovala a spravila som dvojnásobné množstvo. A dobre dom spravila! Bolo ich len tak-tak, opäť šli na dračku. Tie piškóty vyšli fakt famózne. V torte sa napili, teda len 4 hodiny, potom prišla návšteva a spucovali sme ju celú. Prečo ma nenapadlo doteraz skúsiť doma upiecť piškóty? Netuším. Asi som si myslela, že je to príliš komplikované. A nie je, navyše to ide aj bez cukru, bez vajec a ešte ako dobre! Vyskúšajte, odporúčame.

Torta s domácimi piškótami, vanilkovým pudingom a banánmi

Prísady: 

Počet porcií: 12, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 10-15 minút, čas tuhnutia: 4 hodiny (alebo cez noc)

Prísady na piškóty:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 5 pl tapiokového škrobu (alebo kukuričného)
  • 200 ml prírodnej perlivej vody (dala som ľubovnianku)
  • 100g datľového sirupu
  • 2 pl slnečnicového oleja
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • štipka kurkumy

Ďalšie prísady na tortu:

  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 1/2 litra rastlinného mlieka (použila som sójové)
  • agáve/datľový sirup na dosladenie
  • 1 pl arowrootu (alebo agar-agar)
  • 1 banán
  • karob na posypanie

Postup:

Piškóty:

Zapneme rúru na 175 stupňov. Vo väčšej nádobe zmiešame suché prísady na piškóty, potom pridáme ostatné a poriadne premiešame až máme krásnu tekutú kompaktnú hmotu. Na plech dáme papier na pečenie a lyžičkou naberáme a dáme na plech. Takto postupne minieme celú hmotu, je to množstvo asi na 2 plechy. Dáme piecť na 10-15 minút. Keď ich vyberieme z rúry, necháme ich vychladnúť.

Torta:

Medzitým si nachystáme puding. V hrnci zohrejeme mlieko. V malom pohári zmiešame puding a arowroot s pár lyžicami studeného mlieka, či vody. Keď mlieko v hrnci vrie vylejeme pohár s pudingom a arowrootom a za stáleho mliešania varíme tak 2-3 minúty, kým zhustne. Vypneme a dosladíme. Nakrájame banán na pásiky a ideme na to. Na spodok tortovej formy (použila som priemer 16 cm) dáme papier na pečenie a začneme vrstviť. Najprv dáme piškóty, potom puding, naukladáme banán, potom opäť piškóty a na záver puding. Posypeme karobom a dáme do chladničky stuhnúť. Ideálne je cez noc, lepšie sa potom krája.

Tip:

Marhuľový, či jahodový džem by sa tam určite hodil na osvieženie, no nemali sme doma. Takisto jahody, maliny, či čučoriedky si tam viem veľmi dobre predstaviť, ale kedže nie je ešte sezóna, tak nám neostáva nič iného len čakať. Možno mrazené vyskúšam nabudúce, asi najlepšie však chutia čerstvé.