;

Pečené kváskové buchty plnené slivkovým džemom

Ak ide Peťo hladný do obchodu, je to hotová pohroma. Lebo donesie aj to, čo by sme si za bežných okolností nekúpili. A takto nám priniesol buchty. Boli čisto rastlinné, ale biela múka a kopec cukru. Keď ich kúpil aj druhý raz, tak som už protestovala. No a keď hladný sníval o buchtách tretíkrát, povedala som, že ich spravím ja. Nemám rada postávanie v kuchyni dve hodiny kvôli jednému jedlu. Takže tohto som s trochu obávala, že to bude piplačka až až. Pamätala som si totiž z detstva, ako nám babka piekla buchty a bola zavretá v kuchyni celú večnosť. Otázka je, koľko to bolo naozaj, lebo deti majú trochu iný pojem o čase, že :). Každopádne na moje milé prekvapenie, aj s dvomi pomocníkmi, to bolo celkom šup šup. Treba len zopár prísad, zvyčajne ich máme doma, ako múku, kvások, rastlinné mlieko, xylitol a olej. Zjavne je to veľmi jednoduché, lebo rovno na prvýkrát boli eňo ňuňo. Žiadny recept pre pokročilé gazdinky, ale pokojne aj pre začiatočníkov. Každopádne všetci chválili, dokonca im chutili viac ako z obchodu. Tým chcem povedať, že neoľutujete.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 15 buchiet , čas prípravy: 30 minút (plus 12+4 hodiny kvasenia), čas pečenia: 30 minút

Rozkvas:

  • 2 pl ražného kvásku
  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 pl kokosového cukru
  • 120 ml rastlinného mlieka

Cesto:

  • 350g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 80 brezového cukru (xylitolu)
  • 250-300ml rastlinného mlieka (sójového)
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 najemno nastrúhané jablko bez šupky
  • slivkový džem (300g)

Postup:

Najprv si nachystáme rozkvas. Vrelo odporúčam ho chystať večer, potrebujeme aby kvasil 12 hodín. Zvyčajne chystám rozkvas okolo 19 večer a ráno o 7 miesim cesto. Potom to už kvasí len 2 a 2 hodiny a ide sa piecť.

Rozkvas urobíme tak, že zmiešame všetky prísady spolu a poriadne premiešame. Prikryjeme utierkou, či pokrievkou a necháme na linke kvasiť tých 10-12 hodín. Čím dlhšie tým lepšie. Rokvas zdvojnásobí objem. Nezabudneme potom prikŕmiť kvások a odložiť do chladničky. Tretinu práce máme za sebou, juchúúúú.

Po tých 12 hodínách zamiesime cesto. Ja ho zvyknem miesiť ráno, aby sa piekli okolo obeda. Ak by som ich piekla večer, je dosť možné, že by sme sa s Peťom večer napchali do prasknutia a potom by sa mi veľmi ťažko šlo spať.

K rozkvasu pridáme múku, brezový cukur (alebo kokosový), olej, postrúhané jablko a postupne prilievame rastlinné mlieko. Cesto by sa malo odlepovať od stien misy. Miesim tak maximálne 5 minút, aj to možno machrujem. Necháme opäť kvasiť pod pokrievkou, či utierkou 2 hodiny. Cesto nám opäť o niečo narastie.

Potom už ide posledná fáza. Vyvaľkáme cesto s hrúbkou 1cm. Nakrájame na štvorce okolo 6×6 cm. Podľa toho, aké chceme veľké buchty. Ak menšie, tak krájame na menšie štvorce. Tých 6 cm je na také väčšie buchty, ako sú tu na fotkách. Do každého štvorva dáme do stredu 1 polievkovú lyžicu tuhého slivkového džemu. Potom diagonálne rohy spojíme, poriadne polepíme, aby džem nevytiehol pri pečení. Ešte v ruke pogúľame a položíme do vymastenej misy a papierom na pečenie. Takto minieme všetky štvorce a na záver ich potrieme jemne trochou oleja. Tak sa nezlepia. Opäť prikryjeme utierkou a necháme dvasiť ďalšie 2 hodiny.

Buchty opäť o niečo narastú.

Potom vložíme misu s buchtami bez utierky do teplej rúry a necháme na 180 stupňoch piect 30 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pustíme sa do toho! Dobrú chuť!

Tip:

Minule som vynechala kvasenie cesta a nechala som kvasiť až buchty 3 hodiny. Ušetrila som tak hodinu kvasenia. Vykvasili pekne, ale zdá sa mi, že o niečo boli vykvasené lepšie, keď som nechala kvasiť aj cesto, nielen buchty. Každopádne, je to urýchlenie. Takisto môžete dochutiť buchty tak, že pridáte do cesta vanilku, či mletú škoricu.

Nevychovávam ťa, len chcem, aby si bol lepší! Ozaj?

Nevychovávam ťa, len chcem, aby si bol lepší! Ozaj?

Všetci sme rovnakí, sme predsa ľudia. Ozaj? Jasné! Blbosť na entú. Každý sme iný. Dlhé roky som chcela Peťa prerobiť podľa mojich predstáv. Vtedy som to samozrejme takto nevnímala. Myslela som si, že ho motivujem, že mu pomáham, aby robil rovnaké veci ako ja. Lebo mám to predsa naštudované, tak to viem lepšie.

Ja mám vrtulu v zadku, nebuď lenivý. Ja sa takto stravujem, pridaj sa ku mne. Ja športujem, poď aj ty. Fajčenie a alkohol sú škodlivé, prestaň s tým. Keď ma niečo hnevá, tak meliem a meliem a analyzujem spredu zozadu a prečo to nerobíš aj ty? Prečo si potichu…. Myslela som si, že mám patent na všetko. A on držal. Dnes za to Peťa úprimne obdivujem, lebo ja by som sa asi pri takej fuchtle zbalila a utiekla. A to som ja kritiku veľmi ťažko zvládala! Prečo som potom robila toto ja jemu? Jednoducho, lebo ja som si myslela, že ja ho motivujem, ale že ostatní ma kritizujú. A nemajú dôvod, lebo ja to robím najlepšie ako viem. Peťo mi nikdy nič nepovedal na to, že som tučná. A teda mohol! Posúdte sami :).

Dokonca som si mysela, že som lepšia ako ostatní, lebo to robím inak. Nie inak, inak, ale inak na vyššej úrovni.
Myslela som si, že ja to robím najlepšie a teda chcem, aby sa aj Peťo niekam posunul. Keď to takto po sebe čítam, krútim nad sebou hlavou. Ozaj? Ozaj. Čím som sa pasovala za lepšiu, že som ho takto chcela dirigovať? Peťo sa našťastie nikdy nedal, i keď čo sa týka tej stravy, tak je rád, že sa po toľkých rokoch pridal. No nebolo to preto, že som do neho hustila ešte viac, že rastlinná strava je to naj. Bolo to potom, ako som s tým prestala. Neviem kedy sa to vo mne takto zlomilo, či to bolo nejaké postupné uvedomenie sa, že som od toho upustila. Pamätám si, že som bola na konci tretieho tehotenstva, cítila som sa ako veľryba a mala som sama so sebou dosť starostí. Okrem toho dve deti doma, domácnosť, práca atď…Jedného dňa som to tak analyzovala a ako som fučala s tým bruchom, povedala som si, že mám čo robiť sama so sebou, svojimi myšlienkami, pracovaním na sebe. Načo míňat energiu na vychovávanie ďalšieho dospelého človeka? Nech si robí, čo chce. Je to jeho život. Úplne bude stačiť, keď ho budem rešpektovať. On ma rešpektuje od začiatku. Nikdy nemal potrebu ma meniť. Myslela som si, že mu na mne nezálelží, inak by to tiež robil. Až pri plánovaných domácich pôrodoch som pochopila, že to nie je nevšímavosť. On mi veril, že sa rozhodnem najlepšie ako viem a bude ma v tom nielen rešpektovať, ale podporovať. Fúha, v tomto sa mám od neho čo učiť. Trvalo mi pekných 10 rokov, kým mi to trklo! Dobré, čo?

Život je zmena na Lestivale

A odvtedy si to nejak uvedomujem viac a viac. Veľmi mi k tomu pomohli aj deti. Oni sa jednoducho len tak nedajú. Hlavne Jarka, naša víla. Ona je rebel ako Peťo a má vo veciach jasno. Keď niečo nechce robiť po mojom, nepohne s ňou nič. Kedysi by som to zaškatulkovala, že je tvrdohlavá ako baran. Dnes to obdivujem, lebo si stojí za svojím rozhodnutím. Naučila som sa, ich nechať, nech si vymyslia systém sami. Keď potrebujú pomôcť, vtedy ich navediem. Postupne mi takto moja rodina dala najavo, nech sa na to vychovávanie, mudrovanie vybodnem. Nech si tu spolu slobodne nažívame a v pokoji. Už lepšie chápem, že každý máme iný pohľad na veci, či inak vnímame tento svet. Môj je len môj pohľad. Nikoho iného. Nemôžem a už konečne ani nechcem nútiť nikoho, aby to videl cez moju optiku.

Neznamená to, že sa s Peťom neinšpirujeme, alebo si nepovieme svoj názor. Alebo že sme potichu, keď so sebou nesúhlasíme. Jasné, že nie. Rozprávame sa až až. Chceme rásť a partner, ktorý nám v tom pomáha je presne to, čo potrebujeme. Nechcem, aby ma niekto nosil na piedestáli a rozprával mi aká som úžasná. To ma nikam neposunie. Už neberiem kritiku ako niečo urážlivé, ale ako konštruktívnu debatu. Chceme na sebe makať a častokrát ten druhý má odstup a vie to lepšie zhodnotiť. Ale už to nie je dirigovanie, rozkazovanie, buzerácia a podobne. Je to inšpirácia. Robíme nové veci spoločne. Alebo si radíme, ak ten druhý chce, niekedy sa zo srandy šťucháme. Peťa napríklad motivujem, aby vyskúšal ľadovú vodu tak, že sama do nej idem. Raz som sa ho spýtala, či sa pridá a že zatiaľ nie. Napriek tomu, že viem, aké to má zdravotné a psychické benefity, neopakujem mu to stále dokola. Keď bude chcieť, pridá sa. A keď nebude chcieť, nepridá sa. A je to v poriadku, je to jeho život.

Prečo som sa vrátila k otužovaniu

Už viem, že nemám patent na všetko. Lebo nemám. Život mi pekne ukázal, že nemám. A ukazoval mi to dovtedy, kým som to ozaj nepochopila a nezmenila svoj postoj. Čo je fajn pre mňa, nemusí byť pre druhého. Nepretláčam nasilu svoje životné pravdy, životný štýl a podobne. Nezačínam debatu s rodinou stravujúcou sa rezňami a klobásou o škodlivosti živočíšnej stravy. Ja som tiež jedla mäso a nikto by sa za ten svet nepresvedčil, aby som s tým skončila. Sama som na to musela prísť. Toto je moja cesta. Ich cesta nie je mojou a tak sa im do nej nepletiem.  Tak sa mi uľavilo. Toľko zbytočných emócií, myšlienok a analýz mi už konečne nezamestnáva hlavu! Prestala som odsudzovať, vychovávať, poúčať, začala som rešpektovať. Pre mňa veľký úspech. Sem tam mám ešte také pozostatky, ale to už ma Peťo jednou vetou vie uzemniť a otočíme to na srandu. Už viem, že sme každý iný a je to tak dobre. Lebo tak sa od seba okukávame, inšpirujeme sa a zoberieme si to, čo nám je blízke, alebo naopak vidíme, čo nechceme.

Lahodný krém nasladko z batatu a ďalších troch prísad

Máme radi sladké. Ja teda mám sladké veľmi rada, ak raňajkujem, mám sladké raňajky. A na 90% sladkú večeru. Keďže klasické sladkosti som vypustila už dávno z repertoáru toho, čo jem, tak stále vymýšľam iné možné kombinácie, čo chutia sladko, lahodne a uspokoja moje chuťové receptory. A nie sú plné tuku, múky a podobne. Toto je môj najnovší favorit. Základom je uvarený sladký zemiak zmixovaný na krém s datľovým sirupom, karobom, rastlinným mliekom a trochou tahini. Počkať, batat nasladko??? Ozaj? Áno, ozaj. Tiež som prvýkrát na to pozerala, ale…. Už ste určite počuli a o brownies z fazule, sladkého krému z avokáda. :) Toto je niečo podobné. Keď ochutnáte, ani netušíte, že to je sladký zemiak, lebo tie tri prísady urobia z toho zázrak. Sladký zemiak nie je taký výrazný ako napríklad tekvica. Z tej som to neskúšala, tá má príliš výraznú chuť sama o sebe. Možno vyskúšam aj z maslovej tekvice, potom podám hlásenie. Každopádne tento batať je na to ideálny. Zvládne to aj ponorný mixér, ale vysokovýkonný mixér je o level vyššie. To je ozaj lahodný krém. Čiže ak máte riadny mixér, určite odporúčam použiť radšej ten. Namiesto karobu môžete použiť kakaový prášok, ak vám viac chutí. Sladký zemiak je uvarený domäkka do 7 minút, stačí ošúpať a nakrájať na menšie kusy, nech sa týchlejšie uvarí. Čiže celkový čas na túto mega mňamku je veľmi krátky a zážitok taký dobrý :)

Lahodný karobový krém nasladko z batatu a troch prísad

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 2-4 , čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 7 minút

  • 1 veľký sladký zemiak
  • 1/2 – 3/4 šálky rastlinného mlieka
  • 3 pl datľový sirup (alebo iné tekuté sladidlo)
  • 2 čl karobu (alebo kakaový prášok)
  • 1/4 čl mletej škorice
  • 1 pl chia semienok (nemusí byť)

Postup:

V menšom hrnci dáme zovrieť vodu. Medzitým ošúpeme sladký zemiak, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Keď je zemiak úplne mäkký, vyberieme ho. Preložíme do mixéra a pridáme všetky ostatné suroviny. Mlieko prilievame postupne, podľa toho, aký hustý si želáte krém. Ak chcete tuhší krém, odporúčam na záver vmiešať polievkovú lyžicu chia semienok a nechať hodinu postáť.

Tip:

Namiesto rastlinného mlieka môžete použiť rastlinnú smotanu, alebo aj vodu. Podľa toho čo máte poruke. Tahini môžete zameniť za akékoľvek iné orechové maslo. Alebo aj vynechať. Tým, že ho u nás jeme takmer denne, niekedy dám tahini, niekedy nie. S orechovým maslom je to také orechovejšie.

Neradi o tom hovoríme, a pritom by to mala byť denná potreba.

Neradi o tom hovoríme, a pritom (by to mala byť) denná potreba.

Čo to teda je o čom neradi hovoríme a pritom prežívame každý deň? Alebo aj nie. Veľká potreba. Nevieme to oklamať, ak jeme, musíme vyprodukovať aj odpad. Pre mnohých je to nechutná téma, takže ju radšej ignorujú. Nie to ani moja obľúbená oblasť, ale ak sa týka zdravého fungovania organizmu, chcem o nej vedieť. A tak je namieste otázka je, ako nám to funguje. Aj v dnešnej dobe veľmi veľa ľudí netuší, čo je norma. Niekto si myslí, že mať stolicu raz za týždeň je v poriadku. Niekto si myslí, že mať hemoroidy je v poriadku, že sa to prípadne odoperuje a je pokoj. Ani ja som dlhé roky nevedela, čo je normálne. Takto nejak vyzerali roky traumy z veľkej potreby u mňa ako dieťaťa. Je to v podstate osobné, ale pre mňa je to bežná téma a ak má niekomu pomôcť, tak super. Takže nech sa páči.

Ako dieťa som chodila na veľkú jedenkrát za týždeň. Bolo to sprevádzané kŕčami a keď prišli tie tlaky a náhodou som nemala možnosť si odskočiť, začala som sa potiť. Studený pot a pocit, že sa v autobuse sa pototo…. Hrozné. Navyše to bol vždy pre mňa taký malý pôrod, tuhá stolica ide von veľmi ťažko. Veľká potreba bola pre mňa nočná mora. Ako dieťa som mala najradšej rôzne syry, veľa pečiva, biele cestoviny a kopy sladkého. Navyše, nepila som ani dostatok vody. Dva kľúčové faktory. Čiže obsah vlákniny blízky k nule, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Neradi o tom hovoríme, a pritom (by to mala byť) denná potreba.

Časom som začala jesť viac zeleniny a podstatne sa to zlepšilo, už to neboli bolestivé situácie, kedy som myslela, že ma roztrhne, ale stále to bola pre mňa veľká psychická trauma. Kvôli tejto prirodzenej potrebe som nešla na výmenný pobyt do Francúzska na strednej škole. Až po rokoch som sa priznala, čo bol reálny dôvod, prečo som nešla. Ráno som mala svoj rituál a akýkoľvek výlet bol narušením prirodzeného fungovania a z toho som mala paniku. Potom ma bolelo brucho a vlastne na nič iné som sa nedokázala sústrediť. Do takých 20 rokov aj viac som s tým mala problémy. Pamätám sa, ako sme boli s Peťom na výlete v Košiciach u známych a ráno sme už frčali do Bratislavy a nestihla som rannú toaletu. Vtedy za zo mňa stával netvor. Bola som nervózna, nahnevaná, ufrflaná ešte viac ako obvykle. To sa ešte dalo? Haha, áno! Peťo teda zabočil do obchodu, kúpil mi sójové mlieko, zastavil na peknej pumpe, kde sme si dali kávu a povedal mi, že sa nikam nehne. Že on počká, aj keby sme tam sedeli dve hodiny. Peťo to jednoducho chápal (zlatý chalan, no nezobrali by ste si ho? ja teda áno!) a teraz hovorí, že to bolo aj kvôli nemu. Že by ma možno v polovici cesty vysadil a to nechcel, lebo chcel mať v aute pohodičku. A ozaj sme sa nikam neponáhlali.

Čo sa týka zdravia, vyprázdňovanie je jedna z veľmi dôležitých funkcií tela. Zápcha a každodenné vyprázdňovanie je rozdiel medzi zdravím a chorobou. Vieme si veľmi dobre predstaviť, čo by sa stalo, keby sme z bytu nevynášali smetný kôš. A to isté potrebuje aj náš organizmus. Každý deň má cez hrubé črevo odchádzať odpad, čo nám netreba. A keď si predstavíme niekoho so zápchou, kde k vyprázdňovaniu dochádza raz za týždeň, čo sa asi v tele deje. Keď neodchádzajú toxíny z tela…

A pritom je to také jednoduché. Čo je to, čo mení zápchu na pravidelné vyprázdňovanie, je vláknina a pitie vody. Tam je zakopaný pes. Ako dieťa som mala takmer nulový príjem vlákniny. Niet teda divu, že stolica bola tvrdá a boli to vždy malé pôrody, raz som dokonca mala aj hemoroid. Vláknina je to, čo spraví z tuhého mäkšie, ako špongia nasaje vodu. Vláknina je prebiotikum, živná pôda pre baktérie žijúce v črevách a vďaka nej dostanú kvalitnú stravu. Avšak, ak jeme stravu chudobnú na vlákninu, tieto mikroorganizmy nemajú čo jesť, a tak začnú konzumovať hlien mucín, ktorý tvorí ochrannú vrstvu zažívacieho traktu medzi mikroorganizmami a našim imunitným systémom. Ak tento mucín mikroorganizmy začnú tráviť, náš imunitný začne tieto mikroroorganizmy rozpoznávať a napádať, pre neho sú to cudzorodé látky, ktoré treba zlikvidovať. Vzniká chronický zápal v tele, imunitný systém je stále v pohotovosti a vznikajú rôzne choroby, ako napríklad syndróm dráždivého čreva, crohnova choroba, mnoho ďalších, dokonca to môže viesť až k rakovine. Tu je k tejto téme celý blog.

Vláknina zväčšuje objem a hmotnosť stolice, skracuje dobu priechodu potravy, zvyšuje frekvenciu stolice, čím zlepšuje hygienu čreva. Zrieďuje obsah toxických látok, tým, že ich viaže na seba a tak sa nevstrebávajú do krvi. Vláknina spomaľuje vstrebávanie jednoduchých cukrov a udržiava hladinu cukru bez extrémnych výkyvov. Nemala som šajnu, čo je to vláknina, kde sa nachádza a kde nie je. Dnes už viem. Viem, že v zelenine, ovocí, celozrnnej obilnine, strukovine je jej habadej. A takisto viem, kde sa vôbec nenachádza. V živočíšnej strave, čo je mäso, mliečne výrobky, vajcia. Obsah vlákniny je tam 0,0%.

Ale sú predsa ľudia, čo žijú takmer len na živočíšnej strave a nemajú zápchu! Tak, tak. Sú. Podľa ajurvédy sú tri typy ľudí, vietor (váta), žlč (pitta) a sliz (kafa). Ľudia typu vietor majú také silné trávenie, že majú pravidelné vyprázdňovanie. To sú tí večne štíhli ľudia, ktorí môžu jesť o desiatej večer a aj tak nepriberú. To však nie je dôkaz, že by sme mali jesť o desiatej večer. A nie je to ani dôkaz, že by sme mali jesť živočíšnu stravu. Tu nejdem rozoberať, čo sa v tom živočíšnom nachádza, že to nikomu neodporúčam ani náhodou. No ďalšie dva typy až také silné trávenie nemajú. Tam už nie je jedno čo a kedy. Závidela som kedysi kamošom, ktorí napriek tomu, čo pojedli nemali také záchodové starosti ako ja. Hlavne babám, ktoré jedli ako drevorubači a boli ako špáratka. O typoch trávení píšem preto, že sú aj ľudia, ktorí zjedia nula vlákniny, ale vďaka svojmu silnému tráveniu majú pravidelné vyprázdňovanie. Bohužiaľ to však zjavne nie je väčšina obyvateľstva, keďže štatistiky o nadváhe dokazujú, ako nám narastá váha a ako je rakovina hrubého čreva na vzostupe (ktoré veľmi súvisí s vyprázdňovaním).

Akonáhle som začala jesť hlavne to, čo obsahuje vlákninu, môj svet sa zmenil a trauma z detstva zmizla. Ja som napríklad ani netušila, že by sme vôbec nemali tlačiť na veľkej, ale že len sadneme a ide to samo a ľahko, s pocitom úplného vyprázdnenia. A o zápachu ani nehovorím. Čím menej živočíšneho, tým prijateľnejšie pachy. Konečne môžem ísť bez strachu kamkoľvek a nie som otrokom môjho trávenia. Ja spolupracujem s mojím telom a ono spolupracuje so mnou. Ešte raz pripomínam, že sa ozaj nepotrebujem deliť o takéto zážitky. Ale je toľko ľudí, čo má hemoroidy a netušia, že je na to jednoduché riešenie. Je toľko ľudí, čo roky trpí zápchou a pritom stačí tak málo. Nemyslím si, že táto téma by mala byť tabu. Neriešenie nepríjemností znamená zdravotné problémy neskôr. Prevencia je základ. Toľko malých detí máme v okolí, čo majú zápchu. Dostávajú čípky a s plačom potom raz za niekoľko dní si z donútenia za asistencie rodičov posedia na záchode. Je to normálne? Určite nie! Vlastne je, keď vidím ich stravu, nečudujem sa. Biely rožok so šunkou na raňajky. Na obed biela ryža s mäsom a na večeru chlieb s nátierkou. Navyše, keď majú pred sebou polievku, im rodičia povedia, že zeleninu odtiaľ nemusia jesť, stačí, keď vyjedia mäso a cestoviny. Z čoho majú mať potom tú vlákninu?

Obložená bageta s opraženým párkom

Napriek tomu, že som od 23 rokov bola vegánka, prvé roky to bola klasika, akurát bez mäsa. Čiže na raňajky chlieb a rastlinná nátierka a k tomu trochu zeleniny. Vôbec som nedávala pozor, že by to malo byť veľa zeleniny, ovocia a menej obilniny, hlavne tej spracovanej ako múka a cestoviny. Akonáhle som to zmenila, je to o ďalší level lepšie.

Najprirodzenejšie by sa to malo udiať tak, že zamierime na toaletu hneď, ako vstaneme. Čiže je rozdiel vegánska a rastlinná strava. Za deň by sme mali zjesť 40g vlákniny. Teraz u nás vyzerá bežný deň asi takto. Ovsená kaša s ovocím na raňajky, tie majú 10g vlákniny. Hustá zeleninovo-strukovinová polievka na obed má 10g vlákniny. K tomu celozrnná obilnina so zeleninou a strukovinou s 12g vlákniny. Od jari do neskorej jesene čerstvé šaláty. Na večeru ovocie, šalát, celozrnné cestoviny, približne 8g vlákniny. Sem tam to aj my porušíme, keď si dáme bielu ryžu, alebo čokoládu. Tam je tej vlákniny pomenej :)))). Ale ide o to, čo robíme denne. A u nás je heslo robme pre naše zdravie a črevá niečo každý deň.

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

Vegánska frittata so zeleným hrachom, batatom a tavenírom

Cez víkend si niekedy spravíme niečo špeci, čo pre nás znamená, že netrávime v kuchyni 15 minút varením obedu, ale viac. No a nedávno som zbadala niekde fotku takejto frittaty a už som vymýšlala, ako ju viem urobiť ja. Teda hlavne ten krém, no a tento výsledok bol po prvom pokuse úspešný. Okrem sladkého mrazeného hrachu a batatu, ktorý nájdete v každom obchode som použila tavenír, čo je sójový syr, ktorý sa roztápa v teple. Ak nezoženiete, môžete použiť aj biele tofu. My sme ho objavili nanovo v yeme a vyrábame z neho rôzne nátierky, či dávame na pizzu. Inak sú tu prísady, ktoré zoženiete v bežnom bio obchode, sem tam aj v obyčajných potravinách.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegánska frittata so zeleným hrachom, batatom a tavenírom

Prísady:

Počet porcií: 4-6 , čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 30-40 minút

Frittata

  • 1 batát
  • 250g balenie mrazeného hrachu (môže byť aj brokolica)
  • 1 tavenír (dostať v yeme)
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (sójové, ovsené, mandľové)
  • 3 pl lahôdkového droždia
  • 2 pl tamari omáčky
  • 1 čl horčice
  • 1/2 šálky cícerovej múky
  • 1 čl čiernej soli (alebo himalájskej)
  • 1 pl mletého ľanu + 3 pl vody
  • 1/2 čl mletej sladkej papriky

Šalát

  • 1/2 hlavy friseé šalátu (alebo ľadového šalátu)
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 čl horčice
  • 1 pl lahôdkového droždia
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 čl tamari omáčky
  • 2 pl vody

Postup:

Frittata:

Surový batát ošúpeme a nastrúhame. Zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov. Mrazený hrach zalejeme vriacou vodou. Medzitým v elektrickom mlynčeku pomelieme ľan na múku a v malej miske zmiešame s 3 pl vody, to je hmota, ktorá nám to pomôže držať pokope. Na misu s romermi približne 20x40cm dáme papier na pečenie a porozkladáme naň nastrúhaný batát. Do vyššej nádoby dáme tavenír, rastlinné mlieko, tamari, horčicu, cícerovú múku, soľ a zmiešaný ľan s vodou. Ponorným mixérom zmixujeme na hladký krém. Ochutnáme a prípadne dochutíme. K tomuto krému pridáme hrach a zmiešame. Vylejeme do misy na postrúhaný batát a posypeme mletou paprikou. Ak je frittata vysoká okolo 1,5 cm, pečieme okolo 30-40 minút. Ak je vyššia, o niečo dlhšie, stačí spraviť test vidličkou a vyjde čistá, je to hotové! Necháme trochu vychladnúť, potom sa výnikoš krája.

Šalát:

Na drobno nakrájame šalát a dáme do veľkej misky. Avokádo rozkrojíme na polovicu. Polovicu odložíme a druhú nakrájame a lyžičkou potom vydlabneme vnútro rovno do misky. V malom poháriku s vrchnákom spravíme zálievku zmiešaním horčice, lahôdkového droždia, citrónu, tamari omáčky a vody. Zatvoríme a poriadne pretrepeme. Keď ideme jesť, zálievku vylejeme na šalát a premiešame! Dobrú chuť.

Vegánska frittata so zeleným hrachom, batatom a tavenírom

Tip:

Namiesto postrúhaného batátu ako základ môžete ošúpaný nakrájať na kocky a primiešať ku krému a hrachu. Batát sa veľmi rýchlo uvarí, čiže ho netreba predvárať, inak z neho bude kaša. Takisto môžete do krému pridať rôzne korenie, oregano, majoránka, rímska rasca, podľa toho, na čo máte chuť. Ak nemáte poruke cícerovú múku, dajte špaldovú, či hrachovú (mierne zelená, môže ovplyvniť výslednú farbičku :)). K zelenine sa dá pridať cesnak, cibuľa, cukina.

 

Vegánske marokánky bez múky, cukru, masla, s bezlepkovou alternatívou

Marokánky sa predávajú všelikde. No nájsť vegánske je celkom umenie. Pár razí sme ich s Peťom našli v jednom bio obchode, ale potom ich už nemali ani tam. Nedávno som si na ne spomenula znovu a potom sme u kamošov videli recept na vegánske marokánky. Lenže tam šla pohánka, pohánková múka, kokosový olej a to nemáme u nás v láske. Ani všelijaké sušené ovocie ako brusnice som nemala v úmysle kvôli tomuto receptu špecialne kupovať a tak som si sadla za počítač a pozrela som rôzne recepty vegan marokánok, bezlepkových, či klasických a vyšiel mi z toho tento recept. Najradšej používam to, čo máme doma. Navyše populárne vegan maslo je u nás totálny prepadák, lebo obsahuje palmový a kokosový tuk. A bežne marokánky sa robia s nejakým tukom, ale keď ochutnáte, zistíte, že ten tuk tam vôbec nechýba. Orechy a olejnaté semená majú tuku dosť. Suroviny som dávala odhadom, takže to nie je úplne presné, pardon. Najradšej robím od oka, ak to vyslovene nevyžaduje recept, idem na to pocitovo a zatiaľ mi to vychádza. Nabudúce to zmeriam a prípadne doplním. Tu je dôležitá je konzistencia a keď tá bude ako má byť, nemáte čo pokaziť. Tento recept je veľmi flexibilný, v podstate potrebujete orechy, olejnaté semená, sušené ovocie, obilninu. Ale aký druh ozaj použijete, to už je na vás. V tipoch nižšie nájdete alternatívy na jednotlivé prísady. 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegánske marokánky z ovsených vločiek, orechov a sušeného ovocia

Prísady:

Počet kusov: 15-20 kusov , čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 15-17 minút

  • 3/4 šálky ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu pšenové, pohánkové vločky)
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 3 pl tekutého sladidla (datľový sirup, javorový, med)
  • 3/4 šálky sekaných mandlí
  • 1/4 šálky nevareného pšena
  • 1/4 šálky lúpaného konopného semienka
  • 3/4 šálky sušeného ovocia (mali sme hrozienka a datle)
  • vegan čokoláda na varenie (na polevu)

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Ovsené vločky pomelieme na múku, dáme do malého hrnca a povaríme s rastlinným mliekom a datľovým sirupom. Vznikne hustá hmota, preto ju treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Varíme na malom ohni približne 5 minút. Potom odstavíme a pridáme okrem čokolády, ktorá bude na polevu, všetky ostatné suroviny. Nevarené pšeno tiež, ako sa upečú marokánky, bude stále chrumkavé, čiže netreba ho dopredu variť. Poriadne premiešame. Mala by vzniknúť jedna hustá hmota, ktorá síce drží pokope, ale len tak tak. Aby boli marokánky aj chrumkavé, toto je veľmi dôležité. Suché prísady nemôžu plávať v uvarených ovsených vločkách s mliekom a sirupom. Potrebujeme len toľko lepkavej hmoty, aby to všetko držalo pokope. Ja som mala nachystané ešte mandle a sušené ovocie v zásobe, keby bolo treba. Ak máme takú hmotu, super! Na plech dáme papier na pečenie, naberieme 1 polievkovú lyžicu a vytvarujeme placky s priemerom 4 cm a na hrúbku taký 1 cm. Minieme takto celú hmotu a dáme piecť na 15-17 minút, kým začnú chytať farbu. Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. To znamená, že do väčšieho hrnca dáme trochu vodu a na to položíme menší hrniec, kde dáme čokoládu. Sem tam premiešame, ak chceme redšiu prilejeme pár lyžíc mlieka, prípadne osladíme, ak máme radi sladšie. Keď sa marokánky dopečú, vyberieme necháme vychladnúť, ja som ich šupla ešte do mrazu na 10 minút, aby roztopená čokoláda, ktorou ich polejeme rovno stuhla. Zoberieme marokánku a z jednej strany ju namočíme do roztopenej čokolády, trochu necháme odtiecť a položíme na papier na pečenie. Takto namočíme všetky marokánky. Ak máte radi veľa čokolády, tak si dajte druhú rundu. Potom dáme všetky do chladu. Môžete ich aj zamraziť, aby vám dlhšie vydržali. Ja som ich dala na seba a medzi ne papier na pečenie, o ten sa neprilepia a tak šetríte miesto v mrazničke.

Tip:

Sušené ovocie môžete zameniť za akékoľvek iné, ak nemáte radi hrozienka, či datle, brusnice sa tam hodia tiež. To isté platí na orechy. Mandle sa dajú nahradiť lieskovcami, vlašskými a konopné semienka sa dajú nahradiť posekanou slnečnicou. Pšeno môžete nahradiť quinou. A namiesto ovsených vločiek môžete použiť iné, alebo použiť jednoducho múku.

 

Video recept na vegan lievance bez múky, oleja a cukru

Video recept na mega obľúbené palacinky po našom. Podľa ich veľkosti by niekto mohol protestovať, že sú to skôr lievance…. Základ tvoria ovsené vločky, voda a datľový sirup. Pre nás sú to nielen raňajky, ale s džemom dezert, či večera. Vyskúšaj a daj nám vedieť, ako sa Ti podarili.

Tu je odkaz na presné pomery surovín.

Nezabudni nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

Vegánske strapačky zo špaldovej múky a maslovej tekvice

Keď v nobembri Peťo naloží kapustu do suda, začína sa u nás sezóna. Okrem nášho obľúbeného segedínu, dnes Peťo vymyslel, že spravíme strapačky. Lenže u nás zemiaky nemáme v láske. Majú veľký nepomer draslíka a sodíka, čo vytvára minerálovú nerovnováhu. Ich škrobová molekula je veľmi jednoduchá, rýchlo sa dostane do krvi a tým zvyšuje hladinu cukru v krvi a zaťažuje slinivku. Kvasným procesom tejto potraviny vznikajú butiláty, čo sú látky toxické pre pečeň. Tieto látky vznikajú pri výrobe octa, liehu, alebo kvasením v našom zažívacom trakte.

A tak ich jeme veľmi výnimočne, doma ich nejeme vôbec. A tak som namiesto zemiakov chcela dať bataty. Lenže sa minuli. Obzerám sa okolo seba a zrak mi ostal na tekvici. Reku, vyskúšam! Uvarila som a boli výborné! Nebol to taký betón do brucha, ako sú pre mňa klasické halušky. Peťo, ktorý vyrastal na štandardnej strave ich chválil tiež a tak sme to dnes zopakovali. Špaldová múka a nastrúhaná tekvica, to sú základné suroviny. Naše deti majú veľmi radi halušky, zvyknú ich sem tam jesť u mojich rodičov, no ale môj tatko ich varí klasicky. Pšeničná múka a zemiaky. A tak, keď mi obaja dali minule pochvalu, že sú také dobré ako u Petra, vedela som, že budú chutiť aj Peťovi. A tak sme zmenili klasický recept na halušky za niečo zdravšie. Ja som nachystala cesto a kapustu a Peťo sádzal. To teda nie je moja obľúbená činnosť a keď sme robili väčšie množstvo, tak reku, Peťo teraz ma môžeš vystriedať. A na moje prekvapenie rovno vyskočil, postál si pri hrnci pekných 15 minút. Ale výsledok stál za to. 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegan strapačky so špaldovou múkou a maslovou tekvicou

Halušky

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 3 šálky špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 2-3 šálky vody
  • 1 čl soli

Postup:

Ošúpeme maslovú tekvicu a vyberieme jadro. Do veľkej misy nastrúhame tekvicu nadrobno. K tomu pridáme zvyšné suroviny a premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota. Dáme zovrieť vodu, ktorú tiež posolíme a nasádžeme halušky do vriacej vody. Pri prvých haluškách sledujeme či sa nerozpadajú. Každá múka je iná a ak sa rozpadajú, pridáme do cesta múku, premiešame a sádžeme ďalej. Sem tam premiešame halušky v hrnci, aby sa nezlepili. Keď minieme celé cesto, necháme povariť ešte zopár minút, ja som nechala variť 5-7 minút. Potom halušky scedíme a prelejeme trochou studenej vody, aby sa nezlepili.

Kyslá kapusta

  • 3 šálky kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1/2 šálky vody
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl mletej sladkej papriky (nemusí byť)

Postup:

V menšom hrnci na troche vody opražíme cibuľu so soľou a pridáme kapustu. Zvyknem pokrájať kapustu na menšie časti, aby sa potom neťahali dlhé slíže na tanieri. Necháme dusiť 20 minút. Ja som pridala aj mletú papriku kvôli farbe, ale nemusí byť.

Tip:

Spolu s kapustou som dala variť aj sójové kocky, na ozvláštenie a bolo to veľmi chutné. Prípadne opražiť tempeh pokrájaný na drobné kocky a posypať ním na záver strapačky.

 

Ako turistikujeme, tentokrát sme šli na Čiernu skalu do Malých Karpát

Túto jeseň sme sa dali viac na turistiku. Prírodu máme veľmi radi a na jeseň les ozaj hrá všetkými možnými farbami. Navyše toho roku bola jeseň veľmi teplá. A tak sme víkend čo víkend mali jeden deň vyhradený na túru. Vždy to bola túra okolo 3 hodín, to je taký čas, čo starší dvaja vládzu parádne šlapať. A druhé kritérium je nie príliš veľké prevýšenie. No táto turistika bola o niečo dlhšia a výškovo o dosť náročnejšia. Namiesto našich odskúšaných 3 hodín sme išli 4 hodiny a prevýšenie bolo cez 600 metrov. Ešte že sme mali zbalenej kopec stravy, ako pizzu, karobové guličky. Zničení sme boli všetci. Za to príroda nádherná, veď pozrite sa sami…

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

Obetovala som sa, aby som mohla ostať s deťmi doma?

Mnohí si myslia, že som sa obetovala, aby som mohla ostať s deťmi doma. Kedže sú na domácom vzdelávaní, sme spolu 24 hodín denne. Ako to teda spolu fungujeme, aby som si aj ja ukradla čas pre seba? Dá sa to vôbec? Ako to máme zorganizované a aké boli naše dôvody, že sme sa tak rozhodli. V tomto videu sa dozviete odpovede na tieto otázky.

 

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.