;

Ako trávime bežný deň a čo jeme ako rodina na čisto rastlinnej strave

Náš obyčajný deň. Čo robíme od rána do večera a čo popri tom jeme ako rodina na čisto rastlinnej strave. Aké sú naše priority, čo cez deň musíme stihnúť, aby náš deň bol plnohodnotný.

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

Cícerové curry s tikka masala pastou a jasmínovou ryžou (či bulgurom)

Peťo mi sem tam básni o obede, čo si dal v meste cez pracovný deň. Tak som mu jedného pekného dňa už asi po stý raz povedala, nech teda uvarí aj nám také niečo. A čuduj sa svete, tentokrát to zobral vážne a pustil sa do varenia. Výsledok bol znamenitý. Zjedli sme úplne všetko. Kedže curry býva jemne pikantné, môžete si pridať nejaké kajenské korenie, alebo čili papričky, no my s ohľadom na deti a seba nejeme nič pikantné. Nám to nechutí a deťom tiež nie. Prvýkrát sme varili curry s celozrnným špaldovým bulgurom. No klasický recept na curry je s ryžou. Peťo kúpil v thajskom obchode jasmínovú ryžu, tak sme na druhý pokus pri varení vyskúšali. Stále nie som fanúšikom ryže kvôli arzénu. Sme preto veľmi opatrní a jeme ju tak dvakrát do roka. Je to naša obľúbená obilnina, preto si ju predsa sem tam dáme. A to je dôvod, že tu nájdete fotky so špaldovým bulgurom či jasmínovou ryžou. Kedže malo toto cícerové curry doma taký úspech, Peťo sa chcel pochváliť a spravil ho aj na rodinnú oslavu, obrovskú misu. Kým som nakŕmila Lukáša a obriadila deti, už mi nič neostalo. Našla som len prázdnu misu. Takže aj rodine chutilo a veľmi. Chcem tým povedať asi toľko, že neoľutujete. Poďme teda na to.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Tikka masala pasta

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 cm kus čerstvého zázvoru
  • 1 čl mletej údenej papriky
  • 2 čl korenia garam masala
  • 2 pl orechového oleja (dali sme sezamový)
  • 2 pl pasírovných paradajok
  • za hrsť čerstvého korianderu, ak nemáte dajte sušený
  • 1 pl strúhaného kokosu
  • 2 pl mletých mandlí
  • 1 čl rímskej rasce, na opraženie
  • 1 čl mletého korianderu, na opraženie
  • 1/2 čl soli

Postup:

Ošúpeme cesnak a zázvor a dáme na panvicu opražiť s korením (rímska rasca a mletý koriander). Necháme chvíľu nasucho opražiť a keď začnú chytať farbu, vypneme. Najprv v robote zmixujeme mandle na prášok a potom a pridáme všetko ostatné aj opražený cesnak so zázvorom a zmixujeme na pastu. Z tejto pasty použijeme potom pár polievkových lyžíc na curry, zvyšok si môžete dať do chladničky (vydrží pár dní) alebo zamraziť a vybrať, keď znovu budete variť toto jedlo.

Cícerové curry

Počet porcií: 4 , čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 100 g jasmínovej ryže (alebo bulguru)
  • 250 ml vody
  • 1/4 čl soli
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ citrónu
  • 2 pl tikka masaly pasty
  • 1 ovsená smotana (250 ml) alebo inej rastlinnej smotany
  • 100 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 400 g uvareného cíceru
  • 1 biele tofu nakrájané na kocky
  • 1-2 pl sójovej omáčky
  • za hrsť cherry paradajok (alebo 1 väčšia paradajka)
  • za hrsť čerstvej bazalky (zopár listov odložíme nabok)
  • 1 čl kokosového cukru
  • 1 šálka brokolice (čerstvej alebo mrazenej)
  • 1 šálka mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku (alebo inej zeleniny)

Postup:

Premyjeme ryžu niekoľkokrát, aby z nej tiekla čistá voda, dáme variť s vodou a pridáme soľ. Ak varíte bulgur, netreba premývať  (ten nie je citlivý na arzén), rovno prilejeme vodu. Ideálny pomer je 1:2, čiže jeden diel bulguru a dva diely vody. Kým sa varí bulgur či ryža, uvaríme curry.

Nakrájame na drobno cesnak, cibuľu a čerstvú bazalku (nejaké listy necháme bokom, použijeme na záver). Opražíme na panvici s približne 2 pl vody asi 5 minút. Potom pridáme 2 polievkové lyžice tikka masaly pasty, ovsenú smotanu, sójové mlieko a miešame až sa rozpustí tikka masala pasta. Potom pridáme uvarený cícer, zeleninu (brokolicu, hrášok), tofu, citrónovú šťavu a privedieme do varu a varíme pár minút, kým sa zelenina uvarí.

Na záver pridáme pokrájané paradajky, sójovú omáčku, zvyšok čerstvej bazalky, kokosový cukor, povaríme 2 minútky a vypneme. Keď sa uvarí obilnina môžeme podávať. Do misky si naložíme porciu obilniny a zalejeme to porciou curry, môžeme ešte ozdobiť zopár kúskami čerstvej paradajky, či bazalky a podávame.

Tip:

Namiesto brokolice, či hrachu môžete použiť aj inú zeleninu. Karfiol, mrkva, špargľa, čokoľvek pasuje vám, vyskúšajte. Alebo môžete zeleninu aj vynechať, ak ju nemáte poruke. My máme celoročne v mrazničke fazuľové lúsku a hrach, pre prípad núdze. Ak by zavreli obchody na týždeň, stále máme zeleninu, u nás si to bez nej nevieme predstaviť. Takisto sa toto cícerové curry dá jest s pita chlebom. Hlavne nech vám chutí!

Naozaj nezáleží na tom, čo jeme a choroby prídu tak či tak, ak je to náš osud?

Áno, sú ľudia, čo jedia mäso a sú zdraví. Sú deti, ktoré cucajú len materské mlieko a majú tú najhoršiu diagnózu takmer od narodenia. Ozaj teda strava nehrá rolu pri našom zdraví? V tomto videu sa snažíme poukázať na to, že to tak celkom asi nebude, lebo výskumy sú v prospech rastlinnej stravy, čo sa týka zdravia.

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

Prečo naše deti nemôžu jesť čokoľvek si zmyslia, ale my rozhodujeme, čo jedia

V tomto videu vysvetľujem ako to u nás funguje, kto o čom rozhoduje a prečo. Mnoho ľudí sa nás pýta, či to nie je pre nich príliš obmedzujúce, keď im takto zasahujeme do života. Nie, nie je to o tom, že chceme robiť našim deťom napriek, rozkazovať, aby sme si dokázali našu silu. Je to úplne o niečom inom. Mám na to jedno prirovnanie, ktoré popisujem v tomto videu. Potom už väčšina ľudí stratí argumenty proti…

Nezabudnite nás sledovať na facebooku, instagrame, či na youtube.

4 tipy ako hravo zmeniť niečo, na čo ste nikdy nemali dostatok pevnej vôle

Ako sa zmeniť

Cítite sa zaseknutí vo svojom živote? Máte pocit, že sa potrebujete niekam pohnúť vo svojom živote, ale netušíte, kde a ako začať? Potom čítajte dalej.

Chceli by ste toho toľko zmeniť, začať zdravšie jesť, pravidelne cvičiť, či zbaviť sa stresu. No vždy, keď sa na to dáte, je to po pár dňoch také náročné, že sa vrátite so starých koľají a ste tam, kde ste boli? Tak toto veľmi dobre poznáme. Obaja, aj ja aj Peťo. V dnešnej rýchlej dobe máme každý kopec povinností, čo musíme za deň stihnúť. Nie je to jednoduché len tak posunúť svoj životný štýl niekam inam. Hlavne nie zo dňa na deň. Žijeme v kolobehu povinností ako je práca, domácnosť, rodina.

Sami vieme, čo by sme chceli zmeniť no nevieme ako to spraviť, aby to fungovalo. Keď príde na lámanie chleba, je to zrazu nejaké ťažké. Boli sme tam, kopec krát sa nám to zosypalo ako domček z karát. A potom chuť začať znovu vyprchala. Môj obľúbený príklad je pojedanie sladkého. Od detstva som bola na sladké. Ovocie som veľmi nejedla, skôr koláče, tyčinky, keksíky. Takže v čase, keď mi začala prekážať moja nadváha, som mala celkom slušnú závislosť na cukre. A tak som si po každej oslave povedala, ako s tým seknem raz a navždy. Lenže keďže oslavy nie sú každý deň, ale približne raz za mesiac, neustála som to a na oslave som zjedla aj koláče za dni, čo som ich nejedla. Predsa aby som to dohnala. Tak som odchádzala z oslavy, že by som sa radšej odkotúľala a s predsavzatím, že v pondelok začínam znovu. A začnem tak, že nebudem jesť žiadne sladké, budem jesť menšie porcie a začnem športovať, lebo chcem schudnúť. A aby som schudla, potrebujem toho spraviť naraz veľa, aby sa výsledok dostavil čím skôr. Lebo to pretekajúce sádlo mi vážne liezlo na nervy. Vydržalo mi to asi deň, možno deň a pol, kým som sa zas poriadne nenajedla, či lepšie povedané neprejedla. A takto sa to opakovalo niekoľko rokov! Bez úspechu! Nemala som žiadnu pevnú vôľu. Niečo som si predsavzala, čo som ozaj veľmi chcela a aj tak som to nevedela dodržať.

Ale je to ozaj o pevnej vôli? Po tých rokoch viem naisto, že zo začiatku vôbec nie. Je to o niečom inom. Treba mať plán. A s pevnou vôľou som v mojom pláne vôbec nerátala, lebo na ňu sa spoľahnúť nedá. Keď príde náročný deň, tú energiu na pevnú vôľu jednoducho nemáme. Až vtedy sa mi to podarilo, keď som pochopila tento mechanizmus. V podstate sú to 4 jednoduché kroky.

1. Nastavenie prostredia

Sme veľmi ovplyvnení prostredím, v ktorom sa pohybujeme. Málo si to uvedomujeme, ale sme tým, čo nás obklopuje. Aby sme vedeli spraviť nejakú zmenu, musí byť to najjednoduchšie a najpohodlnejšie riešenie pre nás, inak nebudeme úspešní. Ak som napríklad chcela prestať jesť sladké, ale doma stále boli poruke nejaké čokolády, tyčinky, v čase núdze som ich samozrejme pojedla všetky. Lebo príde ťažký deň a celá pevná vôľa ide bokom. Na pevnú vôľu sa nedá spoľahnúť. Máme len určité množstvo energie na deň. Ak mám večer ešte mať energiu, aby som odolala tej čokoláde, čo sa na mňa v skrinke neskutočne usmieva, to by som musela mať za kýble pevnej vôle. A to som nemala nikdy. Ale ak som zmenila domáce prostredie a nenakúpili sme do zásoby rôzne sladkosti, tak tento problém nenastal, lebo doma nič nebolo. Takisto som prestala na určitý čas chodiť na oslavy, kde boli tie domáce koláče, ktoré boli to jediné, čo ma tam zaujímalo. A tak som sa nemala ako prejesť do popuku, lebo som pri tom zdroji ani nebola. Takto som si nachystala prostredie, aby som mala zaručene úspech a nemalo ma, čo pokúšať.

2. Potrebujeme si vybudovať jednoduchý návyk.

Akonáhle si vybudujeme návyk, prestávame sa na to sústrediť a robíme to automaticky. Ako čistenie zubov. Za detstva sme sa to naučili a teraz to už robíme tak prirodzene, že sa nad tým ani nezamyslíme. Máme to zžité s naším rytmom života. A takéto niečo potrebujeme aj pri budovaní nového návyku. Aby sme niečo vedeli dodržiavať, musí to byť jednoduché a ľahké. Ak je niečo príliš náročné a len začíname meniť svoj životný štýl, stojí nás to príliš veľa energie a ľahko nás to odradí. Ak sa napríklad ideme učiť jazyk, najprv začíname s jednoduchými vetami, nejdeme rovno čítať články o jadrovej fyzike. A tak to je aj s návykom. Aby sme sa s ním zžili, najlepšie je, ak je to niečo veľmi jednoduché. Teší nás, že sa to dá ľahko dodržiavať a my robíme to, čo sme si zaumienili. Je to náš úspech, ktorý nás motivuje v tom pokračovať. Napríklad som chcela začať zdravšie jesť. A tak som okrem bežného zjedla aj jedno jablko. Jedno jablko nie je nič, čo by sa nedalo dodržať, je to v podstate maličkosť a pritom jablko denne je kopec ovocia za taký mesiac. Zrazu som mala sladké z ovocia a už sa mi nezbiehali sliny tak na pečené koláče, či čokoládu. Bol to jednoduchý návyk, stačilo si to jablko len kúpiť, zobrať so sebou a zjesť.

3. Len jeden návyk.

Nedávajte si toho naraz veľa. Ak začínate s budovaním návykov, odporúčame sa sústrediť len na jednu vec. V dnešnej rýchlej dobe má každý množstvo povinností, čo musí za deň stihnúť. A preto je dôležité ísť na seba postupne. Sme príliš zaneprázdnení, žijeme v rýchlej dobe. Je priam nemožné z toho zo dňa na deň vykročiť iným smerom a zrazu sa naraz zmeniť. Preto pre udržateľnosť je najlepšie si osvojiť jeden návyk a keď si ho zautomatizujeme, ako napríklad to jablko denne, môžeme potom prejsť na ďalší návyk a pracovať na ňom.

Ako to zvládnuť s rodinou, či okolím, čo sa stravujú inak

4. Vybudovanie návyku trvá približne mesiac.

Na jeden návyk si doprajte 30 dní. Za ten mesiac si v mozgu vytvoríme nové nervové spojenie, novú dráhu, ktorým si daný návyk zautomatizujeme. Potom sa už na to nebudeme musieť tak sústrediť, lebo to pôjde jednoduchšie. Ako napríklad s tým jedným jablkom denne. Počas toho mesiaca som si to musela pripomínať, aby som na to nezabudla a dodržiavala to, ale potom to už bolo jednoduchšie. Po tom mesiaci som už automaticky dávala do košíka jablká. Stali sa súčasťou môjho dňa. Ideálne je nový návyk robiť aj v tú istú dobu, lebo tak si to lepšie budete zo začiatku pamätať, budete si to spájať s určitým miestom, či časom.

Keď si osvojíte budovanie jednoduchých návykov, môžete si pridávať náročnejšie výzvy. Alebo dokonca pracovať na odstránení návyku, ktorý vás obťažuje.

 

Prečo som sa stal vegánom?

Prečo som sa stal vegánom

“Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije.” (slovenské príslovie)

Rozbil sa. Nie krčah, ale môj žalúdok. Stalo sa mi to začiatkom júla. Ani si presne nepamätám, kedy som naposledy vracal, alebo mi bolo takto zle. Úplne ma to priklincovalo k posteli. Jeden deň som bol totálne mimo, druhý už ako-tak pri živote. Počas oddychu som mal dosť času popremýšľať nad sebou, nad tým, ako funguje ľudské telo a aké máme možnosti ovplyvňovať svoje vlastné zdravie. Zamyslel som sa aj nad tým, ako a prečo som sa dal na rastlinnú stravu. A ako veľmi som sa pustil do “junk food vegan” (nezdravej vegánskej stravy), že ma to takto vypojilo.

Keď som prišiel do Francúzska v 2002 a spoznal som Mirku, moje vedomosti o rastlinnej strave boli na úrovni malého dieťaťa, ktoré spoznáva svet a nasáva čo najviac informácií. Vôbec som netušil, že rastlinná strava dokáže človeka uživiť tak, že nepotrebuje živočíšnu. Pre mňa bola zelenina iba príloha, ovocie dezert a strukoviny alebo obilniny doplnok k tomu najdôležitejšiemu jedlu – mäsu. To, že som nevedel, čo vegán znamená, asi neprekvapí nikoho. No ja som mal problém vôbec pochopiť, čo to je vegetarián. A hlavne, na čo to tí nešťastníci robia??? U mňa všetko končilo príbehom o nejakej známej, ktorá bola tiež vegetariánka, ale skončila v nemocnici a musela sa vrátiť k pôvodnej strave. Podobné príbehy na úrovni “jedna pani povedala” nám vytvárajú predsudky, ktoré následne ovplyvňujú náš výber a správanie.

Mirka mala trpezlivosť vysvetľovať. Ja som mal zas čas a kopec jedla z domu, ktoré mi s pribúdajúcimi informáciami mali prestať chutiť. Ale neprestali. Akokoľvek som veril tomu, čo mi Mirka rozpráva, stále som nevedel pochopiť, prečo by som sa mal vzdať niečoho, čo mi chutí a na čo som zvyknutý. Ja sa nechcem meniť! Mirka sa zas nechcela vzdať svojich návykov a pravidiel. Kompromisom teda bolo, že si môžem jesť, čo chcem, ale musím si to aj nachystať. A tak lenivosť zvíťazila. Doma, keď varila Mirka, jedol som ako chcela. Vonku, keď som bol sám, jedol som hocijako. A dúfal som, že to takto ostane naveky. Budem jesť čiastočne zdravo (doma) a zároveň si zachovám aj svoje obľúbené jedlá (vonku).

Je to zaujímavé, ako sa telo mení pod vplyvom životného štýlu. Keď sme mladí, tie rozdiely nie sú veľké, telo veľa zvláda. A tak aj keď do neho pcháme hocičo, navonok to môže vyzerať, že sa nič nedeje. Zlé návyky si však vyberú svoju daň. Treba len čakať.

U mňa sa premena začala niekde okolo roku 2011. Behal-lietal som po Bratislave a riešil biznis. Snažil som sa byť čo najviac vyťažený, lebo to je predsa “in”. Káva, cigaretka a sem-tam alkoholový výjazd do mesta – zresetovať hlavu. Spolu s tým ale prichádzali klasické príznaky: únava, úzkosť, bolesti hlavy, vyčerpanosť, stres. A následky? Zmeškané termíny, nespoľahlivosť, chronická prokrastinácia (chorobné odkladanie dôležitých vecí na neskôr), nezodpovednosť, nedôveryhodnosť. Som chybný? Je na mne niečo zlé? Veď Mirke nič nie je. Práve naopak. Mal som pocit, že jej život ide z ľahkosťou. Áno, tiež sa borila so svojimi internými nevyriešenými otázkami. Ale fyzicky na tom bola perfektne. Veľa vládala, mala kopec energie a vôbec nebola chorá. Vôbec. Ani ja som nebýval nikdy chorý. Ak boli chrípkové prázdniny a spravili v škole jednu triedu, ja som v nej vždy bol. No s pribúdajúcim vekom a životným štýlom sa mi už drobné chrípky, bolesti hlavy a vyčerpanosť nevyhýbali. A tak som sa rozhodol, že musím zmeniť svoj stravovací návyk aj ja.

Sami neveríme, že strava môže zmeniť všetko, verte mi. Je nám obom úplne jasné a je to podložené aj mnohými výskumami, že na to, aby sme dostali svoje telo do rovnováhy a dokázali žiť naplno, sú dôležité okrem stravy aj ďalšie časti životného štýlu – pohyb, spánok, detoxikácia, medziľudské vzťahy a iné. Pre mňa však strava bola tým, čo reprezentovalo môj zlý životný štýl a tá zdravá ma mohla posunúť ďalej. Ak zmením stravu, môžem potom zmeniť už hocičo.

Napriek tomu, že mi Mirka ponúkala na čítanie množstvo (naozaj množstvo) literatúry počas spoločného žitia od 2002, až v roku 2013 som bol ochotný si prečítať niečo, čo mi odporučila. A aj to sa priznala, že už mi veľké šance nedávala. Veď knihu od Richa Rolla som si začal čítať až na tretie odporúčanie! Jednoducho som dovtedy vôbec nepočúval, nezaujímalo ma to.

Moja cesta k ultra je pre mňa bibliou. Zmenila mi kompletne život. Rich Roll bol človek, ako ktokoľvek iný, ako ja alebo ty a postupnými malými krokmi sa menil až sa dostal tam, kde je dnes. Je to jeden z najzdravších a najvyšportovanejších medzi nami. Má vlastný podcast, ktorý mi otvoril bránu k ďalším zaujímavým ľudom. Zúčastnil sa viackrát Ultramana (najťažšie triatlonové preteky na svete – za 3 dni treba prekonať 10 km plávanie, 421 km bicykel, 84 km ultramaratón), zvládol 5 Ironmanov za 7 dní a nedávno, vo veku 51 rokov, celkom náročné duatlonové párové preteky Ötillö. Je na rastlinnej strave, má rodinu a žije tak, ako by sme mali žiť všetci – robí to, čo ho baví. Čo je ale najzaujímavejšie, jeho premena začala až keď mal 40 rokov! Dnes má 52 a stále je v top forme. Ukážte mi 52-ročného človeka vo svojom okolí, ktorý zvládne to, čo Rich a pritom bude žiť klasický životný štýl, ktorý takmer všetci na západe vedieme. Nemožné.

Rich ma inšpiroval. Ak sa dokázal zmeniť v 40. rokoch, ja to dokážem v 31. rokoch. A preto zmenil som stravu. Komplet. Zo dňa na deň som si povedal, že už nebudem viac jesť živočíšne produkty. Premena nie je jednoduchá. Ale mal som tú výhodu, že doma som aj tak už nejakých 10 rokov jedol rastlinne. Stačilo upraviť jedálníček vonku. A postupne sa orientovať na zdravšie rastlinné jedlá a vynechávať tie, ktoré alternujú štandardnú kuchyňu, no až také zdravé nie sú aj keď sú rastlinné (napr. moja mňamka vegan burger).

Je strašne ľahké spadnúť do zlých návykov. Ako vegán a príležitostný bežec si stále nedokážem ustrážiť množstvo práce, ktorú si na seba naváľam. Z toho potom pramení málo spánku, stres, úzkosť a kolotoč sa opäť roztáča… Držím si svoju rastlinnú stravu, ale keď som v strese, poľavujem a vyberám si rýchle aj keď nezdravé riešenia. Vedeli ste, že aj chipsy, coca-cola alebo hranolčeky sú vegánske?

Môj žalúdok ma teda začiatkom júla stopol a ukázal mi, že nie som všemocný. Mám 35 rokov, málo pohybu, nezdravú rastlinnú stravu, málo spánku. Zjednodušene: svojmu telu nevenujem dostatočnú pozornosť.

Dnes je však opäť nový deň. Čas na nový začiatok. Alebo reštart. Včera som počúval podcast s Des Linden (prvá americká víťazka bostonského maratónu od 1985) a zaujali ma dve myšlienky:

  1. Vždy sa zúčastni/začni – Nemusí to dopadnúť dobre. Ale to, že sa mi nechce, nie je dôvod aby som nemohol začať. Ak nezačnem, ak sa nezúčastním, tak nebudem vedieť, ako by to mohlo dopadnúť.
  2. Čo všetko vlastne dokážem? – Aké sú moje môžnosti vlastne? Je to, čo teraz robím, to moje životné maximum?

Naozaj nemám na viac? Kde sú moje hranice? Keď neskúsim, nezistím.

Ako stíham cez deň behať okolo detí, starať sa o domácnosť, pracovať, cviciť…

Často dostávam otázku ako to všetko za deň stíham. Máme doma tri deti, jedno je už rok školopovinné, toho roku pribudne ďalšie školopovinné. Máme ich na domácom vzdelávaní a najmenší trojročný Lukáš tiež nepôjde do školky. Popri deťoch mám na starosti domácnosť, záhradu. K tomu rada cvičím, vzdelávam sa, píšem blogy, recepty a trochu pracujem. Moje tajomstvo asi je minimalizmus. Myslím si, že to je kľúčom úspechu. Odstránila som zo života to nepodstatné a robím len zmysluplné veci. Samozrejme zmysluplné pre mňa.

Ako presne prebieha náš deň?

Ráno vstávam veľmi skoro. Najradšej som hore o 4 ráno, ale to sa mi poslednú dobu nedarí, lebo Lukáš má šiesty zmysel a nepustí ma. Okolo pol šiestej už vstáva aj on, takže najčastejšie vstávame my dvaja spolu. Áno, chodíme aj skôr spať, okolo 9:00 som už v posteli, deti podstatne skôr. Vtedy cítim únavu a pre nás sú rána čarovné. Všetci vstávame skoro a tak sme si to celé poposúvali. Keď vstanem o štvrtej, dám si veľký pohár vody, sadnem si a píšem si žurnál, za čo som vďačná. Uvedomila som si, čo vo svojom živote mám. Nie je to samozrejmosť a tak sa nezabudnem každý deň za to poďakovať. Potom si chvíľu čítam knihu. Máme celkom slušnú faktografickú literatúru z rôznych oblastí. Cez deň nemám hodinu či dve na čítanie. Som vďačná aj za 10-20 minút. Zistila som, že som za polroka takto prečítala 3-4 knihy. Nie je to žiadna beletria, ale faktami nabitá literatúra, niekedy nad jedným odsekom strávim aj pol dňa rozmýšľaním, kým si to natrepem do hlavy. Potom beriem karimatku a idem cvičiť jógu. Ak sú medzitým už deti hore, nachystám im vodu a mám približne pol hodiny na cvičenie. Oni sa za ten čas preberú, pohrajú a potom už chcú spoločnosť a raňajky. Už si zvykli, že ráno cvičím a volajú ma, ak je problém, alebo niečo veľmi dôležité, čo mi musia povedať.

Cez školský rok po raňajkách trielime von na ulicu. S kamošmi sa takto skoro denne ideme vyvetrať na také dve-tri hodiny. Keď sa vrátime rýchlo spravím obed. Buď je zelenina už do polievky nachystaná a len ju uvarím, alebo ju dám variť, až keď uspím Lukáša. Starší si medzitým čítajú, alebo hrajú nejakú hru, sem tam pozerajú rozprávky.

Pri jednoduchých činnostiach, ktoré sú nutné sa vzdelávam. Pri varení, či upratovaní si pustím audioknihu, alebo podcast s Richom Rollom, či vegánskou kuchárkou Chef AJ, aby som sa popri tom vzdelávala. Spájam viacero činností dokopy a stíham cez deň to, čo potrebujem.

Keď náš najmenší bublinko zaspí, starší dvaja jedia a ja cvičím pilates. Potom sedíme za stolom, cez rok sa učíme (tu je odkaz ako to prebieha). Cez leto hráme spoločenské hry, študujeme si, čo nás zaujíma. Robíme také činnosti, kde sa potrebujeme sústrediť. Prípadne pracujem, ak máme všetko vybavené a starší dvaja sa sami hrajú. Večer som už unavená a tak pracujem väčšinou cez deň, vtedy mi to páli podstatne viac a stihnem toho niekoľko násobne viac ako večer. Keď sa Lukáš zobudí, ideme na výlet, či na krúžok, v lete do záhrady, kúpať sa, alebo sme doma, ak sa nám nikam nechce ísť.

Máme základný plán na deň. K tomu si ráno pripíšem zopár činností, čo treba urobiť. Napríklad dať prať, vyvešať, povysávať, vytrhať burinu, zasadiť, poliať, či zbierať úrodu. A pomedzi tie hlavné činnosti dňa nejak vtesnám to, čo treba urobiť v ten deň. Možno nerobím veci úplne poriadne, ale mojím mottom je, že musia byť hotové. Mám kopec energie a tak robím aj veci šup šup, lebo tých úloh je aj veľa. Dom a záhrada vyžadujú starostlivosť. Pre nás má dom veľmi veľa výhod a k tomu patrí aj tá práca okolo toho. Nesťažujem sa koľko je okolo domu práce, rátam s tým. Veľa o tom nerozprávam, skôr to urobím. Možno aj preto sa niekomu zdá, že veľa stíham. Teraz sa napríklad veľa naťahujem, a tak popri rozprávaní sa s Peťom, či hraní kariet s deťmi sa naťahujem. Peťo si zvykol, že my dvaja v pokoji tak raňajkujeme, a cez víkend obedujeme. Inak popri rozprávaní umývam riad, varím, upratujem, či robím stojky. Mne sa nestane, že by som sedela s kávou v ruke pri telke. Nezapadá to do môjho minimalistického života. Ak to nie je zmysluplné, v mojom dennom rytme to nemá miesto. Nesťažujem sa, že má LEN 24 hodín, lebo mne je to akurát. Večer o šiestej všetci večeriame a o siedmej sú deti v posteli. Tak máme ešte večer s Peťom možnosť si povedať, čo kto zaujímavé zažil, posedieť, zasmiať sa, či byť v tichu.

Ako stíham cez deň behať okolo detí, starať sa o domácnosť, pracovať, cviciť...

Je pravda, že už máme s deťmi vyšperkovaný náš denný rytmus a sme zladení. Keď cvičím vedia, že je to môj čas a buď sa pridajú, alebo si ma nevšímajú. Ja zas viem, ako fungujú oni, že doobeda sa potrebujú vonku poriadne vyblázniť, aby sa lepšie sústredili na učenie, hru, lebo majú okysličené celé telo. Preto vtedy cvičím, či pracujem. A poobede sme zas spolu a bláznime sa. Odpozorovala som, čo im najviac vyhovuje a do toho sme zapasovali aj to, čo chcem stihnúť ja a veľmi dobre nám to takto funguje. Ja som spokojná, že mám aj čas pre seba vo forme cvičenia jógy a pilatesu. Potom mám lepšiu náladu, viac energie. Keď sme mali len Jarku nerobila som ani polovicu činností, čo robím teraz a sťažovala som sa koľko toho mám. Každopádne čím viac povinností, tým lepší menežment a ono to ide. Stačí len chcieť a asi aj vládať. Ja viem, že to stále opakujem dokola, ale za to, že toľko vládzem vďačím rastlinnej strave. Darmo by som mala plán, čo všetko chcem a potrebujem stihnúť, keby som ležala odpadnutá od únavy.

 

 

 

 

 

 

 

Špaldový posúch s čerstvou cukinou, amarantom a tavenírom

Špaldový posúch s čerstvou cukinou, amarantom a tavenírom

Posúch s tavenírom? Čo je tavenír? Tavenír mnoho ľudí nepozná. Tavenír je sójový syr, ktorý sa v teple rozpúšťa. Preto ho najradšej používame na pizzu, či posúch. Zapečený je ešte lepší ako čerstvý. A to čerstvý máme takisto veľmi radi, používame ho do nátierok, alebo len tak pokrájaný k zelenine. Predávajú ho už aj vo veľkých reťazcoch, alebo v bio obchodoch. Tento posúch vznikol tak trochu náhodou. Chcela som robiť pizzu, ale Jarka nechcela na to paradajkovú omáčku, ale niečo iné. To je celkom výzva, lebo iné neznamená, že aj upresní, čo by tam mohlo byť. Ale je to na mne, aby som ju prekvapila. A tak som otvorila chladničku a rozmýšlala som. A kedže bolo dosť teplo a mne sa nechcelo sa zvŕtať v kuchyni polhodinu, zvolila som najrýchlejšie možné riešenie. Hotovú nátierku od luntera. My máme radi všetky, francúzsku, sojakrém, hummus. Nemáme ich doma často, lebo je tam istý podiel oleja, ale akurát sme mali hummus, ktorí majú radi všetci a tak bolo rozhodnuté. Navyše pre mňa nie je nikdy dosť zeleniny a kedže ostala polievka z obeda, aj tu som zapracovala nenápadne do cesta tak, že som ju zmixovala s vodou na krém. Výsledok bol taký, že tento posúch jedol aj kamoš našich detí, ktorý sa stravuje totálne klasicky a veľmi si pochvaľoval. Aby to nebolo cesto len z múky, prisypala som aj neuvarený amarant. Je to jednotka medzi obilninami s nízkym glykemickým indexom, čiže vhodná pre diabetikov. Je to veľmi výživná bezlepková obilnina s obsahom vápnika, železa, rôznych vitamínov. Ale kedže sú to veľmi malé guličky, samostatne ju nejeme, vždy ju primiešam k niečomu inému, ako bulgur, pšeno, či ovos. A tentokrát ma napadlo, že to skúsim dať do cesta. Bolo to tam perfektné, chrumkavé a jemné zároveň, no odteraz robím cesto len takto, s amarantom. Keď sa dá, rada zvýšim výživovú hodnotu jedla. Tento posúch bol výborný len tak, hodí sa však aj k polievke, či nejakému letnému šalátu.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady: 

Počet kusov: 12 väčších kusov , čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 60 minút

  • 2 šálky špaldovej múky (polohrubej)
  • 1 šálka postrúhanej cukiny
  • 1- 1 1/2 šálky vody (alebo zmixovanej uvarenej zeleniny s vodou)
  • 1/4 šálky neuvareného amarantu
  • 2 pl mletého ľanu
  • 1/2 čl soli
  • 2 pl lahodkového droždia
  • hummus nátierka od luntera
  • tavenír

Postup:

Rúru na pečenie zapneme na 180 stupňov. Nachystáme si cesto. Múku, amarant, nastrúhanú cukinu, soľ, ľan, lahôdkové droždie a vodu zmiešame vo väčšej miske. Vodu prilievame postupne. Potrebujeme, aby cesto držalo pokope, ale zas nebolo príliš mokré. Cesto dáme na plech, na papier na pečenie. Na to rozotrieme hummus nátierku a navrch postrúhame tavenír. A potom už len zapiecť na 180 stupňov približne 30 minút.

Tip:

Namiesto hummus nátierky môžete použiť čokoľvek iné. Napríklad biely rastlinný jogurt, rastlinnú majonézu, či inú nátierku od luntera. Ak nemáte poruke tavenír, nastrúhajte tofu, alebo iný rastlinný syr. V bio obchodoch majú náhrady eidamu, mozarelly, či iných syrov, čo chutia na nerozoznanie od tých, čo bežne dostať v obchodoch.

Náš prvý rok na domácom vzdelávaní. Ako ho hodnotíme?

Prvý rok na domácom vzdelávaní

Prvý rok školy máme za sebou. Ako hodnotím z pohľadu rodiča tento rok? Bola to vždy len sranda a zvládala som to s úsmevom na tvári?

Kdeže! Boli veselé dni, ktorých bola drvivá väčšina, ale boli aj ťažké momenty, keď sa Jarke vôbec nechcelo. A ja som sa snažila ju presvedčiť, že sa jej to v živote zíde a jednoducho to treba spraviť. Verím na denno denné budovanie si návykov a tak toto presviedčanie ma niekedy až ubíjalo. Ak je veľa práce čo ma môže akokoľvek baviť, je to náročné. Baví ma, ale je to náročné. A tak to beriem aj s týmto domácim vzdelávaním. Má to veľmi veľa výhod, ale sú aj náročné momenty a tými si jednoducho musím prejsť. Neznamená to, že by som menila a chcela ich poslať do školy. Bolo to len zopár ťažkých dní, ktoré rozhodne neprevážili to, prečo sme sa rozhodli pre domáce vzdelávanie. Napriek tomu sa mi stávalo, keď som sa len potrebovala vyrozprávať po ťažkom dni, že som si vypočula: „Sama si si to vybrala, nik ťa nenútil.“ V tej chvíli mi to veľmi zle padlo. Ale uvedomila som si, že to s tým nemá nič spoločné. Bol to jednoducho náročný deň, nič viac. V noci som málo spala, lebo Lukáš veľa cucal. Alebo sme boli vonku príliš dlho a potom boli všetci nervózni, lebo boli veľmi hladní, a tak sa hádali za každú blbosť, až kým sa nenajedli. Alebo som ja potrebovala sedieť za počítačom a pracovať, ale nedalo sa.

Vždy však vyvážilo to, že sa veľmi teším, že sú stále so mnou a nemusíme nikoho ráno nikam vyprevádzať. To je stále pre mňa na nezaplatenie. Stále si myslím, že sú veľmi maličkí, aj keď má už Jarka sedem rokov. Stále pri väčšine konfliktov ma volajú, aby som to vyriešila, lebo majú problém a nevedia si s tým rady. Jarka je síce ukecaná malá baba, ale aj tak som radšej, že stále môžem ešte držať nad nimi ochrannú ruku, keď treba. Stále platí, že naše deti nik nebude ľúbiť viac ako my. Verím, že sú v školách učiteľky, ktoré to robia s láskou a sú milé k deťom. Ale majú ich toľko na starosti, že jednoducho nie je v ich možnostiach všetko ustriehnuť.

A čo samotné učenie? V druhom polroku sme hľadali systém, ako by to mohlo fungovať. Zo začiatku Jarka frflala. Že sa jej nechce a prečo musí robiť niečo nasilu, keď ona sa chce teraz hrať a podobne. A tak som s ňou skúšala, čo by vyhovovalo jej a pritom sme si aj k tým učebniciam sadli. Unschooling sa mi páči, ale nevedela som nakoľko by sa s ním stotožnila naša kmeňová škola. A aj tak, čítať, písať a počítať sú zručnosti, ktoré nás robia gramotnými a v reálnom živote sa nám veľmi zídu. Takže som hľadala naše ako. Nebolo to ľahké, lebo Jarka je ako Peťo. Rebelka. Na ňu neplatí, že tu si sadni a píš. Ona sa s tým musí stotožniť a potom je ochotná spolupracovať. Ondrej je ako ja. Povedali sadnúť a písať, tak sedím a píšem. Ondrej makal a stále aj maká viac a dobrovoľne. Prečíta celú knihu na posedenie, počítanie ho baví, hocikedy príde za mnou, aby som mu napísala príklady. O ňom som ani nevedela, kedy sa niečo naučil.

Za to Jarka mi to neuľahčovala. Mali sme aj ťažké chvíle. Nerozumela som, prečo si nesadne keď som jej vysvetlila, že to treba. Až potom mi na základe jednej knihy trklo, že je rebelka a musím ísť na ňu úplne inak. Slobodne. Ako na Peťa. Oni, keď sa cítia byť slobodní sú ochotní spraviť to, čo treba. A tak som jej vysvetlila, čo cez deň potrebujeme spraviť a nech povie, kedy sa jej chce. Dala som jej možnosť si vybrať čas a to jej stačilo na to, aby sa cítila slobodne.  Tak sme sa nakoniec dohodli. Najlepšie to šlo hneď zrána. Jarka sa zobudila, prebrala, vypila pohár vody a dobrovoľne si sadla a písala. Písali sme denník, čo sme v ten deň mali v pláne, alebo čo sme robili deň predtým. To, čo odporúčali písať v šlabikári ju nebavilo, tak sme písali to, čo chcela. Potom si vybrala knihu a čítala. Len sme sa dohodli koľko strán prečíta. To sme museli stihnúť do pol deviatej, lebo potom už nás zvyčajne čakala partia kamošov na ulici. A to sme nechceli zmeškať.

Tak som niekedy lietala medzi robením raňajok, kontrolovaním Jarkiných viet, či ich píše správne, zabávaním Lukáša, aby sa Jarka mohla sústrediť, prípadne medzi mojím cvičením. Najlepšie sa mi cvičí ráno a tak som to chcela stihnúť kým vytrielime von na ulicu. Učenie ráno trvalo okolo pol hodiny. Matematiku sme si zvyčajne nechali na obed, keď Lukáš spal a my traja sme si sadli k stolu. Každému som zadala matematickú úlohu a kto vedel riešil sám a kto potreboval, tomu som asistovala. Ondrej je samostatný a Jarka ma zapája veľmi rada do akejkoľvek jej činnosti. Takže zvyčajne som pomáhala jej. Boli dni, keď to bolo veľmi náročné. Nie vždy som mala náladu počúvať ako melie a melie. Matematika nie je jej srdcovka a tak okolo toho radšej rozprávala, ako rátala. A potom mi naša pani učiteľka Lucia poradila matematiku online! Od toho momentu sa bili o tablet, lebo každý chcel rátať matematiku. Už nebolo potrebné žiadne presviedčanie, sami od seba si k tomu sadali. Veľmi ich bavilo, že potom im to počítač vyhodnotí, koľko odpovedí mali správne a chodili mi to pyšne ukazovať, ako sa im darí. Odvtedy to šlo ako po masle. Konečne sme našli funkčný model. Ráno čítanie a písanie. A matematika cez obed. Prvouku nerátam, lebo to skúmame stále niečo z reálneho života, to ich baví stále.

A ako teda vyzeralo koncoročné preskúšanie?

Bolo podobné ako prvý polrok. Doniesli sme všetko, čo sme doma za ten polrok spravili. Jarka čítala, počítala. Bola tam tá istá pani učiteľka, ktorá bola rovnako usmiata ako na polroku. Jarka z toho mala dobrý zážitok, žiadny stres, aký si žiaľ zo školy pamätám na písomkách ja.

Takisto dostávame často otázku dokedy chceme mať domáce vzdelávanie, či aj druhý stupeň a to ako, lebo to sa na Slovensku nedá. A my na to hovoríme, že ideme rok za rokom a rozhodneme sa podľa toho, čo nám vyhovuje a čo nie. Keď sa narodí dieťa, nenapadne nás, do akej škôlky ho zapíšeme. Užívame si s ním každú chvíľu. A až keď príde vhodný čas, potom sa nad tým zamýšľame. A tak to máme aj my. Načo budem teraz rozmýšľať, čo bude na druhom stupni základnej školy, keď Jarka ide teraz do druhej triedy? Budeme sa nad tým zamýšľať, keď to bude aktuálne. Možno bude o rok chcieť ísť si posedieť do lavíc, neviem. A možno nie. Uvidíme ako sa to vyvinie. Každopádne teraz to nejdeme meniť a pokračujeme v domácom vzdelávaní aj ďalší rok. Našli sme si systém, kde sme začlenili aj Jarkine a Ondrejove učenie a funguje nám to. Domáce vzdelávanie zapadá to do nášho minimalistického spôsobu života. Netrávime kopec častu cestovaním do školy a naspäť. Nemajú príliš veľa podnetov, nenútime ich sedieť pol dňa v lavici, keď chcú behať. Ušetríme aj nejaké financie, lebo nemusíme kupovať x zošitov, či platiť do školy poplatky. Nepotrebujeme nakupovať prezuvky do školy, oblečenie, školskú tašku, peračníky a iné pomôcky. Nemusíme tým pádom doma skladovať kopec vecí navyše. Máme veľa voľného času na hru, kreslenie, výlety, kamošov. Ten deň nám nepretečie medzi prsty. A to je v dnešnej super rýchlej dobe rarita. Stále sa ľudia niekam ponáhľajú, niekedy mám dojem, že ani nestíhajú žiť. My máme radi pohodu. My si každý deň poriadne užívame. S Peťom čím viac vnímame prítomný okamih ako to jediné, čo máme. Minulosť je už fuč a čo bude zajtra netuší nik. Lebo zajtra nikdy nepríde. Zajtra sa premení na teraz. A fakt je ten, že tie deti sú malé len veľmi krátko. Potom už nebudú chcieť so mnou tráviť toľko času. Príde čas, keď sa od nás odpoja. Kým sme ich zázemie a stoja o našu prítomnosť, chceme to využiť. Jednoducho, chceme byť s nimi čo najviac. Po preskúšaní cestou domov sme zbadali toto stádo oviec a tak sme opäť mali zaujímavú prestávku. Za to pastier mal niečo, čo sa k nemu nehodilo. Nehral na fujare, či nespieval si, ale mal v ruke telefón. Moderná doba :).

Prvý rok na domácom vzdelávaní

 

 

Mangový pečený cheesecake bez múky, bez oleja, bez cukru

Mangový pečený cheesecake bez múky, bez oleja,bez cukru

Keďže sme včera cestovali, tak som meninovú tortu pre Peťa robila až dnes. Síce som bola dosť uťahaná, lebo najprv to celé zbaliť, nachystať jedlo a pitie na cestu, potom počas cesty robiť čašníčku na zavolanie, prípadne plniť iné sny a požiadavky, no nie vždy je cesta oddych. Počase už bolo našemu najmenšiemu dlho a tak chcel íst dopredu si sadnúť ku mne. V aute je bezpečnosť prvoradá a tak ho musím potom všelijak zabávať, aby sa na svoju najväčšiu požiadavku vykašľal. Zastavovať sme nechceli, lebo ostatné dva kusy spali, ved bola polnoc. A tak… no spať sme šli okolo jednej a vstávali sme o šiestej. Načo si pospať, keď je krásny slnečný deň pred nami, že? A keď som unavená, stane sa mi, že to potom schytá Peťo, lebo frflem, a on sa príkladne urazí… A tak nám hrozil tichý deň. Ale keďže je nám čas vzácny, svoje ego posielam vtedy kade ľahšie a Peťo tiež a zvyčajne to otočíme na smiech. I keď nie vždy sa nám chce, každý má pocit, že má ústúpiť ten druhý. Nakoniec sme to však ustáli a všetci piati sme si sadli spolu v dobrej nálade k sviatočnému cheesecaku. No každopádne dnes idem spať o 20:00. A čo k tomuto parádnemu koláču ešte dodať? Na dovolenke nebola rúra na pečenie a tak sme sa dnes vyslovene tešili na domáci pečený koláč. Mangový pečený cheesecake bez oleja, múky, či cukru. Korpus je z roznych druhov vločiek, mletého ľanu, datľového sirupu a vody. Plnka z manga, tofu a tapiokového škrobu. Jednoduchý a úplne mangový. Ak máte radi mango, toto je cheesecake pre vás.

Prísady: 

Počet kusov: 12 väčších kusov , čas prípravy: 30 minút, čas pečenia: 60 minút

  • 1 šálka vločiek (ovsené, pšeničné, ražné)
  • 2 pl mletého ľanu
  • 5 pl datľového sirupu
  • 3/4-1 šálka vody
  • 2 biele tofu (spolu 400g)
  • 2 čerstvé mangá (alebo 200g sušeného)
  • 2 pl tapiokového škrobu
  • med na osladenie (alebo javorový sirup, agáve)

Postup:

Rúru na pečenie zapneme na 180 stupňov. Nachystáme si korpus. Vločky a ľan pomelieme na kávovom mlynčeku na múku. Najradšej používam ovsené vločky, ale mala som akurát mix vločiek a tam som dala tie. Pridáme datľový sirup, alebo iné sladidlo a pomaly prilievame vodu. Možno nebudete potrebovať ani 3/4 šálky vody a možno aj viac. Každé vločky inak pijú vodu, ide o to, aby to bola kompaktná hmota, ktorú môžete natlačiť do okrúhlej formy na pečenie. Ak si myslíte, že sa vám prilepí, vymastite ju. Boky vytvarujeme tiež z korpusu. Aby sa nám hmota nelepila na prsty, alebo na lyžicu, stačí k tomu použiť trochu vody.

Potom si nachystáme plnku. Do výkonného mixéra dáme ošúpané mango, tofu, tapiokový škrob a zmixujeme na krém. Tapiokový škrob spraví to, že pekne bude plnka držať pokope. Ak je mango úplne zrelé, možno nebude ani treba osladiť plnku, najlepšie bude, keď to ochutnáte. Ak nemáte čerstvé mango, ale používate sušené, odporúčam ho namočiť predtým na 30 minút do vody, potom sa bude ľahko mixovať. Tu však budete potrebovať aj vodu, okolo 1 šálky. Stačí len toľko, aby sa vytvoril hustý hladký krém v mixéri. Plnku nalejeme na korpus a dáme piecť na 60 minút. Záleží od výšky cheesecaku, preto ak použijete väčšiu formu, može to trvať kratšie. Ak použijete menšiu formu, cheesecake bude vyšší, tak aj čas pečenia bude dlhší. Ideálne urobiť test vidličkou a keď vyjde čistá, koláč je hotový. Necháme ho poriadne vychladnúť, potom sa dobre krája. Dobrú chuť!

Tip:

Pri podávaní tohto mangového cheesecaku ho môžete poliať coulis z bobuľového ovocia, alebo si k nemu dať džem. Ale je chutný aj sám o sebe, takže neoľutujete ani keď si ho dáte len tak bez ničoho. Korpus môžete ozvláštniť korením ako je napríklad škorica.