Áno, dobre čítate! Po jednej prednáške, čo som dávnejšie videla, sme sa rozhodli, že už nebudeme vegánmi. Tá prednáška bola od môjho obľúbeného doktora Gregera a v nej vysvetľoval, ako je možné, že vegáni trpia rovnakými chorobami ako mäsožravci. Majú rovnako upchaté cievy, vysoký LDL cholesterol, nadváhu, a iné civilizačné choroby.
Dávnejšie som čítala, že aj takéto niečo sa môže stať, ale toto mnou otriaslo. Ako je možné, že človek nekonzumujúci nič živočíšne, má upchaté cievy, nadváhu, dokonca bol prípad, kde 40 ročný vegán zomrel na srdcovocievny infarkt. A teraz mám dôkaz, lebo Greger vytiahol štatistiky! Uf! Tú prednášku som pozerala bez dychu od začiatku dokonca a bol to pre mňa šok. Už nemôžem argumentovať, že ten čo nie je nič živočíšne je zdravší. Lebo jedlo nie je ako jedlo. V čom je teda háčik?
Vegánom je ten, čo nekonzumuje nič živočíšne. Vegánom je teda aj ten, kto je hranolčeky, čipsy, či iný vegánsky fast food. Vegánski aktivisti milujú zvieratá a z etických dôvodov sa rozhodnú ich nejesť, navyše tak nezaťažujú planétu (menej zjedených zvierať, menej skleníkových plynov). Krásny počin, obdivujem to. Aj to je jeden z mojich dôvodov, prečo som sa vzdala dobrovoľne živočíšnej potravy. Ak nemusím, neberiem životy zvieratám pre moje potešenie (chuť). Čo je však problém, že takýmto ľuďom nezáleží veľmi čo vlastne jedia, nejde im o zdravie, ale o záchranu zvierat, aby to nebolo živočíšne. Či je to však výživné, to je iná otázka. Jedia vegánske burgre, rastlinné klobásy ako hlavné jedlo, taká štandardná strava v rastlinnom prevedení. Prekladajú to raw koláčmi plnými kokosového oleja, cookieskami, salámami, parížskym šalátom, vyprážaným syrom. Je to síce vegánsky fast food, ale neznamená to, že je to výživné jedlo. Či živočíšna cookieska plná oleja, alebo rastlinná verzia plná oleja, nasýtené tuky sú jednoducho škodlivé pre zdravie či v rastlinnej verzii, alebo živočíšnej. Toto nie je základ pre zdravý organizmus. Ak sa takto rozhodnem stravovať, nemôžem čakať, že budem mať energie za troch, dobré krvné testy a podobne. Veď do seba hádžem čistý junk food. Jedlo plné nasýtených mastných kyselín a trans tukov spôsobuje upchávanie koronárnych ciev, zvyšuje cholesterol, naberanie kilogramov a iných zápalových reakcií v tele. Vegánsky junk food je podľa môjho názoru na ukázanie ľuďom, že vegánsky burger je rovnako lahodný ako klasický, a pritom nemusí byť z mäsa. Je to zdravšia alternatíva a super, že je na trhu. Ale nie je to jedlo na každý deň.
A preto potom takýto ľudia spôsobujú čistý zmätok. Tak ako to je???? Vegáni majú prekypovať zdravím, byť štíhli, dožívať sa 120 rokov. A pritom je niekoľko štúdií, ktoré dokazujú priamy opak. Keď porovnali cholesterol junk food vegána s mäsožravcom, či vegetariánom, výsledky boli skoro rovnaké. Ak však porovnávali krvné testy junk food vegána a človeka, ktorý konzumuje nízkotučnú celistvú rastlinnú stravu, bolo to o inom. Tu je zakopaný pes. Junk food vegán je veľké množstvo tukov (nasýtených, trans tukov), ktoré sú pôvodcom týchto zápalov tele.
Nízkotučná celistvá rastlinná strava však naopak dokáže tieto procesy zastaviť a dokonca zvrátiť. A tak sme sa po tejto prednáške rozhodli, že sa dištancujeme od nálepky vegánstvo. My sa stravujeme nízkotučnou celistvou rastlinnou stravou. V našom jedálničku nie sú potraviny ako kofola, hranolky, čipsy, maslo, syr. Na vegánskych hodoch si kúpime burger. Ale to je raz za niekoľko mesiacov. To je na chuť, nie je to zdroj živín. Čím sme dlhšie na tejto rastlinnej strave, cítime ako sa nám menia chuťové poháriky. Nepotrebujeme jesť tak často vegan fast food, ako kedysi. Ja si burger už ani na vegánskych hodoch nedám, mne tečú sliny pri zelenom šaláte zaliatom fajnovou zálievkou.
Nasýtené mastné kyseliny sme znížili na minimum (sem patrí aj kokosový olej, a tak z nášho zoznamu surovín, ktoré používame pravidelne jednoducho vypadol). Trans mastné kyseliny sú tuky, ktoré sa nachádzajú v živočíšnej strave v mäse, vajciach a mliečnych výrobkoch. V rastlinnej strave sú skryté v podobe hydrogenovaných tukov. Je to napríklad stužený palmový olej, ktorý sa pridáva do toľkých vegánskych keksov, masiel, koláčov a iných potravín. Má za úlohu stužiť potravinu, aby držala tvar a zabezpečiť dlhšiu trvanlivosť. To je veľmi dobré pre predávajúceho a pre životnosť výrobku. Pre konzumenta až tak nie. Trans tuky sú totiž zabijačské tuky, ako ich nazval doktor Greger, spúšťajú rakovinové procesy a tam teda sranda končí.
My dávame prednosť nenasýteným mastným kyselinám ako avokádo, orechy, olejnaté semená a aj to v malých množstvách. Omega-3 mastné kyseliny máme z ľanu, konopných semienok, či tmavozelenej listovej zeleniny. Na varenie používame sezamový olej, slnečnicový olej. Liter oleja nám vydrží tak pol roka, čiže ho používame ozaj v malých množstvách. Radšej siahneme po celej potravine, ako nejakej extrahovanej časti. Telo si cholesterol, ktorý potrebuje, vyrobí samo, nepotrebujeme mu ho dodávať. Verím, že aj vďaka tejto celistvej nízkotučnej rastlinnej strave moje krvné testy vyzerali takto.
Naše heslo je život je zmena, a tak stále niečo meníme a sme s tým spokojní. Keď dočítam nejakú publikáciu a poviem, že sa nám čo to v jedálničku zmení, Peťo to už komentuje s úsmevom: „Čo tentokrát prestávame jesť?“ Chvíľu sa tvári kyslo, predstaví si všetko, čo odpadlo z nášho pravidelného nákupu a vzdychne si. Ale už to chápe, obaja vieme, že strava je alfa omega. Už sme čítali príliš veľa vedeckých kníh, aby sme to mohli ignorovať. Bez stravy prežijeme niekoľko týždňov, darmo mi niekto bude hovoriť, že na nej nezáleží, zjavne je to pohonná hmota, bez ktorej to nejde.
Ak chcete zistiť, čo znamená nízkotučná celistvá rastlinná strava v praxi, niečo pre vás máme: 21-dňovú zmenu, online kurz, kde počas 21 dní vám poskytujeme recepty na raňajky, obedy, večere a dezerty, ktoré sú výživou pre telo, nie záťažou. Zároveň sú však veľmi chutné a dobre vyzerajú. Spolu tú nájdete 105 receptov, ktoré môžete dokola striedať. Tento kurz je nabitý informáciami, čo je škodlivé a prečo, všetko vedecky podložené, podrobne a zároveň zrozumiteľne vysvetlené. Je to niečo, čo by som uvítala ja pred 15 rokmi, keď som prechádzala na rastlinnnú stravu a nemala som veľmi šajnu čo jesť, kde nakupovať, ako variť, aby ma to celé nepohltilo časovo a finančne. A tento kurz taký je.
Domáce chrumkavé müsli s ovsenými vločkami, datľami, tekvicou a quinou
/in Raňajky/by MirkaTakéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete. Nie je to kurz len o receptoch, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. V kurze nájdete informácie, ako mať plnohodnotnú stravu, kde a ako nakupovať, ako variť, a mysleli sme aj na všetky možné alergie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Müsli máme radi na raňajky, ako desiatu, dezert, či si ich berieme so sebou na výlet. Prírodný cukor v týchto chrumkavých müsli nám ráno pomáha myslieť, na výlete vďaka nim deti majú energiu. Pečieme ich aspoň raz za týždeň, v sklenej nádobe v suchu vydržia aj pár dní. Ako dlho presne nevieme, lebo do 3 dní ich vždy zjeme. Ja si ich sypem na raňajšiu jablkovú kašu, deti ich majú najradšej s rastlinným jogurtom ako dezert. Ale chutné sú aj samotné, len tak. Nie je tam žiadny olej, či rafinovaný cukor a tak sa ich aj deti môžu najesť do sýta. Sladíme ich datľovým sirupom a jablkovou výživou. Ak nemáte datľový sirup, zmixujte datle s vodou. Namiesto jablkovej výživy dajte pomixované jablko. Dávnejšie sme zvykli kupovať jednu bio značku veľmi dobrých müsli. Ale cena tam bola dosť vysoká, navyše obsahovali palmový olej, cukor. Motivovalo ma to nájsť niečo jednoduchšie, bez týchto prísad, ale za to rovnako chutné. A toto je presne to, čo by sme od takých müsli, či granole očakávali. S Peťom si však neraz povieme, že sú lepšie ako tie kupované. Sú chrumkavé, sladké, sem-tam nejaký orech, či olejnaté semená, sušené ovocie, jednoducho presne ite chute a štruktúra, ktorú očakávame. A opäť je tu množstvo variácii. Kedže si ich pečieme doma, pridáme čo chceme.
Prísady:
Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút
Postup:
Vo väčšej nádobe zmiešame vločky, pokrájané datle, konopných, tekvicových semienok, neuvarenej quinoi, škorice a kardamonu. Premiešame a pridáme jablkovú výživu a datľový sirup. Zmes sa bude lepiť, to je správna konzistencia. Na plech dáme papier na pečenie a do vyhriatej rúry. Porozotierame na celý plech a dáme piecť na 180 stupňov na 15 minút, potom znížime na 110 stupňov a tak pečieme ďalších 45 minút. Občas müsli poprehadzujeme, aby sa opiekli zo všetkých strán a nepripiekli sa.
Tip:
Tieto müsli radi jeme s domácim rastlinným jogurtom, či chia pudingom. Alebo pridať posekané mandle, lieskovce, strúhaný kokos, či sušené ovocie ako figy, či goji. Keď máme chuť na čerst pridáme ešte banán, čučoriedky.
Prečo som sa opäť vrátila k ľadovej vode
/in Blog/by MirkaKeď sme boli malí, mama nás v zime vypustila na pár minút do záhrady len v spodnej bielizni. Mali sme z toho obrovskú srandu. Neskôr sa pridala k ľadovým medveďom na niekoľko sezón a sem-tam som plávala aj ja. Tak som sa dostala k plávaniu v ľadovej vode. Najintenzívnejší zážitok bol plávanie v Dunaji v jednostupňovej vode. Zmrzli mi prsty na rukách a o týždeň sa mi vrátil v nich cit. Pamätám si to dodnes, nebolo to nič príjemné, ale plávanie samo o sebe bolo po vyjdení z vody super. Keď som tam šla, kričala som, bol to ten veľmi nepríjemný pocit. Kvôli deťom som si na osem rokov dala pauzu a zrazu, len tak bez prípravy, som sa tam vrhla opäť. Tentokrát však s nadšením. Zrazu tam nejdem s odporom, ale s radosťou a už to ani nie je take hrozné. Ako je to možné?
Povedzme si úprimne: ísť do ľadovej vody vôbec nie je príjemné. Pocit hrozne studenej vody trvá pár desiatok sekúnd, kým si organizmus na tú zimu zvykne a potom už je dobre. Potom už mrznú len prsty. Nie je to o tom, že by to bolo príjemné. Možno aj preto som sa na to vykašľala, i keď som si to ospravedlňovala, že som tehotná, dojčím a pritom to vôbec nie sú nejaké prekážky. V Rusku sa otužujú všetci, tehotné ženy, či malé deti. Pravda bola, že sa mi už do tej studenej vody nechcelo ísť, nechcelo sa mi tak intenzívne ísť mimo svojho pohodlia. Bolo to príliš veľa námahy. Nevedela som prekonať psychicky ten pocit, aká mi bude zo začiatku hrozná zima.
Nedávno som však bola na jednom veľmi zaujímavom kurze, kde sa spája nastavenie mysle, dýchacie cvičenia a otužovanie. Je to metóda podľa Wima Hofa. Čo-to sme o tom s Peťom čítali, ako sa vďaka tejto metóde sá ovládať svoj autoimunitný systém. Donedávna to bolo niečo neslýchané, predsa je to riadené automaticky naším organizmom. No Wim Hof dokázal, že vďaka týmto trom pilierom (nastavenie mysle, dýchacie cvičenia a vystavovanie chladu) to vieme ovládať aj my. Načo je to dobré? Znamená to, že si vieme ovládať svoj imunitný systém a to už teda je niečo, čo mňa fascinuje.
Tieto tri piliere dokážu spustiť, napomôcť uzdravovaniu tela. Nie je to perfektné? Wima Hofa si zobrali na mušku aj lekári, ktorým to nešlo do hlavy, ako je to možné. Vstrekli mu vnútrožilovo endotoxín z e.coli, čo by malo spôsobiť v tele silné reakcie podobné chrípke, ako vysoká teplota, vracanie. Wim Hof v priebehu niekoľko minút dokázal hodnoty v tele po vstreknutí tejto látky dostať do normálu, žiadne reakcie nemal. Aby dokázal, že nie je nejaký výnimočný len on, naučil svoju metódu niekoľko ľudí a tí dopadli na teste rovnako. Zrazu začínam vnímať, že toto je niečo, čo ma teda veľmi zaujíma a čo by som sa chcela naučiť aj ja, keďže tvrdí, že sa to naučí aj bežný človek. A tak keď som zistila, že aj u nás sú tieto kurzy vedené certifikovaným inštruktorom, neváhala som a šla som.
Tak som sa ocitla v deň kurzu v 4,5-stupňovej vode. Spomenula som si, ako je to neskutočne nekomfortné. Len teraz som to vnímala úplne inak. Brala som to nepohodlie ako posun mojich hraníc komfortu. Boli sme tam skupina 25 ľudí, davová psychóza, keď tam šli všetci, robí svoje. Ja som však chcela v tom pokračovať. Na otužilecké akcie sa mi nežiada odísť v deň voľna od rodiny na dve hodiny. A tak si som vymyslela, že sa budem doma kúpať v záhrade v kadi. Len kde zohnať takú veľkú kaďu? Jedno ráno som behala u nás dedine okolo záhradníckych potrieb. Zašla som tam a akurát mali presne takú, akú som chcela. O pol hodinu som už doma do nej liala vedrá vody a chystala si na ďalší deň kúpanie. V noci mrzlo a tak ráno bola pekne vychladená. Takto to mám priamo pred nosom a nemôžem sa vyhovárať, že stratím pri tom veľa času, že idem od rodiny v deň voľna.
Jednoducho cítim, že tam musím ísť a idem. Tak jeden až dvakrát za týždeň sa tam na pár minút ponorím. Potrebujem takéto silné výzvy. Potom ako vyjdem z takej ľadovej vody som spokojná, že som napriek tomu chladu hneď nevyšla, ale vydržala som tam pár minút. Dodržala som to, čo som si zaumienila. Navyše je to užasná meditácia prítomného okamihu, ten chlad mi nedovoľuje myslieť na nič iné, len na hbloký nádych a výdych.
Zdravotné hľadisko je obrovký bonus navyše. Niekde som čítala, že ľadová voda spôsobí to, že sa krv nahrnie do životne dôležitých orgánov a tak sa prečistia. Navyše pri vstupe do ľadovej vody dýcham z plných pľúc, čiže sa aj telo okrem toho výborne okysličí, čo takisto napomáha liečebným procesom v tele. Organizmus sa zbavuje kyslosti a stáva sa viac zásaditým.
Nielen otužovaniu vďačím za svoje zdravie, idem aj ďalej. Strava ktorú denno denne jem má na to veľmi veľký vplyv. Ak máte chuť sa o tom dozvedieť viac, niečo pre vás máme: 21-dňovú zmenu, online kurz, kde počas 21 dní vám poskytujeme recepty na raňajky, obedy, večere a dezerty, ktoré sú výživou pre telo, nie záťažou. Zároveň sú však veľmi chutné a dobre vyzerajú. Spolu tú nájdete 105 receptov, ktoré môžete dokola striedať. Tento kurz je nabitý informáciami, čo je škodlivé a prečo, všetko vedecky podložené, podrobne a zároveň zrozumiteľne vysvetlené.
Vystavovanie sa chladu precvičuje sťahovanie ciev. Dochádza tak k priamej stimulácii krvného obehu a k zvýšenej rýchlosti metabolizmu, ktorý na oplátku znovu zvyšuje energiu. Studená voda výrazne znižuje zápalové proteíny v tele. Pobytom v ľadovej vode si aj zvyšujeme percento hnedého tuku, s ktorým sa rodíme. Tým, že sa obliekame, niekedy až príliš, stratíme tento hnedý tuk, ktorý nás prirodzene zahrieva. Hnedý tuk je druh tukového tkaniva s ktorým sa rodíme a dokáže priamo uvoľňovať energiu (na rozdiel od bieleho tuku, ktorý energiu iba ukladá) a produkuje teplo. Výsledky rôznych štúdií dokazujú, že hnedý tuk prispieva k produkcii tepla. Ľudia nezávisle na svojom veku si tento druh tukového tkaniva môžu znovu získať, a to pravidelným tréningom v nízkych teplotách.
Tých argumentov prečo sa vystavovať chladu sa nazbieralo toľko, že moje jediné proti, že mi je to nepríjemné, zrazu prestalo mať váhu. A tak sa ponáram znovu a znovu. Ako sa vraví, to sa nedá opísať, to treba zažiť. Je to tak!
Čerstvý zelerový šalát s fazuľovými lúskami a polentou
/in Hlavné jedlo/by MirkaTakéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete.
Takýto obed je pre mňa naj. Na šaláty som si za tie roky tak zvykla, že každý obed potrebujem mať na tanieri čo najviac zeleniny. Ako sa otepľuje zelenina postupne nejak vytláča obilninu z taniera. Mám rada rôznorodé chute a tak to najčastejšie takto všelijako kombinujeme a vychádzajú z toho veľmi chutné obedy. Keď sme žili v Lyone, mávali v školskej jedálni takýto zelerový šalát. Slintala som, len som sa na neho pozrela, ale tam bola klasická majonéza a už vtedy sa mi nežiadalo také jesť. Teraz v zime som si na neho spomenula a už si ho robím tretí deň za sebou s rôznymi obmenami. Táto alternatíva mi chutila najviac. S tou zálievkou ten zeler ani veľmi necítiť, zjemní ho, ani nemusí hodinu dve postáť, aby sa prepojili chute, výborný je hneď po zmiešaní.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 10 minút
Zálievka:
Postup:
V menšom hrnci dáme variť fazuľové lúsky so soľou a 1/4 šálkou vody. Necháme zovrieť, potom plameň stíšime a pod pokrievkou varíme približne 7 minút. V druhom hrnci varíme polentu za stáleho miešania s 1,5 šálkami vody a soľou okolo 5-7 minút. Medzitým natrúhame zeler najemno a zmiešame so zálievkou. Hotové fazuľové lúsky primiešame k zelerovému šalátu a podávame spolu s polentou. My dávame polentu zapiecť na 30 minút, potom sa ľahko krája, ale ak nie je čas, lebo sme veľmi hladní, kaša je hotová za pár minút.
Tip:
Zelerový šalát môžete skombinovať so surovou mrkvou, či inou varenou zeleninou. V zime máme v zime radi kombináciu čerstvej zeleniny s varenou. Polentu niekedy dochutíme varenou zeleninou, či lahôdkovým droždím.
Čo nás viedlo k tomu, že už nie sme vegánmi
/in Blog/by MirkaÁno, dobre čítate! Po jednej prednáške, čo som dávnejšie videla, sme sa rozhodli, že už nebudeme vegánmi. Tá prednáška bola od môjho obľúbeného doktora Gregera a v nej vysvetľoval, ako je možné, že vegáni trpia rovnakými chorobami ako mäsožravci. Majú rovnako upchaté cievy, vysoký LDL cholesterol, nadváhu, a iné civilizačné choroby.
Dávnejšie som čítala, že aj takéto niečo sa môže stať, ale toto mnou otriaslo. Ako je možné, že človek nekonzumujúci nič živočíšne, má upchaté cievy, nadváhu, dokonca bol prípad, kde 40 ročný vegán zomrel na srdcovocievny infarkt. A teraz mám dôkaz, lebo Greger vytiahol štatistiky! Uf! Tú prednášku som pozerala bez dychu od začiatku dokonca a bol to pre mňa šok. Už nemôžem argumentovať, že ten čo nie je nič živočíšne je zdravší. Lebo jedlo nie je ako jedlo. V čom je teda háčik?
Vegánom je ten, čo nekonzumuje nič živočíšne. Vegánom je teda aj ten, kto je hranolčeky, čipsy, či iný vegánsky fast food. Vegánski aktivisti milujú zvieratá a z etických dôvodov sa rozhodnú ich nejesť, navyše tak nezaťažujú planétu (menej zjedených zvierať, menej skleníkových plynov). Krásny počin, obdivujem to. Aj to je jeden z mojich dôvodov, prečo som sa vzdala dobrovoľne živočíšnej potravy. Ak nemusím, neberiem životy zvieratám pre moje potešenie (chuť). Čo je však problém, že takýmto ľuďom nezáleží veľmi čo vlastne jedia, nejde im o zdravie, ale o záchranu zvierat, aby to nebolo živočíšne. Či je to však výživné, to je iná otázka. Jedia vegánske burgre, rastlinné klobásy ako hlavné jedlo, taká štandardná strava v rastlinnom prevedení. Prekladajú to raw koláčmi plnými kokosového oleja, cookieskami, salámami, parížskym šalátom, vyprážaným syrom. Je to síce vegánsky fast food, ale neznamená to, že je to výživné jedlo. Či živočíšna cookieska plná oleja, alebo rastlinná verzia plná oleja, nasýtené tuky sú jednoducho škodlivé pre zdravie či v rastlinnej verzii, alebo živočíšnej. Toto nie je základ pre zdravý organizmus. Ak sa takto rozhodnem stravovať, nemôžem čakať, že budem mať energie za troch, dobré krvné testy a podobne. Veď do seba hádžem čistý junk food. Jedlo plné nasýtených mastných kyselín a trans tukov spôsobuje upchávanie koronárnych ciev, zvyšuje cholesterol, naberanie kilogramov a iných zápalových reakcií v tele. Vegánsky junk food je podľa môjho názoru na ukázanie ľuďom, že vegánsky burger je rovnako lahodný ako klasický, a pritom nemusí byť z mäsa. Je to zdravšia alternatíva a super, že je na trhu. Ale nie je to jedlo na každý deň.
A preto potom takýto ľudia spôsobujú čistý zmätok. Tak ako to je???? Vegáni majú prekypovať zdravím, byť štíhli, dožívať sa 120 rokov. A pritom je niekoľko štúdií, ktoré dokazujú priamy opak. Keď porovnali cholesterol junk food vegána s mäsožravcom, či vegetariánom, výsledky boli skoro rovnaké. Ak však porovnávali krvné testy junk food vegána a človeka, ktorý konzumuje nízkotučnú celistvú rastlinnú stravu, bolo to o inom. Tu je zakopaný pes. Junk food vegán je veľké množstvo tukov (nasýtených, trans tukov), ktoré sú pôvodcom týchto zápalov tele.
Nízkotučná celistvá rastlinná strava však naopak dokáže tieto procesy zastaviť a dokonca zvrátiť. A tak sme sa po tejto prednáške rozhodli, že sa dištancujeme od nálepky vegánstvo. My sa stravujeme nízkotučnou celistvou rastlinnou stravou. V našom jedálničku nie sú potraviny ako kofola, hranolky, čipsy, maslo, syr. Na vegánskych hodoch si kúpime burger. Ale to je raz za niekoľko mesiacov. To je na chuť, nie je to zdroj živín. Čím sme dlhšie na tejto rastlinnej strave, cítime ako sa nám menia chuťové poháriky. Nepotrebujeme jesť tak často vegan fast food, ako kedysi. Ja si burger už ani na vegánskych hodoch nedám, mne tečú sliny pri zelenom šaláte zaliatom fajnovou zálievkou.
Nasýtené mastné kyseliny sme znížili na minimum (sem patrí aj kokosový olej, a tak z nášho zoznamu surovín, ktoré používame pravidelne jednoducho vypadol). Trans mastné kyseliny sú tuky, ktoré sa nachádzajú v živočíšnej strave v mäse, vajciach a mliečnych výrobkoch. V rastlinnej strave sú skryté v podobe hydrogenovaných tukov. Je to napríklad stužený palmový olej, ktorý sa pridáva do toľkých vegánskych keksov, masiel, koláčov a iných potravín. Má za úlohu stužiť potravinu, aby držala tvar a zabezpečiť dlhšiu trvanlivosť. To je veľmi dobré pre predávajúceho a pre životnosť výrobku. Pre konzumenta až tak nie. Trans tuky sú totiž zabijačské tuky, ako ich nazval doktor Greger, spúšťajú rakovinové procesy a tam teda sranda končí.
My dávame prednosť nenasýteným mastným kyselinám ako avokádo, orechy, olejnaté semená a aj to v malých množstvách. Omega-3 mastné kyseliny máme z ľanu, konopných semienok, či tmavozelenej listovej zeleniny. Na varenie používame sezamový olej, slnečnicový olej. Liter oleja nám vydrží tak pol roka, čiže ho používame ozaj v malých množstvách. Radšej siahneme po celej potravine, ako nejakej extrahovanej časti. Telo si cholesterol, ktorý potrebuje, vyrobí samo, nepotrebujeme mu ho dodávať. Verím, že aj vďaka tejto celistvej nízkotučnej rastlinnej strave moje krvné testy vyzerali takto.
Naše heslo je život je zmena, a tak stále niečo meníme a sme s tým spokojní. Keď dočítam nejakú publikáciu a poviem, že sa nám čo to v jedálničku zmení, Peťo to už komentuje s úsmevom: „Čo tentokrát prestávame jesť?“ Chvíľu sa tvári kyslo, predstaví si všetko, čo odpadlo z nášho pravidelného nákupu a vzdychne si. Ale už to chápe, obaja vieme, že strava je alfa omega. Už sme čítali príliš veľa vedeckých kníh, aby sme to mohli ignorovať. Bez stravy prežijeme niekoľko týždňov, darmo mi niekto bude hovoriť, že na nej nezáleží, zjavne je to pohonná hmota, bez ktorej to nejde.
Ak chcete zistiť, čo znamená nízkotučná celistvá rastlinná strava v praxi, niečo pre vás máme: 21-dňovú zmenu, online kurz, kde počas 21 dní vám poskytujeme recepty na raňajky, obedy, večere a dezerty, ktoré sú výživou pre telo, nie záťažou. Zároveň sú však veľmi chutné a dobre vyzerajú. Spolu tú nájdete 105 receptov, ktoré môžete dokola striedať. Tento kurz je nabitý informáciami, čo je škodlivé a prečo, všetko vedecky podložené, podrobne a zároveň zrozumiteľne vysvetlené. Je to niečo, čo by som uvítala ja pred 15 rokmi, keď som prechádzala na rastlinnnú stravu a nemala som veľmi šajnu čo jesť, kde nakupovať, ako variť, aby ma to celé nepohltilo časovo a finančne. A tento kurz taký je.
Kapustový šalát s vareným ovsom a cviklou a humusom
/in Hlavné jedlo/by MirkaTakéto recepty a ďalších 108 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete.
Takýto pestrofarebný mix veľmi ľúbim. Čím je jedlo farebnejšie, tým ma to viac láka. V zime a vlastne celoročne často jeme kapustovú zeleninu v rôznych obmenách.Radi si aj v zime dáme čerstvú zeleninu a kedže okrem kučeravého kelu, ktorý si pestujeme a stále je výborný zvykneme v zime jesť ešte kapustový šalát. Niekedy dáme len čistú kapustu, inokedy aj mrkvu, či zeler. Kedže nie sme veľkými fanúšikmi ryže, našli sme si perfektnú náhradu našej obľúbenej obilniny a tou je nahý ovos. Prvýkrát sme ho varili s nedôverou, čo sa z toho vykľuje. Na naše prekvapenie nám všetkým veľmi chutil a odvtedy je náš verný spoločník pri obedoch. Kedysi sme mali averziu k cvikli, ale takto na pare uvarená so soľou a rascou chutí jednoducho inak a v zime ju pridávame do polievok, do boršču, alebo takto ako prílohu k obilnine.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút
Zálievka:
Postup:
V menšom hrnci dáme variť ovos s 2,5 šálkami vody a soľou. Necháme zovrieť a potom plameň stíšime a varíme približne 30 minút, až kým bude ovos mäkký. Medzitým v malom hrnci uvaríme pokrájanú cviklu v 1/4 šálke vody s 1/4 čl soli a rascou.
Kým sa varí ovos a cvikla nachystáme si kapustový šalát. Najemno nastrúhame kapustu a mrkvu, v malej miske zmiešame prísady na zálievky a zalejeme čerstvou zeleninou a poriadne premiešame. Keď je hotová cvikla a ovos, naložíme na tanier, k tomu pridáme kapustový šalát, riadnu porciu humusu a podávame.
Tip:
Často robíme domáce nátierky ako humus s rôznymi variáciami. Tento na fotkách je náš prvý pokus bez oleja. Použili sme zeleninu z polievky, s uvareným cícerom, lahôdkovým droždím, čiernou soľou, mletou sladkou paprikou. Bol vynikajúci.
Špaldová tarhoňa so sušenými hríbami
/in 21-dňová zmena, Deň 21/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a na panvici opražíme na troche vody. Pridáme pokrájané hríby a sušené hríby a varíme až kým sú hríby hotové, čo trvá tak 7-9 minút.V hrnci na 1 pl slnečnicovom oleji opražíme tarhoňu s ½ čl soli 1 až 2 minúty a zalejeme 2,5 šálkami vody. Necháme prevrieť, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou. Keď je tarhoňa hotová, zmiešame ju s podusenými hríbami a podávame. Veľmi dobre sa k tomu hodí kvasená kapusta.
Tip:
Môžete pridať ešte ku hríbom ďalšiu zeleninu, ako zelený hrášok, či kukuricu, alebo iná čo vám chutí.
Batatový majonézový šalát s opraženou prílohou
/in 21-dňová zmena, Deň 21/by MirkaPrísady:
počet porcií: 4, čas chystania: 15 minút, čas varenia: 10-15 minút
Šalát a príloha:
Majonéza:
Postup:
Majonézový šalát
Uvaríme batáty, treba ich strážiť, veľmi rýchlo sa uvaria, stačí aj 7 minút. V druhom hrnci na pare s trochou soli uvaríme hrach, mrkvu. Medzitým si nachystáme majonézu. V miske zmiešame všetky prísady na majonézu a poriadne premiešame, alebo zmixujeme ponorným mixérom, či vyšľaháme. Nakrájame kyslé uhorky na kocky a dáme do veľkej misy.
Hotové zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a pretlačíme cez mriežku a pokrájame na menšie kocky. Dáme do veľkej misy k pokrájaným kyslým uhorkám a pridáme ešte ostatnú zeleninu. V malej nádobe zmiešame všetky prísady na majonézu a prípadne ešte dochutíme. Prilejeme vymiešanú majonézu a poriadne premiešame. Robi, či tofu, podľa toho, čo použijete pokvapkáme sójovou omáčkou. Opražíme nasucho potom na panvici, môžeme ešte posypať trochou mletou sladkou paprikou. Tempeh len nakrájame a opražíme, smažený, či údený je dochutený, netreba na neho pridávať nič.
Na tanier si naložíme šalát a prílohu podľa želanie. Dobrú chuť!
Tip:
Ak chcete nízkotučnú majonézu, balenie hotovej majonézy zameňte za 1-2 avokáda, alebo 1 biele tofu. K tomu budete však potrebovať výkonný ponorný mixér.
Pšeno s avokádovým krémom
/in 21-dňová zmena, Deň 20/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 25 minút
Postup:
Do hrnca dáme pšeno a zalejeme 2,5 šálkami vriacej vody. K tomu pridáme ½ čl soli, znížime plameň a necháme variť približne 15 minút, kým sa odparí voda, vypneme a necháme dôjsť. Medzitým zmixujeme 1,5 avokáda, lahôdkové droždie, citrón, cesnak a ½ čl soli vo vysokej miske, ponorným mixérom. Ak potrebujeme tekutejší krém, pridáme ešte viac mlieka. Pšeno riadne zalejte krémom, ešte sa napije, aby to nepôsobilo sucho. Keď je pšeno hotové, zmiešame s avokádovým krémom a posypeme zvyšnou polovicou avokáda, ktorú nakrájame na kocky. Toto jedlo odporúčam jesť čerstvé kvôli avokádu. Omáčku je najlepšie robiť tesne pred podávaním.
Tip:
K omáčke môžete pridať nakrájané paradajky, cukinu, či inú zeleninu (na pare uvarenú brokolicu, či karfiol). Alebo môžete pridať čerstvú bazalku, či iné korenie na ozvláštnenie, aj sušené paradajky sa k tomu veľmi hodia. Buď ich len tak nakrájajte do omáčky, alebo ich predtým namočte a zmixujte s omáčkou. Dobrú chuť!
Varené párky s horčičou
/in 21-dňová zmena, Deň 21/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 5 minút (s chystaním chlebu vopred)
Postup:
V malom hrnci s vodou uvaríme párky. Dáme na tanier, pridáme pečivo, zeleninu a horčicu a podávame.
Tip:
Plnorznný chlieb môžete nahradiť čapati plackami, ktoré sú hotové hneď, alebo si dať kváskový chlieb, ak máte doma hotový.
Chilli sin carne
/in 21-dňová zmena, Deň 20, Hlavné jedlo/by MirkaPrísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút
Postup:
Vopred namočíme na pár hodín fazuľu, na druhý deň vodu zlejeme a v novej vodu ju uvaríme so soľou. V hrnci uvaríme ryžu s 2 šálkami vody a soľou. V ďalšom hrnci na oleji opražíme cibuľu, cesnak, mrkvu, papriku, zeler a pridáme soľ a korenie. Premiešame a po pár minútach pridáme ostatné prísady. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 20 minút.
Tip:
Ryžu používame veľmi málo kvôli kontaminácii arzénom, zisťovali sme od rôznych firiem obsah tohto ťažkého kovu a žiaľ všade sa nachádza v menších, či väčších množstvách. Ryža je úžasná bezlepková obilnina, problém je, že je náchylná na tento ťažký kov, ktorý vyťahuje z pôdy. Premývaním sa časť vyplaví, varením v 5 násobnom množstve vody a potom zliatím takisto znížite obsah arzénu. Aj v malých množstvách je veľmi škodlivý pre organizmus a tak aj tu odporúčame pšeno, ak nemáte dobrý zdroj ryže, ktoré sa s týmto chilli sin carne náramne hodí.
Ak máte chuť na menšiu obmenu, pridajte stonkový zeler, je tu veľmi chutný. Dobrú chuť!