;

Vegánska bublanina

Čerešne máme rovno pred domom, a keď sme ich už jedli na rôzne spôsoby, ako smoothie, v ovocnom pohári, povedala som si, že spravím aj bublaninu. Roky som ju nerobila a Peťo mi každý rok pripomínal, že by si teda veľmi rád dal. Keďže je to veľmi rýchly a ľahký recept a také mám najradšej ( pre mňa je maximálny čas na varenie 15 minút), tak som sa do toho dala. S deťmi sme naoberali čerešne, teda ja, oni ich jedli, ale rozhodne to bola spolupráca. Poobede sme mali návštevu, takže sa vlastne Peťovi len tak tak ušlo… Je to taký fajnový koláčik na maškrtenie sem tam. Ale priznám sa, radšej jem čerešne priamo zo stromu.

Prísady

  • 3 šálky hladkej špaldovej múky
  • 1 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1 šálka vykôstkovaných čerešní
  • 1 šálka xylitolu (alebo iného sladidla)
  • 10 PL olivového oleja
  • 3 PL jablčného octu
  • 2 PL ľanu ( k tomu cca 4 PL vody)
  • 1 PL prášku na pečenie bez fosfátov
  • 1/2 ČL vanilky
  • štipka himalájskej soli

Postup:

Najprv zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zdola.

Pomelieme ľan a zmiešame ho s vodou a necháme odstáť 5-10 minút. Ľan nasaje vodu a vznikne veľmi hustá kaša. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady ako múku, xylitol, vanilku, prášok na pečenie, soľ. V druhej miske zmiešame rastlinné mlieko, olivový olej, ocot a ľan. Vlejeme do misky so suchými prísadami a poriadne premiešame. Na záver pridáme čerešne, premiešame a zmes nalejeme na plech. Vždy dávam na plech papier na pečenie a tým pádom nemusím mastiť plech.

Dáme piecť na 25-30 minút. Vidličkou prepichneme stred koláča a keď je vidlička čistá, bublanina je hotová.

 

Tip

K ovociu môžete pridať aj posekané orechy, prípadne do polovice cesta pridať kakaový prášok, či škoricu a vzniknú ďalšie zaujímavé variácie.

 

 

 

Vegánsky čokoládový brownie

Vegánsky čokoládový brownie

Včera sme mali rodinnú oslavu a popri torte som ešte rozmýšľala nad koláčom, ktorý by návštevu potešil. A prvé, čo mi napadlo, bol brownie. Kakaovú hmotu (100% čokoládu) mám doma bežne kvôli cukrawrni a vlašské orechy takisto. Takže som dala dokopy tento super rýchly koláčik. Je to opäť jeden z jednoduchých a rýchlych receptov.  Môžete si k nemu spraviť aj čokoládovú polevu, ak sa vám žiada ešte čokoládovejší, alebo poliať nejakým domácim džemom bez cukru….práve som dorobila jahodový (tak čoskoro aj recept na ten bude).

Prísady

  • 2 1/2 šálky hladkej špaldovej múky
  • 3/4 šálky xylitolu (alebo iného sladidla)
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky vody
  • 12 PL olivového oleja
  • 14 PL roztopenej 100% čokolády (alebo 100g)
  • 4 PL pomletého ľanu
  • 1 ČL vanilky
  • 1 ČL prášku na pečenie bez fosfátov
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Postup:

Najprv zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zdola.

Pomelieme ľan a zmiešame ho s vodou a necháme odstáť 5-10 minút. Ľan napučí a to je tá zázračná prísada namiesto vajec, ktorá drží tento koláč parádne pokope. Ľan nasaje vodu a vznikne veľmi hustá kaša. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady ako múku, xylitol, kakaový prášok, orechy, vanilku, prášok na pečenie, soľ. Vo vodnom kúpeli roztopíme 100% čokoládu. K roztopenej čokoláde primiešame olivový olej a rastlinné mlieko, napučaný ľan a poriadne premiešame. Vlejeme do misky so suchými prísadami a poriadne premiešame.

Na plech alebo misu dáme papier na pečenie. Toto množstvo cesta sa mi zmestilo do misy na pečenie s cca rozmermi 25 x 40 cm. Cesto bolo hrubé približne 1,5 cm.

Dáme piecť na 25-30 minút.

 

 

Tip

K vlašským orechom môžete pridať aj iné orechy, alebo dať za hrsť hrozienok. Keď ho dáte do chladničky, bude tuhší, čo je tiež veľmi chutné, hlavne v tomto teple. No najlepší bol s teplým jahodovým džemom.

 

 

Prečo sa už nestravujem výlučne surovou stravou

Keď som objavila živú stravu, úplne ma pohltila. Bolo to niečo úžasné, oveľa viac energie (i keď predtým som jej tiež mala dosť), čo sa mi popri nočnom vstávaní veľmi hodilo, lebo syn sa budil na dojčenie každú hodinu. A zrazu som vládala, paráda. Pozerala som videá, čítala som si články a úplne som tomuto stravovaniu prepadla na 2 roky. Ráno som zaviedla šťavy, aj deťom, potom šaláty, rôzne sušené placky a dezerty. Koniec koncov, ako som sa stravovala vidno z receptov, ktoré mám na stránke.

Najprv to boli jedlá, ktoré mi pripomínali varenú stravu, potom sa to zjednodušovalo, gurmet recepty som zamenila za sušené ovocie. Už sa mi jednoducho nežiadali. Prvá zima bola fajn, občas výzva, ale keď sa do niečoho pustím, tak idem hlava nehlava. V lete to bolo opäť super, bolo teplo a tak táto ochladzujúca strava mi padla veľmi vhod. Potom však prišla opäť zima a druhá zima už bola taká nasilu. Veľmi sa mi žiadalo teplé, a tak keď som deťom varila na obed zeleninovú polievku, dala som si. Snažila som sa popierať to, čo som cítila, predsa živá strava je to naj, varená je mŕtva, to mi hovoril rozum.

Potom sa nejako ku mne dostala kniha Becoming raw a tam som sa dozvedela veľmi zaujímavé informácie. Je to kniha nabitá faktami, ktoré odkazujú na výskumy, štúdie, či iné publikácie. Tá kniha je o tom, ako sa stať vitariánom, takže surovú stravu veľmi obhajuje. Ale na druhej strane napríklad uvádza, že aj zelenina varená na pare má veľa výživných látok, dokonca pri niektorých druhoch zeleniny, je varením dostupných živín viac a lepšie sa vstrebú. To sa mi zdalo na publikáciu, ktorá je za surovú stravu veľmi zaujímavé, hlavne preto, že to nebola takto napísaná jedna veta, ale obšírne kapitoly, s podrobným vysvetlením, čo mám ja veľmi rada. Celá kniha je super, odporúčam, je tam fakt toho veľa zaujímavého popísaného. Všetci vitariáni radi používajú argument (takisto som ho používala), že v surovej strave sú enzýmy, ktoré sa ničia tepelnou úpravou a tak my si spotrebúvame naše tráviace enzýmy. Lenže v tejto knihe sa píše niečo iné. Enzýmy v zelenine, ovocí, rastlinách tam sú pre tú rastlinu, nie pre nás. Náš žalúdok má tak silnú kyselinu, že to žiadny enzým cez žalúdok aj tak nedá. Píšem to veľmi v skratke, tejto téme bola venovaná celá kapitola. Natoľko  ma to zaujalo, že som sa rozhodla po tom viac pátrať. Najprv som tomu neverila, nezdalo sa mi to. Toľko vitariánov sa oháňa touto informáciou o enzýmoch, že ma ani nenapadlo si ju overiť. Až kým sa mi dostala táto hrubá kniha o živej strave. A na moje prekvapenie našla som literatúru, ktorá toto potvrdzovala, že enzýmy, ktoré prijmeme v potravinách nám k tráveniu rozhodne nepomôžu, lebo ich kyselina v žalúdku zničí.

A potom mi to postupne začalo dochádzať, ako som sledovala dlhodobých vitariánov ako Kristinu z fully raw, Loua Coronu, The rawfoodfamily (i keď oni sa už tiež majú aj varené). Oni všetci žijú v oblastiach, kde majú po celý rok leto a okolo seba pestrý výber sezónnej zeleniny a ovocia! Lenže ja žijem na Slovensku, kde sa striedajú ročné obdobia a aj keď sa postavím na ľavé ucho, tak jednoducho si tú čerešňu, marhuľu v zime nedopestujem. Rada som pozerala ich videá, lebo tam bolo taká hojnosť, 5 druhov máng, všetky miestne, avokáda tiež. V zime som im závidela a môj plán bol sa presťahovať niekde do Thajska, aby som aj ja mohla takto tlačiť melón po celý rok. My sme sa na zimu zásobili miestnymi jablkami a čo to som namrazila z ovocia, úprimne, žiaden extra výber. Keď som chcela v zime šalát, neostávalo mi nič iné, len ísť do supermarketu si kúpiť ten zo Španieslka…

No ale kedže som stále na Slovensku, rozhodla som sa prispôsobiť sa podnebnému pásmu. Milujem leto a chodenie v letných šátách a šlapkách, ale v zime si aj napriek tomu oblečiem sveter, bundu a čižmy. Netrucujem a nechodím celý rok v krátkom tričku…

Takže v zime si dám tú varenú zeleninu, obilninu, či strukovinu. Veľmi mi to chutí, vegánska strava mi je veľmi blízka. Ale to netvrdím všeobecne, niekomu možno vyhovuje aj tu celý rok jesť na 100% surovú stravu. Toto platí pre mňa a asi každý musí otestovať na sebe, čo mu robí dobre.

Ja som však zistila, že po celý rok byť na živej strave pre mňa nie je. Ani zdravotne mi to nerobilo dobre, na jar sa mi okolo oka vyhodil akoby ekzém! Po roku na živej strave! Túto zimu mi po šaláte vôbec netrávilo a ešte po pár hodinách ma bolel žalúdok! To sa mi rozhodne teda nepáčilo. Ako je možné, že na tej najlepšej strave sa mi toto deje! Lenže, kým mne niečo trkne, tak to trvá, asi som fakt baran. Darmo mi telo niečo naznačovalo, ja som išla do toho rozumom, a tam to bolo na 100% za živú stravu.

Úplne sa to zmenilo, keď som zistila, že som tehotná. To už rozum telo neprebil a asi je to tak dobre. Odrazu som nemohla šťavy či smoothie ráno ani vidieť, žiadny šalát, už len pri tej myšlienke ma napínalo. Ale ako sa teraz oteplilo, tak sa to zmenilo, na trhu som nakúpila šaláty, konečne mi opäť chutia. O tom, že rastlinná strava je naj pre zdravie, v tom mám jasno. No surová, či varená, tak to podľa ročného obdobia.

Zas som sa niekam posunula a pochopila som ďalšie súvislosti, veď život je zmena a to stále platí :).

 

 

 

 

Rýchla vegánska pizza

Rýchla vegánska pizza

Opäť sme objavili čaro vegánskych jedál a medzi ne rozhodne patrí aj táto rýchla pizza. Za 2 dni som ju robila tri krát a vždy sa po nej zaprášilo. Najviac sa mi na nej páči to, že netreba nechať cesto kysnúť, jednoducho dám na plech a za pár minút je hotová. Kvasnice máme pre prípad núdze v mraze, takže toto jedlo je k dispozícii kedykoľvek. Touto pizzou určite ohúrite aj klasicky sa stravujúcich ľudí, lebo je fakt neodolateľná. Tak dobrú chuť!

Prísady  

Cesto

  • 1-2 šálky špaldovej múky
  • 1,5 dcl veľmi teplej vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 kocky kvasníc
  • 1/2 čl himalájskej soli

Ostatné

  • 1 šálka paradajkovej omáčky
  • 1 -2 šálky sezónnej zeleniny (paradajka, paprika, cukina, karfiol…)
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl sušeného cesnaku (alebo 3 strúčiky podrveného cesnaku zmiešaného s trochou vody)

Syr

  • tavenýr alebo vegánsky strúhaný syr (ten je ešte lepší, na nerozoznanie od eidamu)

Postup:

Ako prvé zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zhora aj zdola s ventilátorom. Kým nachystáme pizzu, tak je pekne vyhriata.

Napustíme si do pohára veľmi teplú vodu (nie vriacu, aby sme tam mohli namočiť prst a pritom sa nepopálime) a zmiešame ju s polovicou kocky kvasníc. Poriadne to rozmiešame, aby sa kvasnice rozpustili. Do veľkej misky dáme múku, soľ, premiešame a prilejeme vodu s kvasnicami. Opäť poriadne premiešame, ak je to veľmi tuhé a zle sa to mieša, pridáme ešte teplú vodu. Ak sme to prehnali s vodou, pridáme múku. Cesto sa musí ľahko miešať a musí byť také vláčne, bochník z toho určite neurobíte. Potom pridáme olivový olej a zamiešame. Ak nechcete pridať olej, odporúčam aspoň vymastiť papier na pečenie, aby sa vám pizza neprilepila.

Cesto dáme na papier na pečenie, ktorý dáme na plech. Žiadne kysnutie sa u nás nekoná, ja keď varím, to musí byť hneď a ako zisťujem, ani to netreba. Za tých 15- 20 minút podľa toho, akú máte rúru, cesto krásne napučí a je také jemné. Lyžicou rozotrieme cesto na plech, dáme na neho poriadnu vrstvu paradajkovej omáčky, posypeme oreganom, sušeným cesnakom. A potom pridáme nakrájanú zeleninu. Keďže som pizzu začala robiť teraz na jar, kedy ešte tej sezónnej zeleniny nie je veľa, tak som dala mrazený hrach, alebo karfiol (odporúčam trochu predvariť, aby nebol suchý, tým, že sa pizza tak krátko pečie), alebo šampiňóny, artičoky, olivy, sušené paradajky.

V sezóne sa teším na čerstvé paradajky, papriku, cukinu, či baklažán.

Pizzu dám do rúry a do misky nastrúhame tavenýr. Po 10 minútach posypeme pizzu a nechám zapiecť ďalších 5 minút. Vyberieme z rúry, no neviem ako vy, ale ja ju rovno krájam, lebo pri mne už stoja dve hladné deti. Keď zoberiete pizzu s papierom na pečenie z plechu a dáte ju na kuchynskú linku, za pár minút je teplá a dá sa krájať.

 

 

Tip

Ja si pridávam ešte vegánsku majonézu, ktorú natriem na pizzu. Nedávno sme objavili majonézu bez sóje a teda tie dva druhy, čo sme zatiaľ chutnali, boli dokonalé, podľa mňa na nerozoznanie od klasickej, vlastne nie, určite sú lepšie.

Väčšinou robím plech rozdelený na detskú časť a našu. Hríby deťom nedávam, ani im nechutia. Oni vlastne majú najradšej len paradajkovú omáčku, oregano a sušený cesnak, ani syr im na tom nechýba, ten vyjedajú nastrúhaný z misky. Keby bolo na Peťovi, vykydne tam plechovku sterilizovanej kukurice, ale to zas nedovolím ja.

Veľmi rada mám čerstvú paradajkovú omáčku. Idú tam čerstvé ošúpané paradajky a sušené paradajky. Zmixujem a dám na pizzu.

Občas pridám aj vegánsku salámu, párky, čo nájdem v chladničke a čo pre zmenu odobria ostatní mne.

 

 

Karobovo-škoricové guľky

 

Raw karobovo-škoricové guľky

Dnes si Jarka od rána pýtala čokoládové guľky. A tak som sa po obede teda do nich pustila…lenže dochádzajú mi zásoby kakaa, tak som sa rozhodla, že budú kompletne karobové a ešte ich ozvláštnim veľmi vzácnou koreninou, a to škoricou.  Škoricu používam denne, dávam ju všade možne, má antibiotické účinky a posilňuje imunitný systém. V zime zahreje, takže na toto počasie je ako stvorená. Celková príprava je asi 5-7 minút (podľa rýchlosti obaľovania :)) a nevyžaduje žiadne namáčanie vopred. Tieto karobovo-škoricové guľky sú ideálny dezert pre neohlásené návštevy, alebo keď vás chytí chuť na sladké a chcete ho hneď.

 

Prísady

(20-30 guliek)

  • 1 šálka datlí
  • 1/2 šálky mandlí
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky karobového prášku a 2 PL na obalovanie
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1 čl škorice
  • štipka soli

 

Postup

V kuchynskom robote zmixujeme datle, mandle, vlašské orechy a karob, škoricu a soľ. Potom pridáme javorový sirup, ešte raz premiešame. Dáme do misky, naberieme 1 čajovú lyžicu a vytvarujeme guľky. Obalíme v karobovom prášku a môžeme podávať. Držia tvar aj pri izbovej teplote.

Tip

Guľky môžete obaľovať aj v zmesi škorica-karob, aby bola chuť intenzívnejšia, alebo v posekaných orechoch.

 

 

Banánové smoothie so šťavou

Banánové smoothie so šťavou

Banánové smoothie so šťavou sú pre mňa dve muchy jednou ranou. Milujem smoothie a zbožňujem šťavu a tak som tieto dva lahodné nápoje spojila do jedného a tá kombinácia je vynikajúca. Po šťave som bola o chvíľu hladná a tak som hľadala tie naj raňajky, ktoré ma aj zasýtia. Kombinácia ovocia a zeleniny nie je vhodná kombinácia. Lenže ak odstránime vlákninu zo škrobovej zeleniny, máme len organickú vodu a tá sa s ovocím podľa mňa vôbec nebije. Mrkvová-cviklová šťava so zeleno-listovou zeleninou je veľmi výživná a tak ju mám každé ráno. Ako zeleno-listovú zeleninu mám najradšej jedlú burinu ako žihľavu, mrlík, fialku, margarétku, hviezdicu, zádušník, vňate, klíčky. Ich vláknina je taká tuhá, že ju radšej odšťavujem. V zime si pridávam aj kajenské korenie na zahriatie. 

 

Prísady  

  • 5-7 banánov
  • 1 šálka šťavy z mrkvy, cvikly, jablka, zeleno-listej zeleniny
  • 1/2 šálky jahôd (alebo iného drobného ovocia)
  • 2 šálky vody
  • štipka kajenského korenia

Postup:

Odšťavíme mrkvu, cviklu, jablko a jedlú burinu. Šťavu a ostatné prísady dáme do mixéra (postačí aj ponorný) a zmixujeme. Pridáme vodu podľa potreby, z toho nám vyjde cca 1,5 litra smoothie. Ideálne na doobedie.

Tip

V sezóne pridávam aj slivky, či marhule, alebo si zamrazím ovocie z leta a mám zásoby na zimu. Namiesto kajenského korenia si môžete dať aj zázvor.

 

Možnosť voľby stravovania

Máme možnosť výberu, čo sa týka stravovania? Ak by ste niekomu po lahodnej lasani povedali, že tú úžasnú chuť tam robilo mäso zo zlatého retrievera, asi by sa niektorým nadvihol žalúdok. To je predsa nechutné.

Prečo?

Pokiaľ si mysleli, že je to hovädzie, všetko bolo v poriadku. Po tejto informácii vám zrazu ten istý kúsok jedla pripadá nechutný. Čo sa zmenilo? Vďaka tejto informácii sa vám zmenilo vnímanie tohto jedla…Takto začína jedno video, ktoré ma chytilo za srdce.

Pokiaľ nemáme informácie, nemáme možnosť výberu, robíme to, čo robí väčšina. Všeobecne sú nám podsúvané informácie, ako vápnik=mlieko, bielkoviny=mäso, a predsa tie zvieratá boli na to chované, aby sa jedného dňa zjedli. Toto je zmysel ich bytia….

Avšak ak sa začneme zaujímať o pozadie tohto celého priemyslu, v čom sa zvieratá chovajú, aké úkony sa im robia, ako sa zabíjajú….zistíme veľmi veľa zaujímavých faktov  a zrazu sa nám mení pohľad na vec.

 

Môj prvý krok k zmene má na svedomí jedno video, ako sa chová zver. Kedysi mi mäso veľmi chutilo. Ako malá som na návštevách zo všetkých chlebíkov vyjedla šunku. Rodičia mi nenápadne vždy dohovárali, ale keď to bolo také dobré. Keď sa ešte u nás doma robili halušky so slaninou, zjedla som ju ako prvú. Ale po tom videu som sa rozhodla, že to zmením. Už nebolo cesty späť.

Nešlo mi do hlavy, že máme domácich miláčikov, pre ktorých spravíme čokoľvek. Spia s nami v jednej posteli, utekáme s nimi v noci na pohotovosť, keď im je zle. Neplatí to však pre zopár druhov zvierat, ktoré sa jedia.V tom prípade je nám to jedno a nechceme ani o tom radšej vedieť. Tam zrazu nemáme zľutovanie, nechceme vidieť ako sa k nám dostane tá saláma, jaternica, biftek.

Pri tomto impulze som začala inak vnímať chovanie zvierat a už som zrazu milovanú slaninu, tlačenku, či jaternicu nemohla zjesť.  Jednoducho to nešlo. A to som ešte netušila o zdravotných ťažkostiach,aké to spôsobuje. Akú veľkú daň platíme túto nevedomosť chorobami, ktoré postihuje také veľké možstvo ľudí, že sme ich začali nazývať civilizačnými.

Pozrite si toto krátke video, kde Melanie Joy vystihuje túto problematiku.

 

 

Brownies s arašidovým maslom

Raw brownies s arašidovým maslom

Brownies s arašidovým maslom je ideálny zákusok, ak si potrebujete doplniť zásobu sladkého, a pritom nechcete jesť cukor, vajcia, či mliečne výrobky. Tieto brownies s arašidovým maslom sú sýte, takže stačí ozaj malý kúsok. Tento dezert je vyslovene pre milovníkov arašidového masla, no nielen pre nich, arašidové maslo je v základe brownies a aj v poleve. Už len tá vôňa je úžasná. Hotový je veľmi rýchlo, zmixujete, dáte schladiť a zákusok je na svete. 

 

Prísady  

(10 kúskov)

Základ brownies

  • 1 šálka mandlí
  • 3/4 šálky datlí
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky vody
  • 3 PL arašidového masla
  • 1 ČL vanilky
  • 1/2 ČL škorice
  • štipka soli

Poleva

  • 4 PL arašidového masla
  • 1/3 šálky javorového sirupu
  • 2 PL kokosového oleja

 

Postup:

Mandle s kakaovým práškom, vanilkou, soľou a škoricou zmixujeme v kuchynskom robote s S nožom na prášok. Pridáme datle, vodu a mixujeme, až sa nám všetko spolu pekne spojí. Ak sa hmota drobí, pridajte ešte trochu vody, alebo zopár datlí. Základ brownies dáme do misky a spravíme polevu.

Všetky prísady na polevu zmixujeme v nádobe (stačí aj ponorný mixér) a vylejeme na brownies a dáme do mrazničky na 1 hodinu, aby nám to pekne stuhlo.

 

Tip

Ak nemáte poruke mandle, môžete použiť aj iné orechy, napríklad vlašské orechy, prípadne tekvicové semienka (semená sú ľahšie stráviteľné). Slnečnicu neodporúčam, jej chuť nie je neutrálna a veľmi by ju tam bolo cítiť.

Raw pizza

Raw vegánska pizza

Raw pizza, to je pre nás slavnostné jedlo. Túto pizzu robievam pri špeci príležitostiach, je to predsa riadne výdatne jedlo, nie ako môj každodenný šalát. Ale raz za čas, je to veľká lahoda. Pizzu posypem sezónnou zeleninou a máme hody. 

Prísady  

Cesto

  • 1 šálka namočenej a usušenej pohánky
  • 1/2 šálky ľanu
  • 1/4 šálky vody
  • 4 sušené paradajky (namočené na 30 minút)
  • 1/4 šálky mrkvy (alebo inej zeleniny)
  • 1/2 čl himalájskej soli

Syr

  • 1 šálka kešu (namočených aspoň na 2 hodiny)
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1/4  šálky citrónovej šťavy
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • tymián, rozmarín, cesnak

Na dochutenie

paradajky, špenát, šampiňóny, paprika

 

Postup:

Cesto

Pohánku a ľan pomelieme na múku. Všetky prísady dáme do kuchynského robota s nožom S a pomelieme, až kým sa všetko spojí do jednej hmoty. Cez papier na pečenie vyvaľkáme cesto hrubé 3-5 mm a dáme sušiť do sušičky na 2-4 hodiny. Cesto pretočíme na druhú stranu a sušíme ešte približne 2 hodiny, podľa toho, aké chceme mať chrumkavé cesto.

Syr

Všetky prísady na syr zmixujeme v mixéri najemno a dáme na usušené cesto.

Na dochutenie

Zeleninu nakrájame nadrobno a dáme na pizzu. Môžete dať aj avokádo, uhorku, mladú cibuľku, akúkoľvek zeleninu, čo máte radi, ideálne sezónnu.

 

Tip

Ako zeleninu do pizzového cesta zvyknem použiť dužinu z rannej šťavy (mrkvu, cviklu), alebo cukinu. Ak máte čas, dajte ešte cesto so syrom do sušičky na pár hodín a budete prekvapení syrovou chuťou tejto raw pizze.

Raw kurz v Prešove

Pozývam vás na dva kurzy v Prešove: Kurz Raw varenia a Raw raňajky.

Teším sa na vás na kurze Raw varenia v sobotu 14.3. o 15:00. Budeme chystať raw klobásu, raw syr, karamelovú tortu, čokoládovú rolku a čokoládové vajíčka.

V nedeľu 15.3. je kurz o 9:00, téma je raw raňajky, kde si budeme chystať smoothie, šúľance, rascový chlieb, avokádovo-cukinový dip a majonézový šalát.

Kurz trvá približne 3 hodiny. Cena jedného kurzu je 15 eur.

Oba kurzy sa budú konať v Trojruži, na Hlavnej 57 v Prešove.

Prihlásiť sa môžete na kacmarova@centrum.sk alebo telefonicky: Miroslava Vavreková 0903 483 573

Raw kurz v Prešove