;

Raw raňajky v Senci #2 – ako bolo

Dnešné ráno bolo hektické. Od včera večera som sa rozhodovala, či bude ďalší kurz vonku, alebo v interiéri. A keďže ráno bolo 15 stupňov, tak sme akciu teda presunuli dnu. Zišli sme sa v hojnom počte, 17 ľudí a viac ako 20 detí. Aby sa stihli všetci občerstviť, tak niektoré pochúťky som chystala večer predtým.

Ako prvé sme mali krémové smoothie, ktoré pozostávalo z hlávkového šalátu, uhorky, avokáda, banánu a vody. Robila som dve várky a všetko sa vypilo, takže asi chutilo.

Ďalší bod programu boli makové šúľance. Veľmi jednoduché a populárne jedlo. Dve várky som ušúľala večer predtým, a napriek tomu, aj tak bolo málo. Najviac ma tešilo, keď chodili deti k stolu si pýtať ešte a ešte.

Potom sme robili avokádovo-cukinový dip, do ktorého sme dali avokádo, cukinu, cesnak, lahôdkové droždie, umeocot a vodu. A k tomu sme si nachystali nepečený cesnakový chlieb. Večer predtým som dala sušiť asi 40 kusov tohto chleba, reku ostane mi aj na obed…Neostalo :).

Na misky sme s mojou pomocníčkou Niki, ktorá bola dokonalá asistentka, nakladali dip, usušený chlieb a čerstvý chlieb, aby zúčastnení vedeli ako chutí pred usušením a potom výsledok.

Ani som sa nenazdala, všetko sme pojedli, čo to porozprávali, i keď miestami to bolo náročné sa počuť, lebo 40 ľudí v miestnosti už je celkom dosť, ale bolo to super!

Veľmi príjemná atmosféra, ani neviem ako mi ten čas ubehol.

Už teraz sa teším na ďalší kurz niekedy v septembri, opäť budete mať možnosť si s nami niečo zdravé pripraviť a ochutnať!

 

 

Paradajkový krém s hrachom

Kto by nemal rád paradajkový krém? Navyše je hotový do 3 minút, plný živín a keď ho doplníte plackami, tak vás aj riadne zasýti. Ja si rada na tomto rajčinovom kréme pochutnám na obed, alebo na večeru, keď sa mi nechce chystať šalát. Tak len nahádžem prísady do mixéra a už aj jem, je to veľmi praktické. Pretože občas mám na večeru veľmi málo času. Deti sa kúpu asi tak 5 minút a potom už ich idem uspať, takže takéto jedlo sa mi veľmi hodí. Navyše paradajky obsahujú veľa živín. Pomáhajú pri obnove buniek a teda spomaľujú starnutie, obsahujú vitamín A, B, C, a E. Paradajka je výbornou prevenciou proti žalúdočným vredom, napomáha tráveniu, má proti plesňové účinky a podporuje imunitu.

 

Prísady

  • 1 veľká paradajka bez šupky
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1/3 avokáda
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1ČL umeoctu
  • 1/2 šálky čerstvého alebo mrazeného hrachu
  • nori vločky

 

Postup

Všetky prísady okrem hrachu a nori vločiek zmixujeme. Môžeme pridať aj vodu, podľa toho akú hustú chceme mať polievku. Takisto môžeme pridať aj viac avokáda, aby to bolo krémovejšie. Na záver pridáme hrach a posypeme nori vločkami. K polievke sa hodí čerstvo usušený nepečený cesnakový chlieb, alebo syrovo-cibuľový chlieb.

 

Tip

Namiesto mrazeného hrachu si môžete dať kukuricu, alebo pokrájanú papriku, čí inú zeleninu.

Ako to všetko stíham

Odkedy som spustila svoju stránku, viacero mamičiek sa ma pýtalo, ako to všetko stíham. Kedy stíham cvičiť, chystať recepty na stránku, robiť torty na objednávky a popri tom byť na materskej s dvomi detičkami a variť či nevariť, obrábať záhradu.

Mám také tri zásady, ktorými sa riadim:

  1. Mať vždy veľa energie

Alebo prečo si nepotrebujem sadnúť vyložiť nohy a piť kávu

Táto zásada je asi najdôležitejšia, lebo bez nej nefungujú tie ostatné. Potrebujem veľa energie. Chcem vládať robiť veľa nie z donútenia, ale preto, že chcem. Preto je pre mňa veľmi dôležitá strava a pozitívne myslenie. To sú asi dva kľúčové faktory. Lebo darmo by som jedla aj tú najlepšiu stravu, keby som pol dňa prefrflala, ako je toto a tamto nanič, lebo mi to nevyšlo… Čo sa podarí, super, teším sa, a čo nie? Asi to tak malo byť, nič to, podarí sa inokedy. Úprimne kedysi som bola tvrdohlavá a keď som si niečo zaumienila, tak to muselo byť, aj keby sa mala zem začať točiť naopak… Ale to ste o mne už čítali v mojom blogu (Prečo som sa musela zmeniť). Takže ráno, ako prvú činnosť okrem vody či čaju pre deti, idem nazbierať zeleninu a ovocie na šťavu. Spravím asi liter a popri hraní sa s deťmi ráno pijeme tento elixír. Už aj Peťo si všimol, že to asi naozaj je zázračný nápoj, lebo vládzem celkom statočne. Takže už chystám aj jemu do práce, ale primixujem k šťave ešte nejaké ovocie, aby to bolo sýte a tým pádom má raňajky vybavené. Keď dopijeme šťavu, nakrájam ovocie do misiek, alebo pripravím sušené ovocie, podľa toho, na čo majú deti chuť. Toto je základ, živiny v šťave, potom ovocí či len tak v nakrájanej zelenine sú alfa a omega. K tomu orechy a semená, morské riasy, superpotraviny a je nám hej.

 

  1. Sústredím sa na dôležité veci

Nerobím nič, čo ma nikam neposunie alebo mi nič nedá, to sa týka vecí, činností aj ľudí.

Je zopár činností, ktoré sú pre mňa dôležité a tie robím.

Všimla som si, že ráno, kým sa deti preberú, stihnem zopár svojich vecí, napríklad cvičenie.

Už keď majú plné bruchá od čaju a šťavy a pred sebou misky s ovocím, tak takých 20 minút sa to dá. Zo začiatku som si to predstavovala tak, že deti sedia a čítajú si, ja si pustím hudbu, zapálim sviečku… ale nie nie, je to úplne inak! Moje cvičenie je veľmi zaujímavé a podložku, na ktorej cvičím, zrazu každý bytostne potrebuje. Takže popri skackaní či posilňovaní presviedčam deti, alebo sa tlačíme všetci traja na karimatke a cvičia so mnou.

V podstate som si zvykla už aj na to, že akurát keď cvičím, jeden potrebuje kakať, nájsť hračku alebo niečo preniesť z bodu A do bodu B… Ale lepšie aj takéto rozkúskované cvičenie ako žiadne. Občas chodím cez týždeň behať hneď po zobudení, medzitým sa Peťo stihne vychystať do práce.

 

Ak mám nejakú objednávku na tortu, robím ju skoro ráno. Už v tom mám celkom dobrý systém, čiže to ide pomerne rýchlo. Poobede už deti väčšinou vyžadujú, aby som sa venovala len im, takže také práce, ktoré vyslovene chcem a potrebujem stihnúť, musím robiť ráno.

V rámci hry s deťmi odpovedám na e-maily, riešim objednávky, administratívne práce, pri ktorých sa nepotrebujem až tak sústrediť a ktoré netrvajú dlho, a zároveň sa dokážem venovať aj deťom. Vďaka tomu mi veľa práce odpadne a cez obed, keď deti spia, alebo večer, píšem blogy, vymýšľam recepty, čiže také aktivity, pri ktorých sa už potrebujem viac sústrediť a nie každých 30 sekúnd odbiehať. Televízor nepozeráme, odkedy spolu bývame sme telku ani nemali, občas si však pozrieme film. V priemere pozeráme tak jeden film za týždeň či dva. Nepotrebujeme sa dostávať tak často do inej reality, sme spokojní aj v tejto :).

Čo sa týka domácich prác, to je niečo, čo je nutnosť, ak sa nechceme váľať v špine. Aby sme si to čo najviac spríjemnili, tak tieto práce robíme s deťmi spolu. Utieranie prachu, vysávanie, vešanie bielizne, už aj umývanie riadu ich začalo baviť… Niekedy to však už nebaví mňa… lebo ich to baví naozaj dlho – tečie voda, jedna miska, fíha, tá je ale krásna, tú oplachuje každý 20-krát. Potom jéj, aká lyžica, poďme aj tú poriadne umyť, a ja tam len tak stojím, lebo potopu doma nechceme, čiže jemne sa snažím regulovať, aby sa ozaj umývalo v dreze a nie inde. Ostatné domáce práce sú super. Keď vyhlásim, že idem utierať prach, beriem ďalšie dve handričky a čistíme spolu. Deti to síce po 5 minútach prestane baviť a s handričkami si vymyslia inú zábavu, ale ja aspoň môžem v pokoji utrieť všade prach.

To isté je aj s vysávaním. Najprv vysáva Jarka, potom drží tyč Ondrej a nakoniec sa k tomu dostanem ja. Keď takto so mnou začnú upratovať, akoby si splnili úlohu, alebo ako to nazvať, a potom sa potrebujú zas vybehať či pohrať chvíľu sami. Zo začiatku som chcela robiť všetko sama, že to bude rýchlejšie, ale potom som si povedala, že kedy zas potom bude vhodný čas, aby mi pomáhali? Potom už budú zvyknutí, že to robím len ja a ťažko im vysvetlím, že teraz už ste veľkí, už môžete. Veď som ich od mala odháňala, že teraz upratujem ja. Takto, keď sa niečo vysype, sami to pozbierajú, či utrú. Áno, trvá to dlhšie, ale my sa nikam neponáhľame. Takže takto to celkom ide aj s upratovaním. Nerobíme všetko v jeden deň, ale raz vysávame, iný deň perieme, aby nás domáce práce neprevalcovali a aby sme my zase udržali na uzde neporiadok. Darí sa nám to vždy? Rozhodne nie. Prekáža nám to? Rozhodne nie. Nie je to tá najdôležitejšia vec na svete.

 

  1. Plán

Každý deň si dám nejaké úlohy, aby som sa posunula ďalej

Niekedy si úlohy zapíšem, inokedy mám len v hlave, čo potrebujem stihnúť doma, v záhrade, v rámci práce… Podľa denného režimu detí už viem, kedy si asi môžem dovoliť niečo porobiť a kedy chcú deti viac pozornosti. Podľa toho sa aj riadim. Keď sa prispôsobím deťom, do toho sa zmestia aj moje činnosti a všetci sme spokojní, ako napríklad zbieranie buriny na raňajšiu šťavu.

Samozrejme, nie vždy to je takéto ideálne. Niekedy nemám vôbec chuť niečo robiť pre domácnosť či v záhrade, tak sa celý deň len venujem deťom, vymyslíme si výlet, ideme niekoho pozrieť, spolu nakúpiť alebo sa poprechádzať. Keď vymyslím výletový plán, tak si presne povieme, čo budeme robiť, kedy sa zobudíme, oblečieme atď. Majú to radi, naháňajú ma, aby sme náš plán dodržali. Keď máme bežný deň doma, aj tak si robíme aký taký harmonogram, čo kedy budeme robiť, aby sme ho mohli dodržať a porušiť, ako sa nám zachce :).

 

Raw raňajky v Senci #2

Pozývam vás na ďalší kurz Raw raňajok v Senci:

Raňajky v Senci

Príďte sa pozrieť ako chystám smoothie, makové šúľance a ostatné dobroty, aké kuchynské vybavenie k tomu treba a popri tom si aj pokecáme a hlavne všetko ochutnáme.

Teším sa na Vás už v utorok 26.8. v Senci v Amfiteátri, začíname o 9:30. Kurz trvá približne 1,5 hodiny.

Prosím prihláste sa na miroslava.janigova@gmail.com.

Cena kurzu je 10 eur.

Jednoduchý majonézový šalát

majonezovy-salat

Ja viem, že je polovica augusta, ale tak som mala chuť si spraviť na večeru niečo výnimočné. A tak som si povedala, že nebudem čakať do Vianoc, ale spravím si tento majonézový šalát dnes. Ešte som mala zopár kúskov nepečeného cesnakového chleba a k tomu sa vynikajúco hodí takýto špeci šalát. Je veľmi jednoduchý na prípravu, marinovanie zaberie najviac času. Ale aj to sa dá urýchliť, ak nemáte chuť toľko čakať. Vynecháte marinovanie a šalát máte hotový za 10 minút.

 

Prísady

Zelenina na šalát

  • 1 cukina
  • 1 veľká mrkva
  • 1 balenie  (450g) čerstvého alebo mrazeného hrachu

 

Marináda na šalát

  • 1/2 šálky pravej sójovej omáčky
  • 1 šálka vody
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna

 

Majonéza

  • 1 šálka namočených kešu orechov (2 hodiny a viac)
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 datle (namočené)
  • 2 strúčiky cesnaku (alebo 1/2 ČL granulovaného)
  • 1 ČL soli

 

Postup

Cukinu a mrkvu nastrúhame v špiralizéri. Pokrájame ich na kratšie prúžky a dáme do veľkej misy. Ak nemáme špiralizér cukinu nakrájame na veľmi tenké pásiky a mrkvu postrúhame. Pridáme hrach a zalejeme marinádou na 2-4 hodín. Občas premiešame. Čím dlhšie sa zelenina marinuje, tým lepšie, všetko zmäkne a chutí jemnejšie. Medzitým si nachystáme majonézu. Všetko okrem olivového oleja dáme do mixéra a zmixujeme na hladký krém a na záver pridáme olivový olej.

Tesne pred podávaním zlejeme vodu zo zeleniny a zalejeme majonézou. Poriadne premiešame a podávame s nepečeným cesnakovým chlebom, alebo syrovo-cibuľovým chlebom.

 

Tip

Ak nemáte čas na marinovanie, posoľte trochu nachystanú zeleninu a nechajte chvíľu odstáť a potom zalejte kešu majonézou. Ak má cukina veľmi tvrdú šupku, najprv ju ošúpte, aby bol šalát jemnejší.

Tekvicový koláčik

Včera som pozerala naše hokaidá ako rastú, že toho roku spravím tekvicový koláč. Kým mi to napadlo minulý rok, už sme ich doma nemali, tak som si povedala, že toho roku to stihnem, hneď ako budú prvé kusy. Lenže ešte nie sú, tak som včera jednu vo vedľajšej dedine kúpila. A dnes ráno sme sa rovno s deťmi do toho pustili. Jarka nevedela vydržať, od začiatku už chcela papať koláčik. Kým sme spravili koláčik, Jarka to stihla povedať asi sto krát a medzi tým obaja ešte stihli rozvŕtať cesto, kým som stihla spraviť plnku a naliať na cesto. Zábava! Lietala som hore dolu, medzitým som umývala riad. Cvičenie na deň vybavené! Takže namiesto 15 minút mi to trvalo viac ako pol hodiny. Jarke vôbec nevadilo, že to nie je stuhnuté, veľmi jej chutil aj tak. Navyše má hokaido málo kalórii, vysoký obsah betakaroténu, vitamínov, minerálnych látok, železa, zinku a selénu. Takže určite pribudnú s touto zeleninou aj ďalšie recepty, nabudúce niečo na slano. Navyše dobre sa skladuje. Takmer do januára sme mali celý interiér vyzdobený hokaido tekvicami, kým sme ich všetky nepojedli.

Prísady

Cesto

  • 1 šálka vlašských orechov
  • 1 šálka namočenej a usušenej pohánky
  • 1 šálka namočených datlí
  • 3 PL kokosového oleja
  • štipka soli

 

Plnka:

  • 1 šálka namočených kešu orechov (2 hodiny a viac)
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 1/2 šálky hokaida nakrájaneho na kocky
  • 1 šálka datľovej pasty (alebo iného sladidla)
  • 1 šálka kokosového oleja
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli

 

Postup

V kuchynskom robote zmixujeme usušenú pohánku na múku. Preložíme do misky a zmixujeme vlašské orechy. Potom dáme všetko spolu do kuchynského robota, pridáme datle, štipku soli a kokosový olej na záver, aby sa spolu hmota zlepila. Cesto dáme do formy a do mrazu, kým si nachystáme plnku.

Kešu orechy dáme do mixéra spolu s datľovou pastou. Keď to ide ťažko, pomáhame stierkou, aby sa to poriadne zmixovalo. Medzitým v kuchynskom robote zmixujeme hokaido na kašu a potom  preložíme do mixéra ku kešu orechom a datľovej paste. Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli a mixujeme na hladký krém. Na záver pridáme roztopený kokosový olej a ešte raz poriadne premixujeme. Ochutnáme a keď sme nám vyhovuje chuť a hmota, nalejeme krém na cesto. Dáme do mrazu na pár hodín stuhnúť.

Tip

Ak nemáte nachystanú pohánku, dajte namiesto 1 šálky vlašských orechov 2 šálky. Datľovú pastu môžete zameniť za javorový sirup. Ja som robila datľovú pastu z datlí a vody v pomere 2:1 (datle:voda), kedže som poruke už nemala javorový sirup a je to výborné. Ak nemáte mandľové či iné orechové mlieko, môžete použiť aj vodu.

Makové šúľance

Dnes som chcela spraviť niečo rýchle. Blížil sa obed a tak som si povedala, že skúsim spraviť makové šúľance, čo na to povedia deti. Celá príprava trvala asi 5 minút, málo prísad a len sa po nich zaprášilo. Mak je navyše veľmi výživný, je bohatý na železo, horčík a hlavne vápnik, obsahuje vitamín E, bielkoviny, vlákninu, tuky. Skladujem ho v mraze nepomletý, aby sa nemal šancu pokaziť a meliem ho tesne pred použitím.

Prísady

  • 1 šálka slnečnice
  • 1/3 šálky ľanu
  • 12 datlí
  • 2 PL maku
  • 1 ČL škorice
  • 2 PL vody

Postup

Pomelieme slnečnicu a ľan na múku. Datle zmixujeme na pastu. V miske zmiešame pomleté semienka, datľovú pastu a škoricu. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná lepivá hmota. Vytvarujeme šúľance, ktoré naukladáme do servírovacej misky. Potom pomelieme mak, posypeme šúľance a môžeme podávať.

Tip

Tieto šúľance sa dajú aj sušiť, potom sú chrumkavejšie. Dosladiť môžete ešte datľovým sirupom, či medom na záver. Ak máte deň dva času, tak najprv dajte slnečnicu namočiť na 4-6 hodín, klíčiť na 1 deň a potom vysušiť. Zvýšite tým výživovú hodnotu šúľancov.

Ako sme sa s Peťom naučili (ne)hádať sa

ako-sme-sa-s-petom-naucili-(ne)hadat-sa2

Človek by nepovedal, že spolužitie je také náročné, ak chceme mať doma pohodu. Myslela som si, že na svadbe pri obrade podpíšem nejaký papier a hotovo. Doživotná pohoda zaistená. Akurát chcem dobre vyzerať, aby sa ma manžel nezľakol, keď si večer vedľa mňa ľahne. Nechcem predsa vyzerať ako ženy kedysi, ktoré sa vydali a každým pôrodom či rokom im pribudlo zopár kíl. Veď je to jedno, už sú vydaté.

No a potom som zistila, že toto nie je jediná práca na sebe, keď chcem mať úžasný vzťah. Spolužitie nie je len o tom, že všetky dni sú slnečné a radostné, len sa na seba usmievame a hovoríme si, ako neskutočne sa ľúbime. I keď tých je samozrejme väčšina. Teraz ich je väčšina! Trvalo nám, kým sme sa k tomu po prvotnom zaľúbení dopracovali opäť. Ono pri tom dennodennom spolužití sa čo-to po čase nájde, čo nám začne prekážať. A tu prichádza ten moment. Ako to druhému povedať, ako riešiť problémy s úsmevom na tvári a v pohode? Bez toho, aby sme sa pourážali, vynadali si alebo to prešli mlčaním. To je podľa mňa najhoršie, premlčanie problémov. Ono sa to niekde nakopí a jedného dňa pekne vybuchne, a to potom treba byť radšej riadne ďaleko, lebo to bude iná láva. Uf, to je teda fuška. Toto nás podľa mňa mali učiť už na základnej škole, ako sa naučiť správne komunikovať, vymieňať si názory, či čo.

Na čo mi je v takýchto ťažkých chvíľach vedieť, kedy bola Bitka pri Moháči (1526, to asi budem vedieť naveky), či odrecitovať Mor ho! Ja potrebujem vedieť zareagovať tak, aby sme sa niekam posunuli, aby to bola konštruktívna diskusia. Nie že ja hovorím o hruškách a Peťo si tlačí jablká a vlastne nik sa nič nedozvie a ani nič nevyriešime. Nechcem, aby sme sa postupom času stali len spolubývajúci, ktorí sa viac-menej tolerujú v jednej domácnosti. A keďže som už spomínala, že časom dôjde k tým neuprataným ponožkám, zaschnutému riadu či vážnejším stretom, čo sa týka výchovy, stravy alebo času stráveného v práci, tak ako jedna z veľmi dôležitých vecí pre mňa je, vedieť sa hádať. A nie hocijako. Vedieť sa správne hádať je umenie.

 

Táto téma ma trápila veľmi dlho. Stávalo sa nám totiž, že sme sa aj 3 dni nerozprávali. Lebo ja som vedela, že mám pravdu a Peťo si to potreboval nechať uležať v hlave… Výsledok? Stratili sme 3 drahocenné dni. Stálo to za to? Úprimne, keď sa teraz snažím rozpomenúť sa na našu hádku spred roka či dvoch, tak netuším, aký bol dôvod. Pamätám si akurát ten nepríjemný pocit, že je medzi nami napätie a ticho.

Takže stálo to za to? Rozhodne nie. Lebo vždy sa našlo potom niečo ďalšie, čo za to stálo.

Nehádali sme sa často, ani to neboli nejaké zásadné veci. I keď v tom momente to bolo určite veľmi dôležité, až tak, že sme sa kvôli tomu prestali rozprávať. Najprv sme začali jeden na druhého útočiť a urážať sa. Rozišli sme sa v zlom a v napätí.

My sme sa vôbec nevedeli hádať.

A keďže ma to dosť obťažovalo, hľadala som nejaké iné riešenie, ako vyriešiť sporné situácie.

Počula som zaujímavý príspevok od Abraham Hicks, ktorá hovorila o hádaní asi takto: Vy hovoríte, „Ale ja mám pravdu, hrozne ma urazil!“ A ja vám hovorím, „Koho to zaujíma!“ Vy hovoríte, „Ale to je veľmi dôležité a mám pádny dôvod byť nahnevaná!“ A ja vám hovorím, „Koho to zaujíma!“ O pár rokov nebude záležať na dôvode, budete si pamätať len ten nepríjemný pocit, že ste stratili toľké roky nerozprávaním sa!

To ma zaujalo. Keď už odzneli emócie a racionálne som sa nad tým zamyslela, tak uznávam, že táto pani mala pravdu. Bol to len stratený čas, nič sme tým nevyriešili, výbuch v návale citov len spôsobil, že som trepala piate cez deviate. Úplne zbytočne investovaná energia na nesprávne miesto.

Ako som nad tým rozmýšľala, čo bolo dosť dlho, občas som bola zamyslená a popri tom som sa pozerala na deti, keď sa hrali či hádali.

Ich spory vyzerajú asi takto: Jarka začne robiť zle Ondrejovi, on na ňu začne kričať „prentaň“ (čo znamená prestaň). Jarka na neho kričí, aby na ňu nekričal. To Ondreja ešte viac vytočí a začne trepotať tými malými ručičkami okolo seba a občas, ak je Jarka veľmi blízko, aj to schytá. Zhrniem to, podľa mňa sa vedia riadne pohádať, dokonca občas sú to aj fyzické prejavy ako sácanie, hryzenie. To sa tam už samozrejme zapletiem ja, nech radšej pohryzie mňa, keď už musí.

Ale najzaujímavejšie na tom ich hašterení je to, čo sa deje po ňom. Hneď potom sa idú spolu hrať a rehocú sa, akoby sa nič nestalo! Slzy tečú po líci a oni sa držia za ruky a hrajú sa kolo mlynské. Sledujem to a vždy to prebieha rovnako. Oni sa jednoducho neurazia. Keď prejdú silné emócie, pokračujú tam, kde prestali a vzťahy ostávajú nenaštrbené. A to nik nemôže namietať, že sú to maličkosti. Pre nich sú to veľmi dôležité veci. Mne stačí, keď si spomeniem na svoje detstvo. Niečo mi nevyšlo a chlácholili ma, že sú to len maličkosti, a keď budem veľká, tak sa na tom zasmejem. Babkinu fujaru!!! Bolo to dôležité, veď si to pamätám dodnes. No vráťme sa k detskému hádaniu sa.

Tento model sa mi zapáčil. Povedať si, čo sa mi nepáči, ale neuraziť sa.

Kde sme stratili túto schopnosť? Chcem sa to opäť naučiť, vybudovať si návyk.

Pri každej novej príležitosti som si povedala, že ustúpim, lebo mi je prednejšie rozprávať sa. A vážim si každý deň, čo som tu, tak prečo si to kaziť hašterením, negatívnymi pocitmi a nerozprávaním sa s niekým, koho milujem, s kým som sa rozhodla stráviť svoj život a mať s ním deti.

Fungovalo to! Moje ego síce veľmi trpelo, veď to chce riadnu dávku pokory. Ale kašlať na ego! Mne záleží viac na pohodovom živote a dobrej nálade. Takže keď došlo k danej situácii, zobrala som vinu na seba, ospravedlnila som sa a pekne sme to zvládli.

Lenže! Bol to len polovičný úspech. Vo vzťahu sme dvaja, a tak časom táto metóda prestala fungovať. Jednoducho, niekedy som mala naozaj pravdu ja (pozor, to mám potvrdené od Peťa!) a chcela som, aby sme sa niekam posunuli ako pár. Vzťah predsa musia budovať obaja, ak je snaha len na jednej strane, nemá to dlhodobý úspech.

Takže som hľadala ďalej. Peťo síce chcel spolupracovať, ale v tom momente sa nevedel premôcť a zareagovať tak, aby sme výmenu názorov zvládli bez napätia a následného niekedy až niekoľkodňového ticha. Snažila som sa mu vysvetliť, že útočenie na mňa a vyhováranie sa problém nevyrieši. Po doznení sme si to síce vysvetlili a dohodli sa, čo by mohol povedať nabudúce, ale keď prišlo na lámanie chleba, bolo to stále rovnaké. Bolo to príliš komplikované?!

Potom som bola na jednom seminári o výchove detí. A tam sme robili jedno zaujímavé cvičenie o egu. Keď si vraj túto metódu osvojíme, už nebudeme mať potrebu sa hádať.

Ako to prebieha?

Keď mi Peťo začne niečo vyčítať, poďakujem sa mu, že mi nastavil zrkadlo a nájdem príklad, kedy som také niečo naozaj urobila či sa tak správala.

Vyzerá to nejako takto: Peťo mi povie, „Nejaká si dnes nervózna!“ Za normálnych okolností by som vyletela. „Samozrejme, že som nervózna! V noci poriadne nespím, ťahám 24-hodinovky a cez deň mám pri sebe dve zlatíčka, ktoré ma nenechajú samu ani na záchode. Keď cvičím, lozia mi po hlave, celý deň chcú, aby som sa im venovala, medzi tým ich musím dojčiť a nemôžem si v pokoji nachystať ani jedlo. A keď jem, zásadne potrebuje niekto kakať, aby som mala k jedlu vôňu navyše. Nemôžem ísť na obed ako ty a spraviť si pauzu, kedykoľvek si zmyslím!“ Na to mi Peťo odpovie, že on tiež pracuje celý deň, keby som náhodou nevedela, a keď príde domov, nemá chuť sa ešte pozerať na nervóznu ženu, ktorá kričí na deti. A je to! Koniec diskusie, sme ticho.

Podľa novej metódy „ďakujem“, ktorú som počula na seminári, na Peťovu poznámku o tom, aká som dnes nervózna, poviem. „Ďakujem, že si mi nastavil zrkadlo. Áno, je to tak, dnes som naozaj nervózna. V noci som veľa nenaspala, vstávali sme pred šiestou, Jarka sa chcela stále nosiť a Ondrej zas celý deň cucať, takže už mám toho večer dosť.“

Na to mi Peťo zareaguje: „Asi si mala ťažký deň, miláčik.“ Dá mi pusu, objíme ma a všetko je opäť super. Prípadne zabaví deti a ja pokojne môžem poumývať riad. Áno, našla som si pomerne zvláštne aktivity na odreagovanie. Ale späť k metóde „ďakujem“…

Väčšinou, keď povieme „ďakujem, áno máš pravdu“, sa zvykneme rozosmiať a niekedy už ani nepotrebujeme pokračovať v tomto rozhovore, lebo jednoducho vieme. Ten postup je jednoduchý a zapamätateľný, takže si naň Peťo spomenieme aj v momente, keď hrozí hádka.

Je to obrovská úľava. Ušetrili sme si toľko dní ticha a nervov. Chce to dosť pokory a pracovať na sebe. Pretože v momente, keď sú silné emócie, stojíme na veľmi tenkom ľade. Dokážeme to ustáť tak, aby sme sa nezačali urážať, či na seba útočiť? Chce to niekedy pozbierať v sebe všetku silu, nadýchnuť sa (niekedy rátam do 10) a premôcť ego.

Budem úprimná, nedarí sa nám to vždy. Veľakrát skĺzneme do starého modelu a jeden si hučí svoje, druhý takisto a vôbec sa nepočúvame. No napriek tomu, že nie vždy sa riadime metódou „ďakujem“, niečo sa nám podarilo zmeniť úplne. Podarilo sa nám docieliť to, že po výmene názorov sa normálne rozprávame. Nie sme odutí a neobchádzame sa. Neurazíme sa!

Už aj to je úspech. Keď sa takýto návyk buduje spoločne, ide to ťažšie. Raz je loptička na mojej, raz na Peťovej strane. A niekedy má jeden alebo druhý taký náročný deň, že aj naša nová metóda „ďakujem“ je príliš náročná. Ale nič to. Meníme sa každým dňom a to je náš cieľ. Cesta je cieľ!

 

Praženica bez vajec

praženica

Praženica bez vajec? Dá sa také niečo vôbec spraviť aj vrámci živej stravy? Peťo robieval vynikajúcu vegánsku praženicu s tofu syrom, či vegánske lečo. Vždy sme sa potom ešte oblizovali za ušami. Zvykli sme si spraviť takéto raňajky cez víkend. Nachystali sme si praženicu, k tomu chlieb, kávičku (ja obilninovú) a sedeli sme, napchávali sa a pozerali rozprávku. Dnes to už nerobievame z viacerých dôvodov, behajú okolo nás deti a chcú sa s nami hrať, navyše ráno športujeme, takže tieto doobedia sa nejak prirodzene vytratili. Ale prečo si nepripraviť také jedlo napríklad na obed… Ideálny čas, doobeda aj tak všetci pijeme šťavu, smoothie, či chrúmeme ovocie. A keď deti cez obed spia, tak si občas cez víkend ukuchtíme nejakú dobrotu a popri jedení kecáme o našich plánoch, najčastejšie cestovateľských. A čo si dať na takúto špeciálnu príležitosť? Predsa moju znovu objavenú praženicu bez vajec. Keď si k nej dáte nepečený cesnakový chlieb, či syrovo-cibuľový chlieb, tak máte raňajky, či obed, kráľov. A ak sa vám máli, pridajte si ešte klobásku bez mäsa. A po takomto obede vybehnete aj na Kriváň :).

Vajíčkovú chuť a vôňu robí v tomto recepte čierna soľ – Kala Namak (dostať ju v bio obchodoch) vďaka vysokému obsahu síry. Táto čierna soľ má aj ďalšie zdraviu prospešné účinky, podporuje funkciu pankreasu, napomáha tráveniu, pomáha pri pálení záhy, má protizápalové účinky, pomáha rozpúšťať hlieny, podporuje činnosť pečene a mnoho ďalších.

Prísady

Praženica

  • 2 šálky cukiny
  • 1 šálka slnečnice (namočenej, naklíčenej)
  • 1 šálka vlašských orechov (namočených)
  • 1 šálka mandlí (namočených)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3 ČL tamari (alebo inej pravej sójovej omáčky)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL čiernej soli (Kala Namak)
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL rímskej rasce (nemusí byť)
  • 2 ČL mletej sladkej papriky

Nakrájaná zelenina

  • 1 paradajka
  • 1/2 červenej cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • hrsť čerstvého kôpru (alebo 1 ČL sušeného)

Postup

Najprv namočíme slnečnicu, vlašské orechy a mandle. Slnečnicu po 2 hodinách prepláchneme a necháme 1-2 dni klíčiť. Mandle a vlašské orechy po 6-8 hodinách prepláchneme. Ak použijete len namočenú slnečnicu, je to super. Keď je naklíčená, obsah živín je ešte vyšší. Všetky prísady na praženicu dáme do kuchynského robota a mixujeme, ale nie úplne najemno, chceme, aby ostali kúsky. Ak nemáte veľmi výkonný mixér, odporúčam najprv zmixovať orechy a potom pridať zvyšok. Do misky nakrájame paradajku, cibuľu, papriku a kôpor (môžete ho nahradiť pažítkou). Na pokrájanú zeleninu dáme praženicu, poriadne premiešame, ochutnáme a podávame.

Tip

Tento recept sa dá aj zjednodušiť, alternatíva je z mandlí, slnečnice, kurkumy, soli a trochu vody. Ak nechcete použiť toľko druhov orechov, môžete si zvoliť len slnečnicu, alebo len vlašské orechy. Takisto namiesto oleja môžete použiť avokádo a dosiahnete krémovejšiu chuť.

Vianočka

Vianočka, vianočka a opäť vianočka! Toto nie je žiaden bluf, ona ozaj tak chutí. Je o niečo hutnejšia, ale tú chuť si dobre pamätám. A je to ono!!! Mňam. 

Prísady

  • 2 šálky namočených vlašských orechov
  • 1 šálka pohánkovej múky (postup nižšie)
  • 1/4 šálky mletého ľanu
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1/4 šálky datľovej pasty
  • 3 PL kokosovej múky (mletý strúhaný kokos)
  • 1 PL škorice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1/4 ČL soli
  • 1 šálka hrozienok

Postup

Najprv si namočíme vlašské orechy na 2-4 hodiny a potom vodu vylejeme. Medzitým si pomelieme pohánku na múku (postup nižšie). Potom pomelieme na mlynčeku strúhaný kokos na múku. V kuchynskom robote zmixujeme suché prísady – pohánkovú múku, mletý ľan, kokosovú múku, škoricu, soľ. Potom pridáme mokré prísady – namočené vlašské orechy, javorový sirup, datľovú pastu a citrónovú šťavu. Keď máme kompaktnú hmotu, preložíme do misky a primiešame hrozienka. Vytvarujeme bochník, nakrájame na plátky a dáme sušiť na 42 stupňov do sušičky na 8-10 hodín. Po 2-4 hodinách pretočíme na druhú stranu a sušíme ďalej.

Pohánková múka:

Svetlú pohánku namočíme na 2-4 hodiny do vody. Vodu potom vylejeme, pohánku preplachujeme pod tečúcou vodou, až tečie číra voda. Dáme klíčiť na 1-2 dni. Potom dáme pohánku do sušičky na 42 stupňov a sušíme približne 2 hodiny. Musí byť úplne suchá, aby sa dala dobre pomlieť na múku. Pohánku namáčame preto, aby sme ju prebudili k životu. Všetky semená (obilie, semená, orechy…) obsahujú enzýmové inhibítory, ktoré bránia semenu, aby začalo klíčiť. Avšak, keď sa dostane do kontaktu s vodou, začne sa semeno meniť na klíčok, z ktorého potom vyrastie rastlina. Enzýmy semienok sa počas klíčenia rozmnožia, ich bielkoviny sa menia na aminokyseliny, tuky sa rozkladajú na mastné kyseliny, majú vysoký obsah antioxidantov. Obsah vitamínov B,C, E sa klíčením zvýši niekoľko násobne. Preto je klíčenie veľmi vhodné.

 

Tip

Namiesto namočených vlašských orechov môžete použiť drvinu, čo vám ostala po výrobe mandľového, či iného orechového mlieka.