V čase Vianoc sú stretnutia s rodinou či kamarátmi veľmi časté. Je to nielen obdobie radosti a pokoja, kedysi to bol pre mňa trochu aj stres, lebo čo ja a moje prečudesné stravovanie…..
Niektorí majú potrebu, ešte stále, komentovať náš životný štýl. Už ale vieme po tých rokoch, ako na to. Kedysi ma to trápilo, brala som to osobne. Veľakrát sa ma to dosť dotklo. Nie, ani teraz to nie je ktovieako príjemné, ale už to berieme s Peťom tak, že to ide s tým a naučili sme sa na to správne reagovať. Niekedy to rodina, či kamaráti pochopia ako poslední. Nie raz sa mi posmievali, či sa idem napásť a podobne. Oni sa na tom náramne bavili, ja až tak nie. Časom to niektorích našťastie prešlo, niektorých nie a tak sa nám kamaráti dosť pomenili. Vypustili sme z nášho života ľudí, ktorí na nás útočili a prišli iní, s ktorými sme na jednej vlne. Neviem, čo ich vedie k tomu, že potrebujú útočiť, frflať?!
Myslím si, že je to viacero dôvodov. Jednak v kútiku duše ľudia vedia, že by mali zdravšie jesť a hnevá ich, že niekto to robí a teší sa z toho. Lebo, ak je niekto na diéte a sťažuje sa, aké je to ťažké, tak ho ostatní len povdzbudzujú, že to dá. Ale ak je niekto vysmiaty a namiesto grilovaného kusu mäsa si vyberie jablko a ešte aj tvrdí, že mu to viac chutí, tak to už je drzosť. Potom alternatíva je, že im každý, kto vybočí z davu lezie na nervy, lebo ide svojou cestou a prečo chce byť zaujímavý a robiť to inak. A po tretie, sami sú nespokojní so svojím životom a vytáča ich, ak je niekto šťastný, usmiaty a spokojný. Či je to tak alebo onak, nevnímam, že niekto útočí na mňa, neberiem to osobne. Skôr to chápem tak, že niekto je nespokojný sám so sebou a je to pre neho nejaký spúšťač.
Priznám sa, už po tých 12 rokoch na čisto rastlinnej strave neskúmam nikoho psychické rozloženie. Nemyslím si, že je moje poslanie robiť niekomu psychologičku a zisťovať, prečo takto reaguje. Napriek tomu, že mi je tých zvierať, ktoré pri mne niekto chrúme, nesmierne ľúto, som ticho. Je to pre mňa nepochopiteľné, keď ten človek má na rukách domáceho miláčika, ale už pri tom prasati, krave, sliepke, či rybe toto zľutovanie nemá. Je to pre neho len kus potravy. Nedá sa povedať, že sa nám s Peťom nejde pri tom odkrútiť hlava, ale nekomentujeme to, každý máme svoju cestu a ja ju musím rešpektovať. Môžem sa snažiť ľudí len inšpirovať, nie obmedzovať. A tak to beriem aj naopak. Ak som ja spokojná so svojím životným štýlom, nezávidím druhému, nepotrebujem vyvolávať konflikt.
Ak niekto chce rýpať, nech. Na to treba dvoch a keď sa ja nezapojím, nemá s kým pokračovať v súboji a konflikt nie je. Stávalo sa mi, že pri nejakej spoločnej večeri, kde som bola sama na XY mäsožravcov, sa do mňa pustlili. Kedysi som sa bránila. Ale nemalo to zmysel, oni nechceli počuť ozastné dôvody, oni len chceli povedať, čo si oni o tom myslia. A tak to zahráme teraz do stratena. Nejakou jednou vetou všeobecnou ukončím rozhovor a už sa nezapájam. Niekedy je to náročné počúvať, lebo ľudia hovoria o svojich pocitoch a nie faktoch. A tak viem, že tam priestor na normálnu debatu nie je.
Ak vidím, že niekoho to ozaj zaujíma, tak s tým človekom potom hodíme reč sami jeden na jedného a odpovedám len na to, na čo sa ma pýta. Ja sa tomuto životnému štýlu venujem niekoľko rokov, nemôžem to všetko chcieť povedať vrámci 20 minútového rozhovoru a tak vyberám to najpodstatnejšie, najzrozumiteľnejšie, najjednoduchšie. Aj preto sme sa rozhodli spustiť tento kurz – 21-dňová zmena, lebo chceme nielen ľudí inšpirovať, ale reálne, prakticky ukázať ako na to. Chceme ukázať, aké to je jednoduché, nie je to žiadna jadrová fyzika. Akonáhle sme nadobudli informácie podložené faktami, tak už ma nikto neopije rožkom, lebo mám prečítané desiatky publikácii od vedcov, doktorov, ktorí to majú vedecky podložené štúdiami, laboratórnymi testami. Jednoducho životný štýl, ktorý propagujeme a aký žijeme nestojí na vode, ale má pevné základy. A tak mi to už nemá kto ako nabúrať. Nezaseknem sa a nespadne mi to celé ako domček z karát. Skôr naopak. Ľudia odchádzajú niekedy bez slov. Informácie nepustia a ak si to neštudujeme, ani netušíme, ako nás tieto mliekarenske a potravinárske priemysly zavádzajú. Nevieme, a preto sa potom tak bránime.
A tak máme zopár tipov, ako zvládnuť rôzne situácie s rodinou, kamarátmi, či okolím v pohode, bez stresu, či napätia:
- Niekedy to rodina pochopí ako posledná. Treba to brať ako fakt, žiaľ.
- Prijať to, že niektorí budú na tento životný štýl frfľať. Nebrať to osobne, je to jednoducho nutnosť, ktorá s tým prichádza. Výhoda je, že časom ich to prestane baviť a budú rešpektovať, že to tak je.
- Ako sa pripraviť vopred na rôzne situácie:
- Naštudovať si fakty, aby vás nik nezačal zavádzať nepravdivými informáciami, ako len v mäse sú bielkoviny a podobné nezmysly.
- Na spoločné obedy s rodinou si doniesť vlastný obed, ak viete, že tam pre vás nič nebude. Prvýkrát to možno bude sprevádzať zopár zdvihnutých obočí, ale prvýkrát je vždy prvýkrát a buď sa niekto opýta, alebo nie. Ak sa opýtali, povedala som, , že ak som hladná, som nervózna, že som nechcela zaťažovať kuchtíka ešte špeci jedlom pre mňa.
- Pri veľkom stole neodporúčam debaty o rastlinnej strave, ľudia obvykle nechcú debatovať, ak má niekto ozaj záujem, odchytte si ho po obede a porozprávajte sa konkrétne s tou osobou.
- Nepoúčať, nekritizovať. Nikam to nevedie, ľudí sa dotkne, keď im niekto naznačí, že oni to robia zle a akurát len docielite opak toho, čo by ste chceli.
- Priniesť dezert alebo niečo pre všetkých, kto chce, nech môže ochutnať. My takto nosíme na rodinné oslavy koláčiky. Jednak naše deti tým pádom nie sú odstrčené, že si nemôžu dať, ale ochutnajú aj klasicky sa stravujúci ľudia a dosiaľ máme samé dobré ohlasy. Zistia tak, že to nie je vesmírna strava len z púpavy a trávy, ale že je to ozaj chutné.
- Ísť príkladom. Robiť to, čo hlásame, nie vodu kázať, víno piť. Každodenným príkladom ľudia časom uvidia, že vám nejde o to byť zaujímavý, ale že tým žijete. Toto nie sú preteky, je to životný štýl a každý má právo jesť čo chce. Len čas ukáže, či je toto cesta aj pre neho, alebo nie. Niekoho to išpiruje hneď a niekomu to trvá aj 10 rokov (Peťo sa ku nám pridal po 10 rokoch). Ak organizujeme niečo u nás, je to výlučne rastlinného pôvodu, aby to bolo pre všetkých. Nepodávame alkohol, sladké vody. Ak niekto neprežije bez mäsa, už vie, že sa má najesť dopredu. Varíme v kotlíku vegánsky guláš, napríklad, aby videli, že aj tie klasické jedlá sa dajú uvariť a je to navyše aj chutné. Tak sa snažíme ukázať okoliu, že to nie je diéta, ale životný štýl, pri ktorom sa veľmi dobre najedia.
- Urazím sa, ak toto neochutnáš. Aj toto som už počula a nie raz. Prvé razy som nevedela, čo na to povedať. Potom som s úsmevom povedala: “Hádam náš vzťah nestojí na tomto jedle. Mám ťa veľmi rada, ak chceš, aby som aj ja jedla, nabudúce donesiem a najeme sa spolu.” A urazenie sa nekoná. Cudzím ľuďom milo poviem, že ďakujeme, my také nejeme. A keď vidím, že niekto na mňa pozerá, akoby som padla z mesiaca, tak dodám, že máme všetci alergiu na živočíšny proteín, to máloktovie čo je a dajú nám pokoj.
- Keď nám niekto cudzí daruje čokoládu, poďakujeme sa a zoberieme si. Deti už vedia, že tam je mlieko, či vajce a tak odkladáme kamošom, čo také jedia a potešia sa z toho. Pri rodine som to zobrala trochu inak. Prvé razy som pred nimi prečítala zloženie, ale všetko milo, nejde mi o to nikoho ponižovať, oni chcú deťom urobiť radosť, nie mi robiť napriek. Teda tak to beriem ja, aký je ozajstný zámer, neviem. Prečítala som a ak to bolo ok, deti mohli jesť a ak nie, tak som podala naspäť, že ďakujeme, ale toto nejeme. Prípadne som doniesla na ukážku, čo jeme a povedala som, kde to kúpia. Kde viem na 100%, že deti môžem nechať, a nik im nič nepodstrčí, môžu byť aj bez môjho dozoru. Keď viem, čo robia živočíšne potraviny v tele, nie je tu pre nás zlatá stredná cesta. Tu som strikná. Ak deti ochorejú, som to ja, čo sa o nich stará deň noc, nik iný. A tak ja určujem, ako si budujeme zdravie. Čo z toho robím takú vedu? Veď z jednej čokolády, či rezňa by sa im nič nestalo. Keby sme zjedli kus lepidla, tiež by sa nám asi nič nestalo a aj tak to nik nerobí. A je pokoj, koniec debaty. Už mám zopár takýchto nachystaných viet. Už vieme s Peťom odhadnúť, kedy chce niekto ozaj vedieť do hĺbky, prečo máme takýto životný štýl a vtedy veľmi radi otvárame debatný krúžok. Naopak, ak chce vypustiť niekto na nás paru, vtedy pustíme do éteru podobnú nachystanú vetu a z voleja zastavujeme neproduktívnu debatu. My sme sa nastavili na pozitívne myslenie a nepotrebujem počúvať, ako je to všetko naprd, ako sa to nedá. Nie, to ma nezaujíma, ja tu nie som na to, aby som niekoho presviedčala. Je to pre mňa mrhanie drahocenného času. Naopak ak niekto príde za mnou, že chce, to je o inom. Vtedy rada pomôžem a poradím ako na to.
Nič nie je zo dňa na deň, aj mne trvalo roky, kým som sa naučila ubrániť tak, aby som dve hodiny po stretnutí s rodinou, či kamarátmi predýchavala všetky tie komentáre. Škoda, že vtedy som nemala poruke takýto nejaký návod ako na to, ale sama som si musela prejsť takou tŕnistou cestou a zistiť, čo funguje a čo nie. Tieto tipy však veľmi dobre fungujú a predišli sme tak mnoho konfliktom. Na hádanie treba dvoch a ja o zvady nestojím, takže sa ani nedejú. Zo srandy ešte pridám, že so mnou sa ani o politike nik nepoháda, lebo to nesledujem a absolútne netuším, čo sa deje, takže pokojne nech rozpráva, aj tak nemám šajnu o čom. A potom našťastie dotyčný ukončí rozhovor, lebo ho nebaví rozprávať na niekoho, kto o tom nič netuší a tak nie som zahltená monológom, ktorý ma nezaujíma.
Pekné sviatky priatelia a veľa radosti a dobrého zdravia v novom roku.
Ovseno-pšenový koláč s plnkou z mladého kokosu
/in 21-dňová zmena, Dezerty/by MirkaVýborný koláč alebo večera. Kto má rád sladké večere, tu je jeden návrh, čo sa dá nielen večerať, ale aj raňajkovať. My sme tých tradičných koláčov už nabažení, a tak nás takéto iné koláče fascinujú. Deti si môžu dať koľko im chutí, my tiež a sme bez výčitiek, že sme všetci zjedli veľa sladkého. Sladké potrebuje mozog, my ako energiu na fungovanie, skrátka, varíme a pečieme tak, aby to nebolo len pre naše chute, ale aj naše zdravie.
Prísady:
Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 35 minút
Korpus:
Plnka:
Postup:
Korpus:
Zapneme rúru na 180 stupňov. Ovsené vločky pomelieme v mlynčeku na kávu, alebo food procesore s nožom S na múku. Datle zmixujeme s mliekom na krém. Pridáme všetky ostatné suroviny a premiešame. Dáme piecť na 30 minút.
Plnka:
Zmixujeme všetky prísady na plnku, zvládne to aj ponorný mixér. Keď sa upečie korpus, necháme ho trochu vychladnúť a natrieme naň plnku. Môžeme ešte poliať datľovým sirupom a podávame.
Tip:
Okrem datľového sirupu môžete pridať akýkoľvek domáci džem, alebo poliať čokoládou.
Dobrú chuť!
Čučoriedkovo-banánové špaldové muffiny
/in Sladkosti/by MirkaPodobné parádne recepty sú súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Už čoskoro…
Niekedy neviem, čo spraviť na večeru a tak pečieme sladké. Aj preto potom veľmi analyzujem recept, čo tam dať čo nedať, aby to mohli jesť všetci a veľa. Minule sme robili ovsené muffiny s quinou a mali veľký úspech, dnes sme piekli s banánom, obidva typy boli čučoriedkové, perfektná kombinácia chutí. Z leta máme v mrazničke ešte riadnu zásobu čučoriedok, ktoré používame do raňajok, alebo koláčov. Čučoriedky, jeden z našich obľúbených dostupných superpotravín a antioxidantov, pridávame kade tade. Ďatlovým sirupom sme nahradili brezový, či kokosový cukor a nevidíme rozdiel v chuti ani v koláčoch. Kupujeme ho vo veľkých baleniach, aby bol aj cenovo prijateľný. Lejeme ho na sladké lievance ráno, alebo s ním robíme karobovú polevu.
Prísady
(1 plech, kde sa zmestí okolo 20 muffinov)
Postup:
Zapneme rúru na 180 stupňov. V jednej miske zmiešame všetky suché prísady, múku, kypriaci prášok, škorica, soľ, konopné semienka. Vo vysokej nádobe zmixujeme ponorným mixérom tekuté prísady, banány, mlieko, sirup, a jablkovú výživu. Potom spolu zmiešame suché a mokré prísady a prisypeme čučoriedky. Polovicu cesta dáme do muffinových formičiek. Do zvyšného cesta prisypeme karobový prášok, premiešame a naplníme ďalšie formičky. Formičky neplníme úplne doplna, aby mohli trochu narásť. Ozdobíme vlašskými orechami a čučoriedkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút. Čím dlhšie necháme vychladnúť, tým lepšie sa oddelujú od formičky. Ak chceme, aby sme ich hneď mohli vybrať, potrieme formičky trochou oleja. My sme však dávali do papiera, pre deti je to praktickejšie, netrúsili tak na koberec.
Tip
Ak nemáte jablkovú výživu, stačí zmixovať čerstvé jablko s rastlinným mliekom, alebo pridať ďalší banán. My sme konopné semienka dávali kvôli Lukášovi, ale posekané vlašské orechy, či mandle by tam boli veľmi chrumkavé a lahodné.
Nie sme na novoročné predsavzatia už starí? Alebo o tom, ako dám 1000 km v 2018
/in Blog/by PetoPrvý január je štandardne dňom začiatku novoročných predsavzatí. Schudnúť. Zdravšie jesť. Menej piť alkohol. Viac športovať. Čítať. Rozprávať sa. Pracovať. Zarábať. Alebo prejsť na rastlinnú stravu za 21 dní. Je toho neúrekom. Vždy som sa tomu vyhýbal. Veď 80 % novoročných predsavzatí neprežije 2. februárový týždeň! Prečo teda začínať 1. januára? Prečo nie nejaký iný termín? Začiatok môjho aktuálneho predsavzatia mi ale vyšiel práve na začiatok roka. A neplánovane…
Keď si totižto plánujem nejakú zmenu, alebo len činnosť, ktorú sa chystám robiť v najbližšej dobe, premýšľam nad ňou najprv nejaký čas. Kým dozrie. Potom ju začnem robiť. Mirku ide rozhodiť, že behám okolo horúcej kaše. Prečo nezačneš? Prečo si to odkladáš? Ja si to ale chcem pekne vizualizovať. Premyslieť si každý krok dopredu. Áno, potom to začnem neskoro, alebo nezačnem. Alebo nedokončím. V tom som expert.
Dnes, 1. januára, v duchu hesla “Ako na nový rok, tak po celý rok”, som si šiel zabehať. V poslednej dobe som tomu behávaniu moc nedával… málo, skoro nič. V rámci výklusu po Jelke som počúval znovu podcast s Davidom Gogginsom. David je stroj. Makač. Rozhovor s ním alebo o ňom vám beh hneď zrýchli. To, čo dosiahol on, je nie len obdivuhodné, je to hlavne motivujúce. Cítite sa pri ňom ako flákač, lajdák, darmožráč, ktorý v živote nič nechce robiť a večne niečo odkladá z pohodlnosti na neskôr. A tak mi vnukol nápad na moje ďalšie predsavzatie.
S mojim predsavzatiami to bolo vždy také štandardné. Niečo som si naplánoval, nakúpil potrebné vybavenie a začal. Nikdy som ale nič nedokončil. Až kým som sa nezačal na svoje predsavzatia pozerať ako na návyky a hlavne až kým som si nepripravil to hlavné: dôvod, prečo chcem veci meniť, alebo robiť inak, či pravidelne. Odvtedy som prestal piť, fajčiť, dal som sa na čisto rastlinnú stravu, začal som behávať, pravidelne sa učiť nové veci. V posledných mesiacoch to ale išlo dolu vodou. Motivácia, výkon, spokojnosť. Zamýšľal som sa ako sa reštartovať?!
Nejdem otáčať svoj život naruby. Dokonca nejdem ani začínať niečo, čo som doteraz už nerobil. Chcem ale dosiahnuť niečo, čo by mohlo ovplyvniť aj ostatné časti každodenného života. Chcem zabehnúť tento rok 1000 km. Prečo práve toľko? Netuším. V 2016 som zabehol takmer 820 km, no minulý rok len 550 km. Tak si vravím, musím dať viac ako kedykoľvek predtým. Ale hlavne, musí to byť progres. Niečo, čo ma niekam posunie. Tisícka je takmer dvojnásobok minulého roka. A také okrúhle číslo.
Ako dosiahnuť 1000 km v 2018?
Ako mi to celé môže pomôcť k lepšiemu ja?
JA: Takže poďme do toho. Prvé kilometre mám za sebou. Už len 994. Sledujte na instagrame a držte palce!
Moje druhé JA: Och, do čoho som sa to zas namočil?!
Fazuľové lúsky s bulgurom a bielou fazuľou
/in Hlavné jedlo, Šaláty/by MirkaPodobné super recepty nájdete na našom online kurze: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Ešte pár dní je akciová cena, tak neváhajte!
Už to asi neutajím, ja jednoducho milujem zelené. Fazuľové lúsky sú môj favorit, ak ich nemám čerstvé, určite máme v mrazničke aspoň pol kila v zásobe. Keď máme naponáhlo a sme veľmi hladní, toto je tá 7 minútovka, ktorá nás zachráni pred odpadnutím od hladu a patričnej nervozity. Nejakú strukovinu máme vždy čerstvo navarenú, konzervované strukoviny nepoužívame vôbec. Večer namočím strukovinu a doobeda je za pol hodinu až hodinu uvarená. Obed tým pádom trvá chvíľu a máme všetko čerstvé. Kučeravý kel je moja novoobjavená zelenina tohto roku. Ľahko sa pestuje v zemi aj v kochlíku, ešte teraz koncom decembra zbieram listy, ktoré aj po mraze vyzerajú parádne a ešte lepšie chutia. A stále je ho tam kopec, ešteže som len tak na skúšku na jeseň siala druhý krát. Teda toho roku nie je extra tuhá zima, ale už boli sem tam mrazy, a zjavne je odolný. A tak si uprostred zimy robím čerstvé šaláty, alebo ho takto pridám k varenej zelenine a za pár minút je akurát jemne uvarený a je takmer aj denne v polievke. Navyše zelená farba dodáva obedu extra šmrnc, mne sa hádam už ani neráta, keď môj obed nie je rôznofarebný.
Prísady:
(2 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 7 minút, chystanie vopred: 45 minút)
Postup:
Dopredu si v tomto recepte potrebujeme nachystať bieľu fazuľu. Ja zvyknem večer predtým namočiť a potom doobeda variť tak 45 minút. Pridávame si ju do polievky a potom k hlavnému jedlu.
Dáme variť bulgur s quinou. Varia sa približne rovnako, môžeme ich zmiešať v rôznom pomere, dokopy 1/2 šálky a zalejeme 1 šálkou vody, pridáme 1/2 čl soli, privedieme do varu, znížime plameň a varíme 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť.
Fazuľové lúsky podlejeme trochou vody, stačí pár polievkových lyžíc, pridáme zvyšnú soľ a korenie a povaríme 5-7 minút pod podkrievkou. Potom k nim pridáme špenát, alebo kel, tie sa varia veľmi krátko (obyčajný kel dlhšie), primiešame uvarenú bielu fazuľu, uvarený bulgur s quinou. Na záver k tomu primiešame nakrájané údené tofu na kocky a podávame.
Tip
Dá sa spraviť pár obmien, ak niečo doma nemáte, napríklad tempeh namiesto tofu je veľmi chutná zmena, avšak odporúčame pokrájaný tempeh najprv nasucho opražiť. Tu som použila mix bulguru s quinou, napríklad. Striedam tak rôzne obilniny, spolu nám to chutí viac. Mne sa ku všetkému hodiť hummus nátierka, Peťovi zas vegan majonéza, či kyslé uhorky, alebo kapusta. V lete dopĺňam čerstvým šalátom na ozvieženie.
Ako to zvládnuť s rodinou, či okolím, čo sa stravujú inak
/in Blog/by MirkaV čase Vianoc sú stretnutia s rodinou či kamarátmi veľmi časté. Je to nielen obdobie radosti a pokoja, kedysi to bol pre mňa trochu aj stres, lebo čo ja a moje prečudesné stravovanie…..
Niektorí majú potrebu, ešte stále, komentovať náš životný štýl. Už ale vieme po tých rokoch, ako na to. Kedysi ma to trápilo, brala som to osobne. Veľakrát sa ma to dosť dotklo. Nie, ani teraz to nie je ktovieako príjemné, ale už to berieme s Peťom tak, že to ide s tým a naučili sme sa na to správne reagovať. Niekedy to rodina, či kamaráti pochopia ako poslední. Nie raz sa mi posmievali, či sa idem napásť a podobne. Oni sa na tom náramne bavili, ja až tak nie. Časom to niektorích našťastie prešlo, niektorých nie a tak sa nám kamaráti dosť pomenili. Vypustili sme z nášho života ľudí, ktorí na nás útočili a prišli iní, s ktorými sme na jednej vlne. Neviem, čo ich vedie k tomu, že potrebujú útočiť, frflať?!
Myslím si, že je to viacero dôvodov. Jednak v kútiku duše ľudia vedia, že by mali zdravšie jesť a hnevá ich, že niekto to robí a teší sa z toho. Lebo, ak je niekto na diéte a sťažuje sa, aké je to ťažké, tak ho ostatní len povdzbudzujú, že to dá. Ale ak je niekto vysmiaty a namiesto grilovaného kusu mäsa si vyberie jablko a ešte aj tvrdí, že mu to viac chutí, tak to už je drzosť. Potom alternatíva je, že im každý, kto vybočí z davu lezie na nervy, lebo ide svojou cestou a prečo chce byť zaujímavý a robiť to inak. A po tretie, sami sú nespokojní so svojím životom a vytáča ich, ak je niekto šťastný, usmiaty a spokojný. Či je to tak alebo onak, nevnímam, že niekto útočí na mňa, neberiem to osobne. Skôr to chápem tak, že niekto je nespokojný sám so sebou a je to pre neho nejaký spúšťač.
Priznám sa, už po tých 12 rokoch na čisto rastlinnej strave neskúmam nikoho psychické rozloženie. Nemyslím si, že je moje poslanie robiť niekomu psychologičku a zisťovať, prečo takto reaguje. Napriek tomu, že mi je tých zvierať, ktoré pri mne niekto chrúme, nesmierne ľúto, som ticho. Je to pre mňa nepochopiteľné, keď ten človek má na rukách domáceho miláčika, ale už pri tom prasati, krave, sliepke, či rybe toto zľutovanie nemá. Je to pre neho len kus potravy. Nedá sa povedať, že sa nám s Peťom nejde pri tom odkrútiť hlava, ale nekomentujeme to, každý máme svoju cestu a ja ju musím rešpektovať. Môžem sa snažiť ľudí len inšpirovať, nie obmedzovať. A tak to beriem aj naopak. Ak som ja spokojná so svojím životným štýlom, nezávidím druhému, nepotrebujem vyvolávať konflikt.
Ak niekto chce rýpať, nech. Na to treba dvoch a keď sa ja nezapojím, nemá s kým pokračovať v súboji a konflikt nie je. Stávalo sa mi, že pri nejakej spoločnej večeri, kde som bola sama na XY mäsožravcov, sa do mňa pustlili. Kedysi som sa bránila. Ale nemalo to zmysel, oni nechceli počuť ozastné dôvody, oni len chceli povedať, čo si oni o tom myslia. A tak to zahráme teraz do stratena. Nejakou jednou vetou všeobecnou ukončím rozhovor a už sa nezapájam. Niekedy je to náročné počúvať, lebo ľudia hovoria o svojich pocitoch a nie faktoch. A tak viem, že tam priestor na normálnu debatu nie je.
Ak vidím, že niekoho to ozaj zaujíma, tak s tým človekom potom hodíme reč sami jeden na jedného a odpovedám len na to, na čo sa ma pýta. Ja sa tomuto životnému štýlu venujem niekoľko rokov, nemôžem to všetko chcieť povedať vrámci 20 minútového rozhovoru a tak vyberám to najpodstatnejšie, najzrozumiteľnejšie, najjednoduchšie. Aj preto sme sa rozhodli spustiť tento kurz – 21-dňová zmena, lebo chceme nielen ľudí inšpirovať, ale reálne, prakticky ukázať ako na to. Chceme ukázať, aké to je jednoduché, nie je to žiadna jadrová fyzika. Akonáhle sme nadobudli informácie podložené faktami, tak už ma nikto neopije rožkom, lebo mám prečítané desiatky publikácii od vedcov, doktorov, ktorí to majú vedecky podložené štúdiami, laboratórnymi testami. Jednoducho životný štýl, ktorý propagujeme a aký žijeme nestojí na vode, ale má pevné základy. A tak mi to už nemá kto ako nabúrať. Nezaseknem sa a nespadne mi to celé ako domček z karát. Skôr naopak. Ľudia odchádzajú niekedy bez slov. Informácie nepustia a ak si to neštudujeme, ani netušíme, ako nás tieto mliekarenske a potravinárske priemysly zavádzajú. Nevieme, a preto sa potom tak bránime.
A tak máme zopár tipov, ako zvládnuť rôzne situácie s rodinou, kamarátmi, či okolím v pohode, bez stresu, či napätia:
Nič nie je zo dňa na deň, aj mne trvalo roky, kým som sa naučila ubrániť tak, aby som dve hodiny po stretnutí s rodinou, či kamarátmi predýchavala všetky tie komentáre. Škoda, že vtedy som nemala poruke takýto nejaký návod ako na to, ale sama som si musela prejsť takou tŕnistou cestou a zistiť, čo funguje a čo nie. Tieto tipy však veľmi dobre fungujú a predišli sme tak mnoho konfliktom. Na hádanie treba dvoch a ja o zvady nestojím, takže sa ani nedejú. Zo srandy ešte pridám, že so mnou sa ani o politike nik nepoháda, lebo to nesledujem a absolútne netuším, čo sa deje, takže pokojne nech rozpráva, aj tak nemám šajnu o čom. A potom našťastie dotyčný ukončí rozhovor, lebo ho nebaví rozprávať na niekoho, kto o tom nič netuší a tak nie som zahltená monológom, ktorý ma nezaujíma.
Pekné sviatky priatelia a veľa radosti a dobrého zdravia v novom roku.
Ako to u nás vyzerá na Vianoce
/in Blog/by MirkaMáme radi tento vianočný čas, keď všetko krásne svieti, všade sa niečo vianočné deje. Jednoducho vianočná atmosféra má čaro. Deti k tomu priniesli ešte väčšiu radosť. A tak to vnímame o to intenzívnejšie. Doma vyrábame vianočné ozbody, vianočnú poštu, stromček máme tiež v predstihu, aby sme sa čo najdlhšie tešili z tohto pekného obdobia. Každý deň niečo tvoríme, hádame ako sa k nám tie darčeky potom dostanú, spievame si, tancujeme. U nás doma to rozvoniava Vianocami tak 3 týždne dopredu.
Aby sme si to čo najviac spríjemnili, vypustili sme veci, čo nám túto pohodu mierne narúšali. Už dávnejšie sme sa s Peťom dohodli, že Vianoce majú byť sviatky pokoja a tak sme ten predvianočný zhon vypustili. Ak máme chuť, chodíme obdivovať výzdobu, ale nenaháňame sa po obchodoch s vyplazeným jazykom. Všetci sa naháňame za darčekami a tak sme zaviedli Vianoce bez darčekov pre nás dospelých, tu sme o tom písali viac.
Deti si samozrejme niečo pod stromčekom nájdu, ale je to tak jedna hračka na dieťa. Skôr si darujeme zážitky. Tešia sa na darčeky, ale nepotrebujú ich tam mať dvadsať. Z toho jedného sa tešia veľmi dlho a potom si aj tie hračky viac vážia. Širšej rodine sme to vysvetlili a nejak medzi dospelými to tak už dlhšie funguje. My sme si tým ušetrili kopec času, vymýšľania a priznám sa, že aj peňazí. Nie je to o tom, že by nám ľudia boli ukradnutí a nechceme ich obdarovať, ale my si ľudí vážime inak, nie cez to materiálne. Kedysi sme si to nevedeli predstaviť neobdarovať rodinu a seba, ale postupne sme zistili, že sa to dá aj bez toho, aby sa niekto urazil. Radšej prinesieme krabicu vianočných koláčikov, ktoré si spolu dáme pri čaji. Ide o to, že všetci spolu stretneme, porozprávame sa, to sú pre nás Vianoce.
Vianočné upratovanie sa nás takisto netýka, upratujeme priebežne stále. Keď môžeme tráviť čas všetci spolu, tak ho odmietame mrhať na nejaké veľké upratovanie, ale radšej sa spolu bláznime, či ideme na výlet.
Ďalšiu pohodu sme si vytvorili tak, že pečieme len vtedy, ak sa nám chce. Nepotrebujeme mať doma 10 druhov koláčikov, potom by sme ich zbytočne vyjedali. Keď niekto príde na návštevu, tak napečiem v ten deň, aby boli zákusky čerstvé. Keď deti navrhnú, že majú chuť na nejaký vianočný koláčik, tak v pohode spravíme dezert. Na Štedrý večer máme štandardne jeden druh, ktorý chutí všetkým. Tento rok budeme piecť medovník, odskúšali sme ho a mal obrovský úspech, takže sme sa zhodli, že toto je náš tohoročný favorit. Urobíme jeden veľký plech a keď sa zje, tak sa zje.
Čo sa týka vianočného menu, chystáme priamo v ten deň. Máme radi všetko čerstvé a netrvá to ani dlho, takže to v pohodičke stíhame. Večeriame hneď ako sa zotmie, čiže doobeda je kopec času na nachystanie kapustnice a majonézového šalátu, prílohu k majonézovému šalátu chystáme tesne pred jedením, aby bola teplá. Toho roku akurát budeme piecť medovník deň vopred, je tak oveľa mäkší. Dá sa povedať, že tieto sviatky si nespájame s preplnenými misami jedla. Kedysi som bola po Vianociach o 2 kilá ťažšia, potom som len čakala na Nový rok, aby som si dala predsavzatie chudnúť. Teraz to máme inak. Neprejedáme sa, a potom nemusíme zhadzovať, je to oveľa pohodlnejšie.
A ako vyzerá to, čo máme na stole?
Tu je naše menu a s receptami:
Polievka: Kapustnica
Šalát: Majonézový šalát s robi plátkami
Rôzne dezerty: Vianočný medovník s karobovou polevou, perníky bez orechov, kokosové guľky, čokoládové guľky
Podobné parádne recepty sú súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Už čoskoro…
Vianočný medovník s karobovou polevou
/in Sladkosti/by MirkaMedovník patrí k na oslavy, veľké udalosti a aj Vianoce, o tom niet pochýb. A tento rok som si dala výzvu, bez kakaa, bez kokosového oleja a čím menej tuku. Týždeň pred Vianocami sme ho teda odskúšali, či ho budeme chystať aj na Štedrý večer. Výsledok? Určite budeme! Mal jedinú chybu, bolo ho málo. A tak budem robiť dvojitú porciu, v tomto recepte už sú množstvá upravené na veľký klasický plech.
Prísady
počet porcií: 1 plech cca 40×30 cm, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40 minút
Pláty:
Puding:
Karobová poleva:
Postup:
Pláty:
V hrnci nad parou zmiešame všetky prísady na pláty okrem múky a počkáme, kým zhustne. Odstavíme z plameňa. Potom zmes vylejeme do múky a vypracujeme cesto. Ak je príliš suché, pridáme trochu rastlinného mlieka. Cesto musí pekne spolu držať, potom ho rozdelíme na 4 časti a každé vyvalkáme na veľkosť plechu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 7-10 minút. Pláty sledujeme, aby sa nepripiekli, čím je rúra dlhšie zapnutá, tým sa pláty rýchlejšie pečú.
Puding:
Na malom plameni uvaríme puding s mliekom a cukrom. Keď zhustne, vypneme, pridáme olej a premiešame. Trošičku oleja tam dávame preto, aby sa to pekne na tie pláty prilepilo, skúšala som úplne bez, ale nebolo to ono. Pláty ostali suché a oddelovali sa od pudingu.
Karobová poleva:
Do väčšieho hrnca dáme vodu a do neho vložíme menší hrniec, kde dáme všetky prísady na polevu. Miešame polevu, kým sa všetko pekne spojí.
Vrstvenie:
Na spodný plát dáme 1/3 z celkového množstva vanilkového pudingu. Položíme druhý plát, na ktorý dáme opäť vanilkový puding. Na tretí plát nalejeme zvyšok vanilkového pudungu a na 4. plát nalejeme karobovú polevu. Necháme vychladnúť a potom odložíme do chladničky na pár hodín, ideálne na noc, vtedy sa medovník poriadne napije, zmäkne a dobre sa krája.
Tip
Jednu vrstvu pudingu som zamenila za domáci ringlotový džem a bolo to veľmi ozviežujúce, určite to spravím aj nabudúce. Ak nemáte karob, môžete dať štandardnú čokoládovú polevu. Rozpustíte čokoládu na varenie s trochou mlieka a cukru.
Vianočná varená kapustnica
/in Hlavné jedlo/by MirkaTento recept je súčasťou online kurzu: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Už čoskoro…
Kapustnicu si robievame aj mimo Vianoc. Zálievku som použila aj pri tejto varenej verzii z nevarenej kapustnice. Dodá kapustnici úplne iný šmrnc. A tak časť kapustnice varím a zálievku len zmixujem tesne pred podávaním. Vyskúšajte, určite neoľutujete, máme to odskúšané na bežných ľuďoch, ak by nám niekto neveril, že my máme už iné chuťové poháriky.
Prísady
(4-5 porcií)
Kapustnica
Zálievka na kapustnicu
Postup:
Kapustica:
Všetko prísady na kapustnicu dáme do hrnca a varíme na miernom ohni okolo hodiny, kým je kapusta uvarená. Nevadí, že nie je dostatočne slaná, ochutnajte, až keď zalejete kapustnicu zálievkou.
Zálievka na kapustnicu:
Všetky prísady dáme do mixéra a zmixujeme. Keď je kapustnica hotová, prilejeme zálievku, premiešame a môžeme podávať.
Tip
Zálievka v tejto kapustnici je veľmi chutná, ale ak nemáte výkonný mixér, tak tie prísady dajte variť spolu s kapustnicou. Niekedy si spravíme ku kapustnici ešte placky či prihodíme 1 pl vegan majonézy.
Curry miska s cícerom
/in 21-dňová zmena, Deň 4/by MirkaCurry má asi každý rád. A toto je jedno z tých jedál, ktoré varíme pravidelne s rôznymi obmenami. Ak trpíte alergiou, kde nemôžete nejakú zeleninu zo zoznamu, vynechajte ju. Alebo ju zameňte sa niečo iné, čo vám chutí. Kurkuma a rímska rasca sú základné korenie pre toto curry, ktoré dodajú špecifickú chuť obedu. Ich výživová hodnota je takisto veľmi pozoruhodná, takže ak s nimi nemáte skúsenosť, dajte im šancu si na ne zvyknúť, oplatí sa!
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
Postup:
Ak nemáme nachystaný cícer, večer predtým namočíme do vody, ráno vodu zlejeme a v novej vode povaríme so soľou. Ak máme uvarený cícer, tak tento krok preskočíme.
Dáme variť quinou. Môžete ju zmiešať aj s inou obilninou, napríklad s bulgurom, či amarantom. Všetky tieto obilniny sa varia približne rovnako, my ich varíme spolu, len meníme pomery. Pridáme 2 šálky vody, trochu osolíme, necháme zovrieť a potom plameň znížime. Varíme takto 7-10 minút, keď už navrchu nie je voda, vypneme a necháme dôjsť ešte pár minút.
Ošúpeme tekvicu (ak máme hokaido, netreba šúpať) a nakrájame na menšie kocky, Dáme do hrnca nakrájame spolu s cesnakom, cibuľou, korením, soľou a varíme s trochou oleja. Potom pridáme cícer, podlejeme vodou a miešame. Približne po 7 minútach pridáme baby špenát a ešte povaríme 3-4 minúty. K tomu pridáme arowroot zmiešaný s 1/2 šálkou vody, počkáme kým curry zhustne a vypneme. Ak je v recepte niečo, čo nemáte radi, tak tú prísadu vynechajte, alebo zamente za inú zeleninu, čo máte radšej. Zásada je variť sezónne.
Tip
Arowroot je tu tá zázračná prísada, ktorá zahustí curry. Ak hľadáte cenovo dostupnejšiu alternatívu, ideálny je tapiokový škrob, či múka. Namiesto špenátu je výborný aj kel (ideálne kučeravý).
Dobrú chuť!
Fazuľový veggie wrap
/in 21-dňová zmena, Deň 3/by MirkaKeď prídeme z práceme a sme hladní, chceme jesť hneď, nie o dve hodiny. Toto je ten ideálny recept, keď chcete niečo dobré, rýchle, ale zároveň veľmi zdravé. Jediné, čo potrebujete mať nachystané je uvarená fazuľa. Potom je táto večera hotová do 15 minút.
Prísady:
Počet porcií: 4 menšie wrapy, čas prípravy: 15 minút, príprava vopred: 2 hodiny
Prísady na wrap:
Prísady na fazuľovú plnku:
Salsa:
Postup:
Cesto na wrap zmiešame, nepridávame vodu navyše, možno 1 max 2 pl vody, ono sa pekne spojí, Rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme z každého kruh. Dáme na teplú panvicu nasucho a pečieme zopár minút na jednej a zopár minút na druhej strane. Finta je teplá panvica, ak je príliš horúca, placka sa rýchlo upraží a bude praskať. Čím pomalšie, tým lepšie. Keď je hotová, zabalíme do utierky, aby nevyschla, ale dala sa zatočiť. Takto spravíme 4 wrapy.
Plnku si nachystáme tak, že polovicu uvarenej fazule zmixujeme. Na oleji opražíme cesnak a cibuľu s korením, potom pridáme zmixovanú časť fazule aj nezmixovanú a premiešame.
Salsu pripravíme tak, že všetko spolu zmiešame.
Finálna príprava. Na tortillu dáme ďalej od kraja tak 3-4 pl fazuľovej plnky, vedľa toho 1-2 pl salsy, k tomu listový šalát a zatočíme. Nachystáme tak všetky 4 wrapy a podávame.
Tip
Ideálne sú tieto wrapy čerstvé. Netrvá to dlho, stačí mať v chladničke nachystanú fazuľu a wrapy sú hotové za pár minút.
Dobrú chuť!