Dávnejšie som počula jeden veľmi zaujímavý podcast s Richom Rollom (náš obľúbený guru), kde sa rozprával so svojím hosťom o tom, prečo ľudia zotrvávajú v nepríjemných životných situáciách. Majú prácu, ktorá ich nebaví. Sú vo vzťahu, ktorý ich nenapĺňa. Bývajú v byte, v ktorom sa im nepáči a podobne.
Vraj dôvodom, prečo zotrvávame v nepriaznivých situáciách, je bolesť. Chceme sa jej silou mocou vyhnúť. A tak skúšame všetko, alkohol, cigarety, drogy, prejedanie, cukor, sex. Tvrdili, že je to únik, ale nikto tak nedosiahol šťastie a nevyriešil si ten svoj problémový stav. Bojíme sa bolesti. Je to tá najťažšia cesta, ale jediná možná. Niekto potrebuje ísť na odvykaciu kúru, niekto si v daný moment, keď už všetky úniky vyskúša si uvedomí, že to inak ako tou cestou bolesti nepôjde. A vrhne sa na to.
Zaujímavý pohľad na vec. Priznám sa, nikdy som sa nad tým takto nezamyslela. Ja som roky zajedala smútok, vyčerpanie, celkovú nespokojnosť sladkosťami a kopami jedla. Obchádzala som pravú príčinu, bolo to príliš náročné, jednoduchšie si bolo zapáliť cigaretu, dať si čokoládu, či hodiť do seba zopár štamprlíkov v piatok večer v meste. Vtedy to opadlo všetko a bolo mi lepšie. Síce len na pár hodín, ale načo sa rýpať v otvorenej rane. A tieto vyššie napísané slová ma chytili za srdce, škoda, že som ich nepočula, keď som mala 18 rokov. Možno by som sa nad nimi vôbec nezamyslela a možno by ma prebrali a otvorili mi oči.
Dnes už vidím, že ak vyriešim to, čo ma trápi, vnútri mi je ľahšie, lepšie. A tak denno denne prijímam tieto výzvy, lebo ono sa o tom veľmi ľahko hovorí, ale o to ťažšie spraví. V silných emóciach pokojne vyriešiť problém, nevynadať si, to máme chuť si s Peťom vždy zavesiť medailu, keď sa nám to podarí. Učím sa ovládať, správne debatovať. A takisto učíme aj naše deti zvládať náročné situácie vrámci ich možností.
Ak nejde niečo podľa našich predstáv, napríklad sa niekam veľmi preveľmi tešili, do akvaparku a nejdeme tam kvôli zlému počasiu, nič sa nedeje. Nik sa nehádže o zem, vedia to spracovať. Vedia, že aj keď sú trochu smutní, je na to dôvod a prejde to. Je to pre mňa veľmi dôležité, aby vedeli zvládnuť takéto situácie, to sú tie momenty, ktoré sa im v živote zídu. Nevyhýbame sa tomu, neupriamime pozornosť niekde inde, ale prejdeme si to, niekedy sa o tom rozprávame pol dňa, niekedy im stačí jedna veta, aby to strávili.
Ja si predstavím vždy seba. Dajme tomu, že prídem ku kamoške sa vyrozprávať, ako ma opustil frajer. Mám pocit, že sa mi svet zrútil a ona by mávla len rukou, že to prejde, koľko krát ešte toto zažijem a zapla by telku, že si pozrieme spolu film. Mne by to teda vôbec nepomohlo, lebo v tej chvíli by som potrebovala, aby ma niekto vypočul, aby som to mohla všetko stráviť. Nie odpútať pozornosť. Potrebujem to zo seba dostať von, nepotrebujem rady, prišla som predsa za ňou sa vyrozprávať, aby ma vypočula a bola pri mne, keď mi je ťažko.
A to platí, aj pri riešení problémov pri nás dospelých. Idem rovno k jadru problému, Peťo toto až tak neoceňuje, on rád chodí okolo horúcej kaše, počká, keď vychladne a potom to už vlastne možno nebude tak páliť. Vždy tajne dúfa, že sa ten problém rozplynie. S týmto sa pasujeme dodnes. Už je to podstatne lepšie, ale nejak sa nehrnie riešiť ťažké situácie, v ktorých je bolesť. Neviem, či to je výchovou, že nás učili, že chlapci neplačú a tak nejak tie city od detstva sa naučili zakrývať, ignorovať, aby nik nevidel, čo sa deje vo vnútri. Ja som na toto neskutočne citlivá, keď sme medzi ľuďmi a naši malí chalani plačú, a niekto im povie, že: „Ale veď chlapci neplačú!“ Tak si odo mňa vypočuje: „Jasné, že plačú, všetci sme sem tam smutní, prečo by chlapci nemali plakať, len nech to zo seba dá von, city treba prejaviť, nie potláčať.“ Nikto mi nemôže oponovať, že sa niekedy necíti smutný. Každý máme sem tam chvíle, že máme náladu pod psa a plač je výborná úľava. A nielen pre deti.
Myslím si, že to je to, čo nás posúva ďalej. Tak sa naučíme zvládnuť rôzne situácie v živote. Aj preto si myslím, že sa naši nehádžu o zem, keď nám nevyjde výlet, na ktorý sa veľmi tešili. Vedia, že je to súčasťou života. Vedia, že ak je nejaký problém, že sa nevedia dohodnúť, vyriešime ho a ideme ďalej. Aby sa nám to nekopilo. Je to veľa rozprávania. Bolo by niekedy oveľa jednoduchšie zaveliť, nech všetci sklapnú. Tak by som len potlačila city, dala im najavo, že to čo je pre nich nesmierne dôležité, mňa vôbec nezaujíma. A tak, ak majú pocit, že je to obrovský problém, že niekto si zapol bezpečnostný pás skôr, ako mal, tak sa hrám sa Sherlocka. Či sa mi vždy chce? Nechce. Ale viem, ako som išla vybuchnúť ja ako decko, keď mi niekto zavelil nech som ticho, a pritom to, čo som chcela povedať bolo úplne prevratné! Dnes už viem, že moji rodičia presne vedeli, čo asi chcem povedať, ale ja ako decko som to nevedela, že oni vedia! S odstupom času som pochopila, prečo niekedy už nechceli zisťovať, kto sa začal hádať ako prvý. Ale vtedy som myslela, že sa asi začne Zem točiť naopak, lebo, ako to môžu nechcieť vedieť, keď ide o život????? A tak som si povedala, že ak to naše deti potrebujú, budem riešiť s nimi problémy aké oni uznajú za vhodné, nech sa mi zdajú akokoľvek banálne. Či ide o to, kto komu má požičať hračku a kto komu nemá, kto mal niečo prvý, kto chcel ísť prvý do vane a podobne. Možno tak budú vedieť časom, že záleží na tom, aby sa cítili dobre a že nemusia odkladať veci na potom, ale že ak sa vybavia hneď, je nám lepšie na duši. Verím, že ak to nerobíme, zobudíme sa potom v 30-tke a hľadáme zmysel života, sme vyhoretí, je toho toľko, čo by sme chceli zmeniť a nejak sme nad tým všetkým stratili tak trochu kontrolu.
Keď mi je dnes vyslovene niečo veľmi nepríjemné, zmením to. Rozhodla som sa, že nebudem v niečom zotrvávať, lebo sa to patrí, malo by sa a podobne. Slušne, bez emócii voči druhej strane poviem na rovinu, čo a ako a idem. Tam používam naše novoobjavené 5 sekundové pravidlo, lebo nabrať odvahu zmeniť nejaký rokmi zaužívaný stereotyp je tak ťažké, ako zdvihnúť balvan. Vtedy sa poriadne nadýchnem a idem na to. Aj preto som rodila inak. Jednoducho som nebola spokojná s tým ako to prebehlo prvý krát a chcela som to zmeniť. Aj preto sme nedali deti do školy, ale vzdelávanie im zabezpečujeme inak. Nechceme robiť niečo, na čo potom budeme roky frflať a budeme z toho nešťastní. Nie, nie sme tu tak dlho, aby sme mohli takto mrhať našim drahocenným časom. Je to ľahké? Nie. Nie je to vrámci komfortnej zóny, ani náhodou. Ale presne tam sa dejú tie zázraky, to čaro.
Väčšinou je to na začiatku drina ako svet. S Peťom sa na tom už bavíme, že si vyberáme tie najťažšie cesty. Ale v konečnom dôsledku je to potom super. Ako s druhým a tretím pôrodom. Nachystať sa, niekoľko mesačná príprava, bola to makačka, ale potom to boli tie najkrajšie zážitky, z ktorých dodnes čerpám energiu, keď potrebujem. Vzdelávanie mimo školy? Momentálne to máme tak, že nemusím každé ráno budiť deti, aby sme vychystali jedného do školy, druhého do škôlky, ale máme voľno, aby sme mohli robiť to, čo nás baví.
Najlepšie neznamená najľahšie, či najjednoduchšie, ale myslím si, že aj vďaka rastlinnej strave máme tú energiu a chuť sa púšťať do nových vecí a snažiť sa ich robiť tak, aby sme boli spokojní.
Jednoduché a chutné čučoriedkové lievance
/in 21-dňová zmena, Deň 2/by MirkaNielen v zime máme radi na raňajky niečo teplé a sladké. Lievance sú ideálne raňajky, hotové sú šup šup a vždy sa podaria. Tu nemôžete nič pokaziť. Ak chceme tuhšie, dáme menej vody, ak chceme také vláčnejšie, pridáme viac vody. To je jediné kúzlo týchto lievancov. Vlastne ešte jedno, voda musí byť studená. Ak by ste pridali teplú, spraví sa z toho kaša a budú sa rozpadávať. Odporúčame vodu prilievať postupne, ale ak to prelejete nič sa nedeje, tak pomeliete ďalšie ovsené vločky a cesto zahustíte. Pri tomto recepte je kľúčový elektrický kávový mlynček, ktorý nám vločky pomelie. Prečo nepoužijeme rovno ovsenú múku? Pretože múka je väčšinou ochudobnená o nejaké časti zrna. Ovsené vločky sú celozrnné a teda výživnejšie. Mletie zaberie len pár sekúnd a máte vami čerstvo namletú celozrnnú ovsenú múku.
Prísady:
počet porcií: 10 lievancov, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 10 minút
Postup:
Vločky a ľan pomelieme na kávovom mlynčeku a dáme do misky s korením, sirupom a premiešame. K tomu pridáme vodu (alebo rastlinné mlieko) a poriadne miesime, aby bolo cesto hladké a vláčne. My na to používame metličku, lepšie sa to premieša. Na záver pridáme čučoriedky. Chvíľu necháme odstáť, zmes stuhne, ak je zmes veľmi tuhá, ešte prilejeme trochu vody. Rozohrejeme panvicu (ak máte teflon, netreba žiadny olej), naberieme 1 polievkovú lyžicu hmoty a dáme na panvicu. Zmestia sa tak 3-4 kusy na panvicu. Po chvíli, keď už idú lievance pekne odlepiť, pretočíme na druhú stranu, necháme 1-2 minúty a vyberieme. Takto minieme celé cesto. Podávame samotné, s džemom, či ďatlovým sirupom.
Tip
K tomuto základnému receptu si môžete sem tam pomlieť aj iné semienka na obohatenie (sezam, lúpané konopné semienko, slnečnicu, tekvicové semienka, či strúhaný kokos). Ešte sme skúšali pridať aj karobový prášok, akurát tie čučoriedky tam už tak farebne nevynikli, ale chuťovo boli výborné.
Pre bezlepkovú verziu si v obchode so zdravou výživou zakúpte bezlepkovú ovsenú múku (značka Provita má v ponuke).
Dobrú chuť!
Mrkvové muffiny s karobom
/in 21-dňová zmena, Dezerty/by MirkaMrkvové muffiny sú taká klasika a tak sme ich chceli ozvláštniť nejakými semienkami, či karobom navyše. Ak však ich máte radi aj bez toho, zjednodušte si recept a ani karob, či semienka, orechy tam nedajte. Sú iné, nie sú to klasické muffiny, my a klasický dezert? Kdeže! Na tie mrkvové muffiny nájdete toľko receptov! Takúto kombináciu sme ešte nevideli a tak tu je, vyskúšajte a prípadne nám napíšte ako sa vám pozdávali!
Prísady:
Počet porcií: 20 väčších muffinov, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 15-20 minút
Postup:
Najskôr pomelieme ľan a zmiešame s vodou (3pl) a dáme nabok. Zapneme rúru na 180 stupňov. Všetky suché prísady zmiešame spolu v miske. Pridáme ostatné mokré prísady. Poriadne premiešame a plníme do muffinových formičiek tak do ¾. My dávame do papierových, netreba ich mastiť a keď vychladnú, veľmi dobre sa oddeľujú. Počas pečenia narastú, tak im necháme miesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, 15-20 minút. Skúsime test s vidličkou a keď vyjde z muffinov čistá, sú upečené.
Necháme ich vychladnúť, potom sa dobre vyberahú z formičiek. Môžeme dochutiť slivkovým lekvárom, či poliať ďatlovým sirupom.
Tip
Pre bezlepkovú verziu namiesto špaldovej múky odporúčame ovsenú bezlepkovú, ktorú dostanete v obchodoch zdravej vyživy.
Dobrú chuť!
Ako je to u nás so strašením detí povestným “bubulákom”
/in Blog/by MirkaVšetci sme to už počuli: „Nechoď tam, je tam bubulák.” Alebo: “Nerob to, lebo ťa príde zobrať bubulák. Keď budeš zlý, príde bubulák.“
Tento strašiak si zaslúži trochu pozornosti. Keď som to počula za detstva, bála som sa, lebo som ani za ten svet nevedela, čo je bubulák. Ale asi to nie je nič dobré, keďže chodí len vtedy, ak sú deti zlé. Pamätám si ako v druhej triede na základnej škole v škole v prírode nás strašili, že po streche chodí bubulák, a kto nebude ležať v posteli, toho zoberie. Celé dva týždne som plakávala od strachu pod paplónom večer čo večer. Doma nás takto nestrašili, a preto v škole v prírode to bol o to väčší šok. Už som do žiadnej školy v prírode nechcela ísť a ani som nešla. Ale asi sa to podarilo, lebo všetci sme ležali celé dva týždne v posteliach bez pohnutia, keď nám zhasli. Peťo sedel pred pár dňami v kaviarni a počul rozhovor jednej mamičky s jej dvojročným dieťatom. Sedela v kaviarni s kamoškou a zjavne nemala čas sa venovať aj svojmu dieťaťu. A tak mu hovorila, aby nešiel do vedľajšej miestnosti, lebo je tam bubulák. Všetci vieme, že v kaviarni zjavne vo vedľajšej miestnosti cez deň žiadny strašiak nie je. Prečo to potom deťom hovoríme? Prečo ich takto klameme, zavádzame, strašíme?
Jediný dôvod, na ktorý som prišla je, že sa nám nechce. Nechce sa nám vstať a ísť sa s tým dieťatom pozrieť vedľa, kam chce, lebo sedíme na kávičke a chceme trkotať s kamoškou. Nechce sa nám vysvetľovať, prečo toto robíme a toto nie a tak to skrátime, aby nám dieťa dalo pokoj. Používame strach dieťaťa, aby nás poslúchalo. Keby nám to povedal dospelý, v práci, na ulici, v obchode, tak od neho asi bočíme, pre istotu, lebo nevieme, či to má v hlave v poriadku. Ale keď našim deťom nejaká pani povie, keď ich vidí plakať, že: „Neplač, lebo si po teba príde bubulák“, tak je to v poriadku, veľa rodičov dokonca pritaká. Prečo tak chceme, aby sa naše deti nevypytovali, na slovo nás poslúchali, prestali hneď plakať?
Ako to robíme my, kedže sme zásadne proti takýmto pomôckam? Vysvetľujem im pravdivo, prečo som proti ich nápadu. Našim deťom to niekedy fakt dlho trvá, kým sa dohodneme. Oni chcú toto a ja zásadne chcem niečo iné. Nie je to o tom, že im všetko dovolíme. A tak vysvetľujem, argumentujem, akoby som bola s druhým dospelým, len hovorím ich rečou, aby mi rozumeli. Chcem ich normálne presvedčiť, ozajstnými argumentami, nie manipulovať strachom. A tak niekedy stojíme aj pol hodinu, kým sa dohodneme. Takže čo sa týka času, mám oproti bubulákovi veľkú nevýhodu, lebo sme pozadu. On vyhráva, lebo to účinkuje hneď.
Bubulák má ešte jednu výhodu, nemusíme nič vysvetľovať, netreba toľko rozprávať. Ja naopak meliem a meliem a niekedy som už taká urozprávaná, že by som mohla ísť argumentovať na najvyšší súd a určite by som sa parádne obhájila. Deti chcú totiž vedieť úplne všetky možnosti, argumenty z rôznych uhlov pohľadu. Ale je to aj pozitívne, som sedem rokov na materskej a moja slovná zásoba sa veľmi rozrástla, nedá sa povedať, že by som doma zblbla. Toľko si toho študujeme spolu, aby som ich neodbíjala nejakými nepravdivými informáciami, že až. Či sa mi vždy chce? Nechce. Niekedy sa mi vôbec, ale vôbec nechce. Ale mám na seba jednu fintu, vybudovala som si návyk. Idem mimo svojej komfortnej zóny, posúvam tak svoje hranice a zistila som, že po čase mi už ani neprichádza myšlienka, že sa mi nechce. Jednoducho idem, keď treba. Nejak som si to v hlave nastavila a ono to funguje. Často sa ma niekto pýta, či sa mi chce. A ja hovorím, že neviem, nie je to podstatné. Podstatný je ten vyšší cieľ. Teraz sú v období, že chcú všetko objavovať, vedieť, rozumieť, nie o 10 rokov, keď sa mi možno bude chcieť. Potom ich budem musieť nútiť, aby chceli vedieť…ako s tou našou domácou školou. A tak idem tam, kam sa mi nechce, aspoň mám neustály pohyb. A tak aj robím aj čo sa mi nechce. Veď to nie je všetko o mne.
Pre nás je podstatné, že vyrastajú bez strachu. Neučíme sa sa ich báť nejakého neexistujúceho tvora, aby sme ich prinútili poslušnosti. Sebe by sme to neurobili, takže to nerobíme ani deťom. Strach nie je produktívny, ale manipulatívny. A my chceme, aby z našich detí vyrástli ľudia, čo vedia zanalyzovať situáciu a sami sa rozhodnúť. Nechceme, aby poslúchali zo strachu. Keď niekedy neviem ako reagovať, predstavím si, že ja som na druhej strane a tak zistím, či by sa mi to páčilo, či nie. A čo nie je príjemné mne, nerobím niekomu druhému, nieto ešte vlastným deťom, ktoré tak ľúbime.
Majú spať deti samé aby sa osamostatnili? Alebo ako je to u nás doma.
/in Blog/by MirkaV akom čase je vhodné odložiť dieťa do vlastnej izby? Treba ho odkladať? Možno stačí počkať, kým sa bude chcieť odložiť samo!?
Ak sa niekto pri mne začne vyťahovať, ako jeho dieťa samé spí v izbe už od pol roka, mám na jazyku otázku: „Aj vy spíte sami? Prečo sa vyrábajú už niekoľko tisícročí manželské postele? Prečo dospelí ľudia spolu spia v jednej posteli?“ Nad týmto by sme sa mohli zamyslieť! Ja už 15 rokov spím vedľa Peťa. A už nikdy sama ani spať nechcem. Je to také príjemné sa môcť k niekomu pritúliť. Prečo teda učíme spať samé niekoľkomesačné deti? Dozvedela som sa, že ich tak učíme samostatnosti. Hmm, ako presne sa tak naučím samostanosti? Tým, že prekonám strach z tmy? Ja som sa s tmou vyrovnala, keď som mala asi 30 rokov, až potom som sa prestala tmy báť. So samostatnosťou to zjavne nemalo nič spoločné.
U nás máme izbu na spanie a tam sme všetci piati pokope. Ja som pár rokov zaspávala pri zasvietenej lampe, keď nebol Peťo doma a nemali sme ešte deti. Bála som sa zaspať sama. Ako sa asi cíti dvoj-, trojročné dieťa samé v izbe? Prečo ich tak potrebujeme odložiť vedľa a naučiť tento návyk? Keďže mi nik nedal rozumné vysvetlenie, a zvyknem robiť to, čo cítim, tak v tomto mám celkom jasno. Sme kontaktné bytosti, keď sme šťastní objímame sa, keď sú deti smutné, takisto dobehnú a pýtajú sa na ruky. A takisto aj pri zaspávaní sa potrebujú cítiť v bezpečí. Rodičia sú pre deti istota. Boja sa tmy, aj ja som sa bála tmy, a to som mala 30 rokov! A tak sme urobili zopár úprav. Vyhodili sme manželskú posteľ, štyrom nám tam už bolo dosť tesno.
Máme doma takzvané “letisko”. Priestor v miestnosti nám to dovoľuje, a tak Peťo spravil rošt 200×280 cm a tam sa všetci v noci na seba lepíme, cestujeme, rozprávame zo sna. Je to veľmi praktické, nemusím chodiť deti pozerať do nejakej vedľajšej izby a prikrývať, ale zdvihnem hlavu a obrovský paplón prehodím nielen cez deti, ale aj Peťovi sa ujde. Lukáš ma so mnou stabilné miesto, ostatní cestujú podľa chuti a možností. Každý zaspáva na svojom mieste, ale v noci býva časté sťahovanie národov. Ondrej si napríklad zmyslí, že chce spať pri mne, tak pricestuje. Alebo ho nájdem pri nohách a podobne. Alebo Peťo spí kráľovsky rozťahaný cez pol postele a ja spím ako vojak a okolo nacapené tri deti. Je to romantika, nie vždy je to neskutočne pohodlné, ale budím sa šťastná, aj keď sem tam nevyspatá a dobitá.
Dokedy budeme takto spávať? Netuším. Kým budú chcieť. Možno to tak bude, kým pôjdu na strednú školu, a vlastne mi je to celkom jedno. Lebo na tom nezáleží. Záleží na tom, že zaspávajú spokojní a majú sa ku komu pritúliť, keď chcú. Viem, že to tak nebude naveky. Viem, že postupne sa osamostatnia, ale bude to, keď to budú oni chcieť, my ich do toho nebudeme nútiť.
Ľudia mi často argumentujú, že svet je krutý a nemôžem ich stále chrániť, aby mali pocit, že žijú v bubline, kde je všetko pekné. A ja hovorím, a prečo nie? Svet pekný je, ja ho tak vidím. To v útlom veku majú chápať nejaké zložité citové rozpoloženia? Niekde som pred časom čítala taký zvláštny argument, ale ľuďom zvykne otvoriť oči, aj ústa. Znie asi takto: Veď aj o rodičov jedného dňa prídete, tak ich zabime teraz, aby ste si to natrénovali a zistili, aký to bude pocit. Aká je v tom logika? Ako sa také pocity dajú natrénovať? Podľa mňa nijak. Len pred nimi nejak zabuchneme dvere a staneme sa citovo vyprahnutí. Keď som bola malá, nevedela som si predstaviť, ani som si nechcela predstavovať, že raz nebudem mať starých rodičov, či rodičov. Bola to tak hrozná predstava, že som sa vždy rozplakala, keď som si na to zmyslela a rýchlo som niečo šla robiť iné, aby som si zamestnala hlavu. Keď pred pár rokmi zomrela moja babka, bolo to smutné, ale už som chápala ten kolobeh života oveľa lepšie, vedela som to lepšie prijať.
Deti sa nevedia brániť. Preto vraj máme ego. Vďaka nemu sa vieme brániť, aby nás ťažké situácie nepoložili na kolená. Vďaka nemu prežijeme. Dnes nám prerastá ego cez hlavu, ale vraj to je jeho pravá podstata. Deti ego nemajú. Rodia sa úplne nechránené a sme pre nich absolútne všetkým. A preto podľa mňa majú mať na obranu nás. Ja som ich obranný štít, kým nemajú ten svoj. Dnes už mi je úplne jedno, čo si o mne kto myslí, nie je to môj problém. Mám deti, po ktorých som túžila a teraz ich nejdem odkladať, lebo na mňa niekto ukazuje prstom. Nech! Ja cítim, že je to takto najlepšie, lebo jedine takto vychováme z našich detí vnímavých a citlivých ľudí, ktorých tento svet podľa mňa zúfalo potrebuje, aby vydržal ten nápor našej ignorancie voči prírode.
Rýchla čína s bulgurom, tempehom a kapustou za pár minút
/in Deň 1, Hlavné jedlo/by MirkaAk nás chytí hlad, tak chceme jesť do pár minút. Ak sa nám to nepodarí, vládne u nás nervozita. Aby sme tomu predišli, tak sme skrátili dobu varenia na minimum. Prekabátili sme to tak, že uvaríme dopredu obilninu, čo sa všetci dohodneme. A potom prílohu varíme tesne pred jedením, aby to bolo čerstvé. A napríklad táto čína taká je. Ak máte uvarený bulgur, jedlo je hotové za 7 minút. Toto jedlo jeme s paličkami, ako sa patrí. Keď ich prvý krát Peťo vytiahol, myslela som, že žartuje. Povedala som mu, nech mi pre istotu donesie aj vidličku. A ako sa s tým trápil, tak reku nenechám ho v tom samého a trápili sme sa dvaja. Chvíľu to trvalo naučiť sa s paličkami jesť, ale zistili sme, že jeme pomalšie, viac sa na jedlo sústredíme a ešte sa aj zabávame. Na začiatku sme sa spolu veľa nasmiali, kým sme chytili ten grif, ako na to. Ale dá sa povedať, že teraz si radšej vyberieme paličky ako vidličku, vlastne si nepamätáme, kedy sme doma ku hlavnému jedlu použili vidličku.
Prísady:
počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 10 minút
Postup:
Do menšieho hrnca dáme 1 šálku bulguru, zalejeme 2 šálkami vody a dáme 1/4 čl soli. Necháme zovrieť, potom stíšime plameň a varíme 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť, kým sa vstrebe celá voda.
Medzitým na teflónovej panvici nasucho opražíme pokrájanú kapustu, tempeh, polejeme ju tamari omáčkou, pridáme korenie a miešame. Po chvíli pridáme pár lyžíc vody, aby sa kapusta nepripiekla. Ak je kapusta mladá (november-december je najlepšia), po pár minútach zmäkne a je zároveň chrumkavá, tá je na čínu najlepšia. Ak je už taká staršia, možno bude potrebovať trochu dlhšie. Keď je kapusta s tempehom hotová, pridáme do misky, k tomu bulgur a podávame.
Tip
Ak nechcete jesť sóju, robi plátky sú veľmi dobrá náhrada, tie sú však s lepkom. Takisto radi striedame bielu a červenú kapustu kvôli živinám, antioxidantom, či chuti.
Dobrú chuť!
Bola a je pre nás zmena na zdravý životný štýl ľahká? Dá sa to vôbec?
/in Blog/by MirkaUž toľko krát som počula: „Nemám toľko pevnej vôle ako ty. Je to pre mňa nemožné, príliš ťažké sa tak stravovať.“ Alebo: “Už sme to skúsili, ale po jednom dni, či troch sa to jednoducho nedalo vydržať a opäť sme sa vrátili k starým návykom.” Všetci vedia, že potom by sa asi lepšie cítili, pre ich zdravie by to bolo lepšie. Ale, keď je to také ťažké…
A tak ako obvykle, zamýšľam sa nad tým. Fakt, je to veľmi ťažké. Nie je jednoduché zo dňa na deň zmeniť niekoľko závažných návykov a zrazu robiť všetko inak. Ak je niekto naučený jesť na raňajky chleba s maslom, či praženicou, na obed rezeň s hranolkami, a na večeru chleba s masťou a klobásou, tak povedať mu, že teraz bude raňajkovať smoothie a na obed má šalát, no neprejde to. Ani náhodou. Súhlasím. Nedá sa zo dňa na deň zmeniť.
Urobiť takú ráznu zmenu, je extrémne ťažké. Zmeniť stravovacie návyky, začať cvičiť pravidelne, či celkovo životný štýl premeniť za zdravší, kde je pravidelný pohyb, spánok, pozitívne myslenie, to nejde zo dňa na deň. Štatisticky to zvládne vraj 1% ľudí takto zo dňa na deň. Tak asi niečo na tom bude, keď nám to všetkým pripadá ťažké, ba až nemožné.
Jedlo je veľkou súčasťou nášho života. Bez jedla to nejde, jesť musíme, teda väčšina. Niekto má jedlo ako pohonnú hmotu, niekto ho má ako drogu, niekto ako kamaráta na zlé časy a niekto ho tak miluje, že sa ho nevie nabažiť a stále niečo prežúva. A ak si niekto predstaví, že zo dňa na deň má svoj milovaný hamburger, čipsy, slaninu zameniť za iné, tak áno je to až nemožné. Je to predsa také chutné. Niekde vnútri sa toho nechcú vzdať, ani nevedia, čo od toho nového vlastne čakať. Bude im to chutiť? Nasýti ich to? A pritom to nikdy neochutnali, nevedia vlastne, čo to zdravé jedlo znamená, lebo si predstavia nezáživný ľadový šalát s paradajkou a uhorkou. Asi. Áno, ten neláka ani mňa, priznám sa.
A tak ma napadla jedna paralela. Ako sa nám narodili deti, sem tam príde reč na to, čo a ako sa zmenilo v našom živote, ako nás to obmedzilo a podobne. Keď sme boli len sami, mohli sme si robiť, čo sa nám chcelo a ako sa nám ten život s deťmi posunul inde. Pravda je, že darmo by mi to niekto opisoval, darmo som bola denno denne s mojou neterkou, mať potom vlastné deti je niečo diametrálne odlišné. Treba to jednoducho zažiť. Ten pocit mať deti sa nedá ani opísať. Aj preto poniektorí odsúvajú tie deti na čo najneskôr, lebo veď to bude také ťažké, budeme musieť toľko toho obetovať. Obmedzí nás to, nechceme sa vzdať svojej slobody. Už nebudeme zodpovední len sami za seba, ale za niekoho druhého, tretieho a tak ďalej. Vtipné je, že drvivá väčšina ľudí detí má. Deti sa stále rodia, je to bežná súčasť života. A pritom koľko toho obetujeme, keď prídu na svet. Nie je to len o samej radosti, láske a šťastných chvíľach. Sú za tým aj prebdené noci, niekedy absolútna bezmocnosť, strach, hnev, zlosť, totálne vyčerpanie a iné. Aj keď sa niekoľko rokov nevyspíme, nedarujeme deti do sirotinca, bojujeme so spánkom ďalej, kto z koho a zisťujeme, že bez spánku vydržíme celkom dlhodobo slušne fungovať. Nevzdávame to, hľadáme vylepšováky, triky, ako to zvládnuť. Ako prežiť, keď je to ťažké. Ako vládať, keď nevládzeme. Ako sa motivovať, keď melieme z posledného. Ideme ďalej, lebo to za to stojí. Napriek tomu, aké je to ťažké, deti sa stále rodia. Netušíme do čoho ideme, a aj keď to zistíme, nemenili by sme.
Jednoducho to stojí za to. To nepríjemné vyváži niekoľko násobne to, čo nám rodičovstvo dá. Áno, nemám tú slobodu, nemôžem len tak v uprostred dňa si zmyslieť, že idem do krčmy sa rozšrobovať, ako som mohla počas vysokej školy. Nemôžem ísť do Eurovei sa pomotať po obchodoch pol dňa. Ak by som veľmi chcela, musím najprv vymyslieť logistiku a potom mám možno dve hodiny čistého času a už musím bežať naspäť. Vtipné je to, že mi to ani nechýba, nepríde mi to na um. Tie činnosti sa stali pre mňa absolútne nepodstatné, lebo s deťmi prišli iné, oveľa záživnejšie. Zistila som, že predtým som robila pre mňa teraz nezmyselné činnosti. Teraz je efektivita na 100% percent. Ak si niečo vymyslím, tak to ozaj premyslím zľava sprava, či je to ozaj podstatné, nevyhnutné, už nemrhám časom, ako kedysi.
Čo tým všetkým asi chcem povedať je, že napriek tomu, že mať deti je krásne, no náročné zároveň, väčšina ľudí detí ich má a teší sa z nich a menenili by. Život sa zmení, zmenia sa priority, a zrazu je iná realita, iné veci sú dôležité a my sa z toho tešíme. Dalo nám to oveľa viac, ako zobralo.
Ako to súvisí s tým, čo jeme, či aký máme životný štýl? To ako sa cítime, či sme zdraví, či máme energiu, to všetko je takisto veľmi dôležité. Bez zdravia to ide dosť ťažko, väčšinou to nejde. Nežijeme naplno a to by bola škoda. Nie, nie je to ľahké, zo začiatku už vôbec nie, ak má náš životný štýl ďaleko od zdravého, je to o to ťažšie. Ale stojí to za to zabojovať a vydať sa tým správnym smerom a skúšať, skúšať, skúšať. Raz sa nám to podarí, to je ako s fajčením, raz ten návyk prekabátime. Mať deti sa určite nedá porovnať s jedlom, preto hovorím o paralele. Napriek tomu, že je niečo ťažké, nevzdávame to. Nemávneme nad deťmi rukou, že: „To nie je nič pre mňa, je to príliš ťažké, kašlem na to.“ Nie. Snažíme sa, hľadáme systém ako to robiť lepšie, efektívnejšie, aby to fungovalo. Sto krát padneme na kolená, vstaneme a ideme na to zas a dúfame, že tentokrát to bude lepšie. Hľadáme systém, čo bude fungovať, tak tak isto ho nájdime aj keď ide o naše zdravie. Všetkým nám záleží na zdraví našich detí, tak by malo aj na našom zdraví, životnom štýle, našom organizme, našom šťastí, našej energii. Ak nám to nevyšlo na prvý krát, druhý krát to skúsme nejak inak. V tomto živote máme len jednu schránku, jedno ferari, keď sa narodíme, naše telo. Ale musíme sa patrične o neho starať, aby sa z neho časom nestal vrak.
Nie, nie je to ľahké. Je jasné, že budeme zo začiatku robiť všetko dokonalo. Ani my to nerobíme najlepšie, stále máme čo vylepšovať. Každý deň si dávam nové výzvy, veľakrát sa mi to nepodarí a tak to ďalší deň skúšam znovu, inak, a potom ešte raz. A čo, že sa mi nedarí na prvý krát? Ked sa obzriem, podarilo sa mi už kopec vecí zmeniť k lepšiemu. A väčšina z nich sa mi na prvý pokus nevydarila, ani na druhý. Ale, už aj to, že to skúsime je super. Preto na našej stránke je kopec receptov, preto píšeme blog, aby sa nám ľahšie darilo to, po čom vnútri všetci aj tak túžime. Byť zdraví, mať peknú postavu, mať kopec energie a byť šťastní. Aj preto čoskoro spúšťame náš online program – 21-dňovú zmenu, aby sme aj vám lepšie pomohli sa dopracovať k zdravšiemu životnému štýlu a potom si ho aj udržať.
Pečená čokoládová torta s quinou, bez múky, bez oleja (bez lepku)
/in 21-dňová zmena, Dezerty, Sladkosti/by MirkaMám rada jedlá, ktoré sú najbližšie ich prirodzenej podobe. Alebo inak povedané, jedlá, z čo najmenej spracovaných surovín. A tento koláč je, spomedzi pečených koláčov, jasný favorit. Korpus je nielen bez múky, ale je úplne bez cukru, bez oleja, a pritom veľmi chutný. Pri prvej príležitosti (teda víkend) som ho hneď piekla. Peťo nikdy nie je proti dobrej mňamke a teraz mal veľmi intenzívny pracovný víkend, vyrábal nám jedálenský stôl spolu s deťmi. Tak som piekla túto tortu. Deťom veľmi chutilo a nám tiež. Peťo ho nasledujúci deň dokonca raňajkoval. A ohúriť Peťa je celkom úspech, kedže pochádza z prostredia klasickej kuchyne.
A z čoho teda ten korpus je, keď tam nie je múka, olej, ani cukor? Základ je quinoa, datle a chia semienka. Áno, na prvý pohľad je to zvláštna kombinácia, ale všetci sme boli veľmi milo prekvapení výsledkom, a úprimne, asi by som neuhádla, keby sa ma niekto pýtal, čo v tom je. Na koprus ide džem, doma hotový nedržíme, a tak len vytiahnem z mrazu nejaké bobuľové ovocie, zmixujem a máme čerstvý džem hotový. A tak to bolo aj teraz. Táto vrstva dodala koláču výbornú chuť. Na tom všetkom je čokoládová poleva. Tá nás nikdy nesklame. Takmer všade pridávam naše obľúbené koreniny, ktoré sú silné antioxidanty. Sú to klinček a škorica. Príprava je dostatočne krátka na to, aby som ho spravila aj nabudúce. Takže poďme na to!
Prísady:
(12 porcií)
korpus:
džem:
čokoládová poleva:
Postup:
Ako prvé zalejeme quinou 2 šálkami vody. Necháme 15 minút postáť, potom zcedíme. Potom všetky suroviny dáme do mixéra a zmixujeme na hladkú hmotu. Nalejeme do tortovej formy na vymastený papier na pečenie. Dáme piecť na 15-20 minút do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Ríbezle zmixujeme a nalejeme na vychladnutý korpus. Tortu dáme do chladničky a pripravíme čokoládu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme kakaovú hmotu, kakaové maslo, xylitol, škoricu, vanilku a klinček. Medzitým dáme do ďalšej nádoby vodu z cícera, ktorú vyšľaháme. Chvíľu to trvá, ale čoskoro je z cícerovej vody nádherná biela pena. To je aquafaba. Odstavíme čokoládu a postupne vlievame do hrnca aquafabu a miešame. Má to byť také napenené. Moja skúsenosť je, že aj samotná aquafaba v chlade stuhne, takže ja som jej tam dala dosť. Výsledok bol vynikajúci, lebo tá vrchná čokoláda bola taká vzdušná. To varenie cíceru deň predtým za to rozhodne stálo! Naši aj tak milujú cícer, čiže ho varím aj tak často. Akurát odporúčam cícer nesoliť, sladkým sa to nedá prebiť, minule som na to zabudla a teda čokoládová pena šla do koša.
Tip
Ak nemáte vodu z cícera, tak môžete zameniť za mandľové, sójové, či iné mlieko, alebo dokonca aj vodu. Treba však dať menej, ani nie pol šálky, možno tak 1/4 šálky bude úplne postačujúce.
Džem ešte vyrábame tak, že sušené ovocie namočíme (napríklad slivky) do vody na 2 hodiny a následne zmixujeme, dochutíme.
Dobrú chuť!
Ako žijú ľudia, čo sa dožívajú nad 100 rokov v plnom zdraví?
/in Blog/by MirkaNeraz som v debate o výžive počula poznámku, ktorou mi vždy chceli ľudia vyvrátiť, že na strave nezáleží: „Môj dedko pil, fajčil, jedol denne kus slaniny a aj tak sa dožil osemdesiat rokov.“
A tak už dlhšie hľadám na túto vetu lepšiu odpoveď ako: „Výnimka potvrdzuje pravidlo.“ Lebo táto odpoveď neuspokojila v prvom rade mňa. Áno, sú ľudia, ktorí sa ozaj dožijú vysokého veku, a pritom si denne humpľujú organizmus, ako sa len dá. A teraz som tú odpoveď konečne našla.
Vďaka Danovi Buettnerovi mi to docvaklo. Je to cestovateľ a spisovateľ, ktorý študuje národy dožívajúce sa nad 100 rokov v plnom zdraví. Cestuje po svete a hľadá recept na dlhovekosť tak, že sleduje populácie, ktoré žijú najdlhšie a zisťuje, aký majú životný štýl. A presne mi odpovedal na moju nevyslovenú otázku, čo si myslí o tom, keď číta článok o niekom, kto sa dožil vysokého veku. V článku tento človek dáva recept, čo robil, že sa tak dlho dožil. Ako zje tri vajcia na raňajky, vyfajčí zopár cigariet a pije alkohol. Dan Buettner hovoril, že to je zavádzajúce, lebo tento človek vyhral genetickú lotériu. On žije tak dlho napriek tomu, čo robí, nie vďaka tomu, aký má životný štýl. Ešte raz. Ten človek žije tak dlho napriek tomu, aký má životný štýl, nie vďaka nemu.
Na dĺžke života okrem iných biologických faktorov sa podiela 20% genetika a 80% životný štýl. Životný štýl je súbor viacerých faktorov, strava, práca, prostredie, v ktorom žijeme, vzťahy, pohyb, pocit šťastia, spolupatričnosti, zmysel života a iné. A ten človek, čo je 3 vajcia na raňajky nie je návod, ako by sme to mali robiť, lebo on napriek tomu všetkému, čo svojmu telu robí, ako ho ničí, sa dožil vysokého veku.
Dan Buettner hovoril, že ak by sme to chceli študovať riadne, prečo sa niekto dožije veľa rokov, tak treba nájsť celú populáciu, nie jedného človeka. A keď už nájdeme takú populáciu, tu je zaujímavé zisťovať, ako žijú. Vtedy to už začína mať svoju váhu. Keby sme hľadali, určite nájdeme tučného človeka, ktorý nemá cukrovku, či srdcovocievne problémy. To je však takisto akurát ten, čo vyhral genetickú lotériu. Štatisticky to žiaľ tak nevychádza. Nadváha je spájaná s cukrovkou a srdcovocievnymi chorobami.
Dan Buettner našiel tieto populácie, kde sa ľudia dožívajú nad 100 rokov v plnom zdraví, nie o paličke, nie s dvakrát operovanámi kĺbami, bez alzheimera. Sú to aktívní ľudia. Športujú, behajú maratóny, surfujú, myseľ im funguje na 100%. Veľa starých ľudí sa aj u nás dožije 80 rokov a ľudia chvália, koľko sa dožili. Ale ja neviem, čo je to za kvalitu života, keď už nepoznajú blízkych, bez barlí neprejdú ani pár krokov, krívajú a zjedia za igelitku liekov na týždeň. Skôr ma fascinujú tieto “Modré zóny” (Blue zones), ako ich Dan Buettner nazval.
Počas vysokej školy sa ma z času načas niekto podpichol, či ma potom bude musieť zraziť auto, keď sa chcem toľko dožiť. A ja som im na to hovorila to, čo hovorím dnes: „Vôbec netuším koľko sa dožijem, ale nechcem, aby to bola moja chyba. Chcem mať aktívny život dokonca. Nechcem, aby ma niekto musel kŕmiť, chodil mi nakupovať, lebo nebudem vládať, nepoznať vlastné deti. Nechcem prežívať, ale žiť naplno.”
Ak to znamená, že dokonca života si nedám žiadnu cigaretu, slaninu, či iné jedlá, lebo mi to nielen predĺži, ale skvalitní môj život, tak nech! Ja sa zmien nebojím. Lebo, ak nejaká populácia okolo 140 000 ľudí sa dožíva extrémne vysokého veku (100 rokov v plnom zdraví sa mi teda extrémne celkom zdá), tak asi robia niečo dobre a mňa zaujíma, čo to je.
Tu je 8 tipov, čo tieto populácie “Modré zóny” majú spoločné. Nenájdete tu šialené diéty, drsné cvičenie, ale skôr jednoduché návyky, ktoré dávajú zmysel a sú ich prirodzenou súčasťou ich života.
Znie to jednoducho? Jednoduché však neznamená ľahké. Nechcite zmeniť všetko naraz, ale skúste to po 2-3 bodoch. Je dokázané, že ak niečo robíme viac ako 6 týždňov, vybudujeme si tak návyk, mali by sme schopní to už dodržiavať do konca života.
Dan Buettner so svojím tímom zistili, že dlhovekosť súvisí aj s tým, ako sme šťastní. Nešťastný človek sa nedožije toľko, čo šťastný. Existujú vraj tri druhy šťastia, ktoré by mali byť v rovnováhe.
„Ak by pocit šťastia bol recept na koláč a prísady by boli: Mať dobrú prácu, oženiť sa/vydať sa za správneho človeka, byť zdravý, zarobiť dostatok peňazí, tou najdôležitejšou prísadou v tomto koláči je prostredie, v ktorom žijete.” Dan Buettner
Zjavne tých faktorov na dlhovekosť a pocitu šťastia je viacero. Zjavne mám na čom popracovať, a to je fajn, to je vlastne jeden bod, stále niečo nové sa učiť. Najväčšia výzva v oblasti šťastia sa začínala u mňa nejak takto: „Radosť k nám príde hneď, ako sa naučíme rovnako sa tešiť z búrky, ako sa tešíme z dúhy.“ To bol môj odrazový mostík ku šťastiu. Prestať na všetko frflať, všetko kritizovať, ale snažiť sa na všetkom nájsť to pekné. Zo začiatku to bolo veľmi ťažké, ale po nejakom čase, som zmenila tento môj frfľoský prístup za milý. Týmto novým postojom sa mi zmenil pocit šťastia o 360 stupňov. Zrazu začal byť ten svet oveľa, ale oveľa krajší a ja som mala chuť zrazu začleniť do života aj ďalšie body spomenuté vyššie, čo prispievajú k dlhovekosti.
Makovo-maková torta s džemom (bez oleja, takmer bez múky, bez sóje)
/in Recepty, Sladkosti/by MirkaNečakala som, že táto makovo-maková torta s extra porciou maku bude taká žiadaná. Videla som recept a keďže sme mak dlhšie nejedli, chcela som ju vyskúšať. Naše staršie dva kusy majú radi makové šúlance, tak som tipovala, že im bude chutiť, ale najmenší Lukáš ešte mak tuším nejedol, tak som ten recept prerobila tak, aby som bola spokojná, ak by mu chutilo, nech je to ozaj tip top recept. A teda, Lukáš šiel ako kosačka. Aj prvý, aj druhý krát, keď som tú tortu piekla, nedal sa zahanbiť. Až som čakala, že bude to mať účinky, ako po makovom odvare, ale bola som sklamaná, nemalo. Aj tak v noci vstával na svoju porciu mlieka ako hodinky. No nič. Aspoň, že je ten mak výživný, spolu s mojimi obľúbenými superpotravinami ako klinček a škorica to je zdravá pochúťka k po nedeľňajšom obede. Klinček a škoricu dávam všade možne pre ich antioxidačné a protizápalové účinky. Aj sem som ich riadne nasypala, nie preto, aby zmenili nejak chuť, ale zo zvyku, lebo sú to jedny z našich obľúbených superpotravín. Nijak ich tam necítiť, nemusíte sa teda báť, že by prebili chuť maku. Tá sa prebiť nedá, ak máte radi mak, tak toto vám zaručene bude chutiť. Mak skladujeme v mraze, je náchylný na oxidáciu a tak ho meliem tesne pred použitím, vždy len toľko, koľko práve potrebujeme.
Zaujímavosti o maku: Mak je bohatým zdrojom vápnika, a preto sa využíva ako preventívny prostriedok proti osteoporóze (100 g maku obsahuje 1400 mg vápnika, čo je 12 krát viac ako v kravskom mlieku a 3 krát viac ako v syroch), upokojuje a priaznivo vplýva na zdravie vlasov, nechtov a zubov, podporuje krvotvorbu, pôsobí proti anémii a stresu.
Prísady:
(18 cm priemer tortovej formy, cca 12 porcií)
Postup:
Pomelieme mak a ľan, dáme do veľkej misy, kde pridáme ostatné suché suroviny. Vlastne všetko okrem mlieka. Poriadne premiešame a prilejeme rastlinné mlieko, či vodu. Je to tak makové, že či dáme vodu, alebo mlieko, nie je v tom veľký rozdiel. Ak použijete vodu, pridajte 2 pl repkového, či sezamového oleja a bude to na nerozoznanie. Cesto poriadne premiešame a dáme do dvoch tortových foriem s papierom na pečenie a potrieme olejom, aby sa cesto lepšie odlepilo po upečení. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 20 minút na 170 stupňov. Necháme vychladnúť oba korpusy, lepšie sa potom oddeľujú od tortovej formy. Na jeden korpus natrieme polovičné množstvo džemu, položíme druhý korpus a natrieme opäť džemom. Tortu ešte môžete posypať mandľovými hoblinami, strúhaným kokosom, podľa toho, čo máte radi.
Tip
Ak nemáte poruke domáci džem, ale máte sušené slivky, tak stačí ich namočiť na pár hodín do vody, alebo zaliať vriacou vodou, ak máte naponáhlo. Potom vodu zlejete, zmixujete ponorným mixérom, ak treba osladíte a máte hotový slivkový džem na počkanie. My ešte k nemu primixujeme kakaový prášok a lieskovce. Je to tiež 5 minútová akcia, takže sa nebojte, že vás to extra zdrží, a keby aj, za ten gastronomický zážitok sa to oplatí. Bolo to vynikajúce. Všetky tri naše malé kusy to chrúmali, dá sa povedať, že tá torta zmizla do dvoch hodín od upečenia.
Dobrú chuť!
Prečo zotrvávame v NIE príjemných životných situáciach?
/in Blog/by MirkaDávnejšie som počula jeden veľmi zaujímavý podcast s Richom Rollom (náš obľúbený guru), kde sa rozprával so svojím hosťom o tom, prečo ľudia zotrvávajú v nepríjemných životných situáciách. Majú prácu, ktorá ich nebaví. Sú vo vzťahu, ktorý ich nenapĺňa. Bývajú v byte, v ktorom sa im nepáči a podobne.
Vraj dôvodom, prečo zotrvávame v nepriaznivých situáciách, je bolesť. Chceme sa jej silou mocou vyhnúť. A tak skúšame všetko, alkohol, cigarety, drogy, prejedanie, cukor, sex. Tvrdili, že je to únik, ale nikto tak nedosiahol šťastie a nevyriešil si ten svoj problémový stav. Bojíme sa bolesti. Je to tá najťažšia cesta, ale jediná možná. Niekto potrebuje ísť na odvykaciu kúru, niekto si v daný moment, keď už všetky úniky vyskúša si uvedomí, že to inak ako tou cestou bolesti nepôjde. A vrhne sa na to.
Zaujímavý pohľad na vec. Priznám sa, nikdy som sa nad tým takto nezamyslela. Ja som roky zajedala smútok, vyčerpanie, celkovú nespokojnosť sladkosťami a kopami jedla. Obchádzala som pravú príčinu, bolo to príliš náročné, jednoduchšie si bolo zapáliť cigaretu, dať si čokoládu, či hodiť do seba zopár štamprlíkov v piatok večer v meste. Vtedy to opadlo všetko a bolo mi lepšie. Síce len na pár hodín, ale načo sa rýpať v otvorenej rane. A tieto vyššie napísané slová ma chytili za srdce, škoda, že som ich nepočula, keď som mala 18 rokov. Možno by som sa nad nimi vôbec nezamyslela a možno by ma prebrali a otvorili mi oči.
Dnes už vidím, že ak vyriešim to, čo ma trápi, vnútri mi je ľahšie, lepšie. A tak denno denne prijímam tieto výzvy, lebo ono sa o tom veľmi ľahko hovorí, ale o to ťažšie spraví. V silných emóciach pokojne vyriešiť problém, nevynadať si, to máme chuť si s Peťom vždy zavesiť medailu, keď sa nám to podarí. Učím sa ovládať, správne debatovať. A takisto učíme aj naše deti zvládať náročné situácie vrámci ich možností.
Ak nejde niečo podľa našich predstáv, napríklad sa niekam veľmi preveľmi tešili, do akvaparku a nejdeme tam kvôli zlému počasiu, nič sa nedeje. Nik sa nehádže o zem, vedia to spracovať. Vedia, že aj keď sú trochu smutní, je na to dôvod a prejde to. Je to pre mňa veľmi dôležité, aby vedeli zvládnuť takéto situácie, to sú tie momenty, ktoré sa im v živote zídu. Nevyhýbame sa tomu, neupriamime pozornosť niekde inde, ale prejdeme si to, niekedy sa o tom rozprávame pol dňa, niekedy im stačí jedna veta, aby to strávili.
Ja si predstavím vždy seba. Dajme tomu, že prídem ku kamoške sa vyrozprávať, ako ma opustil frajer. Mám pocit, že sa mi svet zrútil a ona by mávla len rukou, že to prejde, koľko krát ešte toto zažijem a zapla by telku, že si pozrieme spolu film. Mne by to teda vôbec nepomohlo, lebo v tej chvíli by som potrebovala, aby ma niekto vypočul, aby som to mohla všetko stráviť. Nie odpútať pozornosť. Potrebujem to zo seba dostať von, nepotrebujem rady, prišla som predsa za ňou sa vyrozprávať, aby ma vypočula a bola pri mne, keď mi je ťažko.
A to platí, aj pri riešení problémov pri nás dospelých. Idem rovno k jadru problému, Peťo toto až tak neoceňuje, on rád chodí okolo horúcej kaše, počká, keď vychladne a potom to už vlastne možno nebude tak páliť. Vždy tajne dúfa, že sa ten problém rozplynie. S týmto sa pasujeme dodnes. Už je to podstatne lepšie, ale nejak sa nehrnie riešiť ťažké situácie, v ktorých je bolesť. Neviem, či to je výchovou, že nás učili, že chlapci neplačú a tak nejak tie city od detstva sa naučili zakrývať, ignorovať, aby nik nevidel, čo sa deje vo vnútri. Ja som na toto neskutočne citlivá, keď sme medzi ľuďmi a naši malí chalani plačú, a niekto im povie, že: „Ale veď chlapci neplačú!“ Tak si odo mňa vypočuje: „Jasné, že plačú, všetci sme sem tam smutní, prečo by chlapci nemali plakať, len nech to zo seba dá von, city treba prejaviť, nie potláčať.“ Nikto mi nemôže oponovať, že sa niekedy necíti smutný. Každý máme sem tam chvíle, že máme náladu pod psa a plač je výborná úľava. A nielen pre deti.
Myslím si, že to je to, čo nás posúva ďalej. Tak sa naučíme zvládnuť rôzne situácie v živote. Aj preto si myslím, že sa naši nehádžu o zem, keď nám nevyjde výlet, na ktorý sa veľmi tešili. Vedia, že je to súčasťou života. Vedia, že ak je nejaký problém, že sa nevedia dohodnúť, vyriešime ho a ideme ďalej. Aby sa nám to nekopilo. Je to veľa rozprávania. Bolo by niekedy oveľa jednoduchšie zaveliť, nech všetci sklapnú. Tak by som len potlačila city, dala im najavo, že to čo je pre nich nesmierne dôležité, mňa vôbec nezaujíma. A tak, ak majú pocit, že je to obrovský problém, že niekto si zapol bezpečnostný pás skôr, ako mal, tak sa hrám sa Sherlocka. Či sa mi vždy chce? Nechce. Ale viem, ako som išla vybuchnúť ja ako decko, keď mi niekto zavelil nech som ticho, a pritom to, čo som chcela povedať bolo úplne prevratné! Dnes už viem, že moji rodičia presne vedeli, čo asi chcem povedať, ale ja ako decko som to nevedela, že oni vedia! S odstupom času som pochopila, prečo niekedy už nechceli zisťovať, kto sa začal hádať ako prvý. Ale vtedy som myslela, že sa asi začne Zem točiť naopak, lebo, ako to môžu nechcieť vedieť, keď ide o život????? A tak som si povedala, že ak to naše deti potrebujú, budem riešiť s nimi problémy aké oni uznajú za vhodné, nech sa mi zdajú akokoľvek banálne. Či ide o to, kto komu má požičať hračku a kto komu nemá, kto mal niečo prvý, kto chcel ísť prvý do vane a podobne. Možno tak budú vedieť časom, že záleží na tom, aby sa cítili dobre a že nemusia odkladať veci na potom, ale že ak sa vybavia hneď, je nám lepšie na duši. Verím, že ak to nerobíme, zobudíme sa potom v 30-tke a hľadáme zmysel života, sme vyhoretí, je toho toľko, čo by sme chceli zmeniť a nejak sme nad tým všetkým stratili tak trochu kontrolu.
Keď mi je dnes vyslovene niečo veľmi nepríjemné, zmením to. Rozhodla som sa, že nebudem v niečom zotrvávať, lebo sa to patrí, malo by sa a podobne. Slušne, bez emócii voči druhej strane poviem na rovinu, čo a ako a idem. Tam používam naše novoobjavené 5 sekundové pravidlo, lebo nabrať odvahu zmeniť nejaký rokmi zaužívaný stereotyp je tak ťažké, ako zdvihnúť balvan. Vtedy sa poriadne nadýchnem a idem na to. Aj preto som rodila inak. Jednoducho som nebola spokojná s tým ako to prebehlo prvý krát a chcela som to zmeniť. Aj preto sme nedali deti do školy, ale vzdelávanie im zabezpečujeme inak. Nechceme robiť niečo, na čo potom budeme roky frflať a budeme z toho nešťastní. Nie, nie sme tu tak dlho, aby sme mohli takto mrhať našim drahocenným časom. Je to ľahké? Nie. Nie je to vrámci komfortnej zóny, ani náhodou. Ale presne tam sa dejú tie zázraky, to čaro.
Väčšinou je to na začiatku drina ako svet. S Peťom sa na tom už bavíme, že si vyberáme tie najťažšie cesty. Ale v konečnom dôsledku je to potom super. Ako s druhým a tretím pôrodom. Nachystať sa, niekoľko mesačná príprava, bola to makačka, ale potom to boli tie najkrajšie zážitky, z ktorých dodnes čerpám energiu, keď potrebujem. Vzdelávanie mimo školy? Momentálne to máme tak, že nemusím každé ráno budiť deti, aby sme vychystali jedného do školy, druhého do škôlky, ale máme voľno, aby sme mohli robiť to, čo nás baví.
Najlepšie neznamená najľahšie, či najjednoduchšie, ale myslím si, že aj vďaka rastlinnej strave máme tú energiu a chuť sa púšťať do nových vecí a snažiť sa ich robiť tak, aby sme boli spokojní.