;

Rastlinný jogurt z mladého kokosu

Raw rastlinný jogurt z mladého kokosu

Tomuto jogurtu sa nedá odolať. Ak máte radi rýchlu prípravu, tak tu to platí dvojnásobne, aj s umytím mixéru to trvá 3 minúty, 5 minút s otvorením kokosu.  Mladý kokos dodáva jogurtu jemnú, krémovú chuť a je ľahko stráviteľný. Na raňajky, alebo ako dezert a výborne sa k nemu hodia tieto müsli.

Priemerný mladý kokos obsahuje  okolo 150 kalórií a poskytuje približne 20 percent požadovanej dennej dávky vápnika, 2 gramy vlákniny, 2 gramy bielkoviny, 15 gramov cukru a 3 gramy nasýteného tuku. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B a vitamín C.

 

Prísady  

  • dužina z 1 mladého kokosu
  • 1/2 šálky kokosovej vody alebo rastlinného mlieka
  • 1 PL agáve (alebo iného sladidla)

Postup:

Mladý kokos otvoríme, vodu vylejeme do pohára a vydlabeme dužinu lyžicou. Dužinu očistíme pod tečúcou vodou, aby ostala len biela časť. Dáme všetky prísady do mixéra a zmixujeme najemno. Prelejeme do misky, pridáme vanilku, alebo škoricu a raňajky sú hotové.

Tip

Jogurt môžete dochutiť škoricou, kardamonom, či hrozienkami, goji, alebo iným sušeným ovocím, pridať k tomu nakrájaný banán a máte raňajky kráľov. Ak máte chuť na sýtejšie raňajky, pridajte 1 lyžicu tahiny, alebo posekaných mandlí a môžete ísť na vysokohorskú túru aj na Kriváň :).

 

Bonbóny z bielej čokolády

Raw biele čokoládové bonbóny

Tentokrát mám v zálohe bonbóny z bielej čokolády. Opäť v raw prevedení. Ak ste doteraz nevedeli ako prekvapiť vašich milých nejakým jednoduchým a pritom lahodným receptom na bielu čokoládu, tak teraz sa to dozviete. Držia tvar aj mimo chladničky, takže si so skladovaním nemusíte robiť starosti.

 

Prísady  

(približne 30 bonbónov)

  • 70 g kakaového masla
  • 3/4 šálky kešu pomletých najemno
  • 4 PL agáve
  • 1 ČL vanilky
  • štipka soli
  • 1 PL hrozienok

 

Postup:

Kakaové maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, potom pridáme agáve, kešu, vanilku a soľ a miešame, až kým máme voňavú tekutú hmotu. Nalejeme do formičiek, pridáme hrozienka a dáme schladiť do chladničky na 1 hodinu. Ak nemáte čas, v mraze stuhnú za 20 minút.

 

Tip

Bonbóny si môžete ozvláštniť aj iným sušeným ovocím ako napríklad goji, alebo pridať posekané orechy. Kakaové maslo môžete zameniť za kokosový olej, ale potom je potrebné držať bonbóny v chlade, inak sa roztopia. Ak si chcete spraviť dvojfarebné ako na fotke, tu recept na čokoládové bonbóny.

 

Čokoládové bonbóny

Čokoládové bonbóny, mňam. Dlho som hľadala recept na bonbóny, ktoré budú držať tvar aj pri izbovej teplote. Dnes mi prišli formičky a tak sme sa rovno s Jarkou dali do práce. Jarka ochutnala roztopenú zmes, keď som naliala čokoládu do formičiek, tak si zobrala lyžičku a vyjedala z formičiek. A potom sa nevedela dočkať hotových bonbónov. Zjedla asi 10 kusov…myslela som si, že toľko nedokáže zjesť ani dospelý…Zhrnutie? Sú vynikajúce, tie jednoducho musíte mať!

Bonbóny sme ozvláštnili posekanými mandľami. Čo sa týka dostupnosti, kakaové maslo nájdete v každom bio obchode, kakaová hmota sa zháňa o niečo ťažšie. Môžete ju nahradiť kakaovým práškom a pridať viac kakaového masla. Ja som však zámerne použila kakaovú hmotu, chcela som spraviť bonbóny, ktoré sa netopia pri izbovej teplote. Jednoducho také ozajstné, ale v zdravom prevedení.

Prísady  

(približne 30 bonbónov)

  • 150 g kakaovej hmoty (100% horká čokoláda)
  • 50 g kakaového masla
  • 1/4 šálky agáve
  • štipka soli
  • zopár posekaných mandlí (nemusí byť)

Postup:

Kakaovú hmotu a kakaové maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, potom pridáme agáve, soľ a miešame, až kým máme voňavú tekutú hmotu. Nalejeme do formičiek, teraz pridáme posekané orechy a dáme schladiť do chladničky na 1 hodinu. Ak nemáte čas, v mraze stuhnú za 10 minút.

 

Tip

Čokoládové bonbóny si môžete ozvláštniť rôznym korením ako škorica, vanilka. Alebo pridať rôzne posekané orechy, či sušené ovocie. Ak nemáte poruke ani kakaovú hmotu, ani kakaové maslo, nevadí. Nahraďte hmotu a maslo kokosovým olejom a zmiešajte s kakaovým práškom a oslaďte agáve, alebo iným sladidlom. Bonbóny musíte však skladovať v chladničke, inak sa roztopia.

Karfiolový šalát s čínskou kapustou

Raw karfiolový šalát s čínskou kapustou

Karfiol, čínska kapusta sú vynikajúce s touto zálievkou. Takýto typ šalátu mám v zime najradšej, väčšinu zeleniny zoženiem z miestnych trhov.  Kurkuma dodá nielen nádhednú farbu a chuť, ale taktiež  podporuje trávenie, funkciu vnútorných orgánov, čistí krv, obsahuje antioxidanty, harmonizuje hladinu cukru v krvi, podporuje vylučovanie žlče, posilňuje imunitu. Tento šalát spolu s hrozienkami je výrobná kombinácia rôznych chutí. 

Prísady  

Šalát

  • 1 šálka karfiolu
  • 3-4 listy čínskej kapusty
  • 2-3 šampiňóny
  • zopár olív

 

Dresing

  • 1/2 šálky karfiolu
  • 1/4 avokáda
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL umeoctu (alebo citrónovej šťavy)
  • 1 PL hrozienok
  • 1 ČL kurkumy
  • voda podľa potreby

Postup:

Všetky prísady na šalát nakrájame a dáme do misky. Zálievku si nachystáme tak, že všetko okrem hrozienok spolu zmixujeme najemno. Nalejeme na šalát, posypeme hrozienkami a podávame.

Tip

Karfiol môžete skombinovať na polovicu s brokolicou, alebo pridať k šalátu ešte postrúhanú mrkvu, či namočené sušené paradajky. Vynikajúci je aj s mladou cibuľkou.

Klíčenie alfalfa a ďateliny

Klíčenie alfalfa a ďateliny

Zelenolistú zeleninu používam denne. V lete je to veľmi jednoduché, idem do záhrady, nazbieram plnú misku rôznej jedlej buriny. V zime nie je veľa príležitostí na zber zeleného v záhrade, tak si pestujem zelené vnútri. Pestujem slnečnicu, mungo, ľan, chia, redkvičku, či horčičné semená. A veľmi často aj klíčky ďateliny a alfalfa (lucerny siatej), ktoré sú veľmi jednoduché na prípravu. Semienka dostať už v každom bio obchode. Stačí vám na to sklený pohár.

Tak poďme rovno na to.

1. deň

Do skleného pohára nasypeme semienka, tak aby pokryli dno. Do pohára nalejeme vodu tak, aby boli všetky semená vo vode. Necháme odstáť pri izbovej teplote 12 hodín, alebo cez noc.

2. deň

Vylejeme vodu cez sitko a preplachujeme klíčky dva krát denne pod tečúcou vodou. Už na druhý deň vidno malé klíčky.

3. deň

Preplachujeme klíčky dva krát denne. Ak je veľmi teplo, môžeme preplachovať aj častejšie, aby klíčky nesplesniveli. Ak v lete nie ste cez deň doma, môžete ich nechať cez deň v chladničke a na noc vyložiť na kuchynskú linku.

4. deň

Stále preplachujeme klíčky dva krát denne. Už je vidno pekne dlhé klíčky. Už sú takmer hotové. V lete, keď je teplejšie, sa proces klíčenia skráti.

5. deň

Klíčky sú už pekne zelené a môžeme ich podávať so šalátom, či odšťaviť.

Klíčenie alfalfa a ďateliny

 

Ako som prestala žiarliť

Žiarlivosť

Neverím na povahu, že sa rodíme s určitými vlastnosťami. Verím, že všetko sú len návyky a my ich dokážeme meniť. A tak som sa rozhodla dokázať si to. Povedala som si, že je to môj návyk a jedine ja ho môžem zmeniť, nik iný.

 

Bola som riadne žiarlivá, keď sa len Peťo na niekoho pozrel, už som striehla, či sa príliš neusmieval, prípadne nežmurkol a rovno som na neho spustila, ako to môže robiť, veď má mňa a podobne.

Áno, veď na tom sa nič nemení, ale prečo by sa nemohol pozrieť? Nie, ja som mala pocit, že mi patrí.

Užil si so mnou teda riadne. Sme spolu viac ako 10 rokov a asi pred rokom aj niečo som prestala žiarliť. Zistila som, že aj tak nepomáha, čo mu rozprávam, spraví si svoje a my sa len pohádame. Ja sa pár dní len trápim a po rozume mi chodia katastrofálne scenáre, myšlienky a podobne. Cítila som sa mizerne. Ako som sa začala meniť, prišla som aj na to, ako sa zbaviť žiarlivosti.

Bola som presvedčená, že chyba nie je vo mne, ale že Peťo mi vytvára podmienky na to, aby som jednoducho musela žiarliť. Nepripúšťala som si, že chyba môže byť vo mne. Potom som však niekde čítala, že ak neviem niečo zmeniť, musím zmeniť svoj postoj. A vtedy mi to docvaklo.

1. Žiarlivosť je len návyk. Keď som Peťa prvýkrát zbadala, fakt som len kukala, aký je to fešák. A zaľúbil sa do mňa!!! A potom si ma zobral za ženu a chcel mať so mnou aj deti!

No, lenže ja som si myslela, že ho vlastním. Od čias, keď sme spolu chodili. Vždy som totiž so smiechom hovorila, že som brala prvého, čo ma chcel! Nemala som žiadne sebavedomie. Neverila som, že za to stojím. Peťo nerozumel tomu, prečo mi to prekážalo, a aj tak si spravil, čo chcel. Potom nastalo akurát niekoľkohodinové ticho… Úplne zbytočne.

Oveľa neskôr som pochopila, že ak by niečo spraviť chcel, spraví to tak či tak, s mojím či bez môjho zakazovania. Podstatné je niečo iné. Prečo som predpokladala, že niečo spraví? Ak je partner spokojný, nemá na to dôvod. Keď sa máme radi, nemám potrebu hľadať pozornosť u niekoho iného.

2. Je to jeho život. Ja som ja a Peťo je Peťo. Napriek tomu, že sme spolu, je to jeho vec a jeho zodpovednosť za svoje činy. Netýka sa ma to.

Trvalo mi niekoľko rokov, kým som sa k tomuto dopracovala. Dokonca som ho aj posielala potom za kamarátmi, čo som mu predtým zvykla pekne ofrflať. Ale zas právom. No uznajte, celý deň som s dvoma malými deťmi, ťahám 24-hodinovky a chlap sa potrebuje odreagovať, no kde je tam logika?! Nie je, nikdy nebude, oni to nepochopia. Ale nezmenila som sa len ja, ako som zmenila prístup, zmenil sa aj Peťo. Zrazu prestal vyjednávať, koľkokrát do týždňa je vhodné, aby šiel večer von. Prestalo ho to ťahať z domu, trávime večery spolu. Určite to súvisí aj s tým, že úplne prestal piť. Máme viac spoločných záujmov.

3. Neočakávať. Nečakať na nejaké prekvapenia, objatia, či pomoc. Nech si robí, čo chce. Znie to drsne, akoby mi bol ukradnutý, ale nie je to tak. Akurát sme sa oslobodili. Čo neviem zmeniť, nechcem meniť. Je to jeho život. Zvykla som mu na túto tému prednášať, aké je dôležité, aby ma objal, ako po celom dni potrebujem dobiť baterky. A nepotrebujem rady, len sa potrebujem vyrozprávať niekomu, kto ma bude počúvať. Jednoducho, vypustila som to z hlavy. Bolo to náročné obdobie, akurát vtedy boli deti malé, takže ruky navyše po celom dni a celej prebdenej noci by sa mi zišli. Predstavovala som si, ako mi povie, tu si sadni, vylož si nohy a ja ti donesiem čerstvú pomarančovú šťavu a postarám sa o deti. Nie, nie, toho som sa nedočkala! Nemohol to vedieť, nenapísala som si to na čelo!

Trvalo mi pekne dlho, kým som pochopila, že nemám nič očakávať. Ale naozaj nič, ani to, že si ráno umyje zuby! Pochopila som, že sa mám tešiť z toho, čo je, a nie si odškrtávať zoznam, čo má Peťo urobiť, a až keď to spraví, budem spokojná. Peťo mi nikdy nehovoril, čo mám urobiť ja. Keď som sa mu na festivale Bažant na mlynoch vyparila na pol večera s kolegom, nerobil z toho žiadnu vedu. Išiel domov sám, ľahol si vonku na lavičku, lebo nemal kľúče a pokojne čakal. Vôbec sa na mňa nehneval. Dlho som mu to zazlievala, že keby ma ľúbil, tak by mu to malo prekážať… A takéto podobné nezmysly som opakovala dosť často. A Peťo stále dookola opakoval, že veď ma ľúbi a verí mi, prečo by ma mal obháňať.

A tak sme uzavreli kapitolu so žiarlivosťou. Myslím si, že obaja sme si veľmi vydýchli. Peťo je rád, že mu nevyhadzujem na oči hlúposti a mne je bez tých žiarlivostných myšlienok oveľa lepšie. Môžem sa sústrediť na dôležitejšie veci a život je hneď krajší.

Zelený šalát s klíčkami

zelený-šalát-s-klíčkami

Šaláty jem každý deň na obed už rok a pol. Je to moje najväčšie jedlo dňa a priam ich zbožňujem. Tento šalát je jednoduchý a zároveň aj veľmi chutný. Opäť je to jeden z receptov, ktoré si môžete prispôsobiť podľa toho, čo práve doma máte. Základom je kvalitná zelenina a k tomu chutný dresing. A máte úžasný šalát na svete. Ak by vám predsa bolo málo a potrebujete k tomu ešte niečo na zasýtenie, vynikajúci je chlieb so psylliom, či syrovo-cibuľový chlieb s rascovo-kôprovým syrom

 

Prísady

Šalát

  • 1 šálka špenátu
  • 3-4 listy čínskej kapusty
  • 1/2 šálky alfalfa klíčkov (alebo iných)
  • 1/4 šálky čiernych olív

 

Dresing

  • 1/2 šálky slnečnicových semien (namočených na 2 hodiny)
  • 4 PL vody
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL pravej sójovej omáčky
  • 1/2 ČL agáve

Postup:

Všetky prísady na šalát nakrájame a dáme do misky. Zálievku si nachystáme tak, že všetko spolu zmixujeme najemno. Nalejeme na šalát a podávame. Dresing si môžete dochutiť ešte bazalkou, či korením podľa vašej chuti a posypeme na záver slnečnicou. Dresing dávame na šalát až tesne pred podávaním.

 

Tip

Ak si želáte krémovejší dresing, pridajte do mixéra zopár polievkových lyžíc olivového oleja lisovaného za studena. Ak chcete naopak niečo ľahšie, namiesto slnečnice dajte avokádo, potom vám stačí na zálievku aj ponorný mixér. Zeleninu môžete obmieňať podľa sezóny, v zime rada pridávam karfiol, strúhanú mrkvu, či kyslú kapustu a v lete zas paradajky, papriku, či uhorku.

Paradajkové krekry

Paradajkové krekry

Paradajky v krekroch majú veľmi lahodnú chuť. Tento základný recept si môžete prispôsobiť podľa surovín, čo máte k dispozícii. Stačí mať hmotu, ktorá je dochutená podľa vašich predstáv a super krekry sú na svete. My ich radi jeme so šalátom alebo s kozím syrom z vlašských orechov Keď ideme na dlhšiu cestu, vždy beriem krekry, placky, či sušené chleby, aby sme mali čo chrúmať. A keď je sezóna paradajok, namrazím dostatočné množstvo aj na zimu.

 

Prísady

(15-20 krekrov)

  • 1 šálka ľanu
  • 1 šálka vlašských orechov (ideálne namočené a vysušené)
  • 3-4 sušené paradajky
  • 2 čerstvé alebo mrazené paradajky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/4 ČL himalájskej soli
  • oregano, bazalka

 

Postup:

Ľan a vlašské orechy pomelieme najemno. Ak nemáte výkonný mixér, sušené paradajky namočte do vody na 30 minút. Paradajky ošúpeme, zmixujeme s cesnakom a sušenými paradajkami na pastu. Všetko dáme spolu do misky a poriadne premiešame. Naberieme 1 PL, vytvarujeme placku a dáme so sušičky na papier na pečenie. Takto spracujeme celú hmotu. Sušíme na 42 stupňoch 2 hodiny a potom pretočíme. Sušíme 6-8 hodín, podľa toho, aké hrubé sú krekry. Ak ich chceme chrumkavejšie, necháme ich v sušičke dlhšie.

 

Tip

Môžete si z nich spraviť aj karbonátky, stačí ak k receptu pridáte 1 šálku orechov  pomletých nahrubo a spravíte ich hrubšie. Namiesto vlašských orechov sa dajú použiť slnečnicové  či tekvicové semienka.

Ako som prestala piť alkohol

Ako som prestala piť alkohol

Nie, vôbec nepijem alkohol. To znamená ani kvapku, žiadne príležitostné pitie ani pohárik vína na návšteve. Vôbec nič, ani na ochutnanie, ani na štrgnutie. Nikdy. Alkohol som úplne vylúčila zo svojho života.

Niektorí mi síce hovoria, že trošku červeného vína je dobré na krvinky, ale toto už mám dávno naštudované a viem, že to hovoria milovníci vína, aby si ospravedlnili, že pijú. Na červené krvinky je toho až až v rastlinnej ríši a navyše bez škodlivého alkoholu.

Na vysokej škole som však toho popila celkom dosť. Peťo hovorieval, že treba všetko vypiť, aby neostalo našim deťom. Myslím si, že obaja sme sa celkom slušne snažili.

Čo je zaujímavé, nikdy mi to nechutilo, ale pila som. Lebo potom bola neskutočná zábava. Krajší svet ako ten každodenný, bez stresov, napätia či starostí. Len nefalšovaná zábava.

Konečne prišiel pocit šťastia a rehotali sme sa s kamarátmi ako kone, vystrájali sme hlúposti, opadla nervozita, jednoducho ostalo len to dobré. Všetci sme sa ľúbili, objímali sme sa. Na ten bolehlav potom sa ale netešil nik a vytriezvenie nebolo bohviečo. Vždy ráno som si hovorila, že už piť nebudem, ale potom sme sa opäť chceli uvoľniť a zabaviť, tak som sa prekonala. Aby to šlo rýchlejšie, pila som tvrdý alkohol. A hneď som to zapíjala nealkom. Naozaj mi to vôbec nechutilo. Pila som kvôli percentám, nie chuti.

Trochu ma zarazilo, keď ma kamarátkin frajer stretol v meste a povedal mi, že ma prvýkrát vidí triezvu. Bol to taký prvý moment, keď som si uvedomila, že ak to je pravda, tak niečo nie je v poriadku. Úplne prestať piť sa nedalo, pre každého by som bola divná a neviem čo, tak som si aj tak vždy niečo dala. Aby som vyhovela ostatným. Frekvenciu som však výrazne obmedzila. Asi tak raz za pol roka a stačilo deci vína a už sa mi všetko točilo. Poslednú kvapku som vypila pred piatimi rokmi, keď sa známym narodilo dieťa a my sme oslavovali. Hlavný dôvod bol, že som chvíľu na to otehotnela. A odvtedy som takmer stále dojčila, takže mám super výhovorku.

Niektorí doktori, áno, dobre čítate, doktori, totiž odporúčajú tehotným alebo dojčiacim matkám 1 – 2 deci červeného vína na krvinky…

Odvtedy sa na mňa ľudia pozerajú trošku čudne, ale už si popri strave zvykli, že mám viacero zvláštnych zásad. A ja som zmenila postoj, je mi jedno, čo si o mne kto myslí. Je to môj život, tak si ho žijem tak, ako sa mi páči. Máme okruh kamarátov, ktorí nepijú a rešpektujú naše stravovanie či spôsob života.

Nedávno sa ku mne pridal aj Peťo, tak sme divní dvaja. Známi si stále myslia, že to ja som ho donútila prestať piť a fajčiť. Áno, na fajčenie som mu statočne frflala. Hovorievala som mu, že je mi s ním naozaj dobre, je moja spriaznená duša a deti časom odrastú a budú mať svoje rodiny. Čo potom? Budem potom sama žiť ďalších 30 rokov, lebo ty sa dorazíš cigaretami a alkoholom?

Myslím si, že to nezabralo, Peťo si našiel svoj dôvod, prečo prestal. A je to vlastne jedno. Teraz mi hrdo hlási, že má 400, 500 dní bez cigarety či alkoholu a ja som na neho veľmi hrdá, že to dokázal. O fajčení sa totiž vždy vyjadroval ako o tom najlepšom, čo na tomto svete môže byť, a ja som tajne dúfala, že príde na niečo iné, čo je na tomto svete najlepšie. Napríklad to že máme dve krásne deti a že máme jeden druhého…

Už dávnejšie som premýšľala nad tým, prečo som vlastne pila. A prečo to potom tak postupne odišlo z môjho života.

Bola to predsa zábava. Diskutovanie o ničom a všetkom zároveň, uvoľnenie, relax. Vtedy som sa nikam neponáhľala, čas nebol podstatný. Prečo som to prestala robiť?

Začala som byť spokojná, šťastná a veselá v tom bežnom živote. Z neho som si spravila relax, krásny a radostný svet. A tak som ten alkoholový už nepotrebovala.

Keď som začala na sebe pracovať ešte viac, tak som prestala frflať, sťažovať sa a začala som sa tešiť z každého dňa. Začala som pracovať na tom, aby moja každodenná realita bola raj na zemi, nielen zopár výnimočných momentov. Jasné, že je jednoduchšie dať si pohárik, nejakú drogu, sladkosť. Pracovať na sebe je makačka. Ja som si raj na zemi spravila tu a teraz, nepotrebujem sa uvoľniť, lebo som uvoľnená, nepotrebujem si dať pohárik na dobrú náladu, lebo ju mám takmer stále.

Raw kapustnica

Raw kapustnica

Táto kapustnica je dokonalá. Príprava 5 minút a 5-7 minút na dokončenie receptu. Ak nemáte čas na marinovanie, tak jednoducho hríby vynechajte. Keď som túto kapustnicu chystala prvý krát, nechcela som veriť, že ozaj môže byť až taká chutná. Potrebujete len výkonný mixér na zálievku. Kvasenú kapustu máme domácu. Je to jednoduchý recept, len kapusta a soľ a už po dvoch týždňoch si vždy pochutnávame na kvasenej kapuste. Táto kapustnica chutila aj bežne sa stravujúcim ľuďom, takže niečo na nej bude. Vyskúšajte sami! Keď chcete mať slávnostný obed, či večeru, tak si ku kapustnici môžete nachystať ešte majonézový šalát s rybími prstami.

 

Prísady

(4-5 porcií)

  • 500 g kyslej kapusty

Zálievka na kapustnicu

  • 1 šálka vody z kyslej kapusty
  • 1 šálka vody
  • 4 sušené slivky (namočené aspoň 1 hodinu vo vode)
  • 2 šampiňóny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL kyslej kapusty
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej rasce

Marinované hríby

  • 2 šampiňóny
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1 PL olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna

 

Postup:

Marinované hríby:

Všetko okrem šampiňónov dáme do misky a premiešame. Nakrájame šampiňóny a pridáme ich dáme do misky. Poriadne premiešame. Dáme do chladničky marinovať na pár hodín.

Zálievka na kapustnicu:

Všetky prísady dáme do mixéra a zmixujeme. Ochutnáme a prípadne prilejeme ešte vodu, alebo dochutíme.

Nakrájame kyslú kapustu, zalejeme zálievkou a pridáme marinované šampiňóny. Marinádu môžeme použiť na niečo ďalšie (napríklad ako zálievku na šalát), alebo časť použiť do kapustnice.

 

Tip

Namiesto šampiňónov môžeme použiť hlivu ustricovú, či iné sušené hríby, prípadne si do kapustnice ešte môžete nakrájať namočené sušené slivky.