;

Cesto na pizzu zo sladkých zemiakov (bezlepkové)

Cesto na pizzu zo sladkých zemiakov (bezlepkové)

Na tento recept som sa inšpirovala u elavegan. Veľmi sa mi páčia jej recepty, bez oleja, plné zeleniny, skrátka, môj štýl varenia. No a na pizzové cesto má receptov niekoľko. Pizza je obľúbené jedlo asi každého, takže vymýšľam a hľadám, ako to spraviť bez pšeničnej múky, pre zmenu. Tú klasiku pozná každý, už som robila cesto z karfiolu, z fazule.  Ale toto cesto u mňa zatiaľ vyhráva. Jednoduché, len uvarené sladké zemiaky, k tomu cícerová múka, tapioková múka, soľ a prášok do pečiva. Za 20 minút upečené a máte fantastický obed. Tak poďme na to.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 plech (12 kusov), čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 10+10 minút

  • 2 stredné sladké zemiaky (500-600 g spolu)
  • 1,5 šálky cícerovej múky
  • 1/2 šálky tapiokovej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1/2 čl čiernej soli

Postup:

Sladké zemiaky ošúpeme, nakrájame a v troche vody uvaríme domäkka. Medzitým si nachystáme omáčku na pizzu. Ja som zmiešala vegan majonézu s lahôdkovým droždím a hummusom, plus nakrájala som lahôdkové tofu na kocky. Ponáhľala som sa, už som bola hladná ako vlk, špeci omáčku sa mi nechcelo tentokrát variť. Keď sú zemiaky mäkké, vylejeme zvyšnú vodu, popučíme zemiaky na kašu a zmiešame s ostatnými prísadami na cesto. Zoberieme papier na pečenie, na to položíme ďalší papier na pečenie a vyvaľkáme cesto na veľkosť plechu. Valček je suchý, takto vaľkám všetko možné. Ak sa lepí, dajte na papier trochu oleja. Má to byť tenké cesto. Keď je vyvaľkané, vrchný papier na pečenie dáme preč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Potom cesto vyberieme z rúry, položíme naň papier na pečenie a pretočíme na druhú stranu.

Papier na pečenie dáme zhora preč, natrieme omáčkou, či posypeme tofu, alebo iným vegan syrom (alebo čo máte nachystané) a damé piecť na ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry, nakrájame a podávame.

Tip:

Namiesto cícerovej múky, môžete použiť inú amarantovú, ovsenú, čo máte poruke. Tapioková múka/škrob to držia pokope, takže múku si môžete vybrať akúkoľvek. Ešte som chcela do cesta dať mletý ľan, ten dávam kvôli omega 3 mastným kyselinám všade, ale zabudla som. Dobrú chuť!

Fantastický jednoduchý bezlepkový kváskový chlieb

Rozhodla trochu sa znížiť  lepok u nás. Najväčší zdroj je náš špaldový kváskový chlieb, ktorý je u nás pravidelne. Rovno som napísala Adi, s ktorou sa poznám cez FB, pod menom bezlepkový chlebík. V obchodoch predávajú síce bezlepkové zmesi, ale všade je ryžová múka a tú som nechcela. A keďže Aďa je na bezlepkové pečivo macherka (pečie tak 1000 chlebov ročne), mi spravila recept namieru. Lepkové sú ovsené vločky, ale to je pre mňa minimum lepku, takže používam v recepte tie. Ak potrebujete ozaj bezlepkové, použite bezlepkovú ovsenú múku. No a teda máte sa na čo tešiť, lebo je tento bezlekový chlieb chuťovo totálna lahoda.  Chutí nám viac ako špaldový kváskový, všetci sme sa zhodli, že už pečiem len tento. No a takýto fantastický jednoduchý bezlepkový kváskový chlieb by bola škoda si nechať len pre seba. Takisto som vyrátala, čo stojí taký chlieb. Zaujímalo ma, či je to veľký rozdiel so špaldovým kváskovým. Suroviny na taký 850 g bezpekový kváskový chlieb vychádzajú na 1,2 eura. Posúdenie, či je to drahé, alebo málo nechám na každom z nás, pre nás je to super cena. Takže rozhodne budem takto naďalej piecť. Všetko nakúpite v bio obchodoch, alebo cez www.najtelo.sk, tam nakupujem múky ja.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 väčší chlieb cca 1,2 kg, čas prípravy: 4-8 hodín rozkvas, kvasenie: 4 hodiny (1 hodina v mise a 3 hodiny v ošatke), čas pečenia: 50 minút (15 minút na 230 stupňoch, 35 minút na 190 stupňov)

Rozkvas:

  • 100 g mletých ovsených vločiek, alebo ovsenej múky
  • 100 g mleté pšeno (pomlieť na mlynčeku na múku)
  • 100 g kvásku
  • 200 ml vody
  • 1 čl guarovej gumy (alebo xantánovej)

Zvlášť do misky:

  • 30g psyllium (skoroceľ indický)
  • 200 ml vody

Cesto:

  • 100 g tapioková múka/škrob
  • 100 g cícerová múka
  • 50 g mletý ľan
  • 50 g pohánková múka
  • 1,5 čl soli
  • 1/2 čl mletej rasce
  • 2 pl olivového oleja
  • 1 čl datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla ako med)
  • 150 ml vody
  • semienka (ľan, tekvica, slnečnica)

Postup:

Najprv si nachystáme rozkvas. Ja ho chystám vždy večer, aby som ráno mohla zamiesiť cesto a na obed piecť. Ale dá sa chystať aj ráno a v ten deň večer piecť. Na kávovom mlynčeku pomeliem ovsené vločky (ak dávame ovsenú múku, mlieť netreba), potom pomeliem nevarené pšeno na múku. Vo veľkej mise zmiešame pomleté obilniny na múku s kváskom a guarovou gumou a vodou. Pporiadne premiesime a prikryjeme, aby cesto neobschlo a necháme postáť na linke 4-8 hodín.

Zatiaľ zvlášť v malej miske nachystáme vodu a psyllium. Potrebujeme, aby vznikla kompaktná hmota, ideálne nechať postáť aspoň hodinu. Keďže rozkvas chystám večer, ako prvé ráno nachystám psyllium s vodou a nechám postáť hodinu. Ak chystáte rozkvas cez deň na 4 hodiny, možete zároveň v inej miske zmiešať psyllium a vodu. Nech si to zjednodušíte.

Potom si pripravíme cesto. K rozkvasu pridáme všetky zvyšné prísady, poriadne premiešame, prikryjeme cesto a necháme kvasiť 1 hodinu. Potom premiesime na doske (podsypem tapiokovým škrobom) preložíme do ošatky, alebo do misky s utierkou vysypaným kukuričným, alebo zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo. Prikryjeme utierkou a necháme na linke (pri izbovej teplote) kvasiť ďalšie 3 hodiny.

Chleby opatrne vyklopíme na plech s papierom na pečenie, hore narežeme. A vložíme do vyhriatej rúry. Rúru zapneme tak 15 minút predtým, ako vložíme dnu chlieb, na 230 stupňov (ja dávam ventilátor zdola). Po 15 minútach pečenie z 230 stupňov znížime na 190 stupňov a pečieme ďalších 35 minút. Necháme v rúre vychladnúť ešte 20 minút. Potom dáme na mriežku a keď je chlieb úplne vychladnutý, môžeme sa doňho pustiť.

Tip:

Namiesto pohánkovej múky dávam niekedy amarantovú, hrachovú, či tekvicovú. Ostatné ostávajú v pomere, ako v recepte, tieto s výraznejšou chuťou nechávam v malom množstve. Keďže u nás ide na dračku, robím dvojnásobné množstvo a sú z toho 3 chleby s váhou 850 g. Skladujeme v hrubšej bavlnenej chlebovej utierke, kde je stále čerstvý. Nezoschne, nepôsobí staro, aj na tretí deň (dlhšie neviem, vždy sa zje) je ako čerstvo upečený. Dobrú chuť!

Moja 10-dňová hladovka deň po dni a návrat na tuhú stravu

V predošlom blogu som napísala, čo je hladovka (neprijímanie žiadneho jedla, len čistej vody, nesladených bylinkových čajov) a prečo som sa rozhodla sa do takej jednej dlhšej pustiť. S jednodňovými hladovkami som začala asi rok dozadu. Ale už roky som chcela ísť na takú riadnu, kde opäť pôjdem za svoje hranice pohodlia.

Na takúto dlhšiu hladovku je fajn sa nadopovať informáciami a odbornou pomocou. Prečo?

Podľa mňa je veľmi dôležité poznať tú vedu za tým, čo sa v tele deje, keď hladujeme. Potom presne vieme, čo čakať, prečo sa to deje, prečo je to raz viac energie, raz menej, prečo je dych taký, aký je. Prečo ma zrazu štípala polroka stará jazva, pálila záha, prečo mám myšlienky, aké mám. Aspoň teda ja mám rada, keď presne viem, čo, prečo, načo, začo. A tak som spísala, aké sú fázy hladovky.
Ak vás to zaujíma ešte podrobnejšie ako píšem tu, Partyková a Malachov majú o hladovaní parádne knihy. Vrelo odporúčam si prečítať obe.
Ak vieme akou fázou akurát prechádzame, vieme, čo očakávať. Čo nepoznáme, toho sa bojíme a vystraší nás to. A počas hladovky sa teda ešte viac vystrašiť netreba, tam už je tá psychika celkom na začiatku labilná. Tým, že nepríjímame energiu z jedla, nasávame ju aj z okolia a akékoľvek negatívne myšlienky, či človek, čo by nás odrádzal, deptal, kritizoval, nám len veľmi uškodí. Preto som písala v prvom blogu, aké je dôležité sa takýchto ľudí strániť. Takže poďme na to:

Aké sú fázy hladovky, čo sa v tele deje?

Hladovka má dve obdobia: hladovanie, a obdobie prechodu na tuhú stravu
Hladovanie má 3 štádia, v ktorých dochádza k rôznym fyzickým a dušeným procesom.

1. Potravinové dráždenie
Trvá až 3 dni. Hladujúceho dráždi vôňa, rozhovor o jedle, cinkot príborov, dochádza k vylučovaniu slín, zhoršeniu spánku, krúteniu v črevách, podráždeniu, zlej nálade. Ako prvé sa spotrebuje cukor uložený v pečeni, kde je ho cca 400g. Glykogén sa odbúra behom 1-2 dní.
Prvé dni je znižovanie hmotnosti aj veľkému kvôli zvýšenému vylúčeniu vody, cca 0,8-1kg denne.

2. Narastajúca acidóza
Okyslenie organizmu začína 2.-3. dňom hladovania a končí prvou acidotickou krízou, ku ktorej dochádza medzi 6.-10. dňom. Ako ďalšie sa začne odburávať tuk, bielkovina zo svalovej hmoty a bielkoviny z orgánov. Najrýchlejšie stráca bielkoviny pečeň a najpomalšie mozog a srdce.
Od 4. dňa hladovania dochádza v organizme k veľkým zmenám. Naše telo sa začína pripravovať na úplne odlišný typ výživy, na výživu endogénnu (vnútornú), teda z vlastných zásob tukov, bielkovín, škrobov, vitamínov a minerálov.
Nenasýtené mastné kyseliny aktivujú neurohormón cholecystokinin, ktorý potlačuje pocit hladu. Preto po 3-4 dňoch mizne pocit hladu. Po vyčerpení glykogénu sa strata hmotnosti zmenšuje až do acidotickej krízy, cca 300-500g denne. Potom organizmus narába s tukovým tkanivom ekonomicky a ubúda denne 200-300g denne.
Organizmus prechádza na endogénnu výživu medzi 6.-10. dňom.
Prvé 2 dni, keď je ešte zásoba cukru z pečene, sa tuky spaľujú úplne. Keď sa vyčerpajú zásoby cukru, je spaľovanie tukov nedostatočné. V krvi sa začínajú hromadiť kyslé metabolity neúplne spálených tukov. Znižujú sa alkalické (zásadité) rezervy, čo sa prejavuje ako bolesť hlavy, nevoľnosť, pocit slabosti. Veľmi dobre sa ich dá vylúčiť prechádzkou, klystírom, kúpeľom. Do niekoľko minút až hodín tento stav odozneje a človek sa cíti dobre. Jazyk sa vyčistí, zmierni sa zápach z úst, zvýrazní sa pulz, zlepší sa psychika.
Tento stav sa nazýva acidotická kríza. Acidóza vzniká v dôsledku prispôsobeniu sa organizmu na endogénnu výživu. Organizmus začína vytvárať cukor z vlastného tuku a bielkovín. Po acidotickej kríze sa zvyšuje množstvo cukru v krvi. Acidotická kríza sprevádzajúca hladovanie je jednou z hlavných hybných síl uzdravenia (sem som sa chcela dostať).
Od začiatku acidotickej krízy narastá obranyschopnosť organizmu. Prejavuje sa to tendenciou rýchleho hojenia rán.
Organizmus sa zameriava na ničenie patologických ložísk, nádorových tkanív, jaziev. Takisto ma zaujali informácie ohľadom chronických chorôb. Keďže okyslenie v organizme stúpa, nemajú priaznivé podmienky na rozvoj, stávajú sa akútnymi a tak sa vyliečia. Liečebné hladovanie sa prejavuje dvomi procesmi súbežne, proces rozrušujúci-katabolický, a proces tvoriaci, omladzujúci-anabolický.

3.štádium kompenzácie.

Začína po acidotickej kríze a končí samovoľným čistením jazyka a dostavením sa silného pocitu hladu. Dĺžka tohto štádia je individuálna, môže trvať 40 dní aj dlhšie, podľa zásob organizmu.

Výhody hladovania:

Behom hladovania sa mení mikroflóra v hrubom čreve. Hnilobná mikroflóra mizne a obnovuje sa mikroflóra spôsobujúca mliečne kvasenie, dôsledkom čoho sa v črevách zlepšuje syntéza vitamínov, aminokyselín a iných látok.
Liečenie hladovaním nazýva Malachov vo svojej knihe Hladovanie vnútornou operáciu bez noža. Je to očisťujúce liečenie všetkých tkanív a štiav organizmu, pričom látky bielkovinového rozpadu pôsobia ako stimulátory nervového systému.
Dochádza k vylúčeniu látok pri rôznych chorobných procesoch v dôsledku dlhodobého užívania liekov, nesprávnymi kombináciami potravín, požívaním alkoholu, tabaku a iných látok.
Hladovaním sa čistia hlieny, ktorými sú zahltené pľúca a prídavné dýchacie orgány včetne dutín. Pľúca, črevá, obličky pracujú behom hladovania obzvlášť intenzívne. Hladovanie vyvolá prudké uvoľňovanie usadenín. Amoniak sa vylučuje z organizmu 1000% viac, ako keď sa nehladuje, stále však vrámci normy. Z organizmu sú vylúčované rozpadové produkty tukov, bielkovín, pesticídy, ťažké kovy, radionuklidy, rôzne chemické potravinové konzervačné látky a iné usadené látky. Pľúca vylučujú asi 150 rôznych toxínov v plynnom stave (preto taký dych počas hladovky). Toto všetko vedie k intoxikácii a prudkému zhoršeniu pocitov. Skrátka preto sa tak naprd cítime, lebo sme mierne otrávení.

Čo cítim ja po hladovke?
Celkovú sviežosť organizmu, a väčšiu ohybnosť. Ako sa vyčistili nánosy od svalov, šliach, cítim väčší rozsah pri joge, špagát, mostíky. A oveľa čistejšiu myseľ.

Čo sa deje v tele po hladovke:
V priebehu pár dní po skončení hladovky dochádza k samoobnove tkanív. Mnohí odborníci tvrdia, že hladovanie nezávisí len na samotnom hladovaní, ale takisto na prechodnom období, rekonštrukčnom. V prvých dňoch po prechode na normálnu stravu sa tvoria bunky búrlivo syntetizujúce DNK (deoxyrybonukleovú kyselinu), čo je dôležitá aminokyselina v bunkových jadrách, v ktorých je zakódovaná dedičnosť.

 

Moja 10-dňová hladovka, deň po dni.

1. – 4. deň
Prvé dni som ležala totálne odpadnutá, spala som, pálila ma záha. Prečo som ležala odpadnutá, sa dočítate tu.
To ma celkom to vystrašilo. Toto som pri mojej 5-dňovej hladovke spred 20 rokov nezažila. Teraz už viem, že to je následok mojej surovej stravy, pokazila som si trávenie. A po 20 rokoch mám o niečo viac škodlivín v systéme…
Keďže som nevedela, čo to je, rovno som si našla najhoršie možné diagnózy, lebo psychicky to bolo prvé dni zlé. Všetko bolo čierne. Na to som vôbec nebola nachystaná. Netušila som, čo všetko sa potrebuje vyplaviť, koľko strachu mám v sebe. Hoci pálenie žáhy bolo nepríjemné, psychické stavy boli ešte horšie. Lúčila som sa so svetom, umierala som, no hrôza. Teraz mi to príde smiešne, čo som si v hlave vyfabulovala, ale počas tých prvých dní, to boli reálni bubáci. Navyše sme pozerali s Peťom seriál Černobyľ. Zlý nápad. Takéto filmy rozhodne na veľmi citlivej psychike nepridajú, určite neodporúčam. Komédie, komédie a len a len komédie. Veľmi mi pomáhala vedená meditácia. Treba náladu pozdvihnúť, nie sa ešte doraziť. Teraz už viem.
Prichádza k duševnej očiste, čo som ale nevedela, že až do takej miery nastane u mňa. Uvoľňujú sa psychocysty (informačno-energetické korene), ako ich nazýva Malachov knihe Hladovanie. Grécki filozofi používali hladovku, aby zvýšili svoje duševné povedomie a doteraz som nechápala ako, ale už mi je to o kulilinček jasnejšie. Ozaj potom prišlo u mňa k duševnej zmene v nasledujúcich dňoch.

Miriam Latečková, čo sa hladovkám venuje roky a robí detoxikačné pobyty, mi pomohla. Keďže som nemala lekársky dozor, toto bolo pre mňa veľmi dôležité, môcť s niekým konzultovať a uistiť sa, že je všetko v poriadku. Lebo o pálení záhy som sa nedočítala. Podľa mňa je alfou omegou mať pri sebe niekoho, kto má s hladovkami väčšie skúsenosti a vie poradiť, lebo to pozná zo svojich skúseností, alebo od klientov, aké môžu byť príznaky rôzne. Navyše Miriam robí pobyty, kde odborne ľudí prevedie celým procesom, odporúčam.
Tretí deň ma trochu bolela večer hlava. Čo sa týka hladu, hm, ani neviem. Keďže som bola vyčerpaná z obdobia predtým (fyzicky som to posledné týždne preháňala), ani som nejak nebola hladná, bola som hlavne unavená. Varil Peťo, ja som celé dni preležala, prvé dni som aj spala. Len som pila. Nesladené bylinkové čaje a vodu. Počas týchto dní bolo vyprázdňovanie ešte stále pravidelné.
Napriek tomu mi Miriam, radila si spraviť klystír.
Prečo?
“Na toto mi najlepšie odpovedala prax. Že je klystír priam nevyhnutný (sama som to zbadala na sebe) je samozrejmé, nakoľko bez príjmu vlákniny v strave nemá čo hýbať črevami. A prečo každý deň? Pretože aj pri pôste na šťavách a klystíre každý deň sú ludia prekvapení, čo z nich dokáže vyjsť ešte na piaty deň napriek tomu, že pred samotným detoxpobytom mali absolvovanú napríklad aj kolonhydroterapiu alebo iné techniky, ktoré im odporúčam pred pobytom.”
Píše o tom podrobne aj Partyková a vlastne väčšina odborníkov. Tvrdia, že tie odpadové látky treba z tela dostať von.
Odplavia sa z tela toxíny, vyčistia črevá a človeku sa uľaví, takmer hneď. Nechcelo sa mi veriť, ale reku Miriam ma niekoľkoročné skúsenosti, idem na to. A ozaj, uľavilo sa mi aj psychicky. Do pár minút. Psychika sa upokojila a hneď som mala aj viac energie.

5. deň
Opäť prišlo spomalenie, úbytok energie. Veľa som meditovala, oddychovala. Aj keď sa mi nechcelo, išla som sa poprechádzať do záhrady, pohyb pomáha tiež vylúčiť toxíny, ideálne dlhé prechádzky, ale na to som nemala silu. Pri rýchlom pohybe sa mi točila hlava. Treba mať na pamäti, že vstávať pomaly. Keď sa začne točiť hlava, hneď naspäť sadnúť, alebo sa predkloniť, aby sa krv naliala naspäť do hlavy. Bola mi zima, mala som studené ruky a nohy. Denne som si dávala teplú vanu. Keby sme mali saunu, tak tam trávim pol dňa :).

6. deň
Zisťila som, že vôňa jedla mi vôbec neprekáža. Varím trikrát denne. Neslintám. Cítim prázdny žalúdok, ale neškvŕka mi v bruchu. Toho, čo som sa najviac obávala pri pôste, ako variť rodine, je to najmenej. Akurát neviem dosoliť polievku, ale zistila som, že môže ju okoštovať ktokoľvek a povie, nemusím to byť len ja!
Prestali mi chutiť bylinkové čaje, od tohto dňa som pila len čistú vodu.
V tento deň som parádne vládala, zacvičila som si moju zostavu jogy, robila som v záhrade, s deťmi sme porobili veci do školy.
Psychika už úplne dobre, duševne sa cítim výborne. Určite nemám toľko energie, ako za bežného stavu. Mám čudnú chuť v ústach, takú acetónovú (no mňam), to bude tými toxínmi, čo sa vyplavujú z pľúc, ako som spomínala vyššie. Tým, že je vlastne telo intoxikované, keďže sa z neho postupne vyplavuje všetko, čo mu netreba, je logické očakávať počas takejto hladovky slabosť.
Čo ma zaujalo je aj liečenie chronických chorôb, ktoré sa v čase pôstu stanú akútnymi (konečne ich môže organizmus vyliečiť a neodkladá na potom, lebo má toho veľa) a vyliečia sa. Mňa napríklad zrazu štípala jazva na kolene stará polroka. Vtedy som sa celkom slušne vyrýpala z bicykla, aby som zachránila Lukáša, ktorý sedel za mnou. Radšej sa dochrámem ja. Koleno som mala vtedy statočne rozrazené. Po dvoch dňoch to prestalo. Akoby telo robilo postupne sken a ide rad radom, čo treba ozdraviť. Zjavne v tej jazve niečo bolo, čo potrebovalo vyliečiť. A každou hladovkou ide hlbšie a hlbšie. Obdivujem liečivú silu organizmu oveľa viac ako doteraz. Dokonalý stroj. Akurát mi to dokázalo, že napriek tomu, ako máme pocit, že žijeme zdravo, predsa tých toxínov z okolia, stravy, psychiky je stále veľa a treba robiť upratovanie pravidelne. Tak ako si upratujeme sem tam hĺbkovo aj byt, auto.

7. deň
Opäť som bola slabá, ale nie unavená. Je to také zvláštne, lebo zmysly, hlava, všetko funguje naplno, dokonca lepšie, akurát operatíva je vypnutá.:) Vnímanie, rozmýšľanie je o level vyššie. Tiež som sa  čítala, že filozofi pred dôležitými skúškami, či prednáškami hladovali, aby podali lepší výkon. Niektorí hladovali, aby dosiahli duševné osvietenie.

Inak som stále spomalená. Raňajky, čo mi bežne trvajú 10 minút, som chystala asi pol hodinu. Žiadalo sa mi byť v tichu, rozjímať, akoby sa sústrediť na seba, nie vonkajší svet. Peťo bol s deťmi na záhrade, takže som si to ticho mohla celkom užívať.
Každopádne chystanie raňajok, obeda, ma neminulo. Keďže som deň predtým zamiešala na chlieba a buchty, nezostalo mi nič iné, len to spraviť. Navyše sme nemali slivkový lekvár, tak som varila ešte aj ten.
Peťo pomáhal, s tým, čo som nevládala zvdíhať. Po kuchyni som sa pohybovala ako korytnačka. Peťo si robil zo mňa srandu, že teraz mi nehrozí, že niečo rozbijem.
Síce mi to trvalo asi raz toľko, ale výsledok stál za to. A vedela som, že ak spravím všetko na obed, majú aj večeru.
Vody som pila tak 2-3 litre. Fľašu s vodou stále pri sebe, aby som nezabudla piť.

8. – 9. deň
Zaujímavý je spánok, je oveľa lepší. Stačí mi spať veľmi málo a som úplne svieža. A to pritom ja spím veľmi dobre aj tak. Čo sa týka duševnej stránky, toto ma dostalo. Vyriešila som si v sebe staré nezhody, vzťahy, čo ma roky trápili a nevedela som, ako ich spracovať. Na rozumovej úrovni som vedela, čo mám robiť, ale nešlo mi to aj zaviesť do praxe. No prinútte sa na niečo nemyslieť, keď vás to trápi. Peťo to vie, ja nie. Keďže nie som taká, že to niekde zamknem a ignorujem, stále sa mi to vracalo a myslela som na to. Premielala som si, ako to je, stále rovnaký scenár, po ktorom som sa cítila naprd. Pri tejto hladovke som si akoby prešla intenzívnou očistou, padol mi kameň zo srdca, akoby sa zdvihol nado mnou tmavý oblak. Ani to neviem poriadne popísať, zrazu opadlo to, čo nebolo dôležité a vnútro sa mi naplnilo pokojom. Taký ľahký pocit bytia.
S energiou je to striedavo oblačno, jeden deň trochu viac, potom viac zas oddychujem.

Chuť na jedlo nula. Sedím pri stole, keď sa raňajkuje, obeduje. S jediným rozdielom, že ja mám fľašu vody pred sebou. Ako teším sa, keď si dám čerstvý chlieb s avokádom. Ale to bude tak za dva týždne. Múka sa stále bude predávať, kvások máme v chladničke a avokádo je už dlhodobo v predaji, nepredpokladám, že za týždeň zmizne zo zemského povrchu. Ale to len tak okrajovo. Neškriabem steny, že nejem moje milované raňajky. Beriem to ako fakt.
Oveľa intenzívnejšie cítim vône. Peťo jedol večer čokokosky a zrazu som cítila takú škáľu vôní. Čo bežne necítim. Nelákalo ma dať si, ale bol to pre mňa iný rozmer, že koľko toho nevidíme, nevnímame, a pritom to okolo nás je.
Trochu mi prekážala chuť v ústach, akoby acetónová. Aj preto som si umývala trikrát denne zuby. Ale s tým treba počítať, keďže aj cez pľúca idú z tela toxíny.
Večer sa mi chuť zlepšila a už som mala taký obyčajný pocit. Každopádne treba brať ohľad na ostaných ľudí a dodržiavať odstup, pre istotu :).
Zo začiatku hladovky mi moje spomalenie liezlo na nervy. Postupne som slabosť brala ako spomalenie, absolútne sústredenie sa na seba. Ak to má byť totálna očista, aj toto k nej patrí. Prestalo ma stresovať, že sa málo venujem deťom, že namiesto práce v záhrade, si doma čítam.
Navyše je to môj prvý dlhý pôst. Doteraz nemali ako poriadne odísť všetky hlboko poukladané škodlivé a nepotrebné látky.

10. deň
Na 7.deň a 10. den som sa odvážila, úbytok 1kg medzi týmito 3 dňami. Pred začatím pôstu som sa nevážila, o váhu mi vôbec nešlo. Celkovo odhadujem tak 5-6 kíl. Časť váhy (soľ viaže vodu) sa však po hladovke vráti, keďže začnem jesť aj slané jedlá. Koľko odišlo čisto len tuku, netuším.
Peťo mi už nakúpil ovocie a zeleninu na šťavu a vývar. Doobeda som mala veľa energie.
A potom zrazu prišiel zlom a energie ubúdalo a ubúdalo. Kedy sa dalo som oddychovala, ale samozrejme varenie a tie základné veci ma neminuli. Také zvláštne rýchle zhoršenie zrazu. Predpokladám, že to bola acidotická kríza (čo je tretie štádium pôstu, kedy dochádza k ozdraveniu organizmu), zrazu som úplne zoslabla, objavil sa povlak na jazyku. Povlak na jazyku bol prvých pár dní, potom som už mala čisto ružový čistý jazyk a v tento deň znovu, slabý, ale bol.
Spravila som si klystír, dala som si vanu a za hodinu to prešlo. Jazyk úplne bez povlaku. Energie opäť viac. A vtedy som sa rozhodla, že hladovku ukončím. Bol to silný vnútorný pocit.
Okolo 16:00 som si dala asi pol litra zriedenej čerstvej pomarančovej šťavy a odštartovala som proces návratu na tuhú stravu.

A teraz prichádza na raz druhé obdobie hladovanie, rovnako dôležité ako prvé.

Obdobie prechodu na tuhú stravu:

Keďže je trávenie zastavené, potrebuje čas, aby sa rozbehlo.
Píše sa v literatúre o tom takto:
Ak hladovka trvá 2-3 dni, trávenie je k dispozícii hneď.
Ak trvala hladovka 6-10 dní, trávenie začne po 3-4 dňoch.
Pri hladovke 20-30 dní, sa tráviace procesy spustia po 5-7 dni.
Pri hladovaní až do objavenia sa spontánneho silného hladu (vlčí hlad), je obnova trávenia rýchlejšia 4-6 dní po ukončení hladovky.

Keďže ja som mala komplet 10 dní, potrebovala som 3-4 dni na obnovu tráviacich procesov. V literatúre, či prednáškach, mnohí odborníci odporúčali takýto prechod na tuhú stravu:

1. deň
500ml ovocných, zeleninových štiav zriedených s vodou. Ja som riedila asi 1(šťava):3(voda). Pila som len pomarančovú šťavu.

2. – 3. deň
1000ml ovocných, zeleninových štiav zriedených s vodou, riedila som 1:1. Pila som pomarančovú a kombináciu mrkvy, cvikle, kapusty, uhorky a čistý zeleninový vývar.

4. – 5. deň
500ml ovocnej, zeleninovej šťavy a možno už pridať zeleninovú polievku, či ovocné, alebo zeleninové pyré. Pila som mandarinkovú šťavu, zeleninový vývar, zeleninovú polievku (mrkva, brokolica, karfiol, bez soli, len vo vode uvarené), ovocie (jablko, banán), všetko s odstupom niekoľko hodín. Porcie majú byť veľké ako päsť. Žalúdok je stiahnutý, preto najprv malé porcie a postupne ich zväčšovať.

6. – 7. deň
Jeden deň som pridala obilninu, ale len trochu. Objem sa odporúča tak za 1 päsť, stále je žalúdok stiahnutý. A na ďalší deň som pridala strukoviny.
Na raňajky som si dala jablko a banán. Obed som si dala tak 2dcl polievky, ešte takmer nesolenej a potom brokolicu, batat a pšeno. Na večeru som jedla varené ovsené vločky s jablkom a škoricou a sušenými figami.

Návrat k tuhej strave je rovnako dôležitý ako pôst. Ak sa nerešpektujú isté pravidlá, účinky pôstu sa môžu nielenže zrušiť, ale človek si môže ublížiť. Preto je veľmi dobré si načítať dopredu, čo sa v tele deje, keď prejde na endogénnu výživu a vypne sa trávenie. A aké je preto dôležité postupne ho zas naštartovať. Tak ako dojčaťu nezačneme po materskom mlieku dávať hneď vyprážaný rezeň. Začíname varenou zeleninou, alebo šťavami, či ovocím. Tak isto treba brať teraz aj trávenie po pôste.
Navyše je veľmi dôležité neprijímať po skončení hladovky v strave žiadne tuky. Ak toto pravidlo porušíme, dojde k veľkému nahromadeniu tukov v krvi a pečeni. Potom dochádza k tráviacim poruchám a iným nepríjemným následkom. Tvaroh, smotana a iné potraviny obsahujúce tuky sa stanú tesne po hladovke jedom. A samozrejme čím dhlší pôst, tým treba byť dôslednejší.

Ak sa vám blog páčil, alebo máte pocit, že niekomu tento blog pomôže, pokojne zdielajte, ja budem len rada. A majte namysli, že 10-dňová hladovka je celkom zaberák na organizmus a treba ju robiť pod dohľadom odborníka :).

Prekladané zemiaky s batátovo-tekvicovou omáčkou

Prekladané zemiaky sa dajú spraviť na veľa spôsobov. Keď som prvé dni hladovky ležala unavená, varil Peťo. A on miluje zemiaky, takže varil skoro denne čo? Zemiaky. Takže sú u nás momentálne veľmi v kurze. Ja nimi nie som extra nadšená, myslím si, že sú aj výživnejšie druhy zeleniny. Ale reku dobre. Prečo nie. Keď tam ešte je ďalšia zelenina ako bataty a tekvica, plus som pridala mletý ľan, vzišiel z toho parádny obed. Tu je recept.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 6-8 menších zemiakov (môžu byť aj väčšie, my sme mali také doma)
  • 1 šálka maslovej tekvice
  • 1 stredný batát
  • 1/2 šálky lahôdkového droždia
  • 1/3 šálky mletého ľanu
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1 biele tofu nakrájané na pláty
  • čierna soľ

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na pásiky. Medzitým dáme variť ošúpanú maslovú tekvicu, batat s trochou vody a soľou. Keď je zelenina mäkká, pridáme ostatné prísady ako droždie, ľan a rastlinné mlieko. Rozmixujeme na krém. Stačí aj ponorným mixérom. Nemá byť príliš tekutý, radšej nech je tuhší ako vodový. Potom by prekladané zemiaky nedržali tak pekne pokope, čo by bola škoda :). Krém okoštujeme, či je dosolený, prípadne pridajte korenie podľa vašej chuti.
Na plech s papierom na pečenie dáme krém ako prvú vrstvu. Stačí úplne málo, je to preto, aby sa zemiaky neprilepili na papier. A potom vrstvíme zemiaky, na to krém, tofu (pokvapkala som tamari omáčkou), zas zemiaky a potrieť zvyšným krémom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 30 minút. Až kým sú zemiaky mäkké. Záleží, koľko vrstiev máte, čím menej, tým je to rýchlejšie. U nás volím radšej do priestoru, teda na väčší plech, ako viac vrstiev. Rýchlejšie chladne a je to také chrumkavé.
Ako prílohu čokoľvek, u nás bola majonéza, nátierky, kyslé uhorky. Keby bola kyslá kapusta (tú sme však už zjedli), tak aj tá by sa k tomu parádne hodila.

Tip:

Ku krému môžete pridať rôzne korenie, ako cesnak, posekanú cibuľu, či čili, podľa toho, na čo máte chuť. Dobrú chuť!

Ako sa pripraviť na 10-dňovú hladovku a prečo som sa na to dala

Čo je prerušovaný pôst a prečo je dobré sem tam nejesť
Hladovka znamená endogennú (vnútornú) výživu, pri ktorej organizmus má výživu z vlastných tukových zásob, bielkovín, škrobov, vitamínov a minerálov (kovov a ďalších prvkov). Hladovka obnovuje imunitu a genetický aparát. (Vilma Partyková)
Benefity v skratke:
Hladovaním sa organizmus okrem tuku, rôznych solí takisto zbavuje starých, chorých buniek, ohnisiek infekcie, sklerotických plátov. Vo zvýšenej miere odchádzajú hlieny, toxiny, telo sa čistí. Regenerujú sa telesné orgány a systémy.
Už dlho toto pozorujem pri chorobách. Mne odjakživa v čase choroby nechutilo. Naše deti detto, keď sú zdraví, zjedia pomaly ako dospelák, ale keď sú chorí, nič do nich nedostanem. Čo maximálne podporujem. Uvoľní sa veľké množstvo energie na samoliečenie a za pár dní sú fit. Ak v čase choroby jeme, telo sa nemôže sústrediť na práve tú akútnu vec, ktorú potrebuje. Jedlom bránime v samovyliečení sa a liečenie trvá oveľa dlhšie.

O hladovkách si priebežne už roky niečo čítam, pozerám dokumenty. Viem, že je to niečo, ako jarné upratovanie pre telo. A malo by sa robiť pravidelne. Keď nejeme a pijeme len vodu, organizmus sa po spracovaní cukrov (1.-2. deň) a dostupných bielkovín (spotreba bielkovín pri pôste klesá, svaly ostanú) zo svalov prepne na spracovanie tuku (na 3.-4. deň), dostane sa do stavu ketózy. A nielen to, začne spracovávať bunky, čo neslúžia a sú poškodené, toxíny a všetko vyplavuje z tela.

Hladovka sama o sebe nie je liečenie. Hladovka je fyzická a duševná očista (ani som netušila ako duševná pre mňa bude :))). Hladovka umožňuje prirodzený liečebný proces. Jedlo nelieči. Telo lieči. Keď sa poraníme, žiadna mastička, či olej nevylieči ranu. Umožnia liečiť, pomôžu. Ale telo urobí tú robotu. Hladovka je to isté, nestojím v ceste môjmu organizmu pred ozdravením sa. Odbremením ho a ono môže pracovať na plné obrátky.

Keď začína byť toxínov priveľa, telo ich začne ukladať v tukoch, aby prežilo. Jeho základné poslanie je nás udržať nažive teraz hneď. Takže poukladá všetko možné na neskôr, čím sa nemôže zaoberať teraz, lebo na trávenie treba veľa energie.
Až keď mu doprajeme čas, môže sa pustiť do hĺbkového upratovania.

Toľkí sa čudovali, prečo ja si idem dať hladovku, keď sa tak zdravo stravujem!?

Vo vzduchu je plno škodlivín, ovocie a zelenina sú striekané, žijeme v stresovom svete, máme okolo seba toxické vzťahy… nežijem v ideálnych podmienkach. Je to ako čistenie zubov. Hoci ich mám biele, neznamená to, že si ich nebudem pravidelne čistiť. A tak to nejak vnímam aj s hladovkou. Lenže človek je tvor pohodlný a načo ísť do hladovky, keď sme zdraví? Nevidíme predsa naše vnútorné orgány v akom sú stave. Načo sa trápiť. A pritom telo je na to parádne uspôsobené. Celý ten mechanizmus nádherne funguje. Nie, nezomrieme od hladu. Človek s normálnou hmotnosťou vydrží 40 dní bez jedla, dokonca rekord je 382 dní (to ale bol morbídne obézny človek, takže ten mal z akých zásob čerpať).
Kedysi to bolo normálne, že v čase nedostatku jedla, ľudia hladovali. V každom náboženstve je dokonca obdobie za rok, ktoré je pôstne. Ale kto ho dnes nejak dodržiava na 100%?
Roky plánujem hladovku. Lenže v dnešnom uponáhľanom svete som stále nachádzala prečo nie. Vzdelávam doma deti, vozím na krúžky, stále sú nejaké oslavy, stretnutia, kde si tam nájdem čas, ak budem potrebovať ležať a oddychovať? Peťo si týždeň-dva dovolenky nezoberie, takže som dohladovala. Hladovka pre mňa znamená spomalenie. Keďže som jednu 5-dňovú pred 20 rokmi absolvovala, vedela som, že príde únava, bolesť hlavy a nebudem vládať ako obvykle. Toto obdobie, kedy sme všetci nútene doma, bol ideálny čas na takúto skúsenosť! Vrhla som sa do toho celkom rýchlo. Keďže jem zdravo, čisto rastlinná nízkotučná strava, žiaden junk food, vedela som, že nebudem mať neviem aké stavy. Hoci som v posledný deň raňajkovala moju ovsenú kašu a na obed zeleninu s obilninou, bolo to úplne v pohode.

U mňa je problém iný. Chcela som ísť na pôst aj preto, lebo som si pokazila trávenie 2 rokmi na čisto surovej strave. Ja som proste extrémistka. Keď sa mi niečo zapáči, idem do toho na 100%. Bola som hlúpa, nevedela som, akú mám telesnú konštitúciu a síce zo začiatku to bolo super, po dvoch rokoch ma nafukovalo zo šalátu, po smootičkách som ledva dobehla na záchod, po jedle mi bolo ťažko… Odvtedy mi večer netrávi. Keď vidím Peťa ako šrotuje piate cez deviate, ja by som skončila s pokazeným žalúdkom, kŕčami, že by som celú noc nespala.

Moje “áno” pre hladovku už boli také silné, že som podvedome vedela, že ten čas sa veľmi blíži. Za pár dní som mala narodeniny, tak som si dala takýto darček. Toto boli moje prvé narodeniny, kedy som nejedla. Aký zážitok! Jasné, spolubývajúcim som piekla tortu (to už bolo v čase hladovky) a vôbec mi to neprekážalo, ani nelákalo. Ale o tom v ďalšom blogu.

Posledné dni, týždne, som išla na 150%. Vonku v záhrade som fyzicky makala o stošesť. Domácnosť, domáce vzdelávanie, popri tom všetky moje aktivity, vrátanie intenzívneho športu. Jedného dňa som padla na gauč totálne vyčerpaná. Logicky. Ak nesedím za deň ani minútu, ale fúrikujem tony zeme vonku, trénujem každý deň, ignorujem, že na začiatku menštruačného cyklu mi treba oddych, toto vyčerpanie bolo presne to, čo som mohla očakávať. Ale zas 3×10 metrové záhony som stihla spraviť za týždeň :)))). A ako som takto odpadla, prvý deň mi nechutilo jesť a vtedy som sa prepla, že idem aj ďalší a zrazu som vedela, že som práve odštartovala moju hladovku.

Ako sa nachystať vopred

Upraviť si stravu pred začatím hladovky

Ak ide človek z bežnej stravy, vrámci niekoľko dní (možno pár týždňov nie je tiež na škodu) vopred vylúčiť všetko živočíšne, alkohol, cigarety, kávu, sladené nápoje. Týždeň pred začatím pôstu postupne prejsť na ovocie a zeleninu a na záver už riedené zeleninové, ovocné šťavy, či polievky a vodu. Treba postupne odľahčovať tráviace ústrojenstvo, zmenšovať porcie. Aby stihlo vrámci tejto prípravy už vylúčiť nejaké škodliviny a potom tie prvé dni pôstu nebudú fyzické prejavy také náročné.

Mať plán koľko sa chceme pôstiť
Môj prvotný plán bol 7 dní. Ale kedže hĺbkové liečenie sa deje neskôr, tak som sa pohrávala aj s myšlienkou 10 dní, či viac. Absolvovať dlhšie pôsty (nad 3-5 dní) je vhodné pod lekárskym dozorom, samozrejme. Ja som cítila, že to zvládnem aj sama (ako prvý a druhý domáci pôrod, jednoducho som vedela), navyše teraz sa ani byť nedá chodiť na pravidelné kontroly, odbery. Ale keďže nemám nijaké závažné zdravotné problémy, nevidela som dôvod sa do toho nepustiť. Plán by mal zahŕňať aj obdobie po hladovke. Aby sme si nenaplánovali, že deň po hladovke si zájdem do reštiky na moje obľúbené jedlo. Návrat je proces a má svoje trvanie a pravidlá, aby hladovka mala účinok a nepokazili sme viac, ako sme si hladovkou polepšili. Nesprávny návrat na tuhú stravu môže nielen zrušiť účinky hladovky, ale môžeme si navodiť zdravotné ťažkosti.

Naštudovať si o hladovke čo najviac
Aké sú príznaky počas hladovky (mňa teda niektoré prekvapili, o tom v ďalšom blogu), čo je normálne a čo už nie. Ako si nastaviť denný rytmus, čo piť, aké fyzické aktivity, aké dôležité je obdobie po hladovke. Ako prejsť na tuhú stravu….
Na webe je veľa dokumentov, podcastov, prednášok, kníh.
Ak máte chuť si prečítať niečo o hladovke, odporúčam knihu od Vilmy Partikovej, Hladovení pro uzdravení, detailný popis, ozaj slušný balík informácií. Plus pre anglicky zdatných ako Jason Fung. Alebo Michael Klaper, Alan Goldhammer sú na liečebné hladovky odborníci. Viac ako 30 rokov na ich klinike, The True North Health Center, liečia dlhodobými, či krátkodobými hladovkami pacientov s rôznymi chorobami.
Ja som mala skvelú poradkyňu na telefóne Miriam Latečkovú, ktorá má s hladovkami niekoľkoročné skúsenosti. Robí detox pobyty (www.detoxpobyt.sk) a sama hladuje niekoľkokrát do roka.

Nestretávať sa s negatívne nastavenými ľuďmi
Počas hladovky je človek oveľa citlivejší, sám je prekvapený, čo sa s ním deje. A počúvať od ľudí, čo o hladovke nemajú žiadne info, ako vyzerá nezdravo, aký je bledý a nech sa naje…jeho psychickej pohode nepomáha. Dosť síl treba na zvládnutie samej hladovky. Naopak, vtedy potrebuje človek povzbudiť a podporu. Aj Peťovi stále niekto hlásil, aké je to celé škodlivé, že tak dlho nejem. Alebo, že ochoriem, veď nemám živiny, aká blbosť si dať pôsť v čase korony… to sú všetko komentáre ľudí, ktorí nemajú šajnu a hovorí z nich strach. Lebo, čo nepoznáme, toho sa väčšinou bojíme.
Ja som okolie vypla, nik sa ku mne nedostal prvé dni, až po pár dňoch, kedy sa tie dušené stavy ustálili. Ďalšie dni sme sa na tom s Peťom zabávali, či ešte žijem, keď som toľko dní nič nejedla.

Každopádne to bol ozaj zážitok za všetky drobné. Hladovanie je jednoduché, ale neznamená to, že je ľahké. Toto bol môj štart a určite plánujem hladovať pravidelne.

O celom zážitku z hladovky v nasledujúcom blogu.

Učenie sa doma počas karantény, kvôli vírusu covid-19

My sme bežne na domácom vzdelávaní, takže jeden by si pomyslel, že to pre nás nebude žiadna zmena. Ozaj????
Lenže teraz je doma aj Peťo, čo bežne nie je. A keď je doma Peťo, znamená to, že je víkend. Prirodzene deti majú pocit, že je voľno. Navyše školy sú zatvorené a neučí sa, prečo by sa mali teda mali učiť, tvrdí Jarka.

No a pracujte s týmto nastavením!
Prvý týždeň som sa v podstate na všetko vybodla. Navyše sme si domov priniesli psa, takže pozornosť niekde úplne inde, akoby som si želala.
Navyše je vonku tak parádne a môžem robiť v záhrade, aj mňa to tam láka! Po celej zime vnútri, môžem ísť do záhrady, no aj ja som to flákanie celkom iniciovala.

Takže prvý týždeň bol viac menej dovolenkový…
No moje zodpovedné ja ma zčasti neopúšťa a hľadám, ako to celé zladiť. Aby sme boli vonku, pohrali sa, ale aj si splnili povinnosti.
Dávnejšie som im napísala na chladničku zoznam vecí, čo za deň potrebujú stihnúť. To majú ako tak vžité, takže aspoň niečo.

Naťahovať sa, cvičiť na klavíri, posiľňovať, čerstvý vzduch, písanie, čítanie, matematika, slovenčina….

Aby mali prehľad, čo ich za ten deň čaká. Plus som spravila taký týždenný rozvrh, kde máme zaznačené aj krúžky, čo je nám teraz na milú Jarmilu. Ale sú tam zaznačené aj predmety, ktoré máme v určené dni. Takto vedia, že v stredu máme napríklad prírodovedu a štvrtok geometriu.
Aj ja mám rada systém, plán. Tak aj ich chcem naučiť, aby si vedeli rozvrhnúť čas na to, čo za ten deň treba spraviť.
Ako prvé si ráno s Peťom zacvičia a ponaťahujú sa, tým sa deň začína.

Potom sa robia veci, čo vedia sami, ako písanie, čítanie, prepisovanie.
Minulý rok sme si predplatili online portál na slovenčinu a matematiku. Tam sú rôzne doplňovačky diktáty, hry na slovenčinu a matematiku 2. až 8. ročník. Takto si celkom radi (keď som otvorila knihu a mali ro robiť ručne, nuda najväčšia a odpor ešte väčší), dajú sami diktáty na vybrané slová, napríklad. Ja som neďaleko, keď niečo treba vysvetliť, ale nesedím vyslovene pri nich.

Takisto aj matematika, rôzne pexesá, doplňovačky, tetris, strielačka na dané témy. Super je na tom to, že každý má niečo iné a ide si svojím tempom. Je to online svet, takže darmo vyťahujem pracovné zošity, na pc sa robí najlepšie.

A ja sa nejdem zblázniť (nie vždy, len sem tam) z pozornosti od troch rôznych smerov. Ondrej je viac menej samostatný, len mi oznámi čo robil, rímske číslice, odmocniny, ja skontrolujem. Jarke zadám nejaké cvičenia z učiva, čo už máme prebraté a treba opakovať. Teraz je to fajn pre mňa, lebo zapojili do toho aj Peťa, sadli si k nemu za stôl a pracujú pri ňom. Aký je Peťo efektívny, som sa radšej nepýtala.

Ale ak je to niečo nové, tak to preberáme spolu.
Okolo obeda je veľká pauza na jedenie a potom rozprávka. A po obede si dávame prírodovedu, vlastivedu, angličtinu, kde už sedím pri nich. Gro však prebieha doobeda, vtedy to ide rýchlejšie.

Prírodovedu, vlastivedu sa snažím po montesori kurze robiť tak logickejšie, nie ako je v osnovách. Teraz napríklad berieme ryby.
Najprv som im k tomu spravila úvod. Ako vznikol život na zemi, kde a kedy sa objavili prvé živočíchy a tam sme nadviazali na ryby, čo sú v osnovách.
Takto je to zaujímavé aj pre mňa a keď som nadšená z niečoho ja, podám to pútavo aj deťom, lebo hľadáme spolu zaujímavé dokumenty, obrázky, informácie. Nerobím to z povinnosti, ale že aj ja sa chcem niečo dozvedieť a teda je to sakra rozdiel.
Niekedy sa do toho zažerieme a hodinu a pol si pozeráme, listujeme v knihách, encyklopédiach. A niekedy sme za pol hodinu hotoví.

Väčšinou tieto predmety ich len tak medzirečou zavolám, že poďte sa sem pozrieť, toto je zaujímavé.
Aby nemali pocit, že toto musíme, lebo škola. Tak celkovo majú voľnosť. Oni sa rozhodnú kedy a v akom poradí si spravia to, čo za deň treba a ja im určím čo. Aby to nebola len nudná škola, ktorá je doma. Nudnej školy som si užila až až a reálne, čo z nej v živote som využila, je dosť otázne. Stále lavírujem medzi tým, že toto sú osnovy, ale toto je reálny život. A keďže teraz ten reálny život spomalený, sme spomalení aj my, viac sa aj bavíme o tom, čo sa deje okolo nás.

 

Najlepšie chrumkavé pečené krekry z červenej šošovice a ….

Pečené krekry z červenej šošovice prišli na rad, keď som chcela spraviť niečo na výlet. Niečo, čo nemusí byť v chlade, je chrumkavé a neosahuje to múku.  

A našla som v mojom zápisníku tento recept, kde idú 3 základné prísady a korenie. 

-červená šošovica

-ovsené vločky

-lahôdkové droždie

-soľ, čierne korenie, rímska rasca a údená paprika

Z tohto receptu hravo spravíte aj bezlepkový, ak zameníte ovsené vločky za pšenové, pohánkové, či cícerovú múku…Pečiem ich okolo 120 stupňov, aby boli chrumkavé. Vydržia niekoľko dní v uzavretej nádobe na kuchynskej linke.

 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 plech, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 45-60 minút

Krekry:

  • 1, 5 šálky uvarenej šošovice
  • 1 šálka pomletých ovsených vločiek
  • 2-4 pl lahôdkového droždia
  • čierna soľ
  • mletá rímska rasca
  • údená paprika

Postup:

Uvaríme červenú šošovicu, odoberieme potrebné množstvo a zmiešame s ostatnými prísadami. Ovsené vločky pomelieme napríklad na elektrickom mlynčeku na kávu. Dochutíme korením, hmota má byť hutná, ak je riedka, pridáme mleté ovsené vločky, ak je tuhá, pridáme varenú šošovicu.

Na vymastený papier na pečenie dáme cesto a položíme na to druhý papier na pečenie. Cesto vyvaľkáme na tenko, stačí zopár milimetrov. Čím tenšie, tým sa rýchlejšie upečie do chrumkava. Pred vložením do vyhriatej rúry pokrájame cesto na 2×4 cm, alebo ako sa nám hodí. Tak sa budú krekry po upečení pekne lámať podľa rezu. Pečieme na 120 stupňoch, 45-60 minút. Po 30 minútach zvyknem krekry popretáčat. Pokojne testujte, možno budú upečené aj skôr, každá rúra pečie inak.

Tip:

Môžete pridať rôzne korenie, ako cesnak, posekanú cibuľu, či čili, podľa toho, na čo máte chuť. Ja tam sem tam primiešam aj mletý ľan, kvôli výžive (omega 3), nijak chuť neovplyvní. Dobrú chuť!

Ako reagujem, keď dieťa chce zjesť niečo, čo nie je vegan?

Svetový jazyk

Na futbalových zápasoch deti často dostávajú po zápase mliečne oblátky.
Po takomto jednom zápase mi Jarka hovorí, že ona si chce dať tento keksík. Prečítala som jej zloženie a ona na to, že jej je to jedno. Chce to zjesť, aj keď obsahuje mlieko! A hotovo! Všetci ostatní to jedia, tak chce aj ona!

Čo som vtedy urobila?

Povedala som jej: “Zober si to, ale najprv ti chcem doma niečo ukázať a potom sa rozhodneš.”
Zakazovanie nepraktizujeme. Praktikujeme vysvetlovanie.
Veeeeľa vysvetľovania. A zas vysvetľovanie. Aj mňa presvedčia informácie a nie to, že mi niekto nakáže, že takto to rob a hotovo! Lebo ja som povedal. Nefunguje to na mňa, prečo by to malo na deti? Aj oni rozmýšľajú, akurát potrebujú vysvetlenie primerané ich veku. Takže….

Doma sme si s Jarkou pustili video, ako sa vyrába to kravské mlieko. Popri tom som jej vysvetľovala, čo sa deje.
Nič nechutné, obyčajné kravy, ktorým odoberú mláďatko po narodení, aby sme my mali ich mlieko.
Videla, ako kravy plačú za svojimi mláďatkami.
Videla kravíny, kde sú celý deň zavreté, napojené na prístroje, ktoré im odsáva mlieko, ich zapálené vemená.
A potom, ako idú na istú smrť, keď už im mlieka toľko netečie.
Úplne jej to stačilo.

Jarka potrebovala pripomenutie, ako to je. Ako sa vyrába mlieko, mäso. Pozerali sme to veľmi dávno a trklo mi, že to asi treba oprášiť.
Že to nie je biela tekutina, čo tečie z kohútika, že za tým niečo je.
Akonáhle si to spojila, jej presvedčenie je oveľa silnejšie a sladkosti po zápasoch daruje spoluhráčom, kamošom tak, ako to bolo doteraz.
Samozrejme, že prikvitli aj chaloši, keď som pustila video. Idú obrázky, treba sa prísť mrknúť, čo to je.

Lukáš mal vtedy 3 roky. Pozeral to prvýkrát. Odvtedy nastala celkom zmena.
Nech je to akokoľvek zvodne vyzerajúce jedlo, najprv sa opýta, či to papáme. Ak poviem, že je tam mlieko od kravy, či mäso, vráti to, že toto teda rozhodne nepapáme. Sám od seba. Má k zvieratám súcit. A o to mi ide!

Aby súcitili, že aj to sú živé tvory. Tak, ako neblížime mačke, psovi, necháme žiť aj ostatné zvieratá. Každý máme niečo, čomu veríme, o čom sme presvedčení a to chceme naučiť svoje deti. Ja mám toto ako jednu z priorít, súcit k ostatným živým tvorom.

Ps: A keď túžia piť mlieko? Tak kúpime sójové! Problém vyriešený a všetci sú spokojní a nik sa necíti byť o niečo ukrátený.

Ps2: Minule sme v lidli našli vegan burgre. Ako to Lukáš zbadal v košíku, rovno to vyberal, so svojou klasickou vetou: Zvieratká nepapáme!” Jarka mu na to hovorí:  “Toto je vegánske, toto papáme.” Ešte sa prišiel za mnou sa uistiť, či má Jarka pravdu až potom ich vložil naspäť.

Ps3: Čokoľvek vieme pripraviť v rastlinnom prevedení. Aby nemali pocit, že sú o niečo ukrátení. Niekedy to vyjde na prvý pokus, niekedy ani na tretí. Niekedy strávim hodiny na nete hľadaním. Ale stojí mi to za to. Ako tieto bounty tyčinky.

Ps4: Ak chcete svoju stravu posunúť niekde ďalej…Náš online kurz o rastlinnej strave 21-dňová zmena je potom práve pre teba.

Ako si udržiavame zdravie v zime, používame vitamínové doplnky?

Zapekaná polenta s hokaidom

Používame v zime vitamínové doplnky, alebo nejaké finty, ako si udržiavame zdravie aj v zime?🥶
Dopujeme sa pre istotu niečím, aby sme si utužili imunitu? Je taký zázračný doplnok vôbec?🤔
Podľa mňa nie. Nemáme šuflíky plné syntetických vitamínov.
Naše celoročné vitamíny sú B12a vitamín D.
Nič iné nedopĺňame, ani v zime. Žiadne céčko, či multivitamín.
Vlastne, ich jeme denne. Ale nachádzajú sa v chladničke, alebo na kuchynskej linke a nemajú tvar tabletky. Sú v prirodzenej forme. Brokolica🥦, karfiol, kučeravý kel🥬, kapusta, petržlen, jablko🍎, banán🍌, pšeno 🥣quinoa, šošovica, ľan, ovos a podobne.
Verím v čo najmenej chémie a keďže mám možnosť nám chystať vždy čerstvú vyváženu rastlinnú stravu🌱, nie je podľa mňa dôvod siahať po syntetických vitamínoch.
Jednoducho preto, že všetky živiny, okrem tých 2 spomínaných vyššie👆, máme v strave.

Načo jesť syntetický vitamín, keď neviem koľko presne ho moje telo v daný moment potrebuje, s akými látkami presne reaguje, aby bol z neho úžitok.
Jednoducho vsádzam na komplexnosť vitamínov tam, kde sa prirodzene vyskytujú. Kde to príroda zabalila pre nás tak, aby nám to prospievalo.
Áno, v zime je čerstvého menej, hlavne ovocia.
Ale vitamíny sú aj v zelenine a tej je dosť aj v zime. Na záhrade máme celoročne kučeravý kel, ktorý sa dá parádne pestovať aj v kochlíku na balkóne (keby ste nevedeli čo od dobroty😉).

Jeme denne z našich 5 skupín:
-ovocie🍏 (jablká, banány, plus mrazené bobuľové ovocie)
-zelenina🥦 (kapustové hlavne-brokolica, karfiol, kapusta, kučeravý kel)
-celozrnné obilniny (pšeno, quinoa, amarant, ovos, špalda)
-strukoviny (šošovica, cícer, fazuľa, bôb)
-olejnaté semená (denne ľan-čiže ani omega-3 nie je nutná v tabletkách, či olejoch, príležitostne slnečnica, tekvica, konope, sezam).
Plus pohyb🏃🏻‍♀️, čerstvý vzduch, veľa vody🍶, pohoda🙃 a oddych😴. To sú naše finty na silnú imunitu.

Máme však zopár tipov, my to síce jeme celoročne… kurkuma (do polievky, či hlavného jedla), zázvor (v zime ma parádne zahreje čerstvo nastrúhaný zaliaty vriacou vodou), škorica.

Zdravá vegánska čokoládová pena s aquafabou (len 5 prísad)

zdravá-čokoládová-pena

Ako ma napadlo robiť čokoládovú penu… Chcela som spraviť výnimočný obed s výnimočným dezertom. Priznám sa, mám pocit, že jeme stále to isté. Hoci sa nik nesťažuje, cez víkend aj napečiem, no tentokrát som chcela skúsiť niečo, čo som ešte nerobila. Toto je pokus číslo dva, ktorý podľa mňa je totálna tutovka, takže som rovno spísala recept.

Prečítala som si viacero receptov na čokoládovú penu a väčšinou je plná čokolády, orechového masla. Chcela som niečo chutné ale zároveň nie plné tuku, také, z čoho by som nemala výčitky. Tak som vymýšľala, akú hmotu použiť namiesto toľkého tuku. A potom mi trklo, veď som robila krém z batatov! A už to bolo, skombinujem sladký zemiak a rastlinný jogurt! Pomery som triafala od oka, napriek tomu, že som to hneď spísala, odporúčam ochutnať, prípadne dochutiť a až potom nalievať do pohárov.

Super na tomto jednoduchom recepte je, že to sú ľahko dostupné prísady. Arašidové maslo, sladké zemiaky, neochutený rastlinný jogurt, datľový sirup, kakaový prášok (my sme dali karob), a vyšľahaná aquafaba (voda z uvareného cícera). Foto nie sú veľmi prezentačné, išli na dračku ako teplé rožky, takže som vôbec rada, že som nejakú tú fotku spravila. Nenechajte sa odradiť a vyskúšajte. Neoľutujete. Hoci my sme ich jedli aj hneď po, veľmi odporúčam dať do chladničky, podľa mňa chutí ešte lepšie. 

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 15 minút, čas tuhnutia v chladničke (nemusí): 60 minút

Pena:

  • 1 veľký sladký zemiak
  • 4-6 pl datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
  • 1/2 neochuteného rastlinného jogurtu (70g)
  • 3 pl kopcovité arašidového masla (mali sme tuhé, pri tekutom asi 2x toľko:))
  • 3 pl kakaového prášku
  • 200 ml auqafaby (vody z uvareného cícera)

Poleva:

  • roztopená čokoláda na varenie (odporúčam čítať zloženie, nie všetky sú vegan)

Postup:

Ošúpaný sladký zemiak uvaríme v troche vody, približne 7 minút. Musí byť úplne mäkký. Odstavíme, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Zatiaľ vyšľaháme aqaufabu. Môžete si kúpiť konzervu s uvareným cícerom a použiť vodu, len treba dávať pozor, aby nebola ochutená, či slaná. Alebo, ak máte čas, doma uvaríte cícer, odporúčam vopred namočiť, potom sa varí krátko. A po vychladnutí použiť na penu.

Cícer sa dá lepšie vyšľahať, keď ho varím v menšom objeme vody. Tá voda je potom koncentrovanejšia a ozaj sa dá vyšľahať na krásnu penu. Už som skúšala ju nejedenkrát šľahať a zistila som v čom je problém. Použiť čo najmenej vody. Nemám to ako však porovnať s penou vyšľahanou z vody z konzervy, ale čo som čítala, všetci vodu z konzervy chvália. Takže, ak nemáte chuť experimentovať, obchod s konzervami to istí.

Druhá chyba, ktorú som robila, že som šľahala príliš krátko. Vyšľahať pene trvá. Mixujem s elektrickou metličkou, a aj to trvá! Možno aj 5 minút. Nestopovala som to, takže neviem, toť môj odhad. Každopádne, určite všetci vieme, ako vyzerá našľahané vajíčko. Tak toto má vyzerať veľmi podobne, ba až rovnako.

Všetky prísady okrem vyšľahanej peny dáme do mixéra, uvarený sladký zemiak, rastlinný jogurt, datľový sirup, arašidové maslo a kakaový prášok. Zmixujeme a postupne prilievame našľahanú penu. Postupne je dôležité, lebo priliať sa dá vždy, odobrať už až také jednoduché nie je. Sledujeme konzistenciu, preto píšem postupne prilievať vyšľahanú penu, aby to nebolo zas príliš tekuté. A máme hotovo! Nalejeme do pohárov, odložíme do chladničky a potom ozdobíme.

zdravá-čokoládová-pena


Tip:

Je pár obmien, čo sa aj tu dá vymyslieť, ak nemáte poruke to, či ono. Arašidové maslo sa dá zameniť za iné, z lieskových orechov, mandľové, tahini.

Ak nemáte poruke rastlinný jogurt, skúste dať viac aquafaby a sladkého zemiaku.

Datľový sirup môžete zameniť za javorový sirup, prípadne iné sladidlo. Do krémov používam väčšinou tekuté sladidlo, no napríklad xylitol, či kokosový cukor, pomletý na múčku, by mohol tiež fungovať. To sú len také moje úvahy, odskúšané to pri tomto konkrétnom recepte nemám.Datľový sirup nám veľmi vyhovuje ako sladidlo aj zo zdravotného hľadiska. Každopádne koštujte, doslaďte podľa chuti, v zásade pri tomto recepte nemáte čo pokaziť.

Namiesto polevy môžete postrúhať navrch čokoládu.